Mám dotaz - podotýkám že se nejedná o moji fenu, ale kamarádky. Fena měla při minulém hárání v podstatě neměřitelné hodnoty progesteronu. Teď byli osmý den - 0.75, dnes 11. den - to stejné. Na psa se tváří jako že ano, potom začne vrčet. Při minulém hárání byla svolná 19. den (nebyla krytá). Je to normální nebo to signalizuje nějaký problém? Setkali jste se s tím někdo?
vava69
napsal(a):
Mám dotaz - podotýkám že se nejedná o moji fenu, ale kamarádky. Fena měla při minulém hárání v podstatě neměřitelné hodnoty progesteronu. Teď byli osmý den - 0.75, dnes 11. den - to stejné. Na psa se tváří jako že ano, potom začne vrčet. Při minulém hárání byla svolná 19. den (nebyla krytá). Je to normální nebo to signalizuje nějaký problém? Setkali jste se s tím někdo?
Vůbec se to netýká měření a výšky progesteronu, ale známí se snažili x krát nakrýt feny a pořád se nedařilo(jestli měřili, fakt nevím) Ani jednou, ani jedna nezabřezla a obě následně umřely na selhání ledvin, obě kolem 4let(obě berňačky) Snad jí dělá kamarádka i nějaká vyšetření(myslím právě základní testy - moč, krev - když chce chovat?) ale předesílám, že ta jedna z fen byla také sledovaná, přesto to nepomohlo. Chci jen říct, že příroda je chytrá a nenechá zabřeznout fenu, u které je něco hodně špatně(i když my to v té chvíli ještě vůbec nevíme).
vava69
napsal(a):
Jasně že dělá, ale zatím se nijak nestresovala. Fena je chovná, vyšetřená na vše, na co má být. Jen teď je to už podruhé, takže začíná plašit. Ona se samo zařídí podle sebe. Já jen pátrám, jestli se s tím někdo setkal.
Kdysi jsem měla na cvičáku paní, která měla chovného psa i fenu ČSV a krytí se jí nedařilo. To samé co píšete - progesteron nicneříkající a fena svolná nebyla. Paní to vzdala, protože nechtěla fenu trápit a oddělila je od sebe, ale 21. den se pes prokousal záterasou, nakryl bez problémů a byla štěňata. Podle mého je to prostě jen pozdějším dnem, kdy je feňule svolná. Zdravotní komplikaci bych v tom nehledala.
Já chovám karolínské psy a tam jsou podobné "scény" zcela běžné. Pokud feně krycí pes z nějakého důvodu nevyhovuje, tak se ani neotevře a není schopná zabřeznout. To samé, pokud měla štěňata, tak je další hárání neplodná. Navíc po připuštění s jedním psem už nepřijme nikdy druhého partnera. Psovi se naopak téměř netvoří hormony ani spermie, dokud necítí estrogen. Takže po příjezdu za háravkou začne naskakovat až cca třetí den společného soužití. To je potom psycho se pokoušet o štěňata.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Měla jsem fenu, kryla se v rozmezí 18.-22.den.Dříve se nenechala.Zabřezla pokaždé.
vava69
napsal(a):
U velkých a obřích plemen je to naprosto norální, že se kryje třeba 17. den a 19. den se třeba překrývá ( že se nekryje klasicky 11. - 13. den). Také už sem kryl podle progesteronu 19. a 21. den a fenka normálně zabřezla.
Nemyslím si, že musí jít bezpodmínečně o problém! Prostě je jen ještě příliš brzy. Psal jsem ve vedlejším tématu, že jsem úspěšně kryl 17. a 18. den. Nepochybuju o tom že 11.den měly feny taky hodnotu nula, nula, nic.
Bratr měl fenu, chtěl krýt, šel na progesteron a hodnoty byly stejné jako u Vaší známé. Veterinářka mu radila okamžitou kastraci, protže „fena má cysty“. Brácha skoro na zhroucení... Donutil jsem ho, aby udělal nový test asi 15. den a ejhle, hodnota stoupla. Kryli 21. den, překrývali 23. a měli sedm štěňat!