Nikolas
XXX.XXX.60.6
Dobrý den,
Svému dědovi labradorovi jsme pořídili štěně labradora. Malý Max má 3 měsíce a půl. stále nejsme schopni ho pořádně naučit venčení, venku čůrá, kaká ale dopoledne ikdyž jsme v práci jej chodí venčit babička, jde s nimi okolo 9, pak ve 12 + dostane najíst a okolo třetí jsme doma. Není schopen vydržet cca hodinu a půl, ve svém věku už by mohl nebo ne? Babička denně uklízí jak loužičky tak dokonce i hovinka, tvrdí že ji to nevadí, ale mě mrzí, že to musí uklízet, bydlí vedle nás, zkusila si Maxe vzít dopoledne k sobě ale kňučí a chce být doma s Ajaxem. Za další Ajax je na babičku zvyklí od mala, ale říkala mi, že když uklízí po Maxovi tak na ni Ajax vrčí, spíš tak mručí, jakoby se cítil ukřivděný skrz loužičky, Ajax bude mít 10 let, je vitální. Za jak dlouho začne štěně ovládat svěrače? Dík.
Štěně v tomto věku svěrače dávno ovládat umí - jenom neví za jakých podmínek. To ho musíte naučit vy, v tomhle případě tedy babička (koneckonců když už jim kupujete štěně, s tímhle musíte logicky počítat, moc nerozumím tomu co vás na tom mrzí). U některých psů je vykonávání potřeby doma normální klidně až do roka (resp. občasné nehody).
Nikolas
napsal(a):
Dobrý den,
Svému dědovi labradorovi jsme pořídili štěně labradora. Malý Max má 3 měsíce a půl. stále nejsme schopni ho pořádně naučit venčení, venku čůrá, kaká ale dopoledne ikdyž jsme v práci jej chodí venčit babička, jde s nimi okolo 9, pak ve 12 + dostane najíst a okolo třetí jsme doma. Není schopen vydržet cca hodinu a půl, ve svém věku už by mohl nebo ne? Babička denně uklízí jak loužičky tak dokonce i hovinka, tvrdí že ji to nevadí, ale mě mrzí, že to musí uklízet, bydlí vedle nás, zkusila si Maxe vzít dopoledne k sobě ale kňučí a chce být doma s Ajaxem. Za další Ajax je na babičku zvyklí od mala, ale říkala mi, že když uklízí po Maxovi tak na ni Ajax vrčí, spíš tak mručí, jakoby se cítil ukřivděný skrz loužičky, Ajax bude mít 10 let, je vitální. Za jak dlouho začne štěně ovládat svěrače? Dík.
Každý pes to má jinak. Svěrače už ovládat umí (samozřejmě po určitou krátkou dobu), ale musí se naučit, že se doma nevenčí. Záleží i na tom, na co je štěně zvyklé - jak bylo hygieně učeno jako malinké - se štěnětem, které jsem si odchovala sama a každou chvíli jsem s ním lítala ven, jsme od jeho devátého týdne neměli nehodu, zatímco když jsem si brala psa, který vyrůstal venku a chovatelé tam uklízeli 2x denně a jinak mezi svojí potřebou pejskové vesele pobíhali, tak jsem měla jistotu asi až v jeho půl roce, že k loužičkám nedojde.
Takže pravidelně choďte ven a chvalte každý úspěch.
Já tedy venčím primárně po jídle, jakmile se probudí, hodně si hraje, nebo zažije něco vzrušivého. Motivací pro něj je i jen to, že si nemusí znečistit své obydlí. Má teď čtyři měsíce a už zvládáme :)m venku byl dost rozrušený, pamlsek si nebral - ale jak jsem psala, je motivovaný tím, že si neznečistí obydlí a ta má slovní pochvala (plus to, že jsme si vždycky pohráli a kousali se) to byla spíše taková třešnička na dortu.
Nikolas
XXX.XXX.60.6
Samozřejmě že Maxe venčíme tak jako se má, po spánku, po hraní, po jídle... jinak pro shavoid, my jsme nikomu štěně nepořídili, je naše jen se nám babička nabídla jako hlídání když jsme v práci, ale asi Vás zmátlo, že jsem psal, že jsme ho koupili dědovi, tím jsem myslel našeho deseti letého Ajaxe, ne mého dědu... s tím svěračem jste mě překvapili, hledal jsem to prvně na internetu a v knihách a tam jsem našel že svěrač ovládá cca ve 4 měsících. Jinak na jednu stranu se tváří že chápe venčení venku a pak najednou se z ničeho nic zvedne, ikdyž byl venku například před půl hodino, čupne a už čůrá, ikdyž mu říkáme fuj a ihned ho bereme ven, jakoby mu to nedocházelo, doufám že to nedělá naschvál
Ve třech měsících jsou svěrače již prokazatelně dobře vyvinuté, jinak by štěně kálelo a močilo úplně samovolně, vypadalo by to, že má inkotinenci.
Naschvál to určitě nedělá (dle dosavadních etologických poznatků pes dělat něco naschvál ani neumí), nejste první ani poslední s takovým problémem, musíte vysledovat signály kdy pes přidřepává, točí se dokola, příp. všeho najednou nechá a běhá po bytě. Pokud se něco stane doma, nijak nereagujte, venku pouze chvalte a uvidíte, že se výsledky dostaví.
Nikolas
XXX.XXX.60.6
Tak nic jiného nezbyde, než čekat až to přejde a vydrží alespoň ty tři hodiny, oni ti dva totiž spolu dělají pěkný bugr a malý Max neustále pije, protože poskakuje jak šašek no a pak je skoro jak průtokáč, samozřejmě když jsme doma loužičku už skoro neudělá, jen nezvládá tu dobu od 6 do9 než dojde babička pak to musí uklízet, a to je právě to co mě mrzí. Není to naše první štěně, jen je to tedy první štěně co skoro ve 4 měsících nevydrží 3 hodiny
Uživatel s deaktivovaným účtem
Naše 4něsíční štěně je již čistotné, kbelík jsem nevytáhla teď dva dny (ale nehody se stávají) Taky jsem teď nedávno přemítala, jak to, že vydrží až pět hodin nečurat(většinou v noci když spí nebo v naší nepřitomnosti, asi taky spí) a někdy se počůrá hodinku po vyvenčení když jsme doma, jen tak z ničeho nic-jen to okomentuju a vytřu. Prostě se zapomene, asi okamžitá potřeba...
Venku po větší procházce si uleví než jdem domu, takže si myslím, že princip chápe...jinak čůrá zatím jen jednou, při delší procházce tak po hodině...ještě neznačkuje.
Nikolas
napsal(a):
Tak nic jiného nezbyde, než čekat až to přejde a vydrží alespoň ty tři hodiny, oni ti dva totiž spolu dělají pěkný bugr a malý Max neustále pije, protože poskakuje jak šašek no a pak je skoro jak průtokáč, samozřejmě když jsme doma loužičku už skoro neudělá, jen nezvládá tu dobu od 6 do9 než dojde babička pak to musí uklízet, a to je právě to co mě mrzí. Není to naše první štěně, jen je to tedy první štěně co skoro ve 4 měsících nevydrží 3 hodiny
Jestli nezvládá hlavně tu dobu ráno - 6-9h, tak možná mu nesedí váš režim ráno - možná ho krmíte příliš krátce před odchodem, on tak hodinku po jídle dostane žízeň, napije se, a pak nevydrží. Taky můžete zkusit ráno krmit vařeným či syrovým masem s přílohou - po tom není taková žízeň jako po granulích, a v žaludku to nebobtná, tak by to mohl spíš vydržet.
Paprunak
XXX.XXX.36.207
Náš přestal až v 5 měsících, už jsem myslela, že máme nějakého postiženého jedince, ale taky se to naučil... :D je to teda už spíš na té horní hranici, ale i takový pejsci jsou. Frekvence se postupně snizovala, pak přišlo období, kdy to dělal, I když moc dobře věděl, že nesmí no a pak to samo přešlo :) bohužel ale až v 5 měsících... :D trpělivost.. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nikolas
napsal(a):
Nikolas, si sám odpovídáš - dělá bugr=je v pohybu=nevydrží, to je logické (a teď ti můžu napsat, jak dlouho toto období trvalo mému pastevci, ale to bys upadl do hluboké deprese ). A ona ta doba 6-9 obecně spadá do ranní aktivity psa. Takže vydržať!
"ikdyž byl venku například před půl hodino, čupne a už čůrá, ikdyž mu říkáme fuj a ihned ho bereme ven, jakoby mu to nedocházelo, doufám že to nedělá naschvál "
to čurá AŽ po půl hodině?! Pasteveček se X x vyčural venku, přiběhl domů, oběhl veselé kolečko a čural, někdy k tomu ani moc nebrzdil ...holt bezstarostný jedinec ...a ne, fakt to nedělá schválně, je to štěně a dělá jenom to, co je mu přirozené (patrně nebude patřit k těm vrozeně extra čistotným), prostě čurá, a ty ho trpělivě a laskavě musíš naučit, že doma to není nejlepší nápad a venku to bude to pravé ořechové.