Dobre rano,
Obracim se na Vas s prosbou o radu.
Uz druhou noc jsme se nevyspali, protoze je nas pes v noci neklidny, budi se, chodi nas kontrolovat (ale vylozene nas nebudi a ani neknuci) a neprimerene casto mlaska, jako by ho neco otravovalo v tlame.
Prvni noc jsme si mysleli, ze to je vichrem venku, ktery opravdu nema rad a je z nej nervozni (mlatici se vetve o sebe, padajici snih ze strechy, bouchajici okenice), ale tato noc byla klidna. Presto byl pes opet nervozni, mladkajici a nespici.
Napadlo me, jestli nenastydl venku (jednou byl mokry od snehu a dokonce se zacal trast zimou a neustale zere snih), ale krome mlaskani a nervozity na nem nic nepozoruji. Porad by si hral, zere normalne, pres den si ani nevsimam, ze by mlaskal.
Nepride mi, ze je to neco akutniho, proto nasadim preventivne jitrocelovy sirup (mel ho jako podporu lecby pri angine) a pockam do pondeli.
Nestalo se nekomu neco podobneho? Co by to mohlo byt? Na co se zamerit? Co sledovat?
Predem dekuji a preji krasny vikend :).
Že pes dvě noci moc nespal, mlaskal a byl nervózní...a přes den úplně OK, to by mi přišlo jako důvod k popřemýšlení, ale ne k cestě a veterinu.
Moje první fena občas dělala něco podobného, to mlaskání a neklid na mě dělá dojem nevolnosti. Když jsme ji v takovém případě vzali ven, usilovně žrala trávu. Pokud pes neustále žere sníh, žaludku to neprospívá, někteří psi po sněhu i zvrací. Tomu vašemu je možná jen blbě.
Bude-li další noc dělat to samé, zkusila bych ho vzít ven. Tráva teď bude asi pod sněhem, ale uvidíte, jestli nemá potřebu ji vyhrabávat či nějakou jinou potřebu.
Vzácně se mi to stane i u současné fenky- pokud ponocuje, je za tím většinou pokažené trávení.
Případně úplněk , ten byl mimochodem ve čtvrtek. Opakovaně se mi stává, že za úplňových nocí pes blbě spí.
A pak často ponocují psí senioři, z různých důvodů - bolesti kloubů, demence - to asi nebude váš případ.
Jitrocelový sirup nepovažuju za lék, ale nedávala bych ho, skoro jistě je to zbytečné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přesně tak jak vám zde píšou. Pokud pes v noci pochoduje, je nervozní, něco ho bolí. Mlaskání by mohlo značit něco v žaludku nebo v krku.jelikož své psy dobře znám, tak většinou přijdu na to co je trápí, tak nějak mě to řeknou.. Jitrocelovým sirupem mu angínu nevyléčíte, a na žaludek mu to spíš pohorší. Změřila bych mu pro jistotu i teplotu, dala dietu rozvařenou rýži s kuřecím masem, teplo, klid, k pití třeba vlažný odvar z mrkve,. Ale nejlepší by bylo zajít na veterinu.
scylla
napsal(a):
Takže vaši fenu pálila žáha a bylo jí špatně, vy nevíte proč a není to důvod k cestě na veterinu?
Ne, pokud to pes dělá ojediněle a nikoli pravidelně či dlouhodobě, tak pálení žáhy, překyselení či prostě nevolnost pro mě důvod k cestě na veterinu není.
Od toho mu umím pomoci sama, případně on si pomůže sám tím popasením. Minulá fena byla popelnice, snadno se stalo, že něco nesedlo, současná je na barfu, pokud chce usilovně žrát trávu, je to pro mě důvod se zamyslet nad jídelníčkem předešlého dne. U ní k tomu někdy stačí třeba to, že vyluxuje zbytky tvrdého pečiva po koních. Žraní sněhu taky dokáže podráždit žaludek.
Pokud bych viděla, že psovi je v noci blbě dlouhodobě nebo se to často opakuje, na veterinu bych asi šla, ale po zkušenostech hodně nerada. S minulou fenou jsem kvůli tomu byla za její život asi 2x, vždy dostala nějakou veterinární gastrodietu od Hills
Když mi počátkem léta 2x zvracela současná fena(pravděpodobně po požírání višní i s peckama), telefonicky jsem konzultovala nejvyhlášenější kliniku u nás ve městě. A bylo mi doporučeno nekrmit masem a přejít na granule. Když jsem řekla, že kombinuju, vet se zeptal, které granule dávám. Tehdy jsem krmila BH, odvětil, že to nezná a kolik prý stojí kilo. A když jsem mu sdělila cenu, řekl, že to jistě budou kvalitní a mám je krmit, ale bez toho masa.
Pokud pes není celkově špatný, apatický, nemá horečku ani delší nechutenství, opakované časté zvracení či průjem, trávicí problémy ve smyslu pálení žáhy apod. si léčím doma.
Tak senior už to je a klouby ho určitě také bolí, ač se proti tomu snažíme bojovat, ale tím to nebude. Alespoň si to myslím. Spíš mi přijde, jako by ho bolelo v krku. Jenže minule, když měl angínu, tak i vychrchlával a jakoby se mu z hlenů či bolesti v krku obracel žaludek. A měl to několik dní v kuse, nikoli jen v noci.
Na veterinu zajdeme, pokud se do pondělí nic nezmění. Po přestěhování do zahraničí byl velký problem najít opravdu dobrého veta, ale ten tam bude právě až v pondělí.
A samozřejmě vím, že jitrocelový sirup angínu nevyléčí, ale je plný vitaminu C, který je dobrý jako podpora při léčbě. Navíc pesanovi chutnal :)
Každopádně děkuji za rady :).
Je trošku naivní si myslet, že pokud je psu v noci blbě od žaludku, ve dne je normální, žere, hraje si, že veterinář pozná, co mu je. Pokud se to už neobjeví v testech(krev, moč) tak je to i u veta pokus-omyl. Tipla bych, že pokud testy dobré, nasadí mu např. Famosan na zklidnění žaludku. Což bych já udělala prvotně, dala mu ho jednou-dvakrát, pokud by to pokračovalo či se zhoršovalo, pak hned k vetovi.

No ono tomu psovi není dobře ani ve dne, ale má víc zájmů pořád se něco děje takže je takový akčnější a majitel to na něm tolik nepozná. Můj starý pes takhle pochodoval v noci, byl neklidný, nespal, jinak mu zdánlivě vůbec nic nebylo. jeden veterinář na mě koukal jak na cvoka. Druhý uděla složitá vyšetření že má pes vodu na plicích, neměl. Pak mu nasadil léky na páteř, že má výrůstkly že ho to bolí. to sice měl, ale už dlouho, to nebyla příčina. Pořád sem jim říkala že sem ě zdá že ho bolí něco na hlavě, ucho nebo tak. Byla sem za blázna, Třetí veterinář, mu opět pořádně zkontroloval, mordu, podíval se líp. P s měl zanícenou nějakou záklopku v krku, až úplně vzadu, muselo ho to hodně bolet, ale ve dne byl úplně normální. pár antibiotik to rychle zpravilo.
lesnížínka
napsal(a):
Je trošku naivní si myslet, že pokud je psu v noci blbě od žaludku, ve dne je normální, žere, hraje si, že veterinář pozná, co mu je. Pokud se to už neobjeví v testech(krev, moč) tak je to i u veta pokus-omyl. Tipla bych, že pokud testy dobré, nasadí mu např. Famosan na zklidnění žaludku. Což bych já udělala prvotně, dala mu ho jednou-dvakrát, pokud by to pokračovalo či se zhoršovalo, pak hned k vetovi.
Není to vůbec naivní, dobrý veterinář ho pořádně prohlédne, vyptá se na to, čím je krmen, kdy je krmen, co pije (jsou lidé, kteří dávají psovi do vody různé kameny na změnu PH moči a dokonce trošku soli, aby nezamrzala, nedělám si srandu), mohou být chycené granule, jestli je jimi krmen a tak dále.
scylla
napsal(a):
Není to vůbec naivní, dobrý veterinář ho pořádně prohlédne, vyptá se na to, čím je krmen, kdy je krmen, co pije (jsou lidé, kteří dávají psovi do vody různé kameny na změnu PH moči a dokonce trošku soli, aby nezamrzala, nedělám si srandu), mohou být chycené granule, jestli je jimi krmen a tak dále.
No, ano...ale takové pátrací akce bych rozjela až poté, co by pes měl "záhadné" noční epizody déle než dvě noci po sobě anebo by se opakovaly často a neměla bych po ně vysvětlení.
Rozhozené trávení není u psů až taková vzácnost, zvlášť u některých pažravců, chvíli to trvá než se zase vrátí do normálu, obnoví mikroflóra atd.
Pokud popíšu příznaky, vet udělá stejný závěr jako já - že něco nesedlo. Zatímco já nasadím odlehčenou stravu, probiotika či tak něco, vet nasadí ty gastrogranule, příp. Famosan, ten minulá fena také dostala. Případně píchne Ranitidin nebo tak.
Pokud mě bolí hlava, taky si dám nejdřív hadr na čelo nebo si vezmu Paralen, nevyžaduju hned CT mozku
Mimochodem, je možné, že psu zadavatele není nevolno, ale pokud se chystá v pondělí na veterinu, myslím, že to stačí.
hlozi
napsal(a):
Co háravka? nemůže být někde blízko?
Mě fena mlaská, když má žízeň a nebo když chce ven...
ale je to jen nápad..
No, většinou první, co udělám, pokud mi pes z neznámého důvodu nespí a chodí po bytě je, že zkusím vyvenčit. Sice v noci opruz, jenže s představou, že pes asi potřebuje ven, stejně nejsem schopná usnout.
Terven
napsal(a):
No, ano...ale takové pátrací akce bych rozjela až poté, co by pes měl "záhadné" noční epizody déle než dvě noci po sobě anebo by se opakovaly často a neměla bych po ně vysvětlení.
Rozhozené trávení není u psů až taková vzácnost, zvlášť u některých pažravců, chvíli to trvá než se zase vrátí do normálu, obnoví mikroflóra atd.
Pokud popíšu příznaky, vet udělá stejný závěr jako já - že něco nesedlo. Zatímco já nasadím odlehčenou stravu, probiotika či tak něco, vet nasadí ty gastrogranule, příp. Famosan, ten minulá fena také dostala. Případně píchne Ranitidin nebo tak.
Pokud mě bolí hlava, taky si dám nejdřív hadr na čelo nebo si vezmu Paralen, nevyžaduju hned CT mozku
Mimochodem, je možné, že psu zadavatele není nevolno, ale pokud se chystá v pondělí na veterinu, myslím, že to stačí.
Spousta okecávek, proč nejít k vetovi, praktická rada žádná - nikdo neví, co tomu psovi je, opakuje se to, takže místo hokuspokusů a dávání léků naslepo to chce dobrého veta a odpovědného majitele, kterému nebude šumák, že jeho psovi evidentně něco je a on neví co a proč. Opravdu dobrého veta, ne takového, jakého popisujete vy.
Ahoj, my máme poslední dvě noci podobný problém a chci Vás taky poprosit o radu. Desetiměsíční štěňátko pudlíka se přes den chová zcela normálně. Hraje si, přiměřeně zlobí, žere, chodíme s ním ven. Prostě obvyklé chování.
Pak ale přijde noc a manželka chodí spát dřív než já. Pes spí u naší postele, já jsem v jiné místnosti. Jen tak jednou za dvě hodiny se vzbudí a přijde mě zkontrolovat, pak zase hned zaspí. Jinak se vzbudí vždycky když na společné chodbě před naším bytem někdo udělá nějaký hluk (třískne dveřmi, zakřičí...). To se rozeběhne ke vchodovým dveřím, zaštěká si, zavrčí a zase jde spát. Když pak jdu spát i já, jde spát taky a když je ticho, spává klidně do rána.
Poslední dvě noci však začne řádit, jakmile si lehnu spát a celý byt je tmavý. Začne vrčet, štěkat, škrábat na otevřené dveře, jakoby se přes ně chtěl dostat. Taky chvílemi mlaská. Jakmile se jeden z nás vzbudí a chvíli je vzhůru, pes se uklidní a zaspí. Když si zase lehneme spát, zase se vzbudí a všechno se opakuje.
Na veterině byl před dvěma týdny, byl v pořádku. Na pálení záhy bych to netipoval, protože dokud je někdo z nás vzhůru, tak spí a nemlaská.
Nemá náhodou, prosím, někdo podobnou zkušenost nebo neví někdo, co by mohlo být příčinou? Děkuji Vám za jakoukoliv odpověď a přeji hezký den.

Něčeho se bojí.
Zkusím štěstí a zkusím se ještě jednou zeptat, jestli někdo náhodou nemá nějaký nápad, co bychom mohli dělat s problémem, který jsem popsal o dva příspěvky výše.
Náhodně se to opakuje, některé noci je pejsek klidný, jiné noci je klidný jen dokud si nelehneme oba spát, pak začne "úřadovat" po celém bytě. Štěkne si, chodí z jedné místnosti do druhé, mlaská, lehne si na náhodných místech, po několika minutách chce k nám do postele, pak zase něco...
Zkoušíme jej v posledních dnech víc zaměstnat různými hrami, hledáním pamlsků po bytě, trávíme s ním víc času venku, snažíme se jej trénovat.
Díky za jakoukoliv odpověď a přeji všem hezký den.
Sofiexx

XXX.XXX.100.206
Neumřel v domě někdo? Když umřel soused (a to neumřel doma, ale v nemocnici), tak jejich pes nechtěl chodit do pokoje, kde před tím spával. Choval se podobně, jak popisujete. Pak měli dalšího psa a ten do toho pokoje taky nechtěl chodit. Vím, že sousedka pak zkoušela nějakého senzibila, ale už nevím, jak to dopadlo, už tam nebydlíme. Možná bych zkusila nějaký rituál z internetu, může to pomoct, i když to může zdánlivě vypadat, že to nemůže fungovat.
Nonameh

XXX.XXX.209.31
Nemyslím, že to musí mít stejnou příčinu,
ale může, ducha jsme řešili taky, pes se v tom bytě choval divně, kousal si packy do krve, koukal divně do rohů, štekal na prazdnou zed a podobně. Mohlo by to být dospívání puberťáka, zableseni... přemíra energie, nebo něco co se stalo přes den... můj pes třeba lovil přes den včely, ty ho třeba stiply nekam do dásní, tak pak dlouho slintal, nebo něco zasekleho v zubech, rozhodně bych prohlidla napřed tlamu, zuby, prohmatla krk, jestli nereaguje bolestivě.
Tallulah

XXX.XXX.72.95
Okecavky? Nemyslím, jsem peclivá se psem jsem vždycky běžela i při menších obtizich k vetovi. Když měla mladá fena podobné příznaky, i když udělal laboratorní testy, provedl sono i rentgen a nechal si ji 24 hodin na pozorování, na nic nepřišel (ještě nejedla a byla apatická). Diagnóza později jinde - bylo to od bolesti krční páteře (deformity obratlů). Pes se muže klepat, mlaskat, být nervózní či apatický a nejíst i diky silným bolestem pohybového aparátu.

teda sice téma vytažené trošku z hlubin, ale se přidám
"Pes se muže klepat, mlaskat, být nervózní či apatický a nejíst i diky silným bolestem pohybového aparátu."
nedávno nás pes nějak takto vyděsil, už jsem myslela na otravu a byla to zádíčka....uff
JaromirKubik

XXX.XXX.248.120
To jsou zuby ale jen mut tip moje fenka kdyz mela krasne bile zuby nic takoveho sem uni neregistroval tet je ma na zloutly a pujdem k veterinari aby ji to odstranil
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Lívanec

XXX.XXX.129.198
může to být překyselení žaludku díky špatným granulím
Seryna

XXX.XXX.232.254
PumaCZ
napsal(a):
Dobre rano,
Obracim se na Vas s prosbou o radu.
Uz druhou noc jsme se nevyspali, protoze je nas pes v noci neklidny, budi se, chodi nas kontrolovat (ale vylozene nas nebudi a ani neknuci) a neprimerene casto mlaska, jako by ho neco otravovalo v tlame.
Prvni noc jsme si mysleli, ze to je vichrem venku, ktery opravdu nema rad a je z nej nervozni (mlatici se vetve o sebe, padajici snih ze strechy, bouchajici okenice), ale tato noc byla klidna. Presto byl pes opet nervozni, mladkajici a nespici.
Napadlo me, jestli nenastydl venku (jednou byl mokry od snehu a dokonce se zacal trast zimou a neustale zere snih), ale krome mlaskani a nervozity na nem nic nepozoruji. Porad by si hral, zere normalne, pres den si ani nevsimam, ze by mlaskal.
Nepride mi, ze je to neco akutniho, proto nasadim preventivne jitrocelovy sirup (mel ho jako podporu lecby pri angine) a pockam do pondeli.
Nestalo se nekomu neco podobneho? Co by to mohlo byt? Na co se zamerit? Co sledovat?
Predem dekuji a preji krasny vikend :).
Dobrý den,
jak to dopadlo prosím? Taky máme něco podobného teď doma..😬