Kastrace fenky - na co se připravit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2016 07:28
mishule

XXX.XXX.99.59

Zdravíčko,

v pátek jde fenka (13,5 kg) na kastraci - fenka bezPP trpící na falešné březosti, kastrace je doporučována i vetem.

Nechci se tu bavit o tom zda kastrovat či ne, ale spíš bych chtěla požádat lidi, kteří tohle mají se svoují fenkou za sebou, aby mi napsali jejich zkušenosti co se týče léčby, hojení a celkově rekonvalescence. Na internetu jsem četla million článků o tom jak správně léčit, postupovat apod, vím, že je to individuální, ale i tak bych byla ráda za zkušenosti - přeci jen, články jsou články, zkušenosti jsou k nezaplacení.

Mám se bát o stehy? Máme hyperaktivistku, která denně lítá celý den - samozřejmě ji budeme mírnit, ale i tak.

Jak vaši miláčci snášeli tento zásah?

Co se týče žrádla - je dobré během zotavování přidávat něco speciálního?

Je dobré dát přes ránu třeba volně triko, pokud jde fenka ven? Aby se do ní nedostaly žádné nečistoty.

Prosím, cokoli vás napadne, co by mohlo být užitečné, budu vám vděčná. Do teď jsem si říkala, že to bude dobré, že to zváldneme levou zadní, ale čím víc se zákrok blíží, tím víc na nervy jsem.

Děkuji mockrát.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.10.2016 07:42

U nás proběhlo všechno hladce, žádné ani minimální komplikace. Co se týče jídla, tak tam bylo jen omezení spojené s narkózou. A jen jsem musela feňuli hlídat, protože jakmile se pořádně dospala po narkoze, tak byla zase akční, takže měla nuceně zaveden klidovější režim...máme ještě druhého psa, tak jsem se bála, aby si při těch jejich divočinách neublížila.
Na ven jsme žádný triko nebo něco na překrytí nedávali...
Rizika samozřejmě jsou, my měli štěstí a musím zaťukat fena není inkontinentní, toho jsem se bála nejvíc.
Paradoxně mi přijde, že pro feňuli bylo nejtěžší (z jejího pohledu) před operací celej den nejíst...

17.10.2016 07:55
Beica

XXX.XXX.64.6

Zdravím, zeňule je krásná:)
Naší fenku jsme nechávali kastrovat zhruba před 5 lety z důvodu úhynu štěňat v děloze. Fenka jinak v té době velice aktivní byla naprosto bez emegrie. Většinu dne prospala, nechtěla se příliš hýbat. Dostat jí vyvenčit bylo první dva dny absolutně nereálné. Tenhel stav je ale dost individuální.
Celkově kastraci snášela dobře, jen tedy první den nam celý "probrečela". Nechtěla k sobe ani nikoho pustit aby jí utěšil.
Co se žrádla týče tak nám vet nakázal, že musí primárně hodně pít. Poradil nám tedy piškoty máčené opravdu hodně ve vodě. Pri takhle velké fence ale upřímně netuším, zda by to stačilo. Určitě se najde někdo, kdo poradí lépe:)
Naše feňule měla kolem celého trupu obvaz plus přes něj ještě takový ten síťový návlek. Další překrývání nebylo potřeba. Také jsme byli na nervy. Bojovali jsme bohužel o čas, také jsme mohli o fenku přijít čili o to jsme to měli asi jednodušší, prostě jsme neměli čas na rozmyšlenou a ani na přípravy. Hlavně zůstaňte v klidu, tím podle mého fence pomůžete nejvíce, když z vás bude cítit jistotu a bude vědět, že bude vše v pořádku ;) naše fenka byla po pár dnech z nejhoršího venku a zase se vracela k normálu.
Držím palce ať vše proběhne v klidu a bez komplikací

Neregistrovaný uživatel

17.10.2016 08:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Já mám obě fenky kastrované, jedna zvládla kastraci bez porblémů, druhá byla po kastraci 14 dní víc přecitlivělá (závislá), musela jsem s ní být doma a nemohla si zavřít ani dveře od WC...ale žádné zdravotní komplikace u nás nebyly, obě feny jsou váhou 30-33 kg, jedna byla kastrovná ve věku tří let, druhá v sedmi, ani jedna nikdy neměla štěňata, za mě je kastrace super věc.

17.10.2016 08:16
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Po operaci jí nechte píchnout inj. proti bolesti.
Neprobrečí vám celý den.

17.10.2016 08:20
Beica

XXX.XXX.64.6

rapotacka11 napsal(a):
Neprobrečí vám celý den.

Ta naše nějaké léky proti bolesti dostala. Bohužel vydrželi jen chviličku, maximalne dve hodiny...

Neregistrovaný uživatel

17.10.2016 08:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

rapotacka11 napsal(a):
Neprobrečí vám celý den.

To už snad dělá každý veta automaticky ne? U nás to bylo tak, že nějaké léky proti bolesti byli v kapačce než jsme si fenku brali po operaci domů, na druhý den kontrola, kde se dala injekce proti bolesti do kanyly, po dvou dnech bez komplikací se kanyla vytáhla, já kontrolovala a čistile jizvu, jinak jizva byla zastříknutá stříbrným sprejem a hlavně fenku hlídala aby si bříško nelízala, samozřejmě braly několik dní ABT. Třetí den po operaci už jsme normálně šli na procházku kdy teda čerstvě kastrovaná byla na navíjecím vodítku, protože ty naše roury byly jak z divokých vajec i se zašitým břichem...

17.10.2016 08:58

Nenecte se vystrašit zkušenostmi "beica" ( nic ve zlém ). Vy podstoupíte kastraci se zdravou fenou, její fena měla v děloze uhynulá štěňata - situace naprosto odlišná. Důležité je, nenechat fenu ránu "ošetřovat" - lízat. Vylízané stehy by její stav zbytečně komplikovaly.

17.10.2016 09:01
Beica

XXX.XXX.5.15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nenecte se vystrašit zkušenostmi "beica" ( nic ve zlém ). Vy podstoupíte kastraci se zdravou fenou, její fena měla v děloze uhynulá štěňata - situace naprosto odlišná. Důležité je, nenechat fenu ránu "ošetřovat" - lízat. Vylízané stehy by její stav zbytečně komplikovaly.

Proto tam ta informace je, cili ve zlem nic neberu. Zdravou fenu jsem nikdy kastrovat nenechavala, nebylo to potreba, cili nevim jake jsou v tom rozdily

17.10.2016 09:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Attila
Nevíte na jakýho dr. natrefíte.
Vemte si, jak někteří dokáží utratit zvíře...
Popsáno toho tady bylo dost.
Prostě to chce vše dohodnout předem a ještě potom prověřit-zkontrolovat.

17.10.2016 09:03
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Beica napsal(a):
Proto tam ta informace je, cili ve zlem nic neberu. Zdravou fenu jsem nikdy kastrovat nenechavala, nebylo to potreba, cili nevim jake jsou v tom rozdily

Kastrace je velká operace v každém případě.
Bolesti lze dobře tlumit...

17.10.2016 09:07
mishule

XXX.XXX.99.59

rapotacka11 napsal(a):
Attila

Určitě budu s vet konzultovat, dnes tam budu volat ohledně možnosti být u uspání a u probouzení (fenka má starch z cizích lidí) a uvidím co i vet řekne. Máme super paní doktorku, mladá slečna s úžasně citlivým přístupek ke všem zvířatům.

Každopádně díky za radu, jak píšete vím, co n´ěkteří vet dokáží... :(.

17.10.2016 09:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Citlivý přístup je dobrá věc.
Zkušený doktor není rozhodně na škodu.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2016 09:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

rapotacka11 napsal(a):
Attila

Tak nevíte na koho natrefíte...tak snad chodí k vetovi kterého už znají, ví jak se chová k nim k jejich psovi, recenze od ostatních...já teda chodím k vyhlášenému vetovi a nikdy by mě nenapadlo nechat třeba operovat psa u někoho u koho jsem nikdy nebyla ani na očkování. Samozřejmě se může něco přihodit ale s vetou je tam i anesteziolog který kontroluje životní funkce psa atd atd..já doufám že zakladatelka nedá fenu kastrovat k nějakému šílenci na stůl v kuchyni...Majitelce doporučuji být u psa co nejdéle to bude možné, já u našich psů byla vždy až úplně spaly, pomohla s nimi na stůl, byla u takových těch příprav a až pak odjela to samo ihned po operaci kdy naši psi byli ještě uspaní a byli na !dospáváku" na kapačkách tak už jsem zas u nich seděla...nikdy jsem si nepřijela až pro úplně vzbuzené zvíře, možná máme štěstí na vetu ale myslím že takto by to mělo být...

17.10.2016 09:09
mishule

XXX.XXX.99.59

Rozhodně se nenechávám vystrašit, vím že je rozdíl preventivní kastrace a kastrace za pět dvanáct, kdy jde o život.

Toho lízání stehů se bojí snad nejvíc, ona je na tohle telátko. pomůže proti tomu třeba bavlněné triko? Hlavně na ty chvíle, kdy bude muset zůstat chvíli sama (první 4 dny budeme doma s ní, poté už bude muset dvě hodinky sama vydržet (pokud to půjde).

17.10.2016 09:13
mishule

XXX.XXX.99.59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak nevíte na koho natrefíte...tak snad chodí k vetovi kterého už znají, ví jak se chová k nim k jejich psovi, recenze od ostatních...já teda chodím k vyhlášenému vetovi a nikdy by mě nenapadlo nechat třeba operovat psa u někoho u koho jsem nikdy nebyla ani na očkování. Samozřejmě se může něco přihodit ale s vetou je tam i anesteziolog který kontroluje životní funkce psa atd atd..já doufám že zakladatelka nedá fenu kastrovat k nějakému šílenci na stůl v kuchyni...Majitelce doporučuji být u psa co nejdéle to bude možné, já u našich psů byla vždy až úplně spaly, pomohla s nimi na stůl, byla u takových těch příprav a až pak odjela to samo ihned po operaci kdy naši psi byli ještě uspaní a byli na !dospáváku" na kapačkách tak už jsem zas u nich seděla...nikdy jsem si nepřijela až pro úplně vzbuzené zvíře, možná máme štěstí na vetu ale myslím že takto by to mělo být...

Máte pravdu, veterinářku (celou jejich ordinaci) známe, chodíme k nim přes rok a docela často, máme totiž kliknu na same lepší příhody, od ušního zánětu až po vyvrtnutý prst na noze. Rozhodně vím komu ji svěřuji a nebojím se o jejich doktorské zkušenosti.

Co se týče přítomnosti u uspávání a probouzení dnes se na tom budu domlouvat s veterinářkou, zatím nevím, zda to budu já nebo taťka (fenka je rodinný psík), ale silně pochybuji, že by tohle byl problem. Zatím nám vyšli vstříc úplně se vším.

17.10.2016 09:14

mishule napsal(a):
Rozhodně se nenechávám vystrašit, vím že je rozdíl preventivní kastrace a kastrace za pět dvanáct, kdy jde o život.

Toho lízání stehů se bojí snad nejvíc, ona je na tohle telátko. pomůže proti tomu třeba bavlněné triko? Hlavně na ty chvíle, kdy bude muset zůstat chvíli sama (první 4 dny budeme doma s ní, poté už bude muset dvě hodinky sama vydržet (pokud to půjde).

Záleží na tom, jak moc ji bude rána zajímat. Na bavlněné triko bych nespoléhala a v případě samoty dala feně límec.

17.10.2016 09:16
scylla

XXX.XXX.150.32

mishule napsal(a):

Trvejte na podrobných předoperačkách, když už jste se k tomu rozhodli, buďte u ní při usínání a při probouzení, vezměte si domů léky proti bolesti. Po operaci klid, nechte pořádně dospat, vodu pod dozorem, kašovité jídlo, až vám vet dovolí. Šetřit minimálně 14 dní, nedávat límec, ale hlídat, aby si nerozlízala stehy. Jinak se můžete připravit na změnu povahy, možná záněty močových cest a možná inkontinenci.

17.10.2016 09:17

mishule napsal(a):
Určitě budu s vet konzultovat, dnes tam budu volat ohledně možnosti být u uspání a u probouzení (fenka má starch z cizích lidí) a uvidím co i vet řekne. Máme super paní doktorku, mladá slečna s úžasně citlivým přístupek ke všem zvířatům.

Každopádně díky za radu, jak píšete vím, co n´ěkteří vet dokáží... :(.

Byla jsem jak u uspání, tak u probouzení, na veterině s tím neměli problém...

17.10.2016 09:18
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

-.tak snad chodí k vetovi kterého už znají, ví jak se chová k nim k jejich psovi,
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- ze zkušenosti, dobrý vet a taky vyhlášený
a...utrácel strašně...

Neregistrovaný uživatel

17.10.2016 09:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

rapotacka11 napsal(a):
-.tak snad chodí k vetovi kterého už znají, ví jak se chová k nim k jejich psovi,
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- ze zkušenosti, dobrý vet a taky vyhlášený
a...utrácel strašně...

Tak to byl deb*l a ne solidní veterinář!

Neregistrovaný uživatel

17.10.2016 09:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

mishule napsal(a):
Máte pravdu, veterinářku (celou jejich ordinaci) známe, chodíme k nim přes rok a docela často, máme totiž kliknu na same lepší příhody, od ušního zánětu až po vyvrtnutý prst na noze. Rozhodně vím komu ji svěřuji a nebojím se o jejich doktorské zkušenosti.

Co se týče přítomnosti u uspávání a probouzení dnes se na tom budu domlouvat s veterinářkou, zatím nevím, zda to budu já nebo taťka (fenka je rodinný psík), ale silně pochybuji, že by tohle byl problem. Zatím nám vyšli vstříc úplně se vším.

Hlavně nebuďte vy vstresovaní nebo to zbytečně přenesete na fenku, buďte v klidu, prostě jde vykastrovat, dělá se to x let a dělat se to bude a všechno dobře dopadne, my máme vykastrované dvě feny, moji rodiče mají boxerku taky je vykastrovaná, nikdo nemá žádný problém ani teď po x letech po kastraci, vše dobře dopadne uvidíte.

17.10.2016 09:22

scylla napsal(a):
Trvejte na podrobných předoperačkách, když už jste se k tomu rozhodli, buďte u ní při usínání a při probouzení, vezměte si domů léky proti bolesti. Po operaci klid, nechte pořádně dospat, vodu pod dozorem, kašovité jídlo, až vám vet dovolí. Šetřit minimálně 14 dní, nedávat límec, ale hlídat, aby si nerozlízala stehy. Jinak se můžete připravit na změnu povahy, možná záněty močových cest a možná inkontinenci.

Scyllo, souhlasím s vámi, ale jak budou fenu hlídat, až odejdou do práce ? To by s ní museli být doma minimálně do vyndání stehů. Proto doporučuji límec - nemusí to být originál "satelit - kýbl ", může být šetrnější. Hodně záleží na vytrvalosti feny při zájmu o ránu. Některé stačí na rozlízání půlhodinka ( 10 minut ? ), když majitel v noci zdřímne.

17.10.2016 09:27

scylla napsal(a):

U mě se povaha feny nezměnila vůbec...ta inkontinence je strašák (my naštěstí v pohodě a to jsme 6 let po kastraci, fena má přes padesát kilo)...
Na druhou stranu, měla jsem fenu, co trpěla na falešky a dodnes si vyčítám, že jsme jí vykastrovat nenechali...

17.10.2016 09:31
Dasvo

XXX.XXX.101.12

mishule napsal(a):

Výborný je pruban - To je takový ten obvazový návlek. Koupíte normálně v lékárně, dělá se v několika velikostech, vystřihnete díry na nohy, aby se jí to nerulovalo a na břicho dáte buničinu nebo třeba složený papírový kapesník, aby pruban netahal za stehy.
Pokud by to nepomohlo, tak límec. nemám dobré zkušenosti s těmi klasickými plastovými "megafony", dneska se už ale dělají nafukovací límce, které psovi umožňují jíst, pít, spát... jen si prostě nedosáhne na ránu. Tohle by možná bylo dobré taky domluvit před výkonem! Jsou i veterináři, kteří límec zapůjčí a když ho nezničíte vrátíte ho.

17.10.2016 09:31
kobroor

XXX.XXX.41.2

Na operaci si vemte sebou pevnou deku - po operaci, než se pejsek probudí z narkózy na ní bude ležet.
Kupte si určitě u veta límec - jak píše scylla, hlídat - to neuhlídáte.. Doma dávat límec a zavírat prvních pár dnů = nenechat lítat třeba po zahradě. Ven chodit jen na vodítku, nenechat lítat a můžete bez límce a bez ničeho. Doma zase nasadit límec. Některý pejsek si jizvy nevšímá, ale límec je 100% jistota. Lepší je dát límec a jizvu nechat odkrytou. To byste musela u ní pořád sedět a nejít ani na záchod...
Ad změna povahy - mám kastrované dvě feny v 8 letech - žádná změna povahy nenastala ani u jedné...

17.10.2016 09:41

U mě se povaha feny nezměnila vůbec...ta inkontinence je strašák (my naštěstí v pohodě a to jsme 6 let po kastraci, fena má přes padesát kilo)...
Na druhou stranu, měla jsem fenu, co trpěla na falešky a dodnes si vyčítám, že jsme jí vykastrovat nenechali...

Nechci Vás strašit, ale známá nechala vykastrovat svoji fenu ND a u ní se Inkontinence projevila až mezi 10.-11.rokem.

17.10.2016 09:56
mishule

XXX.XXX.99.59

kobroor napsal(a):
Na operaci si vemte sebou pevnou deku - po operaci, než se pejsek probudí z narkózy na ní bude ležet.
Kupte si určitě u veta límec - jak píše scylla, hlídat - to neuhlídáte.. Doma dávat límec a zavírat prvních pár dnů = nenechat lítat třeba po zahradě. Ven chodit jen na vodítku, nenechat lítat a můžete bez límce a bez ničeho. Doma zase nasadit límec. Některý pejsek si jizvy nevšímá, ale límec je 100% jistota. Lepší je dát límec a jizvu nechat odkrytou. To byste musela u ní pořád sedět a nejít ani na záchod...
Ad změna povahy - mám kastrované dvě feny v 8 letech - žádná změna povahy nenastala ani u jedné...

S límcem počítam - nejraději bych ten nafukovací, tak uvidíme, jak se s ním fenka popasuje. Je mi totiž úplně jasné, že uhlídat se to nedá, prostě to nejde.

Změny povahy se nebojím, na druhou stranu, pokud by byla o něco klidnější, zlobit se nebudu a přinejhorším se s tím popasujeme. Oproti zdravotním rizikům, jaké jsou z falešné březosti a tím, jak fenka trpí po hárání... myslím, že to za to stojí.

17.10.2016 11:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

mishule napsal(a):
S límcem počítam - nejraději bych ten nafukovací, tak uvidíme, jak se s ním fenka popasuje. Je mi totiž úplně jasné, že uhlídat se to nedá, prostě to nejde.

Změny povahy se nebojím, na druhou stranu, pokud by byla o něco klidnější, zlobit se nebudu a přinejhorším se s tím popasujeme. Oproti zdravotním rizikům, jaké jsou z falešné březosti a tím, jak fenka trpí po hárání... myslím, že to za to stojí.

Holky už všechno podstatné napsaly, takže jen přidám: my jsme si jizvy jako-by nevšímali, nenápadně jsme ji vždycky omrknuli, když se vhodně natočila. Tím, že jsme na ni neupozorňovali, fenka vypadala, že o ní vůbec neví, i když si myslím, že, doktořinu" musela cítit. Ale možná víceméně z celého psa. Límec jí mamka také nedávala vůbec, zkusila první den a fenka byla zmatená, tak ji s tím dál neprudila a v pohodě, vůbec se nelízala. Jde tam o to udržet ji alespoň těch 5 dní v klidu, aby nelítala a neskákala hlavně! na nábytek apod. Procházky jen na vodítku do vyndání stehů. Po vyndání stehů už normálka.

17.10.2016 11:09

Nechci Vás strašit, ale známá nechala vykastrovat svoji fenu ND a u ní se Inkontinence projevila až mezi 10.-11.rokem.

No i s tím počítám...ale u mě pořád převažují pozitiva, ono riziko je u obou variant, ale rakovina dělohy apod. pouze u nekastrované feny...
Ale samozřejmě jsme připraveni i na tuto variantu...

17.10.2016 11:12

No i s tím počítám...ale u mě pořád převažují pozitiva, ono riziko je u obou variant, ale rakovina dělohy apod. pouze u nekastrované feny...

Přeji Vám i fence, aby vás to nepotkalo

17.10.2016 11:14
scylla

XXX.XXX.150.32

Scyllo, souhlasím s vámi, ale jak budou fenu hlídat, až odejdou do práce ? To by s ní museli být doma minimálně do vyndání stehů. Proto doporučuji límec - nemusí to být originál "satelit - kýbl ", může být šetrnější. Hodně záleží na vytrvalosti feny při zájmu o ránu. Některé stačí na rozlízání půlhodinka ( 10 minut ? ), když majitel v noci zdřímne.

Já si beru dovolenou, když je pes po operaci nebo se vystřídáme v rámci rodiny.

17.10.2016 11:15
scylla

XXX.XXX.150.32

mishule napsal(a):

Falešky bývají velmi často řešitelné bez kastrace, ale je to vaše rozhodnutí.

17.10.2016 11:21
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Nebude to rakovina dělohy, bude to něco jinýho... (lepšího?).

17.10.2016 11:24
scylla

XXX.XXX.150.32

kobroor napsal(a):

To je blbost, že se to nedá uhlídat, chce to jen trošku snahy. Uhlídali jsme psy vždycky.

17.10.2016 11:25

rapotacka11 napsal(a):

Nemalujte čerta na zeď. Některé feny přežijí život ve zdraví.

17.10.2016 11:52

rapotacka11 napsal(a):

Jo jasně, kastrace není záruka na doživotní zdraví
...my jsme měli v rodině 5 nekastrovaných fen (před touto mojí kastrovanou), různá plemena (NO 2x, husky, dobrman, labrador, z toho pouze jedna fena bez PP), z toho dvě naprosto v pohodě, jedna celý život falešky, často doprovázené zánětem mléčné žlázy, jedna rakovina mléčné žlázy (fena operovaná v osmi letech-dobrman) a jedna rakovina dělohy (operace ve 14 letech-výsledek bohužel fatální, fena do té doby i přes svůj věk vitální a krom zhoršeného sluchu a zraku naprosto zdravá-husky)...
Nebudu tady nikomu kastraci nutit, rozhodně ji ani nehodlám propagovat, není to jednoduchý zákrok bez rizik a každý se musí rozhodnout sám...

17.10.2016 13:07
kobroor

XXX.XXX.41.2

scylla napsal(a):
To je blbost, že se to nedá uhlídat, chce to jen trošku snahy. Uhlídali jsme psy vždycky.

No já nevím jak vy, ale já v nocí spím
IMHO radši pár dní s límcem než lítat s rozlízanou ránou...

17.10.2016 16:38

scylla napsal(a):

Každý má něco. Já jsem s fenou po operaci spala na zemi, měla jsem ji nakrátko přivázanou k ruce a stejně vytáhla 2 stehy, jen co jsem usnula.
Zas známí měli fenu, o ráně ani nevěděla, na cestě z veteriny ( po kastraci ) vyskočila z auta a šla se rvát.

24.10.2016 08:58
mishule

XXX.XXX.193.30

Tak máme kastraci a nejhorší dny za sebou. Fenečku to zvládla skvěle. První den sice cel, prospala a nechtěla vůbec nic, ale v noci už sama pila a dala si něco málo k jídlu. Druhý den jsme byli na kontrole, dostala injekci na bolest a včera ještě injekci na bolest a ATB. Rány si skor vůbec nevšímá, s prubanem na sobě se cítí o dost lépe. Přidávám ještě foto rány. První je hodinu po kastraci, druhá je večer po kastraci a třetí je dnes.

Veterinář nás chválil, jak super rána vypadá a zároveň musel pochválit sebe, jak hezky to zašil.

Timto chci poděkovat vše za rady a tipy! Moc nám pomohly.

24.10.2016 10:10
scylla

XXX.XXX.150.32

kobroor napsal(a):
No já nevím jak vy, ale já v nocí spím
IMHO radši pár dní s límcem než lítat s rozlízanou ránou...

No, já, když je někdo z mé rodiny po operaci a potřebuje péči, tak mu jí prostě poskytnu. Vyspat se můžu pak. V tomto případě na zbytečnou operaci - to u nás psům fakt neděláme.

24.10.2016 20:50
Dasvo

XXX.XXX.83.28

mishule napsal(a):
Tak máme kastraci a nejhorší dny za sebou. Fenečku to zvládla skvěle. První den sice cel, prospala a nechtěla vůbec nic, ale v noci už sama pila a dala si něco málo k jídlu. Druhý den jsme byli na kontrole, dostala injekci na bolest a včera ještě injekci na bolest a ATB. Rány si skor vůbec nevšímá, s prubanem na sobě se cítí o dost lépe. Přidávám ještě foto rány. První je hodinu po kastraci, druhá je večer po kastraci a třetí je dnes.

Veterinář nás chválil, jak super rána vypadá a zároveň musel pochválit sebe, jak hezky to zašil.

Timto chci poděkovat vše za rady a tipy! Moc nám pomohly.

Opravdu moc pěkně provedené. Pan doktor si dal záležet!

24.10.2016 21:20
Ebi

XXX.XXX.104.1

Shodou okolností jdu pozítří s fenečkou také na kastraci - je jí 8 let - 6 kilo. V poslední době se jí hodně zhoršila falešná březost, ta poslední - v podstatě víc jak měsíc ji teklo mléko, obklady, snížení dávky krmiva, pohyb, homeopatika - nic nezabíralo.
Obávám se že by se jí to mohlo věkem ještě zhoršovat a mohly by se přidat ještě i další komplikace, proto jsem se rozhodla pro tuto variantu, ač nejsem zastánce kastrace, pokud to není nutné.
Navíc fenečka byla chovná, i když jsem se nakonec rozhodla ji nepřipustit a nemít štěňata.
Tak doufám, že to také takto dobře dopadne, máme vynikajícího veterináře, ale náhoda je občas blbec. Tak držte palce.

25.10.2016 06:19
mishule

XXX.XXX.9.196

Ebi napsal(a):
Shodou okolností jdu pozítří s fenečkou také na kastraci - je jí 8 let - 6 kilo. V poslední době se jí hodně zhoršila falešná březost, ta poslední - v podstatě víc jak měsíc ji teklo mléko, obklady, snížení dávky krmiva, pohyb, homeopatika - nic nezabíralo.
Obávám se že by se jí to mohlo věkem ještě zhoršovat a mohly by se přidat ještě i další komplikace, proto jsem se rozhodla pro tuto variantu, ač nejsem zastánce kastrace, pokud to není nutné.
Navíc fenečka byla chovná, i když jsem se nakonec rozhodla ji nepřipustit a nemít štěňata.
Tak doufám, že to také takto dobře dopadne, máme vynikajícího veterináře, ale náhoda je občas blbec. Tak držte palce.

Držíme palečky i tlapky. S faleskou jsme si užili své, vaší fence se určitě uleví, ač prvních pár dní není nic moc.

25.10.2016 07:15
Terven

XXX.XXX.110.147

Nám se po operaci bezvadně osvědčil lidský krční límec na suchý zip.
S klasickým plastovým trychtýřem fena šílela, ani se jí nedivím, pruban snášela dobře, ale nebyl pro ni problém se pod něj dostat v dolní části jizvy, běžně si sama vytahovala krytí.
S krčním límcem se sžila během chvilky, zjistila, že je to vlastně i pohodlné a pěkně se o to dá opřít hlava

25.10.2016 09:32
Ebi

XXX.XXX.104.1

Terven napsal(a):
Nám se po operaci bezvadně osvědčil lidský krční límec na suchý zip.
S klasickým plastovým trychtýřem fena šílela, ani se jí nedivím, pruban snášela dobře, ale nebyl pro ni problém se pod něj dostat v dolní části jizvy, běžně si sama vytahovala krytí.
S krčním límcem se sžila během chvilky, zjistila, že je to vlastně i pohodlné a pěkně se o to dá opřít hlava

To je dobrý nápad, někde ho mám, tak ho vytáhnu-díky.

27.10.2016 09:48
Ebi

XXX.XXX.104.1

Kastrace proběhla v pořádku, hned ten den byla fenečka aktivní, teď druhý den ještě o něco víc, musím ji spíše udržovat v klidu.
Límec na suchý zip se osvědčil, je to fakt super nápad, děkuji.
O to víc, že jezevčíci mají krátké nožičky a s tím trychtýřem ani nemůžou pořádně chodit, protože ho skoro courají po zemi a všude narážejí.Když ho měla starší fenka po operaci, chodila pořád pozadu, dopředu jí to nešlo.
Takže díky za nápad.

27.10.2016 12:21

Taky máme doma teď fenku pár dní po kastraci. Zvládla ji ve svých 11 letech velmi dobře. Nikdy jsem kastraci nebyla moc nakloněná, ale fenka trpěla na stále se zhoršují falešky a při posledních dvou měla zánět dělohy. Takže už nebylo na co čekat. První noc po operaci byla mimo. Nechtěla ani ležet a spinkat. Další den hodně spinkala a odpočívala. Od druhého dne je už úplně v pohodě a musíme jí krotit a hlídat.

Během naší nepřítomnosti a v noci má límec. Už ho párkrát měla a nevypadá že by jí nějak extrémně vadil. Co jí ale vadí hodně, je pruban. Nevím jestli jí tahá za chlupy (nikde ho zařízlý nemá) nebo je taková cíťa a vadí jí, když ho má. Pořád se snaží někde otírat a válet se na zádech. Jizvu má hodně dlouhou. Odoperovali jí i jeden cecík, kde měla bulku a čekáme na výsledky histologie.. Nenapadá mě ale jiný způsob, jak jí udržet ránu v čistotě ?

27.10.2016 14:54
kobroor

XXX.XXX.41.2

Simolu:
Pokud má límec nebo jí hlídáte, tak pruban nedávejte. Nechte ránu odkrytou.. fenka leží doma ne?

27.10.2016 19:31
Ebi

XXX.XXX.104.1

Taky máme doma teď fenku pár dní po kastraci. Zvládla ji ve svých 11 letech velmi dobře. Nikdy jsem kastraci nebyla moc nakloněná, ale fenka trpěla na stále se zhoršují falešky a při posledních dvou měla zánět dělohy. Takže už nebylo na co čekat. První noc po operaci byla mimo. Nechtěla ani ležet a spinkat. Další den hodně spinkala a odpočívala. Od druhého dne je už úplně v pohodě a musíme jí krotit a hlídat.

Během naší nepřítomnosti a v noci má límec. Už ho párkrát měla a nevypadá že by jí nějak extrémně vadil. Co jí ale vadí hodně, je pruban. Nevím jestli jí tahá za chlupy (nikde ho zařízlý nemá) nebo je taková cíťa a vadí jí, když ho má. Pořád se snaží někde otírat a válet se na zádech. Jizvu má hodně dlouhou. Odoperovali jí i jeden cecík, kde měla bulku a čekáme na výsledky histologie.. Nenapadá mě ale jiný způsob, jak jí udržet ránu v čistotě ?

Ta naše má jen límec a na ráně nic nemá, ránu má odkrytou, myslím že se nemusíte obávat, když má ten límec.

29.10.2016 21:21
stop týrání

XXX.XXX.236.4

Lepší je klinika než místní veterinář, to rozhodně o tak vážného zákroku,.

Přidejte reakci

Přidat smajlík