Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

fleur

30.10.2016 11:56
fleur

XXX.XXX.181.114

Moje stará vlkodavka má bohužel zánět dělohy. Operace není řešení shodli se na tom i veterináři, tak zkoušíme konzervativní léčbu.
ATB má druhý týden, bohužel ale nevidím zlepšení. Mám dotaz na ty co léčili otevřenou pyometru, jak dlouho trvala léčba a jaká jste měli ATB, případně měli jste i něco na vyprázdnění dělohy, nic takového jsme tedy nedostali.
Místní veterinář mi tvrdí, že výplachy jsou k ničemu a čípky prý do fenky taky nedostanu.
Nějaký nápad jak jí pomoci, tip na léčbu a ATB?

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2016 12:11

fleur napsal(a):
Moje stará vlkodavka má bohužel zánět dělohy. Operace není řešení shodli se na tom i veterináři, tak zkoušíme konzervativní léčbu.
ATB má druhý týden, bohužel ale nevidím zlepšení. Mám dotaz na ty co léčili otevřenou pyometru, jak dlouho trvala léčba a jaká jste měli ATB, případně měli jste i něco na vyprázdnění dělohy, nic takového jsme tedy nedostali.
Místní veterinář mi tvrdí, že výplachy jsou k ničemu a čípky prý do fenky taky nedostanu.
Nějaký nápad jak jí pomoci, tip na léčbu a ATB?

Hele nejdůležitější věc je ta, že JEN s antibiotiky zánět dělohy spíš vyléčit nejde. Antibiotika spíš nejsou schopná proniknout do hnisu. Prostě na místo zánětu se nedostanou. Ze stejnýho důvodu nelze příliš předpokládat, že jen antibiotiky lze vyléčit třeba absces, aniž by se ten absces i lokálně vyčistil a vyplachoval. Stejný princip.

Výplach dělohy jde udělat krávě, ne psovi. Stejně tak čípky, to patří do krávy nebo do prasnice, prostě do zvířete, co mají dostatečně velkou pochvu a dělohu na to, aby tam člověk vrazil ruku a udělal, co má být uděláno.

Taková konzervativní terapie zánětu dělohy spočívá především v aplikaci léků, které otevřou čípek a vyprázdní dělohu, tzn. alizin, prostaglandiny. Jestli váš veterinář nezná a neví, najděte si jiného.

Proč není řešením operace?

fleur

30.10.2016 12:28
fleur

XXX.XXX.181.114

Ona už je stará a srdíčko už není v pořádku, většina vlkodavů se jejího věku vůbec nedožije. Operaci jsem konzultovala se 2 veterináři ani jeden není pro. Ten co nás léčí (jsme na vesnici) asi moc s konzervativní léčbou zkušenost nemá, tak sháním informace jak ještě by se dalo pomoci.Dávám i homeopatika.

30.10.2016 12:34

Dejte na Bodlinku, vyzná se. I u mé feny jsme kdysi zkoušeli léčit ( samo veterinář ) zánět dělohy antibiotiky, skončila na kastraci. Stavba dělohy u feny je zapeklitá.

fleur

30.10.2016 12:42
fleur

XXX.XXX.181.114

Ne operovat ji nenechám, to jsem rozhodnutá a důvody jsou k tomu zřejmé, bylo by to k ničemu jak píšu. Obří plemena vlkodav nebo např dogy, to je něco jiného, pochopí jen ten kdo taková plemena chová. Chci ji léčit a pomoct jak jen bude možné a jak dlouho to bude možné.

fleur

30.10.2016 12:43
fleur

XXX.XXX.181.114

Zeptám se na ty prostaglandiny jestli by pro ni bylo něco vhodné.

30.10.2016 12:46

fleur napsal(a):
Ona už je stará a srdíčko už není v pořádku, většina vlkodavů se jejího věku vůbec nedožije. Operaci jsem konzultovala se 2 veterináři ani jeden není pro. Ten co nás léčí (jsme na vesnici) asi moc s konzervativní léčbou zkušenost nemá, tak sháním informace jak ještě by se dalo pomoci.Dávám i homeopatika.

Jak je stará? Měla jsem barzojku, ta měla pyometru v 11 letech, operace byla provedena hned, vzali jí tenkrát všechno, taky jsem se bála, aby se vůbec probudila, sám vet říkal, že úzkolebí jsou na to citliví, všechno dobře dopadlo, rekonvalescence po operaci OK, barzojka se dožila bez mála 15 let. Ani se nepočůrávala nic, naprosto v pohodě. Ta vaše má špatné srdíčko, tak nevím, nejsem vet, ale myslím si, že bez operace to asi nevyřešíte, že fenka nakonec uhyne na otravu organismu. Poradila bych se asi jinde, prostě bych to riskla, než cpát do ní nějaké léky, které nic neřeší. Držím všechny pěsti( pěsti-štěstí).

fleur

30.10.2016 12:51
fleur

XXX.XXX.181.114

Má 9 let, ale barzoj není vlkodav, neznám žádného co se dožil 11let (je to rarita) a bohužel ani desetiletého. Konzultace s veterinářkou a chovatelkou IW, názor máme shodný.

30.10.2016 12:53

fleur napsal(a):
Má 9 let, ale barzoj není vlkodav, neznám žádného co se dožil 11let (je to rarita) a bohužel ani desetiletého. Konzultace s veterinářkou a chovatelkou IW, názor máme shodný.

Hele když neuděláte nic, tak nebudete mít doma desetiletého ani vy.

Co se prostaglandinů týče, fakt si najděte jiného veta. Ono tenhle, pokud je kraví, tak prostaglandiny asi mít bude, ale feny na tohle reagují úplně jinak, než krávy. Těm zvířatům je neuvěřitelně zle. Je třeba s tím počítat a zařídit se kolem toho, ne, že to píchne a pak bude poprvý v životě vidět, co to se psem dělá.

30.10.2016 13:41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hele když neuděláte nic, tak nebudete mít doma desetiletého ani vy.

Co se prostaglandinů týče, fakt si najděte jiného veta. Ono tenhle, pokud je kraví, tak prostaglandiny asi mít bude, ale feny na tohle reagují úplně jinak, než krávy. Těm zvířatům je neuvěřitelně zle. Je třeba s tím počítat a zařídit se kolem toho, ne, že to píchne a pak bude poprvý v životě vidět, co to se psem dělá.

Když bude feně neskutečně zle, vydrží to srdíčko ?

30.10.2016 13:45

Když bude feně neskutečně zle, vydrží to srdíčko ?

Když se fena vhodně namedikuje léky proti blití...

pořád je to menší zlo než nutit jí, aby týdny chodila s hnisem uvnitř duté útroby v břišní dutině.

samozřejmě léky na konzervativní léčbu pyometry mají taky svoje nežádoucí účinky a svoje kontraindikace. v případě, že nelze použít ani ty, ani kastrovat, pak je na místě uvažovat o utracení zvířete.

30.10.2016 13:54

Jak jsem psala, s pyometrou mám svou ( starou ) zkušenost. Tenkrát jsem šla s fenou 20. prosince na veterinu, že jí není dobře, sem tam zvracela, dostala antibiotika,31.12 ( jo, na Silvestra ) ji veterinář operoval, byla to otázka přežití, nebo celkové sepse. Šlo to strašně rychle.
( Veterinář byl zkušený, dobrý diagnostik- už při první návštěvě odhadoval na zánět dělohy, s tím, že se objednáme na operaci ).

fleur

30.10.2016 14:02
fleur

XXX.XXX.181.114

S jejím stavem moc nedoufám, že budu mít desetiletého vlkodava. Místní veterinář léčí všechna zvířata, pejsky taky, ale v obřími plemeny nemá skušenosti, takže malé feny s pyometrou většinou kastruje. Velkou takhle starou kastrovat nedoporučuje. Loni jsem byla rozhodnutá pro operaci osmileté vlkodavky s nádory na mléčné žlázy, kdy dostala zánět do nohy. Byli jsme objednaní a fenku jsme trápili zbytečným dlouhým převozem na kliniku, kde mi nakonec veterinář řekl, že ji operovat nebude, tak jsme zase jeli domů a za měsíc umřela. Jsem ráda i za tu zbytečnou cestu, že byl rozumný a dobře mi poradil. Takže prosím nepřemlouvejte mě k operaci, ptala jsem se na něco jiného a to na zkušenosti s konzervativní léčbou. Bodlince děkuji za tipy, ano už jsem se dočetla, že fence po aplikaci je neskutečně zle. Dávám ji zatím homeopatika na vyprázdňování dělohy, řekla bych, že učinkují, ale jestli je to dostatečné to bohužel nevím. Děkuji za názory.

30.10.2016 14:05

Nechci Vás urazit, ale zdá se mi, že se chováte dost sobecky.

30.10.2016 14:06

Ale tak třeba se povede, pamatuju patnáctiletou bišonku, v době, kdy si pořídila pyometru, měla jiných orgánových diagnóz tolik, že vlastně nic než antibiotika nepřicházelo do úvahy, nic by nevydržela. nutno ale říct, že jí bylo v rámci možností fajn, normálně žrala a tvářila se, že kromě věku nemá větší problém, akorát měla silný výtok. antibiotika baštila skoro půl roku a opravdu se, navzdory všemu očekávání, povedlo to rozehnat a fenka byla utracená asi za 3/4 roku z důvodu jiné ze svých nemocí.

30.10.2016 14:14
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

fleur napsal(a):
S jejím stavem moc nedoufám, že budu mít desetiletého vlkodava. Místní veterinář léčí všechna zvířata, pejsky taky, ale v obřími plemeny nemá skušenosti, takže malé feny s pyometrou většinou kastruje. Velkou takhle starou kastrovat nedoporučuje. Loni jsem byla rozhodnutá pro operaci osmileté vlkodavky s nádory na mléčné žlázy, kdy dostala zánět do nohy. Byli jsme objednaní a fenku jsme trápili zbytečným dlouhým převozem na kliniku, kde mi nakonec veterinář řekl, že ji operovat nebude, tak jsme zase jeli domů a za měsíc umřela. Jsem ráda i za tu zbytečnou cestu, že byl rozumný a dobře mi poradil. Takže prosím nepřemlouvejte mě k operaci, ptala jsem se na něco jiného a to na zkušenosti s konzervativní léčbou. Bodlince děkuji za tipy, ano už jsem se dočetla, že fence po aplikaci je neskutečně zle. Dávám ji zatím homeopatika na vyprázdňování dělohy, řekla bych, že učinkují, ale jestli je to dostatečné to bohužel nevím. Děkuji za názory.

Ke kastraci vás přemlouvat nebudu, ale trochu nechápu váš postoj. Jestli je fena jinak ještě dobrá,100% bych neriskovala další hárání, protože X lidí tu má zkušenost, že pak je to mnohem horší. A ona bude starší. A nádory na mléčné žláze nejde srovnávat s pyometrou, protože ta je kastrací léčitelná, kdežto operace nádorů je prodloužení života o nějaký měsíc, ale při trápení se s operací. Do toho bych já u starého psa asi nešla, kdežto kastrace u pyometry je život zachraňující zákrok.

fleur

30.10.2016 14:15
fleur

XXX.XXX.181.114

Ale tak třeba se povede, pamatuju patnáctiletou bišonku, v době, kdy si pořídila pyometru, měla jiných orgánových diagnóz tolik, že vlastně nic než antibiotika nepřicházelo do úvahy, nic by nevydržela. nutno ale říct, že jí bylo v rámci možností fajn, normálně žrala a tvářila se, že kromě věku nemá větší problém, akorát měla silný výtok. antibiotika baštila skoro půl roku a opravdu se, navzdory všemu očekávání, povedlo to rozehnat a fenka byla utracená asi za 3/4 roku z důvodu jiné ze svých nemocí.

Přesně tak je to u nás, má "jen" silný výtok, sežere na co příjde, bříško si nechá promasírovat, myslím, že ji nic nebolí a v rámci věku je aktivní. Na dlouhé procházky to není, ale když jdeme ven má stále velkou radost, tak prostě chodíme častěji.

30.10.2016 14:17

fleur napsal(a):
Přesně tak je to u nás, má "jen" silný výtok, sežere na co příjde, bříško si nechá promasírovat, myslím, že ji nic nebolí a v rámci věku je aktivní. Na dlouhé procházky to není, ale když jdeme ven má stále velkou radost, tak prostě chodíme častěji.

No, jen počítejte s tím, že že je pyometra otevřená neznamená, že se může kdykoliv zavřít. A pokud fena dožije dalšího hárání, bude to tam znovu. Ta bišonka fungovala v režimu "ve chvíli, kdy se jí udělá špatně, to ukončíme".

30.10.2016 14:18

fleur napsal(a):

Jestli byla ta reakce i na mě, tak já vás absolutně nechci přemlouvat k operaci, vy svou fenu znáte nejlíp.
Jen jsem napsala svou zkušenost ( i když v podstatě v mém příspěvku je i zkušenost s konzervativní léčbou - bohužel špatná ). Ale každý zánět je jiný, třeba zrovna budete mít štěstí. Já vám budu držet palce.

fleur

30.10.2016 14:18
fleur

XXX.XXX.181.114

lesnížínka napsal(a):
Ke kastraci vás přemlouvat nebudu, ale trochu nechápu váš postoj. Jestli je fena jinak ještě dobrá,100% bych neriskovala další hárání, protože X lidí tu má zkušenost, že pak je to mnohem horší. A ona bude starší. A nádory na mléčné žláze nejde srovnávat s pyometrou, protože ta je kastrací léčitelná, kdežto operace nádorů je prodloužení života o nějaký měsíc, ale při trápení se s operací. Do toho bych já u starého psa asi nešla, kdežto kastrace u pyometry je život zachraňující zákrok.

Léčitelná? Nic není spolehlivé, například zánět na děložním pahýlu a jsem tam kde jsem byla. K vaječníkům se staré vlkodavce moc nedostanou, takže hormony budou pracovat stále. A je pro mě lepší být s ní ještě půl roku než o ni přijít hned, když je relativně spokojená.

30.10.2016 14:19

fleur napsal(a):
Léčitelná? Nic není spolehlivé, například zánět na děložním pahýlu a jsem tam kde jsem byla. K vaječníkům se staré vlkodavce moc nedostanou, takže hormony budou pracovat stále. A je pro mě lepší být s ní ještě půl roku než o ni přijít hned, když je relativně spokojená.

Jo, relativně

30.10.2016 14:20

fleur napsal(a):

Ale no tak. Vaječníky jsou vyndat u každé feny. Jasný, u velkýho psa bude člověk hodně nadávat, ale není to tak, že by NEŠEL vykastrovat. Nechat vaječníky není kastrace.

fleur

30.10.2016 14:20
fleur

XXX.XXX.181.114

Nechci Vás urazit, ale zdá se mi, že se chováte dost sobecky.

Co se Vám zdá sobecké, že nechci svého starého psa zbytečně řezat?

30.10.2016 14:22

fleur napsal(a):

Ne, naopak je to nezbytné, a hlavně Váš přístup, raději necháte zvíře trpět, abyste si ho ještě půl roku užila.

fleur

fleur

XXX.XXX.181.114

Ale no tak. Vaječníky jsou vyndat u každé feny. Jasný, u velkýho psa bude člověk hodně nadávat, ale není to tak, že by NEŠEL vykastrovat. Nechat vaječníky není kastrace.

Fenky s hlubokým hrudníkem a starší obzvlášť mají vaječníky obalené zatuhlým vazivem, kolikrát se při operaci nedají ani najít. Informace od veterinářky.

fleur napsal(a):

Mě to také sobecké nepřijde. I já jsem své staré feně kdysi slíbila, že už ji řezat nenechám - naštěstí to ani nebylo potřeba.

fleur

30.10.2016 14:23
fleur

XXX.XXX.181.114

Ne, naopak je to nezbytné, a hlavně Váš přístup, raději necháte zvíře trpět, abyste si ho ještě půl roku užila.

Ona ale nyní nijak netrpí, má jen výtok.

30.10.2016 14:25

fleur napsal(a):
Fenky s hlubokým hrudníkem a starší obzvlášť mají vaječníky obalené zatuhlým vazivem, kolikrát se při operaci nedají ani najít. Informace od veterinářky.

Informace ode mě: ano, jdou najít těžko.

Ano, chápu, že někteří kolegové radši řeknou, že to nejde, aby to nemuseli dělat Nejdřív se tahat s vlkodavem na stůl a pak tahat vaječníkový závěs někde půl kilometru v psovi.

Ale že je nemůže najít... vyřiďte jí takové malé tajemství: vaječníky jsou na koncích děložních rohů. Když najde dělohu, což by teda měla být schopná najít, je to takové jakoby střevo, ale trochu jinčí - tak pak stačí šátrat po děloze nahoru a tam, kde to končí, je vaječník.

30.10.2016 14:26

fleur napsal(a):
Ona ale nyní nijak netrpí, má jen výtok.

A jak to víte? Ona Vám to řekla? Vy nevíte, že psi nedávají najevo diskomfort, pouze tehdy, když už umírají?

fleur

30.10.2016 14:39
fleur

XXX.XXX.181.114

Informace ode mě: ano, jdou najít těžko.

Ano, chápu, že někteří kolegové radši řeknou, že to nejde, aby to nemuseli dělat Nejdřív se tahat s vlkodavem na stůl a pak tahat vaječníkový závěs někde půl kilometru v psovi.

Ale že je nemůže najít... vyřiďte jí takové malé tajemství: vaječníky jsou na koncích děložních rohů. Když najde dělohu, což by teda měla být schopná najít, je to takové jakoby střevo, ale trochu jinčí - tak pak stačí šátrat po děloze nahoru a tam, kde to končí, je vaječník.

No říct jí to můžu, ale pochybuji, že mojí fence to nějak konkrétně pomůže smajlík. Těžko asi donutím veterínáře aby operoval a jak to má dělat, nehledě na to, že sama pro operaci nejsem.
Ale díky za info.

fleur

30.10.2016 14:40
fleur

XXX.XXX.181.114

A jak to víte? Ona Vám to řekla? Vy nevíte, že psi nedávají najevo diskomfort, pouze tehdy, když už umírají?

Myslím, že ji znám dokonale a že něco není v pořádku poznám hned.

30.10.2016 14:44

fleur napsal(a):
Myslím, že ji znám dokonale a že něco není v pořádku poznám hned.

Přeji Vaší fence opravdu hodně štěstí.

fleur

30.10.2016 14:48
fleur

XXX.XXX.181.114

Cituji veterinářku :"Vaječníky jsou uloženy hluboko v dutině břišní ve vazivovém pouzdře a jsou uchyceny na pevném vazu. Krvácení při zákroku je obrovské. Méně zkušený operátor má jistě problémy se dostat k oběma vaječníkům, a to zejména u starších fen. Také obézním feny se kastrují velmi špatně.Tkáň je tukově degenerovaná, tedy křehká a praská při podvazování. Už řadu let odmítám kastrovat tlusté chrty. V hlubokém hrudníku jsou vaječníky takřka nedosažitelné. Několik mých kolegů odmítlo kastrovat dogu."...
... "Pokud se odstraní jen děloha a nechají se vaječníky, může dojít k vytvoření cysty z děložního pahýlu a bývá to spojené i s cystami na vaječnících. Pokud k tomu dojde, je to téměř neoperovatelné neboť ta cysta je přirostlá ke všemu kolem sebe (nejčastěji ke střevu a močovému měchýři) a vaječníky jsou v podstatě nenalezitelné, neboť tam chybí děloha. Zažila jsem to dvakrát a vaječníky jsme prostě nedokázali najít. (Většinou tam už je i estrogenizace a díky tomu to vše velmi usilovně krvácí). Říká se tomu pyometra z děložního pahýlu a díky této možnosti mnoho veterinářů považuje odebrání pouze dělohy za hrubou chybu.".

30.10.2016 16:16
Vapajda

XXX.XXX.229.69

Podpůrně: trypsín a chymotrypsín jsou enzymy s protizánětlivým účinkem. Můžou se dávat i k antibiotikům. Buď si sežeňte ze zahraničí čistý krystalický trypsín (na injekce) nebo v nouzi lze použít i tablety wobenzymu (orálně).
Do operace bych nešla.

30.10.2016 16:24
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Pokud je děložní krček otevřen, zkuste pod spekulem výpach Fatroximin endofoam. Opatrně.

fleur

30.10.2016 16:48
fleur

XXX.XXX.181.114

Vapajda napsal(a):
Podpůrně: trypsín a chymotrypsín jsou enzymy s protizánětlivým účinkem. Můžou se dávat i k antibiotikům. Buď si sežeňte ze zahraničí čistý krystalický trypsín (na injekce) nebo v nouzi lze použít i tablety wobenzymu (orálně).
Do operace bych nešla.

Wobenzym, díky to je dobrý tip, dokonce ho mám doma. Ten trypsin nemám kde, ale zkusím se poptat. Děkuji.

fleur

30.10.2016 16:50
fleur

XXX.XXX.181.114

jahodapavel napsal(a):
Pokud je děložní krček otevřen, zkuste pod spekulem výpach Fatroximin endofoam. Opatrně.

Zeptám se na to, ale vet mi říkal, že by to muselo jít pod tlakem dovnitř a má obavy z prasknutí, nechtělo se mi do ničeho takového. Ale zeptám se ještě jednou. Děkuji.

30.10.2016 17:41
Prestige

XXX.XXX.71.69

Zkuste dotaz MVDr.Štourače, ten chová dogy, tak by možná měl radu pro Vás.

30.10.2016 18:41
nexxi

XXX.XXX.228.56

Jen dotaz i pro bodlinku, neb bych nerada fence od paní ublížila - nepomohl by aspon malinko dávat kontryhelový čaj? jako podpůrná terapie? pro ženský se doporučuje na všecky možný svinstva.

fleur

30.10.2016 20:14
fleur

XXX.XXX.181.114

Prestige napsal(a):
Zkuste dotaz MVDr.Štourače, ten chová dogy, tak by možná měl radu pro Vás.

Podívám se po něm a zkusím se zeptat. Děkuji.

fleur

30.10.2016 20:28
fleur

XXX.XXX.181.114

nexxi napsal(a):
Jen dotaz i pro bodlinku, neb bych nerada fence od paní ublížila - nepomohl by aspon malinko dávat kontryhelový čaj? jako podpůrná terapie? pro ženský se doporučuje na všecky možný svinstva.

Dávám jí čajík od léčitele, řebříček, svízel a rozrazil. Moc jí to teda nejede :-/. Jak jsem ji teď kontrolovala, tak se mi ten výtok líbil víc, začal průhlednět, včera to mělo barvu žlutavého hnisu zabarveno trochu krví do hněda, nyní lehce narůžověle, průhledný. Ráda bych věřila ve zlepšení, no uvidím. Děkuji.

30.10.2016 20:39
nexxi

XXX.XXX.228.56

Vím, že se na mě sesype hora kritiků.. ale čím dál tím častější závažné záněty dělohy u starších fen, jsou prostě důvod, proč jsem mladou fenu nechala vykastrovat.

fleur

30.10.2016 21:29
fleur

XXX.XXX.181.114

nexxi napsal(a):
Vím, že se na mě sesype hora kritiků.. ale čím dál tím častější závažné záněty dělohy u starších fen, jsou prostě důvod, proč jsem mladou fenu nechala vykastrovat.

Já jsem chtěla na ní chovat, mám ChS, ale teď se zamýšlím, že příště možná když se povedou jedny štěňata a pak bych už asi kastrovala preventivně.

fleur

1.11.2016 18:29
fleur

XXX.XXX.181.114

Zdravím, fenečka se výrazně zlepšila. Výtok už je opravdu malý a hlavně čirý. Veterináři se to zdálo lepší, ale ATB máme ještě do pondělka. Hodně pomohla homeopatie na čištění dělohy. Tak nám držte dál pěsti.

1.11.2016 19:26

Držíme smajlík

mocha

2.11.2016 10:26
mocha

XXX.XXX.168.56

Nexxi napsal(a):

Tohle je pro me taky dilema. Mam celkem 7 fen, jsou starsi a uz dve mely zanet delohy. Nastesti dcera je dospivajici a psu si taky vsima. U jedne feny jsem si dopoledne rikala ona je nejaka divna a vecer rika dcera- mami ta Esina se mi nezda je takova zdechla. No a uz jsme jeli, byl to zanet delohy. Kdybych ji nechala vykastrovat, nehrozilo by to, ale nevim jestli je to pro tu fenu dobře. Jsou hlasy jak pro tak proti.

2.11.2016 10:32
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

mocha napsal(a):
Nexxi napsal(a):

Tohle je pro me taky dilema. Mam celkem 7 fen, jsou starsi a uz dve mely zanet delohy. Nastesti dcera je dospivajici a psu si taky vsima. U jedne feny jsem si dopoledne rikala ona je nejaka divna a vecer rika dcera- mami ta Esina se mi nezda je takova zdechla. No a uz jsme jeli, byl to zanet delohy. Kdybych ji nechala vykastrovat, nehrozilo by to, ale nevim jestli je to pro tu fenu dobře. Jsou hlasy jak pro tak proti.

Pro fenu hlavně není dobrý zánět dělohy, který ji může raz dva zabít. Kastrace je jí (následně) jedno. Pro fenu by bylo normální rodit jednou ročně, to se ale v dnešní době neděje, proto tak trpí na záněty. Pokud na ní nehodláte chovat, je kastrace nejlepší řešení.

2.11.2016 10:33

Můj názor je ten, že bych nekastrovala mladou fenu preventivně. Ale...pokud by se u starší feny objevil zánět dělohy, nechala bych vykastrovat, nevěřila bych, že už se po přeléčení nebude vracet.
( Myšleno obecně, ne jako "rada" pro majitelku vlkodava ).

mocha

2.11.2016 10:38
mocha

XXX.XXX.168.56

Můj názor je ten, že bych nekastrovala mladou fenu preventivně. Ale...pokud by se u starší feny objevil zánět dělohy, nechala bych vykastrovat, nevěřila bych, že už se po přeléčení nebude vracet.

No my jsme meli prosinci u jedne feny zanet a v unoru druhej, to pak zacne byt jeden dost paranoidni. Ted je teda klid. Delam ruzne, občas treba jen 2 hodiny za den a občas deset hodin. Pri my smule se bojim že si nejaka z fen pořidi zanet v dobe kdy budu mit ty desitky a na psy nebude tolik času jako obyvkle. Snažím se tak nejak koukat, tak snad to nepropasnu.

2.11.2016 11:18
mojipsi

XXX.XXX.117.8

Samozřejmě kastrace, i když to vyléčíte, tak se to velice rádo vrací a právě zánět ji může odpálit jak ledviny, tak srdíčko.

3.11.2016 08:58
inusanka

XXX.XXX.98.58

Bohužel je velká pravděpodobnost že se zánět po dalším hárání vrátí, ale je mi jasné, že operace by byla asi stejným rizikem. Popřeji vám oběma hodně štěstí a ještě pár krásných společných dní. Taky bych se asi rozhodla neoperovat.

3.11.2016 11:32
lavacca

XXX.XXX.182.252

Taky jsem byla tohoto názoru...poté, co jsme v patek nechávali operovat 9,5 letou briardku s uzavřeným zánětem dělohy, kdy to dík oslabenějšímu srdci bylo 50:50, že vůbec operaci zvládne, bych neváhala. Už jsem o její kastraci přemýšlela, ale nechtělo se mi ji řezat preventivně...no, kez bych to bývala udělala...nemusela se trápit se zánětem...

Máme ještě 5 letou střední kříženku, kde jsem o tom taky uvažovala a toto mi jen mé myšlenky potvrdilo. Takže někdy v lednu půjde na kastraci.

3.11.2016 12:50
katkaa1

XXX.XXX.43.146

fleur napsal(a):
Zdravím, fenečka se výrazně zlepšila. Výtok už je opravdu malý a hlavně čirý. Veterináři se to zdálo lepší, ale ATB máme ještě do pondělka. Hodně pomohla homeopatie na čištění dělohy. Tak nám držte dál pěsti.

Držím palce, tiež mám vlkodavov. Ale popravde neviem či ste urobili dobre že ste ju operovať nedali, u tej pyometry je totiž problém že sa to rado vracia a o pol roka keď bude znova hárať budete možno pred rovnakým rozhodnutím a zas bude mať o niečo vyšší vek.9 rokov je síce u vlkodava dosť veľa (no zas poznám kopec čo sa dožili aj tých 11-12 nie je to až také neobvyklé), ale pokiaľ je veterinár skúsený vie dať veľmi šetrnú anestézu. Nám kastrovali síce nie vlkodavku, ale malú fenku so šelestom na srdci v 15,5 roku a žila potom ešte ďalšie dva roky. Ak máte veterinára ktorý s veľkými psami skúsenosti nemá treba ísť inde ak napíšete odkiaľ ste určite sa nájdu ľudia s okolia čo poradia niekoho iného.

Eugis

6.11.2021 11:04
Eugis

XXX.XXX.50.8

Dobrý den jaké homeopatiky dekuji.

10.11.2021 23:57
fikovnice

XXX.XXX.134.154

Eugis napsal(a):
Dobrý den jaké homeopatiky dekuji.

Žádné...

17.11.2021 16:36
Besulka

XXX.XXX.226.93

Ahoj, já taky doporučuji kastraci, naše stafordka(6let) minulý týden zemřela po kastraci. S háráním ji přišel zánět delohy, všude po bytě kapky hnisu, no smrdelo to nehorázně, mazali jsme k veterináři, dr. Rozhodla, že je nutná kastrace a nejlépe hned,tak ji operoval, krev vše ok, po kastraci jsme si pro ni jeli, doma ležela, druhý den kontrola, moc se nechtěla zvednout z pelechu, ale k autu došla, veterináře se nelibila, krev špatná, druhá krev horší, třetí krev ještě horší, musela ji znovu operovat, zachvili nám volala, že ji musela uspat, že všechny orgány tak prokrvení, že nemohla zastavit krvácení 😢😢😢 je to něco hrozného, ještě tu s námi mohla být min 8 let. Kdybych mohla vrátit čas, nechám ji kastrovat hned.

19.11.2021 17:16
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Besulka napsal(a):
Ahoj, já taky doporučuji kastraci, naše stafordka(6let) minulý týden zemřela po kastraci. S háráním ji přišel zánět delohy, všude po bytě kapky hnisu, no smrdelo to nehorázně, mazali jsme k veterináři, dr. Rozhodla, že je nutná kastrace a nejlépe hned,tak ji operoval, krev vše ok, po kastraci jsme si pro ni jeli, doma ležela, druhý den kontrola, moc se nechtěla zvednout z pelechu, ale k autu došla, veterináře se nelibila, krev špatná, druhá krev horší, třetí krev ještě horší, musela ji znovu operovat, zachvili nám volala, že ji musela uspat, že všechny orgány tak prokrvení, že nemohla zastavit krvácení 😢😢😢 je to něco hrozného, ještě tu s námi mohla být min 8 let. Kdybych mohla vrátit čas, nechám ji kastrovat hned.

Měla nasazená ATB? Palbu ATB?
Jinak přeji hodně síly!

19.11.2021 17:51
Besulka

XXX.XXX.226.93

fikovnice napsal(a):
Měla nasazená ATB? Palbu ATB?
Jinak přeji hodně síly!

Vůbec nevím, prášek žádný, mám za to, že jen na bolest dostala injekci .ale přítel teď říká, že mu pak napočítala jen antibiotika a injekce, když to takhle dopadlo, tak asi ano? Ale prášky žádné domu nedala.
Děkuju, pořád si říkám, jestli jsem toho mohla pro ni udělat vic😢

22.11.2021 00:07
fikovnice

XXX.XXX.132.188

Besulka napsal(a):
Vůbec nevím, prášek žádný, mám za to, že jen na bolest dostala injekci .ale přítel teď říká, že mu pak napočítala jen antibiotika a injekce, když to takhle dopadlo, tak asi ano? Ale prášky žádné domu nedala.
Děkuju, pořád si říkám, jestli jsem toho mohla pro ni udělat vic😢

To si asi říká každý, komu odejde zvířecí kamarád. Netrapte sebe samu...

Přidejte reakci

Přidat smajlík