Poslední dobou je téma množíren velmi diskutované, velmi často jsou množárnami označováni i lidé, kteří sice mají štěňátka bez PP, ale odchovávají je doma v bytě s velkou péčí. Těch opravdových a hrozných množáren ve skutečnosti zas až tolik není. Ono totiž množárny jsou částo právě chovy s PP , chovají často i více plemen v ne zrovna ideálních podmínkách. Něco o tom vím, chovala jsem hodně let s PP, dělala kontroly vrhů, posuzovala na bonitacích. Netvrdím samozřejmě, že všechny chovy s PP jsou množárny, ale je jich opravdu hodně! Znám několik známých, kteří si koupili pejska s PP právě kvůli těmto agitacím proti psům bez PP. Většina z nich si šeredně naběhla. Je to prostě o lidech. Pejska zdravého a pečlivě odchovaného můžete koupit jak s PP, tak i bez. Bohužel to platí i opačně. Jenom rozdíl je ve výši ceny za takto pořízené štěně.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
nelimar1
napsal(a):
Poslední dobou je téma množíren velmi diskutované, velmi často jsou množárnami označováni i lidé, kteří sice mají štěňátka bez PP, ale odchovávají je doma v bytě s velkou péčí. Těch opravdových a hrozných množáren ve skutečnosti zas až tolik není. Ono totiž množárny jsou částo právě chovy s PP , chovají často i více plemen v ne zrovna ideálních podmínkách. Něco o tom vím, chovala jsem hodně let s PP, dělala kontroly vrhů, posuzovala na bonitacích. Netvrdím samozřejmě, že všechny chovy s PP jsou množárny, ale je jich opravdu hodně! Znám několik známých, kteří si koupili pejska s PP právě kvůli těmto agitacím proti psům bez PP. Většina z nich si šeredně naběhla. Je to prostě o lidech. Pejska zdravého a pečlivě odchovaného můžete koupit jak s PP, tak i bez. Bohužel to platí i opačně. Jenom rozdíl je ve výši ceny za takto pořízené štěně.
Ne nevím, ale myslím si, že poradce chovu a rozhodčí nemá potřebu zakládat anonymně na nějaké internetové diskuzi takové téma, a už vůbec ne propagovat chov bezpapíráků.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne nevím, ale myslím si, že poradce chovu a rozhodčí nemá potřebu zakládat anonymně na nějaké internetové diskuzi takové téma, a už vůbec ne propagovat chov bezpapíráků.
Ale já přece nepropaguji chov bezpapíráků. Jenom mi vadí, že dnes je pomalu každý kdo odchová štěňata bez PP - házen do jednoho pytle s těmi hroznými množárnami, kde jsou nemocní psi v klecích... Takhle to přece není. Spíš by měli být zájemci o štěně všeobecně opatrnější, nemyslet si, že štěně s PP bude nutně kvalitní a zdravé. To ale bohužel dost lidí neví. Myslím si, že množárny ať s PP nebo bez brzy skončí, nabídka štěňat je opravdu velká a jelikož není odbyt, ceny jdou dolů. Zákonitě pak, když nebude poptávka - nebudou se produkovat štěňata v takové míře, jako dosud. A to by bylo jenom v pořádku.
Jenae
XXX.XXX.194.3
Skarabeus
napsal(a):
Ale já přece nepropaguji chov bezpapíráků. Jenom mi vadí, že dnes je pomalu každý kdo odchová štěňata bez PP - házen do jednoho pytle s těmi hroznými množárnami, kde jsou nemocní psi v klecích... Takhle to přece není. Spíš by měli být zájemci o štěně všeobecně opatrnější, nemyslet si, že štěně s PP bude nutně kvalitní a zdravé. To ale bohužel dost lidí neví. Myslím si, že množárny ať s PP nebo bez brzy skončí, nabídka štěňat je opravdu velká a jelikož není odbyt, ceny jdou dolů. Zákonitě pak, když nebude poptávka - nebudou se produkovat štěňata v takové míře, jako dosud. A to by bylo jenom v pořádku.
Jenže je problém nenaletět a nekoupit štěně z množírny. S PP jsou taky množírny a jsou tam podvody, ovšem o chs je jednoduší najít informace.
A další věc, pokud už někdo má štěňata bez PP, tak většinou nemá problém je udat, většinou připustí fenu až když má několik zájemců, něco rozdá po rodině něco po sousedech, něco mu udá třeba veterinář. Pokud je nucen inzerovat na bazoši, je větší pravděpodobnost, že se jedná o množírnu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nezbytná poznámka zadavatelky - znám několik známých, kteří si koupili pejska s PP právě kvůli těmto agitacím proti psům bez PP. Většina z nich si šeredně naběhla. Jistě. Takže pouze provokace a i dost protiřečící si obsah příspěvku, který by těžko mohla vyplodit osoba znalá problematiky chovu.
Problém vidím taky v tom, že přestože někdo chová psy s láskou a "srdíčkem", jak se teď moderně říká, když má psy bez PP, nedá si tu práci se o nich dozvědět víc. Ještě jsem neviděl, aby před nakrytím psů bez PP dělal majitel rentgeny kloubů, genetické testy, zjišťoval si zdraví předků. Ono totiž taky není jak zjišťovat, když ten pes nemá rodovou historii nikde zaznamenanou. Podle mne pak jde pouze o množení, bez jakéhokoli chovatelského cíle a bez zodpovědnosti budoucího zdraví štěňat.
Přece i když si vybírám psa s PP, každý rozumný člověk si chovku proklepne, zjistí si nejen info o rodičích a předcích vybraného vrhu, ale i o konkrétním chovateli. A tady je právě ta velká výhoda registrací chovatelských stanic. Nejsou anonymní! Vše je dohledatelné. Psi i chovatelé. Dokonce se dají dohledat i majitelé štěňat z dřívějších vrhů od toho chovatele. Mohu si je vyhledat před koupí psa na výstavách a psích akcích. Mohu se poptat klubu, ostatních chovatelů daného plemene, poradce chovu.
Rád si připlatím za psa s PP, protože vím, že i když jako každý živý tvor může být nemocný, jeho chovatel si dal tu práci, aby eliminovat vše, co je jen možné, aby nemocný nebyl.
Když mi někdo říká, jaké mám štěstí, že mí psi jsou zdraví, odpovídám, že jsem si taky dal před koupí tu práci a vybral dobrého a slušného chovatele.
Jediný pes, který má zdravotní potíže je jork bez PP, kterého míváme v dočastce, když jeho majitelka, stará paní, se nemůže o něj starat. Přesně ten případ, kdy "chovatelka" měla doma v bytečku dvě nevyšetřené feny a láskyplně na nich rok co rok "dělala" štěňata, i když už měla informace, že jejich potomci v pořádku nejsou.