Zajimalo by me jak vidite "stari" psa. Zamerujete se na vek, nebo spis kondici? Ja mam cubinu 7.5 roku starou, neskutecne akcni a neunavitelnou. Vek by me nenapadlo resit, dokud je akcni hodlam resit stari a omezeni pohybu az uvidim, ze ji nejdou veci jak driv.. ale zarazila me nedavno diskuze, kde nekdo resil, ze 8.5 lety pes uz je vlastne stary.. jak to vidite Vy?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Záleží na plemeni, ale třeba služební psi mám pocit jsou staří už v šesti letech...naše "holky mají 7 a 9 let a je fakt že ta devíti letá dostala artrózu do přední tlapky do dvou prstů, takže procházky stylem poklidu, už žádné aportování a jiné kejkle. Včera se spolu honily po poli s klackem v hubě a večer měla prsty oteklé...takže psa šetřit dle jeho zdraví, ale zase nenechat zakrnět svaly, já musím fenku brzdit protože venku rychle zapomene že má nějaký už problém a večerní vstávání s pelíšku už je na delší dobu to samé rozejít nožičku po delším ležení.
nexxi
napsal(a):
Zajimalo by me jak vidite "stari" psa. Zamerujete se na vek, nebo spis kondici? Ja mam cubinu 7.5 roku starou, neskutecne akcni a neunavitelnou. Vek by me nenapadlo resit, dokud je akcni hodlam resit stari a omezeni pohybu az uvidim, ze ji nejdou veci jak driv.. ale zarazila me nedavno diskuze, kde nekdo resil, ze 8.5 lety pes uz je vlastne stary.. jak to vidite Vy?
Mám stejně starou fenu a zatím mě nenapadlo, že je stará. Ale možná je to tím, že předchozí pes se dožil téměř 17ti let. Když mu bylo 7,5, tak byl nevybouřený mladík.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja som sa dočítal na jednej stránke kde kupujem granule, že granule pre seniorov by sa mali kupovať od 7 rokov.
nexxi
napsal(a):
Úplně stejně jako vy, věk extra neřeším, řídím se aktuální kondicí psa...to na nich člověk pozná, oni si "řeknou"..."hele tohle už je na mě štreka, mám toho plný brejle, takže tu prochajdu koukej zkrátit"...
sardullah
napsal(a):
Úplně stejně jako vy, věk extra neřeším, řídím se aktuální kondicí psa...to na nich člověk pozná, oni si "řeknou"..."hele tohle už je na mě štreka, mám toho plný brejle, takže tu prochajdu koukej zkrátit"...
Tu vetu kterou tam "rikate" doma slycham denne. Akorat ju rikam ja psovi
Říká se, že od 8 let je pes senior, ale nevím, jestli to platí pro všechna plemena stejně. Velký pes možná, ale netuším, jestli to platí i pro malá plemena, která se dožívají vyššího věku. Mám fenku plemene, které se dožívá běžně cca 15 až 17 let, příští měsíc jí bude 8 let, mám si tedy myslet, že je již senior ? Může mi k tomu něco napsat ten z Vás, který je veterinář ? Docela by mě to zajímalo. Předem děkuji za odpověď.
Terven
napsal(a):
Logicky nemohou mít stejnou hranici stáří plemena, která se dožívají deseti let i míň a plemena, jejichž délka života je téměř ještě jednou taková.
Jasny.me slo spis o to, ze me zarazilo, ze se nekteri ridi treba napisem na granilich, nebo tim, co nekdo rekl a ne tim, ze kouknu na svyho psa a soudim.. ja treba u svyho mixu vymara naznat ze je stara a omezit prochazky, tak se mi asi doma odpichuje ocaskem a skace do stropu aby se utahala
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Lidi a čím krmíte ? Jaký granule cca od těch 8-9 let věku? kupujete light nebo senior? A jaký značky? Já kupuji na měsíc vždy dva pytle, naši psi jsou mlsní, takže značky střídám, brávám calibru, Nativia, Magnusson, Nutra gold, fitmin...a hromady dlaší zkouším i nové značky, teď krmím něčím z německa, pytel jsem vyhodila takže si za boha nemůžu vzpomenout co to bylo...každopádně vždy beru jeden pytel light a senior a tak to střídám...naši psi jsou gaučáci s rekreačníma vycházkama pouze již za dobrého počasí, doby kdy se chodilo v dešti pominuly..musím je nutit v dešti vůbec vyjít na zahradu vyčůrat se...

No jo, oni nechcou ven, takže by měli mít light jídlo. Jenže granule, které mají nápis light a senior, nejsou light ;-) Naopak.
Důležitý údaj jsou kalorie.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
napsal(a):
No jo, oni nechcou ven, takže by měli mít light jídlo. Jenže granule, které mají nápis light a senior, nejsou light ;-) Naopak.
Důležitý údaj jsou kalorie.
Sakra...víte já totiž vždycky čumím na složení, aby bylo na prvním místě maso, kolik ho tam je a jaké a opomínám hledět na tu výživovou stránku...ale dík za upozornění, mě by to totiž asi nenapadlo se tím zabývat...klasika zdechlosti, vidím light tak to bude netučné chjooo jsem roooooura.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sakra...víte já totiž vždycky čumím na složení, aby bylo na prvním místě maso, kolik ho tam je a jaké a opomínám hledět na tu výživovou stránku...ale dík za upozornění, mě by to totiž asi nenapadlo se tím zabývat...klasika zdechlosti, vidím light tak to bude netučné chjooo jsem roooooura.
Maso na prvním místě je Vám také k ničemu
Bývá čerstvé = vydělit 3. A máte co ? Páté místo
A když bude na prvním místě 20% masa teda sušeného, fakt, a každá další položka po 19%, co pak ? Furt nanic
Chce to spočíst maso a sacharidy.
V light apod. granulích je právě více sacharidů. Úplně blbě.
Když budeme jíst kila Milky, co se stane ?
Ale kila hovězího, to je jiná
Všecko jsou to kraviny. Light, senior. Klidně můžeme krmit puppy verzí, jen třeba ubrat množství. Ne kvalitu.
Co když se 4,8 letý pes chová jako štěně. Že jo.
e

XXX.XXX.213.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Záleží na plemeni, ale třeba služební psi mám pocit jsou staří už v šesti letech...naše "holky mají 7 a 9 let a je fakt že ta devíti letá dostala artrózu do přední tlapky do dvou prstů, takže procházky stylem poklidu, už žádné aportování a jiné kejkle. Včera se spolu honily po poli s klackem v hubě a večer měla prsty oteklé...takže psa šetřit dle jeho zdraví, ale zase nenechat zakrnět svaly, já musím fenku brzdit protože venku rychle zapomene že má nějaký už problém a večerní vstávání s pelíšku už je na delší dobu to samé rozejít nožičku po delším ležení.
Mám podobný problém u devítileté mopsle, jen u ní to vypadá na rameno nebo loket (ale nic neotéká). Přidáváte něco na klouby, máte s něčím dobrou zkušenost? Vloni jsem dávala Apto-flex, teď jsem zkusila koupit Hyalgel, ale čuba ho nechce žrát.
Je to individuální a hodnotila bych to podle psa, ne podle kalendáře.
já mám desetileté zvíře a věk byste mu nehádali. ale na turistické dovolené už bylo patrné, že dvacet kilometrů denně už unavilo tak, jak kdysi čtyřicet. a krmím krmením pro seniory, protože z adult už má tendenci přibírat.

bodlinka
napsal(a):
Je to individuální a hodnotila bych to podle psa, ne podle kalendáře.
já mám desetileté zvíře a věk byste mu nehádali. ale na turistické dovolené už bylo patrné, že dvacet kilometrů denně už unavilo tak, jak kdysi čtyřicet. a krmím krmením pro seniory, protože z adult už má tendenci přibírat.
Paní Bodlinko, když k Vám přijde páníček 11 letého soudku na nožičkách, jaké krmení doporučíte. Labrador např. Nebo pro netučného 13 letého yorka ?
O značku nejde.
Máte tu moc, že Vás páničci většinou poslechnou ;-).
napsal(a):
Paní Bodlinko, když k Vám přijde páníček 11 letého soudku na nožičkách, jaké krmení doporučíte. Labrador např. Nebo pro netučného 13 letého yorka ?
O značku nejde.
Máte tu moc, že Vás páničci většinou poslechnou ;-).
Majitelé soudku na nožičkách pokývají hlavou, že ví, že ten pejsek je tlustý, ale nemůžou s tím nic dělat, protože...

bodlinka
napsal(a):
Majitelé soudku na nožičkách pokývají hlavou, že ví, že ten pejsek je tlustý, ale nemůžou s tím nic dělat, protože...
Tak mě mějte na 2 minuty za majitelku, která se chce napravit.
Adult, senior ?
Já nejsu dr.
Tak se ptám Vás.
A lidé se Vás určitě ptají.
Na koho myslíte, že dají?
Kdo doporučuje granule na kameny, na játra ?
Proto to lidé kupují.
Tak přece, nestojíme před Vámi, neodmlouváme, řekněte co je pro takové psy doopravdy dobré.
napsal(a):
Tak mě mějte na 2 minuty za majitelku, která se chce napravit.
Adult, senior ?
Já nejsu dr.
Tak se ptám Vás.
A lidé se Vás určitě ptají.
Na koho myslíte, že dají?
Kdo doporučuje granule na kameny, na játra ?
Proto to lidé kupují.
Tak přece, nestojíme před Vámi, neodmlouváme, řekněte co je pro takové psy doopravdy dobré.
Jestli je to opravdu sud, dostane metabolic. ti psi po něm fakt perfektně hubnou, teda pokud je majitel schopný krmit psa opravdu jen odměřenou dávkou granulí. a nemá babičku, tchýni či jiné příbuzenstvo. senior na udržení váhy. ale je to těžké. ono tihle lidi s vykrmenými psy jatečné kondice prostě obecně nejsou schopní rozumně krmit NIC. Všeho dávají hromady a mimo granulí krmí všechno. To se pak člověk dozví, že za tloušťku může děda, že dává každý den psovi párek, ale babka dbá na dietu a dnes uvařila psovi polívku jen z křídel a konzervu mu dala jen půlku a rohlík jen jeden.
A na játra jaterní dietu od royalu, chutná asi tak milionkrát víc než hills. nebo můžou vařit, rýži, tvaroh, psillium nebo laktulóza, trochu rostlinného oleje. ne maso, obsahuje hodně mědi, a jaterní dieta potřebuje mědi málo. bílkovin tak akorát, pro psa to může být problém pořádně nadávkovat. ale když se s tím někdo chce vařit, proč ne.

bodlinka
napsal(a):
Na kameny... na JAKÉ kameny?
Na kolik druhů máte granule ?
tapina
napsal(a):
No jak to teda funguje? Vykrmí se tři pytle, pes zhubne, vrátí se zpět a... Nebo nevrátí, pes se adaptuje. Dál nehubne, možná zas nabírá. Co pak? Jak dlouho to pes může baštit? Co bude dál?
No naštěstí, psi žijí 15 let, tlustí míň.
Funguje to tak, že pes zhubne a je to. Pak to záleží zase na těch majitelích. Vlastně to funguje úplně stejně, jak když psovi na domácí stravě řeknu "hele, půlka téhle krmné dávky pro něj bude zelenina" a ten pes zhubne. Ale když je hubený, tak by na té stravě hubnul dál, takže je potřeba zase trochu přidat a na tom už žije šťastně až do smrti. Nebo si ho majitelé zase vykrmí. Jejich boj.
A když na to přijde, může to žrát pořád. Pokud toho bude dostávat hromady, nezhubne :D Mám takovou kočku-pacientku. Žere metabolic a protože jí chutná, dávají jí ho ad libitum, kočka si dlabe a je pořád stejně tlustá. Ale co, snažila jsem se.
Co máte vůbec za problém s granulemi?

Obiloviny, rostlinné vedlejší produkty, maso a živočišné vedlejší produkty, rostlinné bílkovinné extrakty, zelenina, oleje a tuky, semena, ovoce, minerální látky
zelenina, ovoce, minerály - to jediné je tam normální
Jediné co způsobuje hubnutí je 13% vlákniny.
Pes je z toho v.. ale zhubl.
Tak ok.
Blahopřeji.
napsal(a):
Obiloviny, rostlinné vedlejší produkty, maso a živočišné vedlejší produkty, rostlinné bílkovinné extrakty, zelenina, oleje a tuky, semena, ovoce, minerální látky
zelenina, ovoce, minerály - to jediné je tam normální
Jediné co způsobuje hubnutí je 13% vlákniny.
Pes je z toho v.. ale zhubl.
Tak ok.
Blahopřeji.
To nesmíte tak žrát:D
Zhubnou a nejsou z toho nikde. Akorát hubení. Nebo ne. Fakt záleží na majitelích.

bodlinka
napsal(a):
To nesmíte tak žrát:D
Zhubnou a nejsou z toho nikde. Akorát hubení. Nebo ne. Fakt záleží na majitelích.
Jaterní dieta:
Rýže, kukuřice, živočišný tuk, sójový proteinový izolát*, živočišné bílkoviny (hydrolyzované), řepné řízky, minerální látky, sojový olej, rostlinná vláknina, rybí olej, frukto-oligosacharidy, aksamitový extrakt, bha, bht.
Proč dát nemocnému psu nízkoproteinové jídlo kvůli játrům a protein rozdupaný na atomy kvůli ledvinám, když mu můžeme koupit tyhle "dobroty" a zničit jiný orgán.
Chápete, že lidé s nemocnými zvířaty spoléhají na Vás ? Aj s těmi zdravými.
Proč tu nenapíšete pravdu a neukážete jednou, že nejste prodejce shitozních granulí, ale lékař.
napsal(a):
Jaterní dieta:
Rýže, kukuřice, živočišný tuk, sójový proteinový izolát*, živočišné bílkoviny (hydrolyzované), řepné řízky, minerální látky, sojový olej, rostlinná vláknina, rybí olej, frukto-oligosacharidy, aksamitový extrakt, bha, bht.
Proč dát nemocnému psu nízkoproteinové jídlo kvůli játrům a protein rozdupaný na atomy kvůli ledvinám, když mu můžeme koupit tyhle "dobroty" a zničit jiný orgán.
Chápete, že lidé s nemocnými zvířaty spoléhají na Vás ? Aj s těmi zdravými.
Proč tu nenapíšete pravdu a neukážete jednou, že nejste prodejce shitozních granulí, ale lékař.
Jakou pravdu?
Jako klidně si psa s onemocněním jater krmte masem. Umře dřív.

tapina
napsal(a):
Megi prosím Tě, nežer svýmu psovi ty granule. Nebo Ti to zůstane - all life stages.
Problém s granulemi mám tak vůbec. Asi jako s instantní polévkou. Furt si říkám. Je to jen jídlo. Je to jen jídlo. Lidi to jedí. I dětem to dají. A furt nic.
Tapino, to vážně ? Jako že dofurt ? To doufám.
Prosím Tě, uklidni se, jsou to ty, co jsi mi doporučila, že to jí aj Tvůj pes
napsal(a):
Tapino, to vážně ? Jako že dofurt ? To doufám.
Prosím Tě, uklidni se, jsou to ty, co jsi mi doporučila, že to jí aj Tvůj pes
Pro psa, pro psa. Občas. Vlastně jo. Dej si, aspoň nezbyde tolik na psa.
Maso a onemocnění jater. Maso není zakázané. Tučná masa, tuky, to je blbé. Látky co zatěžují játra a ledviny. No každý jednou umřeme.
tapina
napsal(a):
Pro psa, pro psa. Občas. Vlastně jo. Dej si, aspoň nezbyde tolik na psa.
Maso a onemocnění jater. Maso není zakázané. Tučná masa, tuky, to je blbé. Látky co zatěžují játra a ledviny. No každý jednou umřeme.
Jaterní dieta by měla mít co nejméně mědi. měď se ukládá v nemocných játrech a urychluje smrt jaterních buněk. ve svalovině je mědi hodně. co s tím?
dietní granule to řeší tím, že bílkoviny pocházejí ze sóji.
při domácí jaterní dietě můžete nahradit maso mléčnými výrobky nebo v omezené míře (tuky) i vejcem.
ale maso pro jaterní dietu prostě není. každý jednom umřeme. pokud je to majiteli jedno, že pes umře dřív, může krmit co chce.
bodlinka
napsal(a):
Jaterní dieta by měla mít co nejméně mědi. měď se ukládá v nemocných játrech a urychluje smrt jaterních buněk. ve svalovině je mědi hodně. co s tím?
dietní granule to řeší tím, že bílkoviny pocházejí ze sóji.
při domácí jaterní dietě můžete nahradit maso mléčnými výrobky nebo v omezené míře (tuky) i vejcem.
ale maso pro jaterní dietu prostě není. každý jednom umřeme. pokud je to majiteli jedno, že pes umře dřív, může krmit co chce.
Jo jenomže ne každý pes snese sóju nebo mléčné výrobky. Je to určitě dobrá alternativa. Ale víte co dneska s těmi psy všechno je.
Je taky potřeba, aby bílkoviny byly co nejkvalitnější, bez bordelu okolo, co by zatěžoval játra. Bílkoviny musí být kvalitní, v dostatečném množství, aby tělo neodbourávalo svoje, to dál zatěžuje játra.
Kromě mědi je ještě spousta dalších věcí, co vadí, z těch obyčejných, běžných v potravě, vít. A. Proto ne játra, ne makrely, ne rybí tuk atd.
Králík je dobrý. Například. Když nejde tvaroh nebo tofu.

Přesně, když se chce, tak to jde.
Co pstruh, treska.
Rozhodně méně tuku a mědi, proteinů než sója a masové vedlejší produkty. Kdo chodí kupovat sóju psům.
Sója 1,04mg mědi
Špalda 0,58mg mědi
Mouka pšeničná 2, žitná 6, rýže loupaná 0,6, kukuřice 2, ovesné vločky 7, brambory 11,...
Je celkem jasné, co by v dietě mělo být místo sóji.
Nejvíc mědi je ve vnitřnostech. Játra, mozek, ledviny.
Sója je vůbec nevhodná na všecko. Protein vyšlechtili až někam k 40%, tuk k 20%, dost mědi, ..
Trochu mimo na dietu ledvinovou i jaterní.
Když se chce..ale ono se nechce.
napsal(a):
Přesně, když se chce, tak to jde.
Co pstruh, treska.
Rozhodně méně tuku a mědi, proteinů než sója a masové vedlejší produkty. Kdo chodí kupovat sóju psům.
Sója 1,04mg mědi
Špalda 0,58mg mědi
Mouka pšeničná 2, žitná 6, rýže loupaná 0,6, kukuřice 2, ovesné vločky 7, brambory 11,...
Je celkem jasné, co by v dietě mělo být místo sóji.
Nejvíc mědi je ve vnitřnostech. Játra, mozek, ledviny.
Sója je vůbec nevhodná na všecko. Protein vyšlechtili až někam k 40%, tuk k 20%, dost mědi, ..
Trochu mimo na dietu ledvinovou i jaterní.
Když se chce..ale ono se nechce.
Ale tak nikdo netvrdí, že nepostavíte jaterní dietu doma. postavíte, mnohem snadněji než třeba tu ledvinovou.
akorát když budu více než 90% lidí vyprávět, že mají koupit vařit tvaroh a loupanou rýži, nebo že můžou koupit tresku, když psovi tvaroh nebo sýr nebude dělat dobře:D No ty vole. Ne, fakt. Vy máte možná pocit, že všichni jsou jako vy, ale opak je pravdou. Vezmou si sušenky a fakt nebudou mít problémy s tím, že je v tom sója. A ten pes si polepší, co se kvality krmení týče.
Nečetla jsem ostatní komentáře ale říká se že pokud je psovi 8 let je starý ale není se čeho bát příklad u mého anglického kokra v květnu mu bude 9 let (Filípek)
a také je stále aktivní pořád si spolu hrajeme jako by byl ještě pořád štěně, ale přece jen už je to na něm vidět (šedne).
Tak ono hlavně není špatné začít při vstupu psa do seniorského věku s preventivními prohlídkami, ať se případné problémy mohou řešit včas a ne až za minutu dvanáct. Ono to, že si pes řekne, bohužel neplatí, respektive až na sobě dá něco znát, tak to už může být za tu minutu, a někdy ani ne za minutu, dvanáct.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
e
napsal(a):
Mám podobný problém u devítileté mopsle, jen u ní to vypadá na rameno nebo loket (ale nic neotéká). Přidáváte něco na klouby, máte s něčím dobrou zkušenost? Vloni jsem dávala Apto-flex, teď jsem zkusila koupit Hyalgel, ale čuba ho nechce žrát.
Já jsemnakonec jela na rtg, protože včera jsme u rodičů utráceli boxerku co 9 měsíců bojovala s rakovinou kostí ať je jí zem lehká...začalo to u ní kulháním, takže jsme taky všichni mysleli že se narazila nebo něco...moje fenka kulhá už od září, první vyšetření v září nic neodhalilo ale nedalo mi to, protože alavis dual nezabíral jeli jsme na rtg aby se něco vyloučilo nebo potvrdilo, kostičky má pěkné, bez různých stínů atd...nevypadá to ani na rakovinu, ani artrózu ani že to měla vykloubené, takže jsme se shodli že se jí tam asi něco stalo, pichlo pod neht.lůžko či cokoliv a udělal se jí tam zánět a protože už není mladica tělo se s tím hůř vypořádává. Takže dostala antibiotika, něco proti zánětům a probiotika pro děti a za týden na kontrolu, pokud by kulhání nepřestalo, tak máme doporučení ke psímu ortopedovi na digitální rtg tam se dají odhalit opravdu drobnosti.
e

XXX.XXX.213.70
Attila8: dík, u mojí mopsle je to opravdu po námaze, potom to mizí, takže asi opravdu artróza. Ona je strašně akční, celej život lítá a hodně skáče, i fakt vejšky (teď už jí to zakazuju), takže to tomu taky přisuzuju...
Stáří není nemoc. Je to přirozený vývoj každého tvora. Ve stáří však nemoci přicházejí častěji. Starší organizmus je k nemocem vnímavější a uzdravovaní trvá déle. K tomu přistupuje i snížená přizpůsobilost změnám a pokles výkonnosti tělesných funkcí.
https://www.labvet.cz/stary-pes-laborator-146.php
Lexaurin
napsal(a):
Me by zajimalo, kdyz se sečte vice nemocí- treba ledviny spatne, jatraky vysoke, + treba cukrovka- cim krmit psa. Kdyz jsou granule vzdy na jeden probkem
pak je potřeba se zamyslet:) játra a ledviny vlastně chtějí podobné věci, koneckonců jsou i diety, co jsou zároveň jaterní i ledvinové. v podstatě jaterní dieta dává málo mědi a ledvinová málo fosforu, ale zbytek je stejný, protože řeší močovinu a ta se týká obou orgánů.
zvýšené jaterní hodnoty jsou časté při cukrovce/cushingu a ledvinám cukrovka taky neprospívá, takže je taky možné, že pes je jen "cukrovkář" a bude fungovat inzulin plus dieta na cukrovku (nízký glykemický index). nebo má cushing a je potřeba řešit cushing. nebo dostane dietu játra/ledviny s glykemickou křivkou a dávkováním inzulinu stanoveným na tuhle dietu.
bodlinka
napsal(a):
pak je potřeba se zamyslet:) játra a ledviny vlastně chtějí podobné věci, koneckonců jsou i diety, co jsou zároveň jaterní i ledvinové. v podstatě jaterní dieta dává málo mědi a ledvinová málo fosforu, ale zbytek je stejný, protože řeší močovinu a ta se týká obou orgánů.
zvýšené jaterní hodnoty jsou časté při cukrovce/cushingu a ledvinám cukrovka taky neprospívá, takže je taky možné, že pes je jen "cukrovkář" a bude fungovat inzulin plus dieta na cukrovku (nízký glykemický index). nebo má cushing a je potřeba řešit cushing. nebo dostane dietu játra/ledviny s glykemickou křivkou a dávkováním inzulinu stanoveným na tuhle dietu.
No, dekuji, zatim resim nastesti jen vyssi creatinin a ureu
Lexaurin
napsal(a):
No, dekuji, zatim resim nastesti jen vyssi creatinin a ureu
tak pak viz http://www.iris-kidney.com/pdf/IRIS_2017_DOG_Treatment_Recommendations_09May18.pdf
Není to jen o dietě