Zdravím.
Ve staré spát nechce, tak udělám novou. Vím, že některá plemena prostě bouda, nee, ale chci to zkusit.
Takže pro inspiraci :) Bude se jednat o dřevěnou boudu rozměry ještě pořádně nevím, ale asi krychle 1m.
1. Co používáte jako izolaci ?
2. Co jako zateplení ?
3. Co jako, pelíšek, podlaha / zem ?
Díky za všechny typy :).
Biochemik
napsal(a):
Zdravím.
Ve staré spát nechce, tak udělám novou. Vím, že některá plemena prostě bouda, nee, ale chci to zkusit.
Takže pro inspiraci :) Bude se jednat o dřevěnou boudu rozměry ještě pořádně nevím, ale asi krychle 1m.
2. Co jako zateplení ?
Ahoj ráda odpovím také ve dvou bodech
1) zateplení- polistiren nebo vata
2)Podlaha-dřevěná deska a jako podestýlka sláma je lepší než pelíšekteda pokud se váš psík jako ten můj nepočůrává a také záleží na tom zda budete mít možnost někam slámu odvážetpotom nezbívá nic jiného než pelíšek.
Biochemik
napsal(a):
Zdravím.
2. Co jako zateplení ?
Co je to za psa? Od toho se totiž odvíjí ta velkost. Ale krychle 1 m je docela špatně. Výška má být taková, jako je výška psa v kohoutku, nebo ještě lépe o 5 cm nižší. Jde o to, aby bouda byla akorát k tělu psa, aby si ji v zimě "vytopil" a pes v boudě nestojí, ale leží, takže ten prostor (obrovský) nad ním vlastně nevytopí.
Izolace (tedy i zateplení - nebo vy v tom vidíte rozdíl?) polystyren. Zvenku dřevo, polystyren, zevnitř třeba také dřevo, nebo stačí voděodolná překližka. Zaizolovat samozřejmě i podlahu a strop.
U psa ničitele oplechovat rohy a vchod do boudy.
Vchod do boudy dělat co nejmenší, jen aby pes prolezl.
Podestýlka sláma nebo dřevěná vata, hlavně ne žádné matrace, hadry, deky, koberce apod., to natáhne vlhkost a plíseň, hlavně v tomto počasí.
Já mám obě boudy z OSB desek. Kostra smrkové trámky, sčepované na lepidle a vrut. Zvenčí OSB, pak polystyren 2cm a na to obalová deska (tloušťka 5mm). Takhle jsou všechny stěny, předsíňka i strop, na podlaze jsou místo té slabé desky smrková prkna tl.22mm. Vchod pouze OSB. Hrany oplechované (obě boudy, přestože jedna fena neokusuje, tak "pro sichr"
Stelu slámu (pšeničnou, nikdy ne ječnou, ta je samá osina a "kouše" to) nebo seno (nebo obojí).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám pro svoji N.O. tuto boudu a je super, nic lepšího jsem nikdy neměla. Vysoká kvalita provedení, ten člověk to dělá sám doma ručně, žádné lepené OSB desky, ale poctivé masivní voňavé dřevo. Na zimu vystýlám ještě slámou a do vchodu má dány lamely, plní svůj účel, jak mají. V boudě je jak v lázních.

napsal(a):
Já mám pro svoji N.O. tuto boudu a je super, nic lepšího jsem nikdy neměla. Vysoká kvalita provedení, ten člověk to dělá sám doma ručně, žádné lepené OSB desky, ale poctivé masivní voňavé dřevo. Na zimu vystýlám ještě slámou a do vchodu má dány lamely, plní svůj účel, jak mají. V boudě je jak v lázních.
Zapoměla jsem přidat odkaz.http://www.boudy-propsy.cz/home/discussioncbm_212371/10/.
napsal(a):
Ty lamely mne zajímají - mám některé psy, u kterých se obávám, že lamely neobstojí. Zrovna jsem je ale objednala, že je vyzkouším - alespoň u těch menších trhačů.
Přijde mě, že by se ale měly instalovat zevnitř, když jsou zvenku, tak mám pocit, že se nemusí pořádně narovnat, když pes vleze do boudy. Jaké s tím máte zkušenosti?
napsal(a):
Mno, tak dost pochybuji, že si dotyčný dělá sám doma ručně palubky Ale jinak boudy vypadají pěkně (ikdyž bych měla výhrady, např. zbytečně velký "hlavní vchod", vstup předsíň/ložnice bez zvýšení = neustálé vynášení podestýlky atd...) Ale když vezmu v úvahu, že bych potřebovala dvě, tak i s tou "nejlevnější" střechu a bez nátěru a lamel dám +- 12 tisíc a to je fakt síla... To je víc, než mě stála celá rekonstrukce obou kotců, boudy, podlážky a krmící díly dohromady... Ale záleží na vkusu každého soudruha

xchipsy
napsal(a):
Mno, tak dost pochybuji, že si dotyčný dělá sám doma ručně palubky Ale jinak boudy vypadají pěkně (ikdyž bych měla výhrady, např. zbytečně velký "hlavní vchod", vstup předsíň/ložnice bez zvýšení = neustálé vynášení podestýlky atd...) Ale když vezmu v úvahu, že bych potřebovala dvě, tak i s tou "nejlevnější" střechu a bez nátěru a lamel dám +- 12 tisíc a to je fakt síla... To je víc, než mě stála celá rekonstrukce obou kotců, boudy, podlážky a krmící díly dohromady... Ale záleží na vkusu každého soudruha
Ne, ne, palubky si doma samozřejmě nedělá. On pracuje na pile, kde se vyrábějí dveře, okna, krovy, domky, chaty a mnoho dalšího, takže materiál si kupuje jako zaměstnanec tam a boudy vyrábí doma v truhl. dílně o víkendu jako vedlejšák. My máme tu 3, ale zadala jsem mu rozměry podle svého, snížit strop, zmenšit na šířku, zmenšit vchod. Rozměry, které jsem zadala, byly dodrženy bez mrknutí oka. Domluva perfektní. Mezi chodbičku a obýváček, se dá připevnit prkno, aby se sláma netrousila. Mě stála bouda 6500+ střecha šindel 800+lamela 400= 7700 kč celkem..http://www.boudy-propsy.cz/cenik/ Máme ji 2 roky. Pro koňadru- taky jsem se bála, aby ty lamely ten můj magor nerozkousal, protože, když jsem tenkrát dávala ještě do staré boudy koberec do vchodu, tak byl do rána vyrvaný a cucky lítaly, ale to bylo před 2 roky, s lamelama je to v pohodě, jen jestli to není tím, že feňule už dostala rozum. Asi ne, spíš si myslím, že přes koberec neviděla ven, lamely jsou průhledné, jde tam světlo. Lamely uvnitř připevněné, by asi nebyly dobré. Mám je tak, jak jsou na obrázku, z venku a dobré. Jo a ještě něco, i když má bouda ze všech stran, podlahu i strop Isover, manžel udělal ještě do boudy jednu dřev. podlahu vyndavací, je položená na té originální přesně na míru toho obýváčku a teprve na ní feňule leží a to z jednoho prostého důvodu. Prach a špína, když je pes špinavý, mokrý nebo nějak zablácený, do rána krásně uschne a je čistá, propadá dolů mezi těma škvírkama, přece jen sláma je prašná, no a já když čistím boudu, zvednu víko, založím podpěrou, vymetu slámu, vyndám tu vrchní podlahu a to by jste se divili, co je tam dole na podlaze prachu. Vymetu, vytřu, dám zpět vyndavací podlahu, nastelu další čistou slámu, zavřu víko hotovo.Mezi spodní a vrchní podlahou je asi 5 cm prostor. Já mám dlouhosrstku, takže, když je venku škaredě, tak je špinavá jak dobytek a ráno vylézá čistá jak z alabastru. My jsme měli tu výhodu, že bydlíme 7 km od toho pána, co dělá ty boudy, takže, jak byla hotová (čekali jsme měsíc), jsme si pro ni zajeli s károu za autem. Naložit ji tedy, byl docela zážitek, je těžká, boční stěny měří 9 cm na tloušťku, střecha více.

Xchipsy, ve vašem profilu, to jsou všechno vaše zvířata? Jestli ano, to je super, moc se mi líbí, všechny, hlavně koně a koza. Ty kotce na té fotce, máte moc hezké.
napsal(a):
Xchipsy, ve vašem profilu, to jsou všechno vaše zvířata? Jestli ano, to je super, moc se mi líbí, všechny, hlavně koně a koza. Ty kotce na té fotce, máte moc hezké.
Ano, zvířátka jsou naše, ikdyž teda kozlík už není, původně jsem chtěla kozu (do chovu), ale pán měl z 3 kůzlat dvě kozičky a obě si chtěl nechat do dalšího chovu, takže jsme vzali kozlíka na "dokrmení" a následně do klobás. Prasátka už taky ubyla, mám tu poslední cca 250kilové "selátko" a budu znovu připouštět.
Děkuji za pochvalu kotců, ty původní už byly v katastrofálním stavu - myšleno esteticky
Nevím jestli to tu padlo, ale pokud nemáte psa do extrémních mrazů, tak určo bouda musí mít předsíňku! a moje čuba měla mezi předsíňkou a ložnicí tak deset cm (cca) "práh" prostě ta ložnice byla ohraničená - aby když se jí tam dala sláma, tak se lehnutím psa nevytalčovala, ale o něco zarazila.snad to píšu srozumitelně.