Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.12.2016 01:25
Cath

XXX.XXX.184.86

Dobrý den,
budu ráda, když mi poradíte nebo schválíte výběr pejska. Měla jsem 14 let anglického kokršpaněla - v létě mi umřel a přemýšlím o jiném kamarádovi.
Rozhodla jsem se ale, že kokra už asi nechci - ne, že bych snad měla špatné zkušenosti, ale Danýsek mi furt chybí a chci prostě úplnou změnu, abych ho nějak nesrovnávala - i když vím, že se tomu asi stejně nevyhnu, ale u stejného plemene by to srovnávání asi bylo větší - navíc těch ras je hrozně moc a před Danem už jsme jednoho kokříka měli.
Mám vyhlídnutou Dlouhosrstou kolii - líbí se mi povahou i vzhledem a větší pes mi mi nijak nevadí.
Jde mi o to, že Danys byl jako mlaďas hodně akční až šílenec, a tak si říkám, aby ta kolie na mě nebyla líná (nebo jak to mám nazvat. ) Já sice zas takovej sportsman nejsem, ale na tůru sem tam vyrazím a pak se psem ještě doma blbnu.
Byl by vevnitř, což jsem slyšela, že dlouhosrstky snad ani venku být nemají - máme dům se zahrádkou a bydlíme na vesnici.
Trochu se bojím výchovy u kolie - sice čtu, že se dobře učí, ale zároveň jsou to velký citlivky, tak abych ho nějak nepoznamenala - Dan byl svéhlavec a musela jsem na něj být občas drsná, ale stejně jsem moc důsledná nebyla, uměl jenom ten základ. Právě jsem přemýšlela, že bych se psem zašla na cvičák - spíš kvůli socializaci než nějakýmu drilu, ale říkám si, jestli je to vůbec u kolie vhodný.
Tak spíš porovnat tu výchovu, jinou zkušenost než s kokrem nemám.

25.12.2016 05:11
rapotacka11

XXX.XXX.32.26

Kolie ? Snad jo...
- bych se psem zašla na cvičák - spíš kvůli socializaci než nějakýmu drilu,
ale říkám si, jestli je to vůbec u kolie vhodný.

Cvičák je vhodný pro každýho psa.
Cvičí se formou hry.
Čemu říkáte dril?

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7925/vyuziti-chodskeho-psa-chodsky-pes-bude-vsim-co-si-budete-prat/

- bude všim co si budete přát - třeba i NO a mnoho jiných.
Svéhlavý pes mi vadí. Zažila jsem to u lab. byla lehce svéhlavá, chytrá dost.
To jsem u NO nikdy nezažila.

25.12.2016 07:10
tapina

XXX.XXX.211.136

Cath napsal(a):
Dobrý den,
budu ráda, když mi poradíte nebo schválíte výběr pejska. Měla jsem 14 let anglického kokršpaněla - v létě mi umřel a přemýšlím o jiném kamarádovi.
Rozhodla jsem se ale, že kokra už asi nechci - ne, že bych snad měla špatné zkušenosti, ale Danýsek mi furt chybí a chci prostě úplnou změnu, abych ho nějak nesrovnávala - i když vím, že se tomu asi stejně nevyhnu, ale u stejného plemene by to srovnávání asi bylo větší - navíc těch ras je hrozně moc a před Danem už jsme jednoho kokříka měli.
Mám vyhlídnutou Dlouhosrstou kolii - líbí se mi povahou i vzhledem a větší pes mi mi nijak nevadí.
Jde mi o to, že Danys byl jako mlaďas hodně akční až šílenec, a tak si říkám, aby ta kolie na mě nebyla líná (nebo jak to mám nazvat. ) Já sice zas takovej sportsman nejsem, ale na tůru sem tam vyrazím a pak se psem ještě doma blbnu.
Byl by vevnitř, což jsem slyšela, že dlouhosrstky snad ani venku být nemají - máme dům se zahrádkou a bydlíme na vesnici.
Trochu se bojím výchovy u kolie - sice čtu, že se dobře učí, ale zároveň jsou to velký citlivky, tak abych ho nějak nepoznamenala - Dan byl svéhlavec a musela jsem na něj být občas drsná, ale stejně jsem moc důsledná nebyla, uměl jenom ten základ. Právě jsem přemýšlela, že bych se psem zašla na cvičák - spíš kvůli socializaci než nějakýmu drilu, ale říkám si, jestli je to vůbec u kolie vhodný.
Tak spíš porovnat tu výchovu, jinou zkušenost než s kokrem nemám.

Ta srst u kolie vyžaduje fakt hodně péče. Vzhledem a trochu povahou, ale o něco akčnější je tervueren. Jeden pán dříve míval kolie a na důchod chtěl znovu, ale pak se rozhodl pro ty belgické ovčáky, dost kvůli povaze, ale i kvůli srsti. Má 2, jsou krásní, příjemní. Vždy upravení smajlík Chodí s nimi dlouhé tůry, jezdí tramvají atd.

Jen tak nápad - nekouká jste na špringršpaněla - tady po okolí je hodně velš- vesměs na zahradách, chodí s nimi ven, potkáváme; pár u myslivců, všechno starší psi. Letos se vylouplo hodně štěňat, anglických i celš, jsou strašně šikovná, pravidelně potkáváme 3, mají je rodiny s dětmi.

Kokři jsou teď poslední dobou nějací divní, možná je to jen můj dojem. Nehezká stavba těla a bojácní. U lidí, co měli vždy kokra, i co neměli, zmiňují právě tu lekavost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.12.2016 08:08
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kolie ( dlouhosrsté, kraťandy tu dřív nebyly ) cvičily se služebními psy. Jen se zákusem u nich byl někdy problém. V našem městě byly dva první záchranářští psi právě dlouhosrsté kolie.
Jen dřív byly v trochu jiné srsti.

25.12.2016 12:58
Cath

XXX.XXX.184.86

Já děkuju za rady, na pejsky kouknu. :)

rapotacka11
Dril - no spíš je to moje představa - nikdy jsem na cvičáku nebyla, vůbec netuším, jak to tam chodí, co se psy dělají. Dříve se říkalo, že je tam trochu moří, což už dneska asi neplatí. Já moc známých se psy nemám, tak to beru jako možnost, kde se bude moct seznamovat. :)

tapina
Srst mě právě u kolie trochu děsí, i když jsem četla, že to ve výsledku není tak hrozný, jak to vypadá. A po kokrovi to snad zas taková drsnota nebude. :) Neumím si to právě moc představit...
Ale zase krátkosrstého psa nechci.
Kokři jsou takový zvláštní povahy, vlastně jsou to asi taky velký citlivky :) - Bena předtím jsme měli z útulku asi jako ročního a byl to chorobnej útěkář a hrozně náladovej, že jsme se mu občas vyhýbali obloukem - někdo se na něm dost poznamenal a už jsme to nesrovnali. Danyse jsem měla od štěněte, takže jsem si na to dala pozor, ale ta bojácnost tam byla, i když spíš když viděl něco neznámýho a hlavně cestování - to byl zážitek. :) To už jako štěně, ale když ho člověk nechtěl stresovat, v autě to vypadalo, že ho klepne - s tím si nebudu vědět rady ani teď, pokud ten pes bude reagovat stejně - raděj jsme vystoupili na půli cesty - to měl snad vrozený nebo co.

25.12.2016 18:25
koně

XXX.XXX.205.252

Řekla bych že kolie jsou velmi příjemnými společníky.
Měla jsem psa, mého prvního.Takže zkušenosti minimální, spíše načtená teorie a zkušenosti s venčení půjčených psů.
Koliák byl velmi vstřícný a ochotný pes.K běžné poslušnosti žádné specielní cvičení nepotřeboval.Brala jsem ho ke koním, i při koni, u kola, na vandry, do restaurací, autem, vlakem, MHD, na dovolené...V podstatě všude.
Na cvičák jsem chodila zpočátku, ale nijak mě neoslovily stopy, plazení, obrana a nikdy jsem dokonale nedělala vpravo či vlevo v bok To se tehdy za Svazarmu dělalo.Pes by to asi zvládal, kdybych mu to nekazila.
Tak se spíš tak nějak navíc socializoval a já zjistila, že poslušnost mu jde sama a víc nepotřebuji.
Srst jsem mu česala, ale nijaké drama to zas nebylo.Když pročísnete, tak pak už nic nepadá.Má další pejsková, mopslička, línala tedy mnohem hůře, krátké chlupy se všude zakusovaly.Dlouhé přinejhorším shrnete.
Koliák bydlel na zahradě.Na noc zavřený v kotci přes den pak vycházky a navolno kolem baráku.
Myslím, když jste vyšla s kokrem, s kolií vám to půjde samo

25.12.2016 18:59
rapotacka11

XXX.XXX.32.191

- nikdy jsem na cvičáku nebyla, vůbec netuším, jak to tam chodí, co se psy dělají.

Se psy nedělají nic.
Se psem si cvičíte sama.
Bude li Vám jejich nějaká rada-pokyn vadit, nemusíte se tím řídit.
Budou li tam normální lidi, tak se zapojte, necukejte se
a pracujte s ostatními
i když se Vám to možná bude zdát zbytečné.
Není to zbytečné, navazuje jedno na druhé.
Snad na výcvikáře idiota nenarazíte .
Vyzkoušíte - uvidíte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík