Posledních pár dní přemýšlím nad tím, kde se pořád berou ti nechtění psi, kteří jsou nabízeni na všech možných i nemožných serverech všemi možnými i nemožnými organizacemi. A nemůžu na to přijít.
Nemyslím nabídku psů z domácností - daruji, protože se narodilo dítě, objevila se alergie, našla se práce, štěně se nenarodilo vychované, ...
Myslím nabídku "zachráněných" psů různých spolků, depozit, útulků, dočasek,... Kde se ti psi pořád berou? Odkud je kdo zachraňuje? Občas se někde najde velké množství psů a je z toho humbuk napříč sociálními sítěmi i médii. A kde se berou ti ostatní?
Bydlím v Praze, kde se každý den najde cca 6-10 ztracených psů, ale málokterý zůstává v útulku. To jsme v Praze tam zodpovědní, že se nám neztrácejí psi a když náhodou, tak si je vyzvedáváme? A jinde v republice takoví pejskaři nežijí? To se mi zdá jako blbost.
Svádět vše na nekastrované psy a fenky v českých domácnostech je nesmysl. Nerada bych, aby se díky tomuhle příspěvku rozjela další diskuse na téma kastrace. Na to stačí už rozjetá diskuse povinná kastrace.
Na množírny se taky vše nedá svádět, množí štěňata za účelem zisku a prodávají, odkládají nebo vypouštějí vyrozené nebo nepoužitelné fenky. Občas nějakého nepoužitelného vyskákaného psa.
Chtěla bych vědět, jestli se někdo taky nezamyslel jako já a nemá vysvětlení, kde se ti psi v depozitech, útulcích, spolcích, dočasných péčích a podobných organizacích pořád berou.
Nemyslím si, že by psů bylo nějak výrazně víc. Spíš jsou víc vidět díky sociálním sítím. Předtím byly útulky taky plné, ale sdílení nastávalo maximálně prostřednictvím TV pořadu Chcete mě a zvířata se tak netočila. Navíc sem často prosakují i psi ze SK - odhadem každý čtvrtý inzerát na útulkáče je od našich východních bratří.
Taky si myslím, že to.je díky sociálním sítím a psi i díky tomu mají větší odbyt a lidé inzerují a inzerují. Jsou to normálně psi vyhození, týrání, ty kterých se rodina zbavila, nebo snůška odrostlých štěňat kříženců. Nějak to nechápu s tou Prahou, vždyť tam taky máte psi v útulcích, jen je asi nikdo neinzeruje. Ty inzerovaní psi nejsou nalezenci, pro které si nepřišli.
Andrýsek3
napsal(a):
Taky si myslím, že to.je díky sociálním sítím a psi i díky tomu mají větší odbyt a lidé inzerují a inzerují. Jsou to normálně psi vyhození, týrání, ty kterých se rodina zbavila, nebo snůška odrostlých štěňat kříženců. Nějak to nechápu s tou Prahou, vždyť tam taky máte psi v útulcích, jen je asi nikdo neinzeruje. Ty inzerovaní psi nejsou nalezenci, pro které si nepřišli.
Kolik znáte osobně psů normálně vyhozených, týraných nebo snůšku odrostlých štěňat kříženců, kteří skončili v útulcích a podobně?
Souvislost s Prahou je celkem jednoduchá. Praha je velké město a hodně psů. V poměru k počtu psů je jich v útulku málo, protože jsou z 90% ztracení a páníčci ji je vyzvednou. A ve zbytku republiky je to snad jinak, když jsou tisíce psů v různých zařízeních? Pochybuji.
Tak, kde se ti psi teda berou?
Sam 90210
napsal(a):
Mě překvapí, jak někde uvedou nabídku psů a štěňat k adopci "zachráněných ze strašné množírny", ale chybí třeba fotky, nebo kde ta množírna byla a celkově víc info ke kauze, zato velmi dojemný příběh je v nabídce vždy, ale fakta žádná.
No právě - 90% psů je "ze strašné množírny", o které nikde nebyla ani zmínka.
Kdysi jsme měly s kamarádkama nápad, že každá ke svému psovi zachráníme z útulku nějakého útulkáče. Kam jsme zavolaly, tak už byl adoptovaný. Náhoda? I u pátého psa?
Jiná kamarádka chtěla adoptovat jakoplemeno, volala, psala emaily, vyplnila asi 10ti stránkový dotazník, psala do komentářů na FB a žádná odezva, dodnes. Je to asi 4 roky. Po určité době se na FB objevila zpráva, že pes xy je adoptován.
Sam 90210
napsal(a):
Mě překvapí, jak někde uvedou nabídku psů a štěňat k adopci "zachráněných ze strašné množírny", ale chybí třeba fotky, nebo kde ta množírna byla a celkově víc info ke kauze, zato velmi dojemný příběh je v nabídce vždy, ale fakta žádná.
Jasně, a přidat úplně nejvíc nejsluníčkovatější komentář. Nejvíc mě dojímají ty „azyly/dočasky/útulky“, co si z likvidace množíren a zachraňování handicapovaných psů udělaly byznys. Psa nechají ošetřit u veta za desetitisíce a pak vydírají na netu buď s příspěvky nebo s „adopčním poplatkem“ zvícím pěti cifer. Tohle je parazitování srovnatelné s množírnou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

blackberry
napsal(a):
Jasně, a přidat úplně nejvíc nejsluníčkovatější komentář. Nejvíc mě dojímají ty „azyly/dočasky/útulky“, co si z likvidace množíren a zachraňování handicapovaných psů udělaly byznys. Psa nechají ošetřit u veta za desetitisíce a pak vydírají na netu buď s příspěvky nebo s „adopčním poplatkem“ zvícím pěti cifer. Tohle je parazitování srovnatelné s množírnou.
Asi jak kdo... Znám jednu partičku dočaskářek v Praze (Tety v akci) a ty si rozhodně nevyskakují. A nic z toho nemají.
Přidám se k Ollie - taky znám depozitářky, které mají mimo koček i pejsky... Poslední příklad: nalezená fenka se štěňatama. Zdroj nevím, ale naši nepřizpůsobilí spoluobčané mající fenku křížence a jedna stará paní, mající nevykastrovaného útěkáře právě vytvářejí další podobný vrh. Možná skončí utopený, možná skončí různě porozdaný, možná se štěňata rozutečou a odchytne je policie a dopraví do útulku. Tak vznikají jedni z nalezenců.
No, u nás má jeden soused černou labradorku, takovou volnomyšlenkářku, která se sama prochází po vsi a už měla 9 vrhů štěňat. Otcem bývá NO, ke kterému si ona dojde. Ve vrhu je většinou 8 -10 štěňat, majitel je nechává a vždycky se rozdají. Ještě mu žádné štěně nezůstalo doma déle jak 10 týdnů. Jen v tomto případě ta fena vyprodukovala již ke stovce štěňat. Nedělám si iluze, že všechna prožijí celý život jako pes jedné rodiny, ona ta roztomilá kulička na začátku také vyroste ve velkého a temperamentního psa, který potřebuje výchovu, výcvik a zaměstnání. V našem spádovém útulku již bylo kříženců labrador/NO docela dost a tak si myslím, že nejeden pocházel i z tohoto "chovu".

Kde se berou. Oni tam možná ani nejsou.
manbea
napsal(a):
No, u nás má jeden soused černou labradorku, takovou volnomyšlenkářku, která se sama prochází po vsi a už měla 9 vrhů štěňat. Otcem bývá NO, ke kterému si ona dojde. Ve vrhu je většinou 8 -10 štěňat, majitel je nechává a vždycky se rozdají. Ještě mu žádné štěně nezůstalo doma déle jak 10 týdnů. Jen v tomto případě ta fena vyprodukovala již ke stovce štěňat. Nedělám si iluze, že všechna prožijí celý život jako pes jedné rodiny, ona ta roztomilá kulička na začátku také vyroste ve velkého a temperamentního psa, který potřebuje výchovu, výcvik a zaměstnání. V našem spádovém útulku již bylo kříženců labrador/NO docela dost a tak si myslím, že nejeden pocházel i z tohoto "chovu".
To je sice smutné, ale v dnešní době snad ojedinělé, ne?
Fiona.Praha
napsal(a):
Ale ti přece neplní inzerci a různé útulky, spolky, depozita,...
Nebo jo?
Ale jo - co tak pozoruji, tak se jako štěňata rozdají nebo prodají po okolí, po čase zmizí. Ptala jsem se několika nových majitelů - odpovědi stereotypní: psa už nemůžeme nebo nechceme mít, dali jsme ho nějakému pánovi, nebo: odvezla si ho dcera, ale už ho taky nemá, apod. Takže kde ti psi jsou, to nevím.

hn..
napsal(a):
Ale jo - co tak pozoruji, tak se jako štěňata rozdají nebo prodají po okolí, po čase zmizí. Ptala jsem se několika nových majitelů - odpovědi stereotypní: psa už nemůžeme nebo nechceme mít, dali jsme ho nějakému pánovi, nebo: odvezla si ho dcera, ale už ho taky nemá, apod. Takže kde ti psi jsou, to nevím.
Možná je snědli !
Úplně jiná diskuse mne přivedla na možnou odpověď, odkud se psi v inzerci pořád berou.
Možná jsou to jen fotky psů z útulku nebo různých zařízení v jiných státech, které po kliknutí na obrázek a zaplacení tučného poplatku do ČR někdo doveze na objednávku jako balík z e-shopu
Jen nevím, jestli by mne to mělo "uklidnit" nebo ne.
Četla jsem jen pár posledních příspěvků, ale nevím, co se divíte Uvědomte si, kolik přibylo za posledních pár let v ČR(a ne jen) psů! Každý druhý člověk už snad má psa. A z toho každý druhý uvažuje o tom, že jejich Fifinka by měla mít štěňátka, neb ona je krásná, neb štěníci jsou roztomilí atd. A už to frčí. A psů přibývá a do útulků pro ně zase až tolik lidí nechodí, protože oni si vemou radši od sousedky, jejichž Fifinka má štěňátka a skoro čistokrevná..
Ve 112 oficiálně registrovaných útulcích (městské nebo soukromé evidované na KVS) je 5.800 psů. I kdyby byl stejný počet "rozstrkán" po různých neoficiálních depozitech, stále je to vzhledem k velikosti psí populace (2,1 mil. psů) slušné procento.
Srovnejte si to třeba se sousedním Německem. Psů mají celkem 6,8 mil., v útulcích je jich oficálně 60 tisíc.
Takže si myslím zatím nemáme tolik na co stěžovat.