Samozřejmě, že si rodina se synem může pořídit dobrmana.
Je třeba se psem něco podnikat.
Cvičák = základní výcvik. Pak možná další aktivity.
Syn se pomalu rozkouká a něco si jistě vybere.
Když se se psem nic nedělá, končí to jako
vedlejší diskuze, kde shání na nevybitého psa klec.
Mladému, temperamentnímu psu nestačí procházky
a házení tenisáku do zblbnutí.
Musí, potřebuje a chce makat (nejmíň 2 roky).
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/.
Cabbie
napsal(a):
Mohl bych pořídit 15ti letému synovi dobrmana? prosím o skušenosti s těmito krásnými pejsky Děkuji.
Já jsem si pořídil dobrmana v 19. ovšem byl to dobrman 3roky starý, který vážil 50kg, což už dnes téměř neexistuje. Je důležité být na štěně od mládí důsledný a tvrdě potlačit jakékoli náznaky agrese. Taky doporučuji hledat štěně po povahově vyrovnaných rodičích. Nejlépe je obrátit se na poradce chovu, který se v problematice orientuje. Bylo by dobře aby syn se psem cvičil. Další věc je že štěně doroste až za rok.
Cabbie
napsal(a):
Mohl bych pořídit 15ti letému synovi dobrmana? prosím o skušenosti s těmito krásnými pejsky Děkuji.
Mě osobně kynologie drží od mých 12ti let, ale ne všechny děti u psů vydrží navždy. Další věcí je, zda má Váš syn vymyšleno, co se psem bude dělat, až půjde někam na školu. Jste ochotný se o aktivní plemeno, které potřebuje výchovu a práci starat denně Vy (takže by to nebyl synův pes, ale v podstatě byl byl rodinný nebo jen Váš = položený dotaz by byl tudíž zbytečný)? Nebo už syn ví, že následujících 15 let bude mít možnost o hafana pečovat jako po stránce časové, tak po stránce finanční?
jahodapavel
napsal(a):
Já jsem si pořídil dobrmana v 19. ovšem byl to dobrman 3roky starý, který vážil 50kg, což už dnes téměř neexistuje. Je důležité být na štěně od mládí důsledný a tvrdě potlačit jakékoli náznaky agrese. Taky doporučuji hledat štěně po povahově vyrovnaných rodičích. Nejlépe je obrátit se na poradce chovu, který se v problematice orientuje. Bylo by dobře aby syn se psem cvičil. Další věc je že štěně doroste až za rok.
Je určitě lepší psa vychovat tak, aby k agresi neměl důvod a byl v pohodě než cokoli potlačovat a u dobrouše určitě ne tvrdě.
Cabbie
napsal(a):
V zadnem pripade ne. Pokud vy nejste zkuseny kynolog tak dobrmana nikdy. Vyberte jine (mene problemove) plemen o a az se syn s nim neco nauci a dospeje psychicky i fyzicky pak si treba troufne i na dobrmana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

anonymx
napsal(a):
V zadnem pripade ne. Pokud vy nejste zkuseny kynolog tak dobrmana nikdy. Vyberte jine (mene problemove) plemen o a az se syn s nim neco nauci a dospeje psychicky i fyzicky pak si treba troufne i na dobrmana.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Mívala jsem dobrmany a hodně se o ně zajímala. Tedy na jednu věc velký pozor - dobře vybírejte podle zdraví rodičů - dobrmani hodně trpí na dědičnou srdeční vadu na níž předčasně umírají. Moc si neumím představit, že by se dobrman dožil 15 let, jak tu někdo zmiňoval. Taky už dobrmani nemívají (alespoň v ČR) ty povahy jaké bývaly a jaké si pořád lidi myslí, že mají. Většinou už to není tvrdý ostrý pes. Spíš plašan... Ale můžete mít štěstí, když budete opatrně vybírat. Měla jsem jednu fenu - import z Maďarska (je to už dost let) a ta byla nesmírně pracovitá, houževnatá, ale i ostrá a tvrdá. Bohužel, na výstavách to nevyšlo - posudek byl - neušlechtilá hlava. Rozhodčí (sama chovatelka tohoto plemene) se také nelíbila její ostrost i když se prohlédnout nechala, ale bylo na ní vidět, že by ráda startovala na tu cizí ženskou, co na ní sahá. Vyhrála tehdy nádherná fenka (dcera po jejím psovi), která když se jí prohlížely zuby, tak se schovávala za páníčka. No, je to dost let a počítám, že se chov ubíral touto cestou dál... A podle toho to taky vypadá...
Nezkušenému chlapci bych toto plemeno nepořizovala.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mívala jsem dobrmany a hodně se o ně zajímala. Tedy na jednu věc velký pozor - dobře vybírejte podle zdraví rodičů - dobrmani hodně trpí na dědičnou srdeční vadu na níž předčasně umírají. Moc si neumím představit, že by se dobrman dožil 15 let, jak tu někdo zmiňoval. Taky už dobrmani nemívají (alespoň v ČR) ty povahy jaké bývaly a jaké si pořád lidi myslí, že mají. Většinou už to není tvrdý ostrý pes. Spíš plašan... Ale můžete mít štěstí, když budete opatrně vybírat. Měla jsem jednu fenu - import z Maďarska (je to už dost let) a ta byla nesmírně pracovitá, houževnatá, ale i ostrá a tvrdá. Bohužel, na výstavách to nevyšlo - posudek byl - neušlechtilá hlava. Rozhodčí (sama chovatelka tohoto plemene) se také nelíbila její ostrost i když se prohlédnout nechala, ale bylo na ní vidět, že by ráda startovala na tu cizí ženskou, co na ní sahá. Vyhrála tehdy nádherná fenka (dcera po jejím psovi), která když se jí prohlížely zuby, tak se schovávala za páníčka. No, je to dost let a počítám, že se chov ubíral touto cestou dál... A podle toho to taky vypadá...
Nezkušenému chlapci bych toto plemeno nepořizovala.
Myslím si, že ač má plemeno časté zdravotní vrozené komplikace, tak není dobré po pěti letech nevědět co se psem. Zvláště když zůstane na krku někomu, kdo ho možná ani nechce. Ostrost neostrost, plašan, neplašan, je jedno na který typ zadavatel narazí. Pro začátečníka (natož dítě) vhodný dobřík není, na tom se shodneme všichni.
Uživatel s deaktivovaným účtem

anonymx
napsal(a):
To jiste ano, ovsem pro laika rada k nezaplaceni. Nebo si opravdu myslite, ze maji predstavu jak.na to? A jeste dobrman...
A jakou představu u laika asi vyvolá slovní spojení "tvrdě potlačovat"? Většinou když slyším lidi, jak vychovávají "ostré" psy "tvrdě", aby byli bezproblémoví, tak většinou jejich povídání končí tím, že ho museli nechat ve dvou třech letech utratit pro agresivitu. Patnáctiletému klukovi bych dobrmana nedoporučila, ale když už, tak spíš než takovéhle zjednodušené rady bych doporučila dohled nad výchovou a výcvikem ze strany zkušeného dospělého. Právě proto, že laik si tyhle rady může vyložit různými způsoby.
jahodapavel
napsal(a):
?
Neříkám, že dobrmani k dětem nejdou, ale nepřijde mi celkově zodpovědné v tomto případě, jak popisuje Cabbie, pořizovat jakéhokoliv psa. A pokud ano, tak alespoň nějakého s menšími časovými nároky, kterého by si mohl syn vzít s sebou, až pojede na školu a nebo by s ním rodiče neměli tolik práce, kdyby jim zůstal.
Cabbie
napsal(a):
Má syn nějaké zkušenosti se psy? Máte někdo v rodině nějaké zkušenosti se psy? Co s Dobrmanem bude syn dělat? Chodit na cvičák? Víte že mu to nadšení vydrží? Zvládne Dobrmana fyzicky i psychicky? Jste připraveni na to, že když nebude pes syna bavit, budete se o psa muset postarat Vy? A to několik let !
Svého prvního Dobrmana jsem si pořídila v 17ti letech. V rodině nebyl nikdo pejskař. Měla jsem k tomu ještě 3 letého zvládnutého a poslušného křížence. Byl to můj první pes v životě.
Ještě mě napadl "menší" Dobrman a to Německý pinč. Obávám se ale, že tam bude stejný temperament a podobná povaha jako u Dobrmana.
Jenom taková technická věc: zadavatel už chtěl před třemi měsíci dobrmana pořizovat, ale předtím 11ti letému synovi. Tak nevím...
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3146093/porizeni-dobrmana#a3146093.
Cabbie
napsal(a):
Jde o to, jaké má syn plány a jak se bude vyvíjet jeho další život - střední, případně vysoká škola. Pokud má obojí tam, kde bydlí, a on to myslí vážně s tím, že se bude o psa starat, neměl by být problém při dobré volbě chovky a konkrétního psa. Pokud chcete dohled někoho, kdo s dobrouši umí a vidí jim do duše, kontaktujte Ladislava Tejmla ze Svinařova. Ten vám nebude radit kraviny typu tvrdého potlačování agrese u štěněte ani tvrdit, že dobrouš je problémové plemeno. Pomůže vám ho vychovat jako skvělého rodinného i pracovního psa. Měli takových několik a byli to naprosto úžasní, bezproblémoví, pracovití a ve výcviku velmi úspěšní psi.