avalin
napsal(a):
Ahoj, zajímá mě váš názor na interaktivní hračky pro 8-mi letého křížence anglického kokra. Jaké máte zkušenosti?
Mám doma asi 30 stálých hersenwerků a občas provizorně nějaké další vymýšlím. Když jsem si s tím hrála s devítiletým psem, tak se za půl roku (při tréninku cca každé tři dny - nemám čas rozbalovat "logické hřiště" každý den) naučil vše na jedničku a není rozdíl mezi ním a mezi mými vlastními hafany, se kterými takto trénuji od jejich štěněčího věku. Pokud to psa bude bavit, tak proč ne?
avalin
napsal(a):
Děkuji za odpověď ale když už jsem u toho nevíte jak bych si mohla vyrobit nějakou prozatimní interaktivní hračku? Víte nechce se mi za to tolik utrácet když ani nevím jestli ho to bude bavit.
Naučte pesana nejdřív pracovat na jednodušších věcech, které si můžete během pár minut vyrobit doma. Začněte třeba tím, že ho naučíte rozrolovávat ručník v kterém jsou pamlsky. Pesu si posaďte na místo, kde vždy budete tímto způsobem "pracovat", aby si ho spojil s touto činností. Pesan sedí a dívá se na vás, jak do ručníku /přepulte ho po delší straně napůl, aby lépe držel/ dáte za sebou s malým odstupem pár granulí, které zarolujete (tak, aby to bylo pevné, a dobře se mu to rozrolovávalo), ručník nezarolujte úplně, nechte kousek volný a poslední granulka bude z toho zarolovaného vykukovat. Tím to psovi usnadníte - strčí čumcem do ručníku, ten se pohne, on najde granulku, a tak dál. Základem je práce v klidu a soustředění, pokud by pesan měl tendence do toho jít tlapkama, zabraňte mu v tom /klidně, mírně/ a naveďte ho, dejte mu nápovědu. Další co s ním můžete dělat je vzít velké plato od vajíček a do něj rozmístit nějaké malé pamlsky - nejdřív klidně malé granule, aby jednoduše zjistil o čem to je a měl usnadněné vyhledání, až v tom bude dobrý, tak mu tam dávejte malinké kousky sýra - ty nebudou tak zřetelné a bude je hledat spíš nosem, než očima. Následně ho můžete učit jemně otvírat krabičku na vajíčka s pamlsky - začnete tak, že jich tam pár dáte do otevřené krabičky, pak to víčko trošku přizavřete a budete ho držet pootevřené rukou, pak ho přivřete víc, a nakonec ho necháte zavřené. No a až ho tohle bude bavit, můžete jít o další úroveň výš, to už budete vědět, jak na tom jste. Ale věřte, že tyhle věcičky - když je psu správně podáte - pesany baví. Je to totiž jejich přirozenost- nějakým způsobem si získat potravu. V našem světe ji dostávají každý den jen tak, zdarma, bez jejich vlastního úsilí, ale tyhle hry je stimulují a nahrazují jim to, že si potravu musí vyhledat.
Naši psi mají vlastní "hrací" kobereček, je to koupelnová předložka s vysokým vlasem. Nejen, že na ní strašně rádi lehávají, ale milují v ní hledat a vybírat granulky či jiné dobroty. Výhoda, je že se tato věc dá bez problému vyprat v pračce a udržuje se tak stále čistá.
Zrzavci
napsal(a):
Naučte pesana nejdřív pracovat na jednodušších věcech, které si můžete během pár minut vyrobit doma. Začněte třeba tím, že ho naučíte rozrolovávat ručník v kterém jsou pamlsky. Pesu si posaďte na místo, kde vždy budete tímto způsobem "pracovat", aby si ho spojil s touto činností. Pesan sedí a dívá se na vás, jak do ručníku /přepulte ho po delší straně napůl, aby lépe držel/ dáte za sebou s malým odstupem pár granulí, které zarolujete (tak, aby to bylo pevné, a dobře se mu to rozrolovávalo), ručník nezarolujte úplně, nechte kousek volný a poslední granulka bude z toho zarolovaného vykukovat. Tím to psovi usnadníte - strčí čumcem do ručníku, ten se pohne, on najde granulku, a tak dál. Základem je práce v klidu a soustředění, pokud by pesan měl tendence do toho jít tlapkama, zabraňte mu v tom /klidně, mírně/ a naveďte ho, dejte mu nápovědu. Další co s ním můžete dělat je vzít velké plato od vajíček a do něj rozmístit nějaké malé pamlsky - nejdřív klidně malé granule, aby jednoduše zjistil o čem to je a měl usnadněné vyhledání, až v tom bude dobrý, tak mu tam dávejte malinké kousky sýra - ty nebudou tak zřetelné a bude je hledat spíš nosem, než očima. Následně ho můžete učit jemně otvírat krabičku na vajíčka s pamlsky - začnete tak, že jich tam pár dáte do otevřené krabičky, pak to víčko trošku přizavřete a budete ho držet pootevřené rukou, pak ho přivřete víc, a nakonec ho necháte zavřené. No a až ho tohle bude bavit, můžete jít o další úroveň výš, to už budete vědět, jak na tom jste. Ale věřte, že tyhle věcičky - když je psu správně podáte - pesany baví. Je to totiž jejich přirozenost- nějakým způsobem si získat potravu. V našem světe ji dostávají každý den jen tak, zdarma, bez jejich vlastního úsilí, ale tyhle hry je stimulují a nahrazují jim to, že si potravu musí vyhledat.
Mockrát děkuji za radu určitě vyzkouším.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak já se s tím nemažu. Vezmu hrst granulí a rozhodím po pokoji. Vzhledem k zahlcenosti nábytkem apod. má co dělat celkem dost dlouho. I když já taky, když si vyvzteká nějakou zapadlou granuli, kterou pak musím násadou od mopu vyndávat. Ale co, stejně mu pořád odněkud doluji míčky, které si schválně zakopává do nejnedostupnějších míst. Vždycky se na mě zadívá a tenisák důkladně zakopne co nejdál. Pak do mě chodí dloubat, že ho strašně chce a potřebuje. Je hodný, vymýšlí aktivity pro oba.
scylla
napsal(a):
U nás by to znamenalo vzít ručník nebo cokoli jiného do zubů, pořádně zatřepat, sežrat to, co vypadne - tedy na granule by se ani nevykašlali - a hotovo. Rychlé, přirozené, efektivní z hlediska psa.
Ten pes se nejprve musí naučit pracovat hlavou. A opravdu to jde napříč všemi věkovými kategoriemi. Pomáhá to psu učit se soustředění, ovládání se a tak dál. Když se to během chvilky naučilo to neovladatelný torpédo, co teď přistálo u nás doma, když se to naučila netrpělivá bábule, co byla její předchůdkyně, naučí se to každý.
Pes proti svému předchůdci vlku má mnohem méně starostí a povinností a toho, co musí v životě ošéfovat a tak mu taky kapek krní mozek, proti mozku vlčímu (dokázáno už to je), protože ho logicky nemusí tolik používat, spoustu věcí má zajištěno, nemusí "hnout drápkem". A protože pes je inteligentní zvíře, tak já mám ráda, když se jeho inteligence může rozvíjet. A to mu tyhle hry dopřávají. Mimo jiné. Se svým prvním ohařem - tehdy ještě interaktivní hračky nikdo neznal, neopužíval - jsme se dopracovali k tomu, že dokázal vzít kostičku určitého tvaru a strčit ji do toho správného otvoru, aby tam propadla. Byl to tedy jen jeden tvar ze šesti, ale dál jsme to nestihli, protože nám nebyl dopřán čas. Psi rádi pracují hlavou a já mám ráda dívat se na ně, jak jsou na sebe hrdobci, když něco dokáží.
napsal(a):
Tak já se s tím nemažu. Vezmu hrst granulí a rozhodím po pokoji. Vzhledem k zahlcenosti nábytkem apod. má co dělat celkem dost dlouho. I když já taky, když si vyvzteká nějakou zapadlou granuli, kterou pak musím násadou od mopu vyndávat. Ale co, stejně mu pořád odněkud doluji míčky, které si schválně zakopává do nejnedostupnějších míst. Vždycky se na mě zadívá a tenisák důkladně zakopne co nejdál. Pak do mě chodí dloubat, že ho strašně chce a potřebuje. Je hodný, vymýšlí aktivity pro oba.
Jen takovou poznámku hroznýho preventisty - což pro vás nemusí platit, pokud nemáte profibufetáře - hledání pohozený potravy volně v prostoru, já osobně nedoporučuju. Jsem v tomhle trochu úchylná, ale snažím se psy vést k tomu, že ze země se nesbírá, takže pokud hledat potravu, tak třeba v nějaké krabičce. Ale jak říkám, to je jen taková poznámka, aby někdo, kdo má doma bufetíka, tohle vzal do úvahy.
scylla
napsal(a):
U nás by to znamenalo vzít ručník nebo cokoli jiného do zubů, pořádně zatřepat, sežrat to, co vypadne - tedy na granule by se ani nevykašlali - a hotovo. Rychlé, přirozené, efektivní z hlediska psa.
Proto se trénuje postupně, aby zpočátku ten pamlsek viděl. Ale u hlavolamů je v podstatě jedno, jak se k tomu dostane - hlavně že se pes baví. Nikde není psáno, že musí ručník rulovat. Moji psi si s různými hračkami poradí také každý jinak - třeba na míček s dírkami kokr kutálí packou, karolín čumákem, retrívr to zvedne a vysype si pamlsky do krku (začínal také se zatřepáním jak popisujete Vy, ale už to vypiloval na efektivnější způsob ).
Pokud má tendenci se ke všemu dostávat třepáním, tak chce potom volit hersenwerky, které ho donutí i do jiného přístupu:.
napsal(a):
Jo, to mne fenka dela taky, schvalne si micek sprtne pod postel a pak cela rozevlata lita za mnou a manevruje me k te posteli.Napred jsem si myslela, ze se ji tam zakutalel, ale pak byla pristizena primo pri cinu . Pripomina mi male deti, ktere svhvalne upousti veci na zem Zajimalo by me, co jim u toho tahne hlavou-tedy tem psum

Zrzavci
napsal(a):
Jen takovou poznámku hroznýho preventisty - což pro vás nemusí platit, pokud nemáte profibufetáře - hledání pohozený potravy volně v prostoru, já osobně nedoporučuju. Jsem v tomhle trochu úchylná, ale snažím se psy vést k tomu, že ze země se nesbírá, takže pokud hledat potravu, tak třeba v nějaké krabičce. Ale jak říkám, to je jen taková poznámka, aby někdo, kdo má doma bufetíka, tohle vzal do úvahy.
Samozřejmě že mám profibufetáře, plemeno to má jako pes párijový prostě v sobě. Ale celkem to jde, venku ví, že ze země se jíst nesmí. Čímž netvrdím, že někdy nemusím zařvat fuj, když se na chodníku válí kuřecí stehno apod..

Lexaurin
napsal(a):
Jo, to mne fenka dela taky, schvalne si micek sprtne pod postel a pak cela rozevlata lita za mnou a manevruje me k te posteli.Napred jsem si myslela, ze se ji tam zakutalel, ale pak byla pristizena primo pri cinu . Pripomina mi male deti, ktere svhvalne upousti veci na zem Zajimalo by me, co jim u toho tahne hlavou-tedy tem psum
"Já tam ten míček kopnu a panička bude muset vstát z gauče, konečně!"

"Jo, to mne fenka dela taky, schvalne si micek sprtne pod postel a pak cela rozevlata lita za mnou a manevruje me k te posteli"
tak to kočky mi vymyslely lepšejší interaktivní hračku...dotáhnou hlodavce, živého, vypustí v obýváku, zaujmou strategický poleh na vyvýšeném místě (jakože dobrý rozhled) a "matko, fčil sa ukáž...!"
mají péči o můj duševní rozvoj, dobrá to zviřátka...
napsal(a):
Samozřejmě že mám profibufetáře, plemeno to má jako pes párijový prostě v sobě. Ale celkem to jde, venku ví, že ze země se jíst nesmí. Čímž netvrdím, že někdy nemusím zařvat fuj, když se na chodníku válí kuřecí stehno apod..
To mi povídejte. Dnes ráno jsme našli mrtvého ptáka, rohlík, kus kuřete, chutné trouchnivé dřevo, papírový kapesníček, obal od brambůrků a dva igelity. Naštěstí odevzdal vše, krom toho schnilého klacu (ten jsem mu nechala).
Tedy popravdě bych byla možná raději, aby toho chcíplého ptáka snědl, než aby mi ho podal s výrazem "tady to máš a koukej navalit něco minimálně stejně smradlavého".
Zrzavci
napsal(a):
Mam to stejne, venku schvalne hrajeme hru:"ze země nee"- ze rozhazu po zemi pamlsky a fenka je nesmi vzit. Kdyz se po nich vrhala, zakryla jsem je nohou a rekla :"ne".Takze ted sedi u pamlsku diva se na me a ja pochvalim, posbiram je a dam ji, co uznam za vhodne sama. Obcas ctu, ze nekde byly otravene navnady a jsem z toho v panice
napsal(a):
Jasně, jasně, já to píšu jen spíš třeba pro někoho, kdo si to tu bude pročítat, protože člověka to nemusí napadnout. Já jsem v tomhle fakt ujetá a i naši pseudostopu nedělám na pamlsky, ale dělám "vlečku", kdy na stopě jsou pak schované fusekle pamlsky v nich (dřív jsem dávala krabičky od léků, ale fuska se líp v terénu schová). Bohužel poslední dobou je všude možnost, aby se pes otrávil. Tak na tomhle vždycky dost urputně pracuju.
Lexaurin
napsal(a):
Mam to stejne, venku schvalne hrajeme hru:"ze země nee"- ze rozhazu po zemi pamlsky a fenka je nesmi vzit. Kdyz se po nich vrhala, zakryla jsem je nohou a rekla :"ne".Takze ted sedi u pamlsku diva se na me a ja pochvalim, posbiram je a dam ji, co uznam za vhodne sama. Obcas ctu, ze nekde byly otravene navnady a jsem z toho v panice
My trénujeme se vším možným, začínám na něčem ne úplně zajímacím a to doma, aby si to pes zažil v principu, že co je na zemi a není v misce nebo na pelíšku se nebere. Pak přecházíme ven. Můj první pesan byl profibufík, takže u dalšího už jsem na to najela cíleně, zadařilo se i u babči útulkajdy, teď začínám zase od znova s tou flekatou potrhlicí. tam bude všechno na sto let. zatím chápe princip doma s piškotem, leč... ne vždy dbá
Zrzavci
napsal(a):
My trénujeme se vším možným, začínám na něčem ne úplně zajímacím a to doma, aby si to pes zažil v principu, že co je na zemi a není v misce nebo na pelíšku se nebere. Pak přecházíme ven. Můj první pesan byl profibufík, takže u dalšího už jsem na to najela cíleně, zadařilo se i u babči útulkajdy, teď začínám zase od znova s tou flekatou potrhlicí. tam bude všechno na sto let. zatím chápe princip doma s piškotem, leč... ne vždy dbá
Uz jsem to tu psala, fenule to posunula vys, to co je na zemi, je fuj, tak se to pocurá .Papirovymi kapesnicky pocinaje, jezkem konče
Lexaurin
napsal(a):
Uz jsem to tu psala, fenule to posunula vys, to co je na zemi, je fuj, tak se to pocurá .Papirovymi kapesnicky pocinaje, jezkem konče
a to je dobrá strategie! gratuluju, to bychom taky uvítali. leč zatím jsme ještě lid popelnicových polí, jak já říkám.
Dneska ráno feňule pobavila, našli jsme na zemi poházený ovoce, takže hned příležitost k tréninku. Dopracovala se k tomu poznání, že dobře - tahle množina ovoce ne... ale ta podmnožina, co je vedle, tam to neplatí, tu si dám

asurwic
napsal(a):
To mi povídejte. Dnes ráno jsme našli mrtvého ptáka, rohlík, kus kuřete, chutné trouchnivé dřevo, papírový kapesníček, obal od brambůrků a dva igelity. Naštěstí odevzdal vše, krom toho schnilého klacu (ten jsem mu nechala).
Tedy popravdě bych byla možná raději, aby toho chcíplého ptáka snědl, než aby mi ho podal s výrazem "tady to máš a koukej navalit něco minimálně stejně smradlavého".
Já připočtu ještě pet lahve a neodolatelné nutkání je hodit někam dolů - do Vltavy, prošťouchnout zábradlím do podúrovňového okolí Anežky, kamkoliv. Něco jako zakopávání míčků pod nábytek s tím rozdílem, že mu pro to jít nemůžu, natož abych mu to povolila. Sranda, jak se s petkou v tlamě vzpříčí, že prostě chce a musí. U řeky jí pustí na zem a snaží se jí tam dokopnout čumákem.
Zrzavci
napsal(a):
a to je dobrá strategie! gratuluju, to bychom taky uvítali. leč zatím jsme ještě lid popelnicových polí, jak já říkám.
Dneska ráno feňule pobavila, našli jsme na zemi poházený ovoce, takže hned příležitost k tréninku. Dopracovala se k tomu poznání, že dobře - tahle množina ovoce ne... ale ta podmnožina, co je vedle, tam to neplatí, tu si dám
Diky Pujcim vam ji jako skolitelku , vzhledem k tomu, ze kdyz blbnu se vsemi svymi pejsky najednou, havanaci sice nechapou, co se po nich chce, ale dela to Bibinka, tak to budem delat taky
https://www.youtube.com/watch?v=lsPtAKuFlpU
Máte někdo doma tuto interaktivní hračku? Jestli jo, co na ní psi?
Máme spíš nějaké hlavolamy a hračky na pamlsky - kde musí pes odkrývat, shazovat, posouvat díly atd... Ty jsou v pohodě. Ale tohle pořád nějak nemůže pochopit .
Ukazovala jsem mu to, jakože dám míček a začnou padat pamlsky. Teď jsme ve fázi, že mu vždycky musím říct "balonek" aby si ho vzal, nebo mu ho hodit a hračku postavit přímo pod něj - pak říct "dej", on to pustí a pamlsky vypadnou. Ale to dělá vyloženě proto, že mu to říkám, ale princip nechápe. Pokud mu dám hračku a tenisák, tak prostě neví,co s tím. Jen na to čumí a po chvíli do toho začne hrabat packou, naposledy to zakončil tím, že si celou tu hračku odnesl do pelechu . Pokud si nechám hračku u sebe a hodím mu tenisák tak pro něj dojde, přijde ke mě, ale balonek hodí vedle hračky a ono nic . Sám na to nepřijde, to se do toho začne radši dobývat silou a nebo začne hračku ignorovat, takže ho musím nějak navést.
Máte někdo typ, jak ho to naučit? :-)
Jinak je na ostatní hlavolamy samostatnej, dělám mu i různě z krabic, z petek. Nebo, že pod květináče schovávám pamlsky a on musí určit kde pamlsek je atd... Ale tohle mu nějak nejde.