Ahoj, prosím o radu.
Je to pár dní, co jsme se s přítelem ujali štěněte rotvika, které někdo nechal venku na mrazu. Jenže bydlíme v bytě, byt je velký,4+1 a ve většině pokojů jsou parkety. Pejska do útulku nedám! I když věřím, že jako štěně by se udal rychle. A tak sem jdu pro radu, jak nejlépe pejskovi byt přizpůsobit. Koberce?
Další otázka je, jak nejlépe pejska připravit na to, aby doma počkal chvíli sám. jedná se o max 4-5 hodinek. Malé štěkně si na to zvykne dříve, než 6-měsíční telátko. Nechávat ho si zvykat v jedné místnosti? Kde nemá možnost zlikvidovat byt?
Opravdu si nevíme rady a času je málo. Momentálně je u bratra, který má barák a velkou zahradu, ale to je otázkou pár dní. Do Vánoc musíme tuto prekérní situaci nějakým způsobem vyřešit. A nový hodný páníček, který by se mu věnoval je v nedohlednu a vzhledem k tomu, že můžeme jen hádat, co má nalezený pejsek za sebou, ho nehodlám dát do rukou jen tak někomu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

SkřítekVítek
napsal(a):
Ahoj, prosím o radu.
Je to pár dní, co jsme se s přítelem ujali štěněte rotvika, které někdo nechal venku na mrazu. Jenže bydlíme v bytě, byt je velký,4+1 a ve většině pokojů jsou parkety. Pejska do útulku nedám! I když věřím, že jako štěně by se udal rychle. A tak sem jdu pro radu, jak nejlépe pejskovi byt přizpůsobit. Koberce?
Další otázka je, jak nejlépe pejska připravit na to, aby doma počkal chvíli sám. jedná se o max 4-5 hodinek. Malé štěkně si na to zvykne dříve, než 6-měsíční telátko. Nechávat ho si zvykat v jedné místnosti? Kde nemá možnost zlikvidovat byt?
Opravdu si nevíme rady a času je málo. Momentálně je u bratra, který má barák a velkou zahradu, ale to je otázkou pár dní. Do Vánoc musíme tuto prekérní situaci nějakým způsobem vyřešit. A nový hodný páníček, který by se mu věnoval je v nedohlednu a vzhledem k tomu, že můžeme jen hádat, co má nalezený pejsek za sebou, ho nehodlám dát do rukou jen tak někomu.
Máte velký byt, proč by jste nemohli mír rotvajlera byly doby že jsme s pěti psy bydleli v jedné místnosti a šlo to. Parkety psovi nijak nevadí, pokud vám nevadí že je poškrábe. Jinak ze všech podlahových krytin co jsme vyzkoušeli, at parkety, lino, dlažba apod jsme pro psy zvolili tmavý zátěžák a vcelku vyhovuje. Jak zvyknout psa aby byl sám, no každý pes si zvykne. Nejlépe je ho nechat v místnosti kde není co moc zničit. Před odchodem pokud možno unavit, no a počítat z tím že něco zničí, každé štěně něco zničí a každý pes z toho brzo vyroste.
napsal(a):
Máte velký byt, proč by jste nemohli mír rotvajlera byly doby že jsme s pěti psy bydleli v jedné místnosti a šlo to. Parkety psovi nijak nevadí, pokud vám nevadí že je poškrábe. Jinak ze všech podlahových krytin co jsme vyzkoušeli, at parkety, lino, dlažba apod jsme pro psy zvolili tmavý zátěžák a vcelku vyhovuje. Jak zvyknout psa aby byl sám, no každý pes si zvykne. Nejlépe je ho nechat v místnosti kde není co moc zničit. Před odchodem pokud možno unavit, no a počítat z tím že něco zničí, každé štěně něco zničí a každý pes z toho brzo vyroste.
Plně souhlasím s každým slovem. Mám v bytě 5 RTW i zátěžák. Když odcházím, zavírám je na chodbě, odpoledne s nima jezdím ven a běží za autem 8 km. Když někdy vynechám je to druhý den poznat.
napsal(a):
Parkety jsou zdemolované už tak, to nám nevadí. Spíš ten hluk a "bordel" vůči sousedům :/.

CHs Kasami
napsal(a):
Pokud nechce ať vám demoluje byt tak to si pořiďte klec 4-5 hodin tam v pohodě vydrží. až trochu povyroste a přestane demolovat, tak klec zrušíte. Doufám že máte se psy zkušenosti. U toho dle plamene je obzvláště důležitá pevná ruka a důslednost. Držím palce jsou to úžasni psy.
Nj, úžasni psy
Rozhodně ne klec ani pevnou ruku.
CHs Kasami
napsal(a):
Pokud nechce ať vám demoluje byt tak to si pořiďte klec 4-5 hodin tam v pohodě vydrží. až trochu povyroste a přestane demolovat, tak klec zrušíte. Doufám že máte se psy zkušenosti. U toho dle plamene je obzvláště důležitá pevná ruka a důslednost. Držím palce jsou to úžasni psy.
Se psy rozhodně zkušenosti mám. malý, střední, velký pejsek. Jenže s většinou těchto pejsků jsem byla od štěňátka a sama je učila, nebo to byli již dospělí pesani. Protože a jelikož je tohle už štěňátko starší a nevím, co má za sebou (určitě nic moc hezkého podle stavu, v jakém jsme si ho "osvojili"), chci být opatrná vůči němu.
Do teď jsem také bydlela v baráku s velkou zahradou a tam se člověk o sousedy nikterak bůh ví jak nestará. (V tom smyslu, že -ó bože pod námi je další byt, tak nesmíme dělat randál-).
Takže i kvůli sousedům chci tuhle prekérní situaci se samotným psíkem doma nějak vyřešit.
Mám půlročního RTW (od štěňátka). Pokud je pod dozorem, tak dobrý, ale nedej bože ho někde nechat bez dozoru... Slovo "hyperaktivní" je "velmi slabý odvar" toho, co se tím myslí a jaký náš "miláček" je... Paní chovatelka mě dnes ale ujistila, že ho to časem přejde... Tak za 1,5 - 2 roky...

dadu
napsal(a):
Mám půlročního RTW (od štěňátka). Pokud je pod dozorem, tak dobrý, ale nedej bože ho někde nechat bez dozoru... Slovo "hyperaktivní" je "velmi slabý odvar" toho, co se tím myslí a jaký náš "miláček" je... Paní chovatelka mě dnes ale ujistila, že ho to časem přejde... Tak za 1,5 - 2 roky...
Naše tedy není motorová myš, ale zklidnila se cca po 3.roce

A to já mám čubu v bytě

Koberec
Co se týká nácviku na samotu - vytvoř si odcházecí a přicházecí rituál, např.: obleč se, dej mu pusu na čelíčko, prones "jdu do práce", odejdi z bytu a za 5 minut se vrať (štěně si musí spojit, že odchod = příchod!), řekni "už jsem doma", přivítej se jak se chceš vítat, ukliď virtuální nákup a běž vyvenčit psa (vidíš, můžeš ten nácvik vždy předřadit venčení). A tak pořád a pořád dokola, přičemž prodlužuješ dobu samoty štěněte.
jenom připomenu, že máš jako nálezce povinnost nález psa nahlásit na obci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
jahodapavel
napsal(a):
Plně souhlasím s každým slovem. Mám v bytě 5 RTW i zátěžák. Když odcházím, zavírám je na chodbě, odpoledne s nima jezdím ven a běží za autem 8 km. Když někdy vynechám je to druhý den poznat.
Můžu jen takovou otázku? už jsem párkrát viděla lidi co si vozí "prdýlku" v autě a pes běží za autem...to je normální? já si teda pokaždé klepu na čelu...za prvé bych měla strach, že psa přejedu, za druhé pokud by se něco zvrtlo, než zastavím a vylezu z auta, pes je buď v trapu a nebo něco horšího, za třetí, jak se tváří na to lidi v okolí že vidí běžet pět rotvíků na volno?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
SkřítekVítek, ten pes Vám stejně zůstane já jednou před 6 lety zachránila týranou roční fenku kříženou s bullem, říkala jsem si že u nás bude jen "dočasně" protože fakt byla psycho...strašně se bála, no prostě totálně poznamenanej pes. Kontaktovala jsem několik lidí o kterých jsem věděla, že jsou aktivní a měli třeba dřív boxera, lovecké psy atd...jenže když toho okroupečka viděli tak ji nechtěli no a už má ta mrcha 7 let a válí se mi s druhou čubou na gauči a k nim přibyla ještě třetí malá čaramura takže psa si nechte, demolovat asi bude, to dělá každej trochu, některej více, věnujte se mu a udělejte mu hezký život jinak máme sice zahradu a dům, ale dům má jen 90m2 a všichni tři jsou s námi stejně doma, kdo by byl venku sám, že jo

Ještě k tomuto :
"Nechávat ho si zvykat v jedné místnosti? Kde nemá možnost zlikvidovat byt?"
to záleží na štěněti, může být kliďas, který ti nic nezničí, může to být demoliční četa a může to být cokoliv mezi tím. Bych využila svátky a volno (předpokládám), budete s ním doma, takže za prvé zjistíte, do jaké kategorie spadá, za druhé můžete intenzivně cvičit tu samotu. V každém případě je třeba se zamyslet nad nebezpečím pro štěně - kabely, zásuvky, dostupné věci k sežrání, rozbití a sežrání...
Když ho pořádně utaháte, dáte mu nějaké ty krabice na vybalování nebo konga, vymezíte mu jeho prostor - opravdu mu bude stačit jeden pokoj či velká chodba - těch 5 hodin vydrží a velkou část nejspíš prospí. Rituály jsou důležité a moc pomáhají, jen to nepřehnat. Co my máme doma rituálů, které měly pomoci s výchovou osmiměsíčního příchozího a po šesti letech je ona stále vyžaduje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Já někde o tom Kongu četla, paní měla zrovna RTW a dala mu kongo v dobré víře psí hry v její nepřítmnosti, jenže pes se snažil strčit jazyk do díry v hračce a "vylíznout" kokina ven, dopadlo to tak, že psovi pod tlakem zůstal jazyk uvnitř konga, čím víc se snažil jej vytáhnout tím víc se mu pod tlakem jazyk nacucával dovnitř...jak to dopadlo nemusím asi psát dál...fotky k tomu byly hrozné! já se přikláním jen k přírodním hračkám které se dají sníst a strávit (byly jsme 2x na operaci žaludku kvůli hračce) takže u nás jedou velké sušené bůvolí kosti, z kůže pletence atd...prasečí nožky, uši pro nejmenší.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
SkřítekVítek, ten pes Vám stejně zůstane já jednou před 6 lety zachránila týranou roční fenku kříženou s bullem, říkala jsem si že u nás bude jen "dočasně" protože fakt byla psycho...strašně se bála, no prostě totálně poznamenanej pes. Kontaktovala jsem několik lidí o kterých jsem věděla, že jsou aktivní a měli třeba dřív boxera, lovecké psy atd...jenže když toho okroupečka viděli tak ji nechtěli no a už má ta mrcha 7 let a válí se mi s druhou čubou na gauči a k nim přibyla ještě třetí malá čaramura takže psa si nechte, demolovat asi bude, to dělá každej trochu, některej více, věnujte se mu a udělejte mu hezký život jinak máme sice zahradu a dům, ale dům má jen 90m2 a všichni tři jsou s námi stejně doma, kdo by byl venku sám, že jo
S tím my počítáme. Jen spolubydlící z toho nemá radost... :D (Jsme 4 v bytě, já s přítelem, kamarádka, která je z pesana naprosto nadšená a kamarád, který už takovou radost nemá a spíš zjišťuje, jestli už jsme mu našli nového páníčka).
V pondělí jsme ho dávali na zkoušku k bratrovi, který má barák a zahradu. S tím, že pokud to půjde, nechá si ho. Když ně, vezmeme si ho zpátky (Miluje rotvíky). Jenže je to ještě pitomec nevycválanej a nejspíš by raději trávil čas s kamarády a flaškou v ruce, než se psem. A jako výmluvu používá "Já chci loveckého psa, aby se mnou mohl chodit do lesa."... No, škoda mluvit. Každý svého štěstí strůjcem. Hlavě skopové člověk nic nevysvětlí.
Takže do Vánoc, když si ho s největší pravděpodobností vezeme zpátky, to chceme nějak vyřešit a uzpůsobit :)
Psíka se vzdát nechceme. Měli jsme ho u sebe necelý týden a tak nám přirostl k srdíčku, že hned ten večer, kdy si ho bratr odvezl, jsem bulela jako želva :D.

SkřítekVítek
napsal(a):
S tím my počítáme. Jen spolubydlící z toho nemá radost... :D (Jsme 4 v bytě, já s přítelem, kamarádka, která je z pesana naprosto nadšená a kamarád, který už takovou radost nemá a spíš zjišťuje, jestli už jsme mu našli nového páníčka).
V pondělí jsme ho dávali na zkoušku k bratrovi, který má barák a zahradu. S tím, že pokud to půjde, nechá si ho. Když ně, vezmeme si ho zpátky (Miluje rotvíky). Jenže je to ještě pitomec nevycválanej a nejspíš by raději trávil čas s kamarády a flaškou v ruce, než se psem. A jako výmluvu používá "Já chci loveckého psa, aby se mnou mohl chodit do lesa."... No, škoda mluvit. Každý svého štěstí strůjcem. Hlavě skopové člověk nic nevysvětlí.
Takže do Vánoc, když si ho s největší pravděpodobností vezeme zpátky, to chceme nějak vyřešit a uzpůsobit :)
Psíka se vzdát nechceme. Měli jsme ho u sebe necelý týden a tak nám přirostl k srdíčku, že hned ten večer, kdy si ho bratr odvezl, jsem bulela jako želva :D.
Není moc dobré u mladého psa střídat takhle prostředí a pána. Měl by si zvyknout na jednom místě, měli by jste se rozhodnout že pes bude bud trvale váš nebo bratra. Pokud o něj bratr nemá zájem, což mě podle toho co píšete připadá že nemá, tak si ho nechte. Není nic hrozného mít v bytě psa, prvních pár měsíců než si zvykne je to sice náročnější, ale já žiju v bytě se psy už nějakých 45 let :-D. Je sice mrzuté že ho jeden člen vaší domácnosti nechce, ale jak sem pocopila tak to asi není jeho byt, tak co je mu potom, já bych mu řekla když mu pes vadí at jde bydlet jinam
napsal(a):
Není moc dobré u mladého psa střídat takhle prostředí a pána. Měl by si zvyknout na jednom místě, měli by jste se rozhodnout že pes bude bud trvale váš nebo bratra. Pokud o něj bratr nemá zájem, což mě podle toho co píšete připadá že nemá, tak si ho nechte. Není nic hrozného mít v bytě psa, prvních pár měsíců než si zvykne je to sice náročnější, ale já žiju v bytě se psy už nějakých 45 let :-D. Je sice mrzuté že ho jeden člen vaší domácnosti nechce, ale jak sem pocopila tak to asi není jeho byt, tak co je mu potom, já bych mu řekla když mu pes vadí at jde bydlet jinam
Místo neměníme, je to jen na týden. Pro něj by bylo lepší, kdyby měl zahradu, takovou možnost u bratra má. Proto jsme to zkusili. A také pro to, že ze dne na den pejska v bytě samoty nenaučíme, proto jsme to vzali také jako variantu "hlídání".
Tady mají v bytech i vetší telátka, než je rotvík, ovšem tady se trochu bojím toho, než se to pejsek naučí, být doma sám :).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžu jen takovou otázku? už jsem párkrát viděla lidi co si vozí "prdýlku" v autě a pes běží za autem...to je normální? já si teda pokaždé klepu na čelu...za prvé bych měla strach, že psa přejedu, za druhé pokud by se něco zvrtlo, než zastavím a vylezu z auta, pes je buď v trapu a nebo něco horšího, za třetí, jak se tváří na to lidi v okolí že vidí běžet pět rotvíků na volno?
Nemohu chodit. Jezdím jen tam, kde se přítomnost lidí nedá předpokládat, za domem mám obrovský les, psi nehoní, poslouchají, a navíc, když zastavím a otevřu dveře, okamžitě naskáčou do auta. Psi běží vedle auta, nebo za aute a navíc jezdím maximálně rychlostí psího klusu. Pokud některý sejde z cesty stačí zatroubit, nebo přidat a vrací se zpět. Za tmy nosí svítící obojky, každý má jinou barvu, takže mám přehled kde jsou.
Každý střední a velký pes u nás umí běhat kolem auta (jedu rychlostí odpovídající rychlosti psa), případně kolem traktoru. Takto běhají pouze na poli či polních a lesních cestách. Je to skvělý trénink pro psy. Chvíli jsou vepředu, chvíli vedle, chvíli vzadu...Jenže to nemůže dělat každý a všude - v prvé řadě musíte mít ta pole a lesy. Z 99 % tady také nikdy nikoho nepotkám, a i kdyby, naši psi nejsou agresivní na potkání.
Je u nás chlápek, který venčí psa tak, že jede pomalu autem po normální silnici III. tř. do sousední vesnice a zpátky. Obdivuji to, že jeho pes běží skutečně jen po krajnici a nikdy neuhne. Nevzruší ho ani náš pes, který na něj doráží za plotem, když běží kolem. To by naši psi nezvládli - běhají všude kolem, ale stejně jako se motají všude kolem na poli, motali by se i na silnici, sice přejet ode mne se nenechají, ale nemůžu si být jista, že by nevlítli pod jiné auto projíždějící kolem.
Malé psy to neučím, obávám se, že bych je sama přejela, protože na ně všude přece jen nevidím.
Ale možnost naložit psy do auta a jet s nimi pár kilometrů do polí má každý. Kolem našeho města chodí pořád lidi se psy, musel jsem asi 12km, pak jsou pole, lesy. Je třeba začít na jaře na polních cestách, aby byl rozhled po okolí a mohli jste, zabránit kontaktu se zvěří, musíte mít plné kapsy pamlskú aby se naučili dívat se na okýnko a jakmile zastavíte aby letěli ke dveřím auta.
jahodapavel
napsal(a):
Ale možnost naložit psy do auta a jet s nimi pár kilometrů do polí má každý. Kolem našeho města chodí pořád lidi se psy, musel jsem asi 12km, pak jsou pole, lesy. Je třeba začít na jaře na polních cestách, aby byl rozhled po okolí a mohli jste, zabránit kontaktu se zvěří, musíte mít plné kapsy pamlskú aby se naučili dívat se na okýnko a jakmile zastavíte aby letěli ke dveřím auta.
Možná nevíte, že dnes pomalu každý metr půdy někomu patří a vstup na cizí pozemky je ze zákona zakázán. Že lidi courají se psy po cizích zasetých polích, jezdí na koních, na čtyřkolkách...všude, kde je napadne, to je všeho do času. U nás pořád převládá myšlení, že co není oplocené, to je všech a je možné se tam pohybovat jakkoliv kdo chce. Bohužel to tak není. Takže není možné dát návod - lidi jezděte se psy po polňačkách!
Pane Jahodo, vzhledem k Vašemu postižení i vychovanosti vašich psů vám výlety do přírody zřejmě místní majitelé polností tiše tolerují, což je asi správné, ale nelze z toho dělat pravidlo pro všechny lidi. Víte, jak by to tady vypadalo? Oni opravdu stačí už jen ti neukáznění pěší pejskaři, koňáci, čtyřkolkáři i motorkáři...
jahodapavel
napsal(a):
Jezdím jen po veřejných komunikacích, mám to domluvené s majiteli i s některými myslivci. mám psy pojištěné.
No vidíte, že to není jen tak samozřejmé jezdit, kde se mi zamane. Takto je to v pořádku. Ale není v pořádku, že radíte lidem, že: "Ale možnost naložit psy do auta a jet s nimi pár kilometrů do polí má každý" a dále "Je třeba začít na jaře na polních cestách". Tu možnost každý nemá. Protože těch veřejných a ještě k tomu polních cest, kde by nepotkal živáčka, zase v ČR tolik nebude, že?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Co se týká venčení psa pomocí autem, chápu člověka který z nějakého důvodu tedy nemůže chodit pěšky, ale zkrátka existují šlapací trojkolky atd...jako se psem na kole aby se proběhl to chápu, taky jsem to dělala, ale jet autem...navíc, prosím vás, ikdyž máte psa na 1000% vychovaného, stále je to zvíře, z vlastním mozkem, to není stroječek potáhnutý kůží který má naučené povely a dokola je plní...je to šelma (mám psy vychované, nikdy nikoho nenapdli, nikdy by neutekli) jak si můžete všichni být tak jistí? ne že bych vám to někomu přála, ale ve vašich případech by bylo vhodné aby vaši psi něco vymamlasili, abyste si uvědomili jak je tohle venčení rizikové! nemůžu napsat že třeba člověk na invalidním vozíku by neměl mít psa, protože ho nedokáže chytit, ale měl by mít takového psa kterého dokáže fyzicky zvládnout i s omezením, a člověk který má omezení a vlastní 5 RTW a venčí je pomocí auta je šílenství, upřímně se divím že na vás ještě nikdo nezavolal policajty, protože denně chodím s našima psama ven, denně potkávám lidi se psy na volno, kteří na mě z dálky řvou nebojte on vám nic neudělá a obrovský chlupatý mamlas se k nám řítí a nemíní zastavit, v tu chvíli nevím koho bych kopla do palice dřív, jestli psa nebo pána! věřím, že máte psy vychované a reagují, ale ruku do ohně za ně dát nemůžete až je něco vyprovokuje, pro vás nic zvláštního ale psi to můžou chápat jinak a budete mít takový průser že si to do smrti budete vyčítat..! za mě je tento přístup extrémně nezodpovědný!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co se týká venčení psa pomocí autem, chápu člověka který z nějakého důvodu tedy nemůže chodit pěšky, ale zkrátka existují šlapací trojkolky atd...jako se psem na kole aby se proběhl to chápu, taky jsem to dělala, ale jet autem...navíc, prosím vás, ikdyž máte psa na 1000% vychovaného, stále je to zvíře, z vlastním mozkem, to není stroječek potáhnutý kůží který má naučené povely a dokola je plní...je to šelma (mám psy vychované, nikdy nikoho nenapdli, nikdy by neutekli) jak si můžete všichni být tak jistí? ne že bych vám to někomu přála, ale ve vašich případech by bylo vhodné aby vaši psi něco vymamlasili, abyste si uvědomili jak je tohle venčení rizikové! nemůžu napsat že třeba člověk na invalidním vozíku by neměl mít psa, protože ho nedokáže chytit, ale měl by mít takového psa kterého dokáže fyzicky zvládnout i s omezením, a člověk který má omezení a vlastní 5 RTW a venčí je pomocí auta je šílenství, upřímně se divím že na vás ještě nikdo nezavolal policajty, protože denně chodím s našima psama ven, denně potkávám lidi se psy na volno, kteří na mě z dálky řvou nebojte on vám nic neudělá a obrovský chlupatý mamlas se k nám řítí a nemíní zastavit, v tu chvíli nevím koho bych kopla do palice dřív, jestli psa nebo pána! věřím, že máte psy vychované a reagují, ale ruku do ohně za ně dát nemůžete až je něco vyprovokuje, pro vás nic zvláštního ale psi to můžou chápat jinak a budete mít takový průser že si to do smrti budete vyčítat..! za mě je tento přístup extrémně nezodpovědný!
Když jsem mívala NO, tak poslouchali a slovo a posudek, takže tam opravdu nikdy žádný problém nebyl, s nynější samostatnou rtw bych si takovéhle venčení nelajzla, jedině na flexině z okýnka
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kritizujte a posílejte své dobré rady tam, kde o ně stojí. https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3232975/nase-fenka-ma-panickou-hruzu-z-deti-mame-strach#a3233236.

jahodapavel
napsal(a):
Kritizujte a posílejte své dobré rady tam, kde o ně stojí. https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3232975/nase-fenka-ma-panickou-hruzu-z-deti-mame-strach#a3233236.
Mohu se Vás vážně zeptat? Jakou mají Vaši psi povahu? Jsou stejně lehce cvičitelní jako NO? Máte vyzkoušené jejich chování např u skotu? Díky.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S tímhle souhlasím. Pokud by takto invalidní pán venčil smečku čivav tak dejme tomu, ale smečka rotvajlerů, majitel co nemůže chodit sedí v autě, no super, vás bych opravdu chtěla někde potkat. krom toho pes nemá navolno v polích co dělat a auto na většině polních a lesních cest taky ne.
lola1993

XXX.XXX.8.1
To je super, jak si všichni drží tématu :DDDD.