Dobrý den, chci se zeptat mám doma pejska Rotwajlera oba rodiče s PP otec výstavní, matka to samé ale jen do prvního vrhu potom majitelé neměli čas a matku nechtěli uchovnit..Oba rodiče jsem viděla i původ atd, ale štěně, které jsem kupovala papíry mělo i nemělo spíše se mě majitelka zeptala zda chci k pejskovy papíry či ne..řekla jsem že ne...a tak by mě zajímalo jestli jde zpětně vyžádat si papíry na pejska.
PeeT68
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat mám doma pejska Rotwajlera oba rodiče s PP otec výstavní, matka to samé ale jen do prvního vrhu potom majitelé neměli čas a matku nechtěli uchovnit..Oba rodiče jsem viděla i původ atd, ale štěně, které jsem kupovala papíry mělo i nemělo spíše se mě majitelka zeptala zda chci k pejskovy papíry či ne..řekla jsem že ne...a tak by mě zajímalo jestli jde zpětně vyžádat si papíry na pejska.
"...majitelé neměli čas a matku nechtěli uchovnit.."
Ha ha, když matka nebyla uchovněná, jak mohli nabízet průkaz původu ke štěněti ? Kdepak ho vzali ten PP ?
PeeT68
napsal(a):
Tohle je celé nějaké nesmyslné. Nejspíš tomu vůbec nerozumíte (to není výtka, když si někdo kupuje prvního psa, obvykle tyto věci nezná) a prostě vás "chovatelka" napálila.
Aby štěně mělo papíry, tak je potřeba:
- oba rodiče musí mít PP
- oba rodiče musí splnit podmínky chovnosti (nevím, jak je to u RTW, ale asi výstavu, bonitaci, zkoušky...), majitelé obou rodičů musí požádat o uchovnění jejich zvířat (když splní ty podmínky)
- majitel feny musí mít chovatelskou stanici (s možností, že může 1 vrh odchovat na cizí chov. stanici vás nebudu zatěžovat - to jen pro puntičkáře).
Jednoduše tento vrh štěňat byl po neuchovněných rodičích, tedy bez PP. Proto PP na štěně nikdy získat nemůžete. Ten se vydává pouze při narození štěňat štěňatům chovných jedinců po schválení zamýšleného krytí. Každé štěně je označeno (tetování, čipování) a PP je vydán konkrétnímu jedinci (něco jako techničák k autu). V případě ztráty Plemenná kniha vystaví na požádání duplikát.
Že lidi "nemají čas se psem lítat po výstavách" je obvyklá výmluva. Může to být třeba i pravda, ale častější je to, že ti lidi se psem někde (ať už na výstavě, bonitaci...) byli, ale zvíře z nějakého důvodu (zdravotní, povahové, exteriérové... vady) neprošlo. A protože za zvíře s PP dali nějaké peníze, tak je chtějí zpět, a tak namnoží štěňata bez PP s prvním psem, kterého potkají. Takže takové spojení je něco jako Ruská ruleta - může to vyjít, ale také nemusí a narodí se štěňata, která také mají (či budou mít) nějaké nedostatky.
PeeT68
napsal(a):
Pokud papírama nazýváte průkaz původu a prodávající Vám je údajně nabízela a Vy si myslíte, že existují, měly by být evidované v plemenné knize.
Zavolejte prodávající, že nyní už papíry chcete, ať Vám je pošle.
Osobně si myslím, že je to blbost a prodávající Vás podvedla..
Když chovatel splní vše, co popsala Koňadra, musí nahlásit počet štěňat, která se narodila. Štěňatům se přidělí "pořadová" čísla a každému štěněti se vystaví PP s pořadovým číslem. Některý chovatel štěně otetuje tím pořadovým číslem, některý štěně očipuje, některý udělá obojí.
Pořídila jste si štěně s tetováním nebo čipem?
Uživatel s deaktivovaným účtem

PeeT68
napsal(a):
NE!