Jak vodit (jaké vodítko) pro dva psy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.11.2016 19:08
MIKI123

XXX.XXX.0.78

Dobrý večer všem diskutujícím,
rád by se zde zeptal ostatních na jejich zkušenosti.
Mám 2 letého psa, plemene malý knírač. Na Vánoce dostane on (a samozřejmě, že i my) dárek z nejkrásnějších - parťáka (štěně) stejného plemene .

Žijeme v malé vesničce, náš pes je ovladatelný, proto při venčení většinou běhá na volno. Ale jinak (ve městě, na výstavách...) chodí na vodítku. Používám flexinu nebo látkové, přepínací vodítko.

Z toho pramení můj dotaz. Jak pak vodit pejsky dva (samozřejmě, až malý poporoste a bude dospělákovi stačit). Pořídit si "rozdvojku na flexinu" nebo přikoupit ještě jednu či existuje nějaké vodítko pro dva...?

Co prosím radíte.

Děkuji všem za názory.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2016 19:25

Rozdvojka na flexinu je úplně v pohodě, ale jen na to město, do zmatku na výstavě apod., ne moc na venčení. Jinak dva psi jsou pořád zvládnutelní i na dvou vodítkách.

10.11.2016 19:32
MIKI123

XXX.XXX.0.78

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rozdvojka na flexinu je úplně v pohodě, ale jen na to město, do zmatku na výstavě apod., ne moc na venčení. Jinak dva psi jsou pořád zvládnutelní i na dvou vodítkách.

Ok děkuji moc!
Tak nějak jsem si to představoval. Nyní mám flexinu do 12 kg (náš malej má 8 kg), takže přikoupím na cca 25 kg a rozdvojku a jinak budou kluci chodit na dvou flexinách...

10.11.2016 19:41

MIKI123 napsal(a):
Ok děkuji moc!
Tak nějak jsem si to představoval. Nyní mám flexinu do 12 kg (náš malej má 8 kg), takže přikoupím na cca 25 kg a rozdvojku a jinak budou kluci chodit na dvou flexinách...

Na první procházku na rozdvojce, než si zvyknou, bych možná včas spustila na tel. natáčení. Značkující pes, balancující na třech nohách, zatímco ho druhý táhne jinam, ale i jiné situace, to je velká legrace. Když jsme to poprvé zkoušeli se sestrou mého psa, tak jsme umírali smíchy snad půl hodiny.

10.11.2016 20:21
Pupča

XXX.XXX.54.33

Já jsem si na naše mazlíky ušila ze dvou karabin a pásma takové propojovací vodítko, kdy je na každém konci našita karabina a za prostředek to držím. Normálně chodíme na volno (jsme v dědině), ale když je potřeba tak se tím rychle a jednoduše ovládají oba zároveň. A navíc pořizovací cena je minimální a kvalita provedení špičková

11.11.2016 05:12
koňadra

XXX.XXX.128.31

Dvě flexiny si dost dobře neumím představit - jak se budou ti psi zaplétat a prakticky není možnost to za pochodu rozplést.
Buď pořídit dvoják (rozdvojku) na jednu flexinu, ale to v případě psů bude asi náročné - když jeden, či druhý pořád něco očůrávají, nebo jeden očůrává po tom druhém. Ale asi si časem zvyknou - na sebe čekat.
Nejlepší - pro psy - jsou asi dvě delší vodítka, ovšem pro majitele to je opruz - pořád je rozmotávat, ale u dvou vodítek to jde nepoměrně lépe než u dvou flexin. Chce to ale mít stále volné ruce.
Vodím někdy 4 - 5 psů, každého na svém vodítku, ale to jen přes vesnici, na poli je pouštím, jinak si to neumím představit, protože jen za ten kousek jsou všichni zamotaní a já potom půl procházky rozmotávám vodítka. Když jdou ven, tak se samozřejmě těší, a tak se motají jeden přes druhého, zpět už je to lepší, to dokáží jít i tak nějak seřazeni u nohy.

11.11.2016 07:41
manbea

XXX.XXX.70.116

Mám víc psů, rozdvojka se mi příliš neosvědčila, protože stále jeden pes na druhého někde čeká, každý má jiné tempo chůze a hlavně zpracování informací . Také se mi už stalo, že jeden druhého nechtěně počůral. Určitě bych ji nepoužívala pro výchovu štěněte, malé torpédo bude nějakou dobu s velkým cukat a tahat ho do všech stran, přičemž dospělým psům toto není příjemné (vlastní zkušenost). Venčím vždy dva psy, každého na jeho vlastní flexině (jsou malí, takže i velikost flexi vodítka je do ruky v pohodě) a nikde se mi nezamotávají. Existují i samonavíjecí vodítka pro dva psy v jednom - každé vodítko má svůj vlastní mechanismus a zábranu proti zamotání, ale prodávají se pouze v USA (zn. Flexi to určitě není), viděla jsem je na videu, zdají se mi být funkčí, ale nedokážu je nikde najít, natož koupit . Kdyby je někdo uměl pohledat, budu ráda .

11.11.2016 08:08
balisek

XXX.XXX.131.211

Jednoznačně se přimlouvám za dvě vodítka. Pokud si pořídíte delší propínací, můžete je používat variabilním způsobem - každého psa připnete zvlášť na samostatné vodítko; oba psy připnete na jedno společné vodítko - na každý konec jednoho (kratší verze "rozdvojky") nebo jedno vodítko použijete jako rozdvojku a druhé připnete do jeho prostředka jako vodítko (delší verze "rozdvojky").

Dvě flexi nebo jedno flexi s rozdvojkou není dobré řešení. S flexinou umí pracovat málokdo i s jedním psem, natož se dvěma. Navíc vám budou scházet volné ruce.

11.11.2016 09:16
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Mne dve voditka v rukách stvou .I rozdvojka na jednom, když vidim jak jeden casnuje druhým když napr. dela bobek . Nejraději chodím jedno voditko druhy navolno a se třetim jdu extra. Lepe se mi jim tak věnuje a honem hlavně vypustit navolno vsechny

11.11.2016 09:27
scylla

XXX.XXX.150.32

MIKI123 napsal(a):
Dobrý večer všem diskutujícím,
rád by se zde zeptal ostatních na jejich zkušenosti.
Mám 2 letého psa, plemene malý knírač. Na Vánoce dostane on (a samozřejmě, že i my) dárek z nejkrásnějších - parťáka (štěně) stejného plemene .

Žijeme v malé vesničce, náš pes je ovladatelný, proto při venčení většinou běhá na volno. Ale jinak (ve městě, na výstavách...) chodí na vodítku. Používám flexinu nebo látkové, přepínací vodítko.

Z toho pramení můj dotaz. Jak pak vodit pejsky dva (samozřejmě, až malý poporoste a bude dospělákovi stačit). Pořídit si "rozdvojku na flexinu" nebo přikoupit ještě jednu či existuje nějaké vodítko pro dva...?

Co prosím radíte.

Děkuji všem za názory.

Každý pes vlastní vodítko, nejlépe jiné barvy.

11.11.2016 11:40
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ano, také jsem zprvu měla psy na dvou samostatných vodítkách, po tom, co jeden začal chodit 100% na volno, kdežto druhý nemůže být na volno, jeden dostal flexinu a druhé vodítko jsem nosila v tašce, kdyby bylo někde třeba připnout i druhého psa. S mamkou teď chodíme se psy na flexi, každá svého a stejně se věčně do sebe motají. Můj umí prvotřídně obcházet a vymotávat se z čehokoliv, jen ne správně obejít tu její šňůru Je to pak po 10km celkem opruz

11.11.2016 11:55
lavacca

XXX.XXX.39.23

Chodim se 2 psy kolem 35-45 kg, kazdy má své 2 metrove prepinaci vodítko. Občas je mam diky spojeni těch vodítek jen na jednom a je to opruz. Zvlášť jak se jeden začuchá a druhy s nim lomcuje, atd...osobne fakt doporučuju vodítka 2.;).

11.11.2016 12:16
kobroor

XXX.XXX.41.2

Určitě dvě vodítka. Každý pes je jinak rychlý. Jeden můj pes žene a druhý se zase loudá, takže jsme takový vláček.. pes, já, pes, přičemž první pes táhne mě a já táhnu druhého psa
Dvě vodítka v ruce mi nevadí, mám skvělá měkká vodítka a když nejdeme kolem psa, tak mám jedno vodítko zaháklé na ukazováčku a druhé na prostředníčku. Psi se nemotají, jelikož jsou naučení a když se chtějí zamotat, tak na ně zabručím a oni se zase rozmotají

11.11.2016 13:50
lavacca

XXX.XXX.164.49

Jo, ještě dodám, že se mi zamotávají minimálně - jsou naučení, že jeden jde vlevo a jeden vpravo (protože střídám různě ty dvojice - máme těch psů celkem 5, tak jsou naučení jít po té straně, kam je při odchodu namířím). Když je náhodou něco extra voňavého na druhé straně, hnou k ní, začuchají si, já zamlaskám (no, takový...no, asi mlasknutí, jinak to popsat neumím ) a jdou zase na svou stranu. Jinak chodíme v tempíčku s tím, že jim dávám pauzy na čmuchání, když vidím, že něco větří a to pokud se jeden začuchá, druhý má povel "čekáme" a ví, že na toho čmuchálistu musí počkat a netahat za vodítko kupředu, aby panička neměla moc vytahané ručky.

11.11.2016 21:34
tuilindo

XXX.XXX.128.35

Volila bych pro každého psa vodítko zvlášť - jeden chce čmuchat, druhý ne a táhne jinam, ta rozdvojka se mi pro naši dvojku moc nezdála. Mám teda dvě flexiny a nijak extra se mi nezamotávají, je pravda že fenka se víc drží u nohy, zatímco pes prozkoumává terén. Pokud míjíme psy/lidi, jsou naučeni, že každý musí jít na své straně. Dokonce ty dvě flexiny v případě nutnosti zvládám i s kočárkem, což už teda občas opruz je, to jo (tam teda striktně trvám na rozdělení stran, protože bych jinak měla jeden velký zamotanec).

12.11.2016 00:05
Ebi

XXX.XXX.104.1

Také nemám dobrou zkušenost s rozdvojkou, jeden ze psů byl "čuchací" a druhý "sprinter", fakt to nešlo.
ted když máme tři psy, má každý svoje dlouhé přepínací vodítko, a všechny tři vodítka mám nahoře sepnuté karabinkou do sebe.

Na flexině bych to ani nezkoušela, fakt se vám dva psi budou špatně ovládat.

12.11.2016 09:46

Vždycky jsem u dvou psů volila dvě vodítka a přijde mi to v pohodě...ale nepoužívám flexi, mám "přepínací vodítka", kdy se dá upravovat délka...k sobě je nepřipínám...

12.11.2016 11:30

Rozdvojku taky nepoužívám, většinou mám na přepínacím vodítku psa, to mám normálně přes tělo a v ruce vodítko na čubu.

12.11.2016 20:58

Tak trochu k tématu - jak se dá pospojovat vícero psů

https://www.facebook.com/uniladmag/videos/2220192791337101/.

13.11.2016 09:00
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Rozhodně dvě vodítka...já mám dvě flexi, jednu v ruce a jednu u pasu a nic se tak moc nemotá, pokud jeden někam přejde, tak jen přehodím to vodítko v ruce :).

K.

13.11.2016 10:25
K.

XXX.XXX.201.128

Nevite nekdo, jak naucit dva psy chodit u nohy, vedle sebe? Jeden je segrina laradorka, ta docela u nohy chodi, moje prdly stene kokra jeste moc ne. Kterou je lepsi mit bliz u sebe a kterou dal? Da se to vubec takhle praktikovat? A jak to ucit? Nebo jak jinak je vodit na prochazce, kdyz napr. jdeme kus po silnici? Zatim je to tak, ze labradorka jde u nohy bez voditka, stene na voditku, ale vetsinou strasne tahne a tim si zase kazim to, aby netahala. Dalsi moznost je labradorka u nohy a stene na volno a rikam mu, at jde na stranu, coz taky nefunguje na 100%.

13.11.2016 10:32

K. napsal(a):
Nevite nekdo, jak naucit dva psy chodit u nohy, vedle sebe? Jeden je segrina laradorka, ta docela u nohy chodi, moje prdly stene kokra jeste moc ne. Kterou je lepsi mit bliz u sebe a kterou dal? Da se to vubec takhle praktikovat? A jak to ucit? Nebo jak jinak je vodit na prochazce, kdyz napr. jdeme kus po silnici? Zatim je to tak, ze labradorka jde u nohy bez voditka, stene na voditku, ale vetsinou strasne tahne a tim si zase kazim to, aby netahala. Dalsi moznost je labradorka u nohy a stene na volno a rikam mu, at jde na stranu, coz taky nefunguje na 100%.

U nohy vodím vždycky svého psa, druhého až vedle něj, by se ten můj z toho posr...

13.11.2016 10:42

K. napsal(a):

Mně se osvědčilo vodit - učit štěně u nohy a ostatní, už vycvičené psy, vedle něho.Štěně u nohy si mohu korigovat a ostatní psy už u nohy umí, tak chodí sami.Vodila jsem po silnici u nohy nejvíce 5 psů, ale to jsme zabrali víc jak auto.Ideální bylo maximálně 3 psi u nohy.
Samozřejmě se musí štěně naučit chodit u nohy samostatně.

14.11.2016 10:38
burta

XXX.XXX.134.117

Mám normálně jedno přepínací vodítko,2,5 metru, s dvěma karabinami na koncích. Každého psa cvaknu na jednu a držím jen tu šňůru uprostřed, jako otěže. Jednoho psa vodím na volno a připínám občas, druhý zůstává na vodítku, takže se nemusím zbytečně tahat s dalším vodítkem.

Osvědčilo se mi to jako nejjednodušší řešení a pořád můžu mít volnou jednou ruku, aniž by se mi moc zamotávali do sebe. Ale když jsou na vodítku, chodí celkem způsobně vedle sebe a nekřižují se.

14.11.2016 15:00

K. napsal(a):

Mám dva psy, každý naučen chodit u jedné nohy (fena pravá, pes levá), pokud potřebuju, aby šli jen u "jedné nohy", tak ten ze psů, který je zvyklý u této nohy chodit jde u nohy a druhý až vedle něj...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík