Adamxx

XXX.XXX.42.118
Ahoj,
máme doma 5ti měsíční stěně psa hw, dnes v noci jsem zaslechl že ukradl že skříně metr dlouhý pamlsek, taková lámací tyčka která se posuvu dává po centimetrech.
Přiznávám, byla chyba ji nechat bez dozoru, a neuklidit ji mimo dosah psa. Ač je přes vyloženě krotký a milý, večer při snaze mu ji vzít ji začal za každou cenu bránit. Normálně si nechá líbit jak odebrání stravy, pamlsků i hraček, a i po tomto incidentu s tím nikdy nebyl problém. Jen kouká, co mu a proč dělám...
Jenomže dnes ceník zuby, a vyloženě agresivně bránil takovým způsobem, že mě i pár krát kousl (bez zábran, do krve). Divadlo trvalo asi 5 minut, kdy absolutně neposlouchal na příkazy.
Pamlsek si odnesl do pelechu a tam ho zalehl a postupně žral. Kdybych ho nechal, nevím co by to s ním udělalo...
Po x pokusech ho za kůži za krkem vytrestat a dostat pryč z pelechu, jsem téměř pokaždé obdržel kousanec.
Nakonec jsem situaci vyřešil přehozením deky přes psa, a to ho dostatečně zmátlo na to abych mu nedal šanci na další útok (obranu).
Jako trest jsem ho hned zavřel na samotku do koupelny.
Jakmile byl bez té trofeje, bylo vidět že má vyloženě strach a na povely poslouchal slovo.
Jenomže tohle byl první její vzdor, a jak pozoruji jeho pamatováka, tak příště mě sežere i když se budu chtít jen přikrýt
Jak příště a lépe reagovat, přece jenom na teď třicet kilo a zuby jak medvěd. Příští kousanec by nemusel být řešitelný náplasti.
Se psem cvičíme, věnujeme se mu na sto procent, nikdy nepoznal z naší strany fyzické trestání, a ani on nebyl nikdy agresivní a ani dominantní.
Kořist je kořist. Otázka je jak dál, a jak v takové situaci mít navrch
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno...
Myslím si, že pokud vás pohryzal do krve, problém už imho nějakou dobu trvá, ale vy jste si toho nevšiml.

Chudák fena...trénujte výměnu předmětů za lákavější věci.
No, a kdyz to byla vase hloupost, ze se pes k pamlsku dostal, tak... proc z toho vlastne delate takove divadlo? Ublizilo by mu to zdravotne, ze to sezral cely najednou? Jestli ne, tak bych to vubec neresila, vynadala bych sobe ze jsem to mela lip zabezpecit a hotovo. Psa bych nechala at si to sezere, a dala mu holt mensi nebo zadnou veceri.
Pokud to bylo naprosto nutne mu to zase vzit, tak bych to vymenila za neco jineho, ovsem prinejmensim stejne hodnotneho, ne-li lepsiho. Tim myslim, ze nema cenu snazit se vymenit extremne dobrou psi "zvykacku" za blbe granule nebo veprove ucho, vetsi sance je to vymenit za par kolecek sunky, pohozene trosku stranou, aby jste stihl pro tu zvykacku hrabnout...
Jit se psem do rvacky kvuli zradlu (omluvitelne snad je pokud vite ze je to napr. burt nacpany hrebikama) a situaci takto vygradovat, je naprosto zbytecne a naprosto nezadouci, protoze pes se vas ted bude vic bat, a az se priste dostane k nejake pro nej velmi hodnotne veci k sezrani, tak to bude, presne jak cekate, branit jeste vic. Protoze uz bude predem cekat, ze se s nim o to budete chtit porvat. A cim vic ho za to budete drtit, tim horsi to bude. A za chvili tady budem cist, ze se hleda novy panicek pro psa.

Je mu teprve pět měsíců je to štěně.Ted jde o to jestli si fakt bránil kořist a nebo jestli jste ho jen k smrti vyděsil a on podle svého názoru bránil svůj život.nezavírejte psa na samotku, nechápe to. Neházejte přes něj deky, bojí se toho. Cvičte poslušnot, pak ho nebudete muset tahat z pelechu ale přivoláte ho. nebudete mu muset nic brát ale na povel vám to odevzdá.

ciraali
napsal(a):
No, a kdyz to byla vase hloupost, ze se pes k pamlsku dostal, tak... proc z toho vlastne delate takove divadlo? Ublizilo by mu to zdravotne, ze to sezral cely najednou? Jestli ne, tak bych to vubec neresila, vynadala bych sobe ze jsem to mela lip zabezpecit a hotovo. Psa bych nechala at si to sezere, a dala mu holt mensi nebo zadnou veceri.
Pokud to bylo naprosto nutne mu to zase vzit, tak bych to vymenila za neco jineho, ovsem prinejmensim stejne hodnotneho, ne-li lepsiho. Tim myslim, ze nema cenu snazit se vymenit extremne dobrou psi "zvykacku" za blbe granule nebo veprove ucho, vetsi sance je to vymenit za par kolecek sunky, pohozene trosku stranou, aby jste stihl pro tu zvykacku hrabnout...
Jit se psem do rvacky kvuli zradlu (omluvitelne snad je pokud vite ze je to napr. burt nacpany hrebikama) a situaci takto vygradovat, je naprosto zbytecne a naprosto nezadouci, protoze pes se vas ted bude vic bat, a az se priste dostane k nejake pro nej velmi hodnotne veci k sezrani, tak to bude, presne jak cekate, branit jeste vic. Protoze uz bude predem cekat, ze se s nim o to budete chtit porvat. A cim vic ho za to budete drtit, tim horsi to bude. A za chvili tady budem cist, ze se hleda novy panicek pro psa.
Taky špatnej přístup. Když pes něco má a je úplně jedno co to je a já rozhodnu že mě to dá, tak mě to prostě dá, ještě při tom předsedne a radostně zavrtí ocasem.Je štastný že se mnou může vyměnit svojí pracně nalezenou kořist za pochvalu a poplácání a nemusím s ním nic za nic měnit.

napsal(a):
Taky špatnej přístup. Když pes něco má a je úplně jedno co to je a já rozhodnu že mě to dá, tak mě to prostě dá, ještě při tom předsedne a radostně zavrtí ocasem.Je štastný že se mnou může vyměnit svojí pracně nalezenou kořist za pochvalu a poplácání a nemusím s ním nic za nic měnit.
Tak teď jste si naběhla
Ne každý pes je labrador nebo NO
napsal(a):
Jo, tak takovyho psa ja doma nemam, a zadavatel rozhodne taky ne. Protoze kdyby mel, tak to tady neresi.
Uz vidim jak moje cevecko mi radostne, s predsednutim a vrtenim odevzda sveho napr. pracne uloveneho kralika, a jeste za nic - za pochvalu a poplacani. Cha cha. Na druhou stranu, taky nechapu proc bych mu to brala. Ma svoji veceri a hotovo.
Pro pripadne rypaly - kralika drahous ulovi pouze je-li tento tak blby, ze nam vleze do zahrady a v tom pripade me to skutecne nevadi. Na prochazkach ma utrum.
napsal(a):
Tak můj pes (pravda - zatím půl roční pažravý rotík) by vám svou nalezenou mňamku nedal. Nejdřív ji spolkne a pak teprve radostně přiběhne...
napsal(a):
Tak teď jste si naběhla
Ne každý pes je labrador nebo NO
Měla jsem JEN
NO a labradora a popisovaná situace je pro mne nepředstavitelná.
(aby mě kousl můj pes ).
Nehrabala bych se do plemene, na které nemám.
Vždyť ten NO je dokonalost sama .
Poslouchá snad na myšlenku.
Labradorka tedy když něco k sežrání našla, taky nevydala.
Buď spolkla nebo "zamkla" čelist jako pit.
Ale v životě se neohnala.

rapotacka11
napsal(a):
Měla jsem JEN
NO a labradora a popisovaná situace je pro mne nepředstavitelná.
(aby mě kousl můj pes ).
Nehrabala bych se do plemene, na které nemám.
Vždyť ten NO je dokonalost sama .
Poslouchá snad na myšlenku.
Labradorka tedy když něco k sežrání našla, taky nevydala.
Buď spolkla nebo "zamkla" čelist jako pit.
Ale v životě se neohnala.
A to je přesně ono, člověk, který "neokusil" jiné plemeno nemůže tvrdit to, co Habe.

Adamxx, tak teď, když už jsi to pos... jak jsi mohl, si vydýchni, a konej, jak už bylo psáno :
nauč fenku povel PUSŤ jako výměnu toho co má za něco lepšího (nechť tak koná dobrovolně a nikoliv pod výhružkou) a poctivě trénuj a piluj poslušnost, po dobrém. Psice leze do puberty a může být hůř, pokud se nepostavíš do role moudrého vůdce a ne nevyzpytatelného diktátora.
ciraali to píše velmi dobře, jenom zdůrazním ještě jednou to naučení POVELU, nechť se s ní příště můžeš narovinu domluvit slovně. Hovík nemá problém komunikovat s člověkem...

napsal(a):
A to je přesně ono, člověk, který "neokusil" jiné plemeno nemůže tvrdit to, co Habe.
No měla jsem i jiná plemena, nejenom labíky a německé ovčáky. Měla sem i ohaře, boxera, bígla, jezevčíky, novofundláka, křížence bula a různé jiné křížence.Ano u některých předešlých psů co jsme mívali doma dřív a byli to různí nalezenci se kterými se nepracovalo by to možná dopadlo tak že by se pes udusil protože by se pokusil nalezenou věc rychle pozřít, jak už tady přede mnou taky psali. To byli psi které jsme si nepořídili, různě se k nám dostali a z různých důvodů u nás byli. Ovšem žádný z nich si nedovolil zavrčet a ohnat se po mě, natož se se mnou o něco rvát.Maximálně by z tou věcí zdrhnul a někde by jí do sebe rychle narval.
Tak me se taky nikdy nestalo, ze by me vlastni pes pokousal. Ani se mi nestalo, ze by muj pes pokousal nekoho jineho teda. Tez si to neumim predstavit.
Veci mene hodnotne (z psova hlediska) vyda na povel "pust", veci velmi hodnotne "kralik, slepice" na povel nevyda, pokud uz mu to nutne musim vzit, tak je tu moznost vymeny za neco "lepsiho". Vzdycky se snazim to resit bez zbytecneho konfliktu, po dobrem.
Mam za to ze vygradovat situaci do stavu kdy pes vrci, ohani se a nedejboze kouse do vlastniho cloveka je zbytecne a vsechno se tim pouze zhorsi.
Adamxx
napsal(a):
Ahoj,
máme doma 5ti měsíční stěně psa hw, dnes v noci jsem zaslechl že ukradl že skříně metr dlouhý pamlsek, taková lámací tyčka která se posuvu dává po centimetrech.
Přiznávám, byla chyba ji nechat bez dozoru, a neuklidit ji mimo dosah psa. Ač je přes vyloženě krotký a milý, večer při snaze mu ji vzít ji začal za každou cenu bránit. Normálně si nechá líbit jak odebrání stravy, pamlsků i hraček, a i po tomto incidentu s tím nikdy nebyl problém. Jen kouká, co mu a proč dělám...
Jenomže dnes ceník zuby, a vyloženě agresivně bránil takovým způsobem, že mě i pár krát kousl (bez zábran, do krve). Divadlo trvalo asi 5 minut, kdy absolutně neposlouchal na příkazy.
Pamlsek si odnesl do pelechu a tam ho zalehl a postupně žral. Kdybych ho nechal, nevím co by to s ním udělalo...
Po x pokusech ho za kůži za krkem vytrestat a dostat pryč z pelechu, jsem téměř pokaždé obdržel kousanec.
Nakonec jsem situaci vyřešil přehozením deky přes psa, a to ho dostatečně zmátlo na to abych mu nedal šanci na další útok (obranu).
Jako trest jsem ho hned zavřel na samotku do koupelny.
Jakmile byl bez té trofeje, bylo vidět že má vyloženě strach a na povely poslouchal slovo.
Jenomže tohle byl první její vzdor, a jak pozoruji jeho pamatováka, tak příště mě sežere i když se budu chtít jen přikrýt
Jak příště a lépe reagovat, přece jenom na teď třicet kilo a zuby jak medvěd. Příští kousanec by nemusel být řešitelný náplasti.
Se psem cvičíme, věnujeme se mu na sto procent, nikdy nepoznal z naší strany fyzické trestání, a ani on nebyl nikdy agresivní a ani dominantní.
Kořist je kořist. Otázka je jak dál, a jak v takové situaci mít navrch
Díky.
Nikdy jí netahat za kůži na krku, nikdy neřvat a dělat podobné hlouposti. Naučte jí výměnu - ona vám dá to, co má a dostane za to něco lepšího.
scylla
napsal(a):
Nikdy jí netahat za kůži na krku, nikdy neřvat a dělat podobné hlouposti. Naučte jí výměnu - ona vám dá to, co má a dostane za to něco lepšího.
Postupovala bych stejně.5. měsíční hovawartka má 30kg? Není to moc? Nemám tohle plemeno, ale znám jednoho, psa 9.letého, co bych tipla(podle svého) že má tak 35kg.

lesnížínka
napsal(a):
Postupovala bych stejně.5. měsíční hovawartka má 30kg? Není to moc? Nemám tohle plemeno, ale znám jednoho, psa 9.letého, co bych tipla(podle svého) že má tak 35kg.
Na fenu to je dost.

"znám jednoho, psa 9.letého, co bych tipla(podle svého) že má tak 35kg."
tak to je akorátní fena
Zdravím. Mám fenu hovawarta, teď má 9 let. Naprosto bezproblémová, poslušná, nemohu si stěžovat, příště jdu zas do tohoto plemene, ačkoli jsem měla před ní i jené plemena. Nicméně, nedat žrádlo, situace, která se mi zhrun´ba do 10 měsíců stala si 5x. Nejprve u mimča, kdy se štěně ohrazovalo při hrábnutí do misky. Zkusila jsem asi 2x, moje blbost, proč tam hrabat. Mrńousů bylo doma 9, je jasné, že miska se musí bránit. Tohle odeznělo samo, napomohla jsem tomu i tím, že několikrát ke konci žraní jsem po oslovení a všimnutí si mně přidala do misky viditelně doplněk ke žrádlu. Dále po mně vyjela, když ukradla ostrou kost a nechtěla ji dát. Tady nepomůže nic jiného než z důrazným povelem předmět odebrat. Taky mně skusila kousnout, dokonce jsem jí kopla, ale předmět jsem získala a smázla to. Nyní ji mohu vytáhnout z tlamy cokoli, mám absolutní důvěru. Máte velkého psa, s tím jste musel počítat, nedělejte pro psa nesrozumitelná gesta (balení do deky, zavírání). Do deky balím kočku, když jí chci dát lék. Za dveře jsem jí vyhodila jednou, když při přípravě krmení vystartovala přes zákaz po kocourovi, natvrdo.Tak šla a od té doby to neudělala. Na toto plemeno je nutné být důsledný, ale spravedlivý. Nikdy jsem jí neuhodila (nanejvýš lehce plácla, jako upozornění), vychovávala jsem důsledností a pochvalou, co jsem řekla, to bylo (samozřejmě, taky já si musela být jistá, že pes chápe povel) a toto plemeno mi dělá jen radost. Ještě maličkost, říká se, že hovíci a zvláště feny jsou paličáci a vychytralí psi. A něco na tom bude, manžel je naopak nedůsledný a zvířata rozmazluje. Fenka ho má moc ráda, ale naprosto ignoruje jeho povely. Zvláště za mlada ho měla na háku. Když jí pustil, normálně odešla za svým, mohl se uřvat a nakonec mu jí chytil soused ze psem, za kterým šla. Mně tohle od štěněte nikdy neudělala.
Trochu jsem se rozepsala, ale fakt mi vadí, takovéhle Vámi popisované metody. Nejsou třeba. Jarka.