MALÝ DOTAZ Šarplanin-Kavkaz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vladimír L

13.10.2016 14:08
Vladimír L

XXX.XXX.187.163

Všem děkuji za rady-názory. Jen mám ještě malý dotaz pro zkušené- Jaký je rozdíl mezi Kavkazákem a Šarplaninem? Vzhled není vůbec podstatný, pouze povaha. Děkuji.V.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.10.2016 20:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

To Vám poradí conie. Chová fenky šarplaninca.

14.10.2016 08:26
conie

XXX.XXX.206.202

Oba mají být ostří a razantní hlídači. Co se týká exteriéru, tak kavkaz je mohutnější a vyskytuje se ve více barvách, rozdíly jsou i ve tvaru hlavy a výrazu. Pro mě je ale hlavní rozdíl v povaze. Oba jsou samostatně uvažující pastevci se silným teritoriálním jednáním. Při případném pokusu o narušení střeženého území oba zasáhnou, ale šarplaninec nejdříve uvažuje a vyhodnocuje a pak jedná, kavkazák jde do útoku většinou hned. Např. - soused mě viděl odcházet se psem na procházku, za chvíli se vydal k nám za mužem, viděl ho vzadu na zahradě, ale nemohl se dovolat, tak si otevřel branku... Bohužel nás neviděl se brzy z procházky vrátit, protože jsem měli jen cílenou dvacetiminutovku. Fena, která do doby poklidně čekala (a nebyla od vrat vidět ), ihned vystartovala a souseda zastavila, ale neublížila mu. Zná ho, ví že k nám občas chodí, i když ona je vždy zavřená. Kromě obrovského šoku a silně oroseného čela se mu nic nestalo. Jen pochopil, že ty cedule všude na plotě a trojnásobné zajištění vrátek není pro nic za nic. Obávám se, že mít doma kavkaze, byl to ohromný průšvih. Co vím od lidí, kteří je mají, tak ten by zaútočil hned naplno. Pro mě je šarplaninec báječný neúplatný hlídač, který má sice vlastní názor, ale používá dřív rozum než zuby. Je nesmírně citlivý k rodině, moje feny jsou přátelské i k blízkým příbuzným, kteří k nám jezdí 1x ročně, poznají, že k nám patří. Od známého jsem slyšela, že jeho kavkazák mám velké problémy přijmout nového člověka do rodiny, když si např. dcera přivedla přítele, téměř rok ke psovi nemohl.

Vladimír L

14.10.2016 08:40
Vladimír L

XXX.XXX.137.236

Conie, velice děkuji...

14.10.2016 10:39
dadu

XXX.XXX.61.94

Velmi zjednodušeně : kavkazan nejdřív zaútočí (popř. zabije) a pak přemýšlí a šarplaninec nejdřív přemýšlí a pak zaútočí...

14.10.2016 19:31
SimonL

XXX.XXX.31.9

Omlouvám se za reakci, ale málem jsem se počural smíchy...Opět se mi potvrdila neznalost plemene, jeho chování a povahy,. Psi zavření lidmi mezi čtyřmi zdmi nebo ploty bez kontaktu s okolím. Zneužití kavkazí povahy lidmi tím nejhorším způsobem. Psí zabijáci vychovaní třeba z labradora. Nemyslící kavkaz, spíš nemyslící člověk, nebo majitel co ho neumí číst...

14.10.2016 20:14
conie

XXX.XXX.206.202

SimonL napsal(a):
Omlouvám se za reakci, ale málem jsem se počural smíchy...Opět se mi potvrdila neznalost plemene, jeho chování a povahy,. Psi zavření lidmi mezi čtyřmi zdmi nebo ploty bez kontaktu s okolím. Zneužití kavkazí povahy lidmi tím nejhorším způsobem. Psí zabijáci vychovaní třeba z labradora. Nemyslící kavkaz, spíš nemyslící člověk, nebo majitel co ho neumí číst...

Proč místo tohoto nenapíšete o kavkazí povaze z vaší zkušenosti, pokud ji máte? Takový výkřik do tmy neříká nic. Nemám nic proti kavkazákům, znám jich docela dost, u několika jsem vedla výcvik, šarplanince mám doma, takže můžu srovnávat. Dospělý pes kavkazák je prostě hůře ovladatelný než šarplaninec, který mně vyhovuje víc.

15.10.2016 09:46
SimonL

XXX.XXX.31.9

Špatně jste mě pochopila. Psát o kavkazí povaze, výchově nebo zkušenostech by bylo samozřejmě na celou knihu...Jen jsem chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s prezentací tohoto plemene u veřejnosti na základě jedinců, kteří jsou pořízeni jen na hlídání nějakých objektů bez sociálního kontaktu. Lidi většinou toto plemeno neznají a neumí se k němu chovat s respektem což znám dobře z vlastní zkušenosti. Šarplaninci se mi velmi líbí a jejich " mírnější " povaha je určitě plus. Tím nemyslícím člověkem jsem samozřejmě myslel lidi co se bez rozmyslu snaží s tím velkým méďou skamarádit, nedejbože i přes varování se ho ženou pohladit. Určitě ne lidi kteří pastevce mají a už vůbec kteří se jim intenzivně věnují...tito lidé naopak mají můj velký obdiv a respekt. A pro zadavatele platí pokud se výchově kavkaze nechce věnovat na 200 procent ať si pořídí radši mírnější plemeno. Kavkaz z pracovní linie by nezvanou návštěvu určitě nevyštěkával do příchodu lidského člena smečky.

15.10.2016 10:28
conie

XXX.XXX.206.202

SimonL napsal(a):
Špatně jste mě pochopila. Psát o kavkazí povaze, výchově nebo zkušenostech by bylo samozřejmě na celou knihu...Jen jsem chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s prezentací tohoto plemene u veřejnosti na základě jedinců, kteří jsou pořízeni jen na hlídání nějakých objektů bez sociálního kontaktu. Lidi většinou toto plemeno neznají a neumí se k němu chovat s respektem což znám dobře z vlastní zkušenosti. Šarplaninci se mi velmi líbí a jejich " mírnější " povaha je určitě plus. Tím nemyslícím člověkem jsem samozřejmě myslel lidi co se bez rozmyslu snaží s tím velkým méďou skamarádit, nedejbože i přes varování se ho ženou pohladit. Určitě ne lidi kteří pastevce mají a už vůbec kteří se jim intenzivně věnují...tito lidé naopak mají můj velký obdiv a respekt. A pro zadavatele platí pokud se výchově kavkaze nechce věnovat na 200 procent ať si pořídí radši mírnější plemeno. Kavkaz z pracovní linie by nezvanou návštěvu určitě nevyštěkával do příchodu lidského člena smečky.

Určitě se shodneme na tom, že než si kdokoliv pořídí pastevce, měl by o nich něco vědět. Štve mě, že mnohdy sami chovatelé (setkala jsem se u kavkazáků) zlehčují náročnost plemena a hlavně že štěňata prodají. Např. jsem měla na cvičáku pána,75 let, po operaci kyčlí špatně chodícího, který si pořídil štěně kavkazáka, protože mu "chovatel" řekl, že nepotřebuje žádný výcvik a není náročný na pohyb, takže ho klidně zvládnou. Pán se přišel poradit, protože mu pes v 5 měs. startoval po synovi a jeho rodině, kteří jezdili na návštěvu max 1x měsíčně, několikrát pes pána povalil, paní se k němu již bála chodit. Po důkladném zvážení jsme doporučili pánovi, ať pejskovi najde nový domov dřív, než bude nějaký průšvih. Stalo se, pán si pořídil NO a spokojenost na všech stranách. Bezva byl také kavkazák v garsonce na sídlišti, kterého venčila slečna cca 40 kg. V 10 měsících byl pes postrachem širokého okolí, pejskaři měli vymakaný systém varování, jak s ním slečna vyšla ven. Za pár měsíců chudák pes prostě zmizel. Já když jsem si pořizovala prvního šarplanince, podstoupila jsem výslech málem 3. stupně, zda vím, co je zač a proč ho chci. Jsou to prostě báječní a úžasní psi, ale nepatří do ruky každému, komu se zalíbí chlupatý medvídek.

15.10.2016 20:53
SimonL

XXX.XXX.31.9

Je pravda že jsem trochu podrážděnější z důvodu že v současné době je ve fb skupinách na pomoc psům v nouzi na můj vkus příliš krásných kavkazů ale i jiných pastevců kterým prostě "zrušily pracovní místo " a nečeká je asi příliš šťastný osud. Právě třeba potřeba pohybu nebo spíš nepohybu je pro mě jeden z omylů lidí neznalých. Stejně třeba jako představa, že tohoto tvrdého psa s jeho až samotářskou povahou nechám bez kontaktu někde hlídat a tím ho udělám šťastným. I ti tvrdí psi z Gruzie mají kontakt se svou smečkou ať už jsou to ovce a samotní pastevci..

Neregistrovaný uživatel

16.10.2016 12:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Před šarplanincem jsem měla kavkazana a přijde mi, že šarplaninec nejdřív myslí a pak jedná a kavkazan to má přesně opačně, nejdřív jedná a pak myslí...

18.10.2016 15:13
conie

XXX.XXX.206.202

Malá ukázka - "zlý" šarplaninec a jeho smečka.

18.10.2016 15:13
Atheira

XXX.XXX.240.170

conie napsal(a):
Malá ukázka - "zlý" šarplaninec a jeho smečka.

To má vlastní školku, ne?

18.10.2016 16:53
conie

XXX.XXX.206.202

Atheira napsal(a):
To má vlastní školku, ne?

To spíš smečku chův a vychovatelek, protože to všechno jsou dospělé feny proti roční šarpošce . I ta 3 kg čivava ji klidně seřve a "malá" prostě ustoupí. Šarplaninci jsou ke všemu domácímu prostě úžasní, trpěliví a již v takto nízkém věku jsou si vědomí své síly a velikosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík