Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Puli

25.11.2016 02:56
Puli

XXX.XXX.227.106

Prosím Vás je tu nikto kto chová toto plemeno? Potrebujem pár info k starostlivosťi o srsť. Ďakujem.

26.11.2016 20:56
bhk

XXX.XXX.210.151

Puli napsal(a):
Prosím Vás je tu nikto kto chová toto plemeno? Potrebujem pár info k starostlivosťi o srsť. Ďakujem.

Nechovám, ale co potřebujete konkrétně vědět?
Jistě se Vám nějaké rady dostanou.

26.11.2016 21:59
awake

XXX.XXX.115.224

Proč nekontaktujete chovatele, nebo někoho z klubu?

26.11.2016 22:02
asurwic

XXX.XXX.36.3

Puli napsal(a):

Základní pravidla ohledně srsti puliho:

- srst se začne drchat až tak okolí tří let
- všechny nečistoty vždy pečlivě a ihned vymotat, ať "nezarostou" dovnitř
- v okolí tlamy a zadku je potřeba pravidelného čištění
- nečesat hřebenem
- provazce / dredy od sebe pravidelně oddělovat a probírat je rukou - lze to skvěle spojit s mazlením se
- v případě spojení více provázků je nutné je od sebe odstřihnout
- po namočení (plavání venku / nutnosti mytí kvůli smradu či vyválení se) je nutné srst vysoušet, popřípadě fénovat chladným vzduchem - sama schne několik dní a může se bez dostatečné péče zapařit nebo v extrémním případě začít plesnivět

Když si na to zvyknete, tak to není to nic náročného. Plemeno téměř nelíná, ale je možné, že čas od času sám upadne nějaký ten dred.

26.11.2016 22:33
stop týrání

XXX.XXX.236.4

Zvláštní druh srsti si vyžaduje i zvláštní péči. Puli má provazcovitou srst, která mu vzniká správným poměrem podsady a krycí srsti. Měkká podsada se nechává zplstnatět s tvrdšími pesíky a utváří provazce. Srst se formuje přibližně do tří let. Je potřeba z ní pečlivě odstraňovat nečistoty. Provazce od sebe musíme občas oddělovat, v žádném případě se ale nedá kartáčovat, doporučuje se rozplétání nebo rozstřihávání. Téměř nelíná. Nevýhodou puli je, že se nedá často koupat, vzhledem k hustotě a struktuře srsti, může totiž schnout až několik dní.

je to jen citace

já sama jsem znala dva brněnské puli, ale o jejich srst jsem nikdy nepečovala.

26.11.2016 23:11
davidka

XXX.XXX.14.251

Osobně jsem znala jen jednoho puliho, byl to moc milý pejsek, ale neskutečně smrděl. Nevím, jestli to bylo špatnou péčí o srst, to zas nevypadalo. Možná je to jen o zvyku, jsem docela citlivá na pachy, ale byl asi nejsmradlavější pes, s kterým jsem se setkala.

27.11.2016 09:01
asurwic

XXX.XXX.36.3

davidka napsal(a):
Osobně jsem znala jen jednoho puliho, byl to moc milý pejsek, ale neskutečně smrděl. Nevím, jestli to bylo špatnou péčí o srst, to zas nevypadalo. Možná je to jen o zvyku, jsem docela citlivá na pachy, ale byl asi nejsmradlavější pes, s kterým jsem se setkala.

Jo, s tím musím souhlasit. Jen dodám, že až potkáte bergamáčky žijící venku, tak změníte názor na to, který je nejsmradlavější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2016 09:32

A nebo komondory, to je taky pušušňáníčko

27.11.2016 10:03
balisek

XXX.XXX.131.211

Mám naprosto stejnou zkušenost. Puliho jsem potkala na návštěvě u jisté chovatelky. Milý, ale smradlavý. Sama majitelka tvrdila, že to není pes, se kterým by se - i přes veškerou péči, dalo žít v bytě.

27.11.2016 10:55
asurwic

XXX.XXX.36.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A nebo komondory, to je taky pušušňáníčko

Ty jsem viděla několikrát na závodech a výstavách, ale pořádně jsem si je ještě nikdy neočichala... a popravdě o to ani nestojím.

27.11.2016 11:05
lev

XXX.XXX.253.186

Všichni "dredadci" mají zvláštní pach, jsou dobří hlídači a nejsou pro život v bytě. Znala jsem jak puliše, tak komondora, ten nakonec musel být ostříhán protože měl ekzém. Péčo o srst je dost náročná, ono vymotávat bordel ze srsti není nic moc.

27.11.2016 11:08

Zvláštní, jak v tom Maďarku např. u ovcí se jim o tu srst nikdo nestará a žijí...

27.11.2016 12:07
asurwic

XXX.XXX.36.3

Zvláštní, jak v tom Maďarku např. u ovcí se jim o tu srst nikdo nestará a žijí...

Já měla asi týden na hlídání dvě pulličí holky, které také žily venku u ovcí a koz (sice ne v zemi původu, ale na Slovinsku, což by vliv mít nemělo ). Dostala jsem k nim instrukce na údržbu, kterou majitelka prováděla každý večer, když je na procházce a agility dostatečně unavila. Takže asi i pracovním zacuchancům se dredy oddělují pravidelně. Docela jsem si na rozmotávání zvykla, úspěšně jsem je i vykoupala a vyfénovala. Nijak extrémně náročné to nebylo, ale domu bych je kvůli tomu nechtěla.

27.11.2016 12:15

asurwic napsal(a):
Já měla asi týden na hlídání dvě pulličí holky, které také žily venku u ovcí a koz (sice ne v zemi původu, ale na Slovinsku, což by vliv mít nemělo ). Dostala jsem k nim instrukce na údržbu, kterou majitelka prováděla každý večer, když je na procházce a agility dostatečně unavila. Takže asi i pracovním zacuchancům se dredy oddělují pravidelně. Docela jsem si na rozmotávání zvykla, úspěšně jsem je i vykoupala a vyfénovala. Nijak extrémně náročné to nebylo, ale domu bych je kvůli tomu nechtěla.

Moment, tak byli u ovcí nebo na procházkách a agility?
Ty co znám já, žijí se svými dredy nirmálně, většina z nich má i blechy a klíšťata a zvládají to.

27.11.2016 12:25
asurwic

XXX.XXX.36.3

Moment, tak byli u ovcí nebo na procházkách a agility?
Ty co znám já, žijí se svými dredy nirmálně, většina z nich má i blechy a klíšťata a zvládají to.

Úplně ponechání na pospas přírodě u oveček nebyli - majitelka je měla i na sport a výstavy. Zablešené bych si je opravdu domu nevzala.

Asi těm co znáte, nezbývá nic jiného, než to zvládat. Ale jo - je to plemeno k takovým účelům vyšlechtěné. Jen mi přijde, že musí potom vypadat více než dredák, jak jeden souvislý chuchvalec bez provazců.

27.11.2016 12:30

asurwic napsal(a):
Úplně ponechání na pospas přírodě u oveček nebyli - majitelka je měla i na sport a výstavy. Zablešené bych si je opravdu domu nevzala.

Asi těm co znáte, nezbývá nic jiného, než to zvládat. Ale jo - je to plemeno k takovým účelům vyšlechtěné. Jen mi přijde, že musí potom vypadat více než dredák, jak jeden souvislý chuchvalec bez provazců.

No ani ne, provázků na těle tedy moc nemají, spíše souvislé dredy, ale tak to má být, dle jejich chovatelů, navíc opravdu žijí v horách s ovcemi a kozami a hlídači jsou to excelentní smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík