Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zkušenějších. Mám 8.5 letou krátkosrstou kólii. Od malička s ní běhám. Také běhám na běžkách. A tak jsem se chtěla zeptat, když je pejsek takto stár, ale zvyklý na běh, tak kolik může uběhnout denně nebo ob den km. Jak poznám, že bych ho přetáhla. Nechci mu nijak ublížit. Ale běh ho baví. Děkuji Renata.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Asi (teda já určitě) bych v prvé řadě šla se psem na preventivku, jejíž součástí by byla kontrola srdce (ne jen poslech, ale i sono a kdyby bylo i ekg, doppler...), neb onemocnění srdce u psa se ti projeví, až už to fakt není dobré a ty první projevy jsou/můžou být velmi nenápadné...a psa máš v zátěži a psa to baví...
Jinak samozřejmě dle odezvy psa (ale opět - pes na sobě nedá dlouho dlouho nic znát, když má motivac - "baví ho to").
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
Já bych přizpůsobovala tempo psovi, tak to teda dělám já, mám 10 letou mix bull a taky přizpůsobuji pohyb podle ní, psy máme sice tři, ale vždy se přizpůsobuje tomu nejpomalejšímu. Na kole už nejezdíme rok, protože rezignovala, normálně se zastavila, lehla a prostest, a to taky běhala u kola ráda po louce atd... My denně absolvujeme okruh 5 km který se "jde" poklusem, ten zvládá podzim/zima/jaro bez problémů, v létě pohyb omezujeme k nejbližší řece, a koupání. Začala jsem podávat preventiní kloubní výživu. Jinak co se týká jak poznáte přetažení, více ji pozorujte, každopádně to poznáte podle dechu, pokud pes dýchá tak až má skoro fialový jazyk tak je to blbý, to zvíře není hloupé, pokud ji Vy nebudete honit, poběží si temptem které je pro ni příjemné, někdy zrychlý, někdy zpomalí, dělejte přestávky, pokud se Vám na ní nebude cokoliv zdát, ale každopádně nepřestávejte s pohybem, pes co je zvyklý na denní dávku pohybu by právě pak bez toho pohybu začal mít porblémy. Sestřenice měla kokra, který s ní denně v 15 letech běhal 8 km, každý večer. Vy sama svého psa znáte nejlépe.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já neběhám ani se psem, ani bez psa. Jen vím, že na běžkách vy se svezete, pes to musí uběhnout všechno. Vy jedete ve stopě, pes se kolikrát boří mimo a tahá zadek ze závějí...Tam to asi chce hodně opatrně.
( Mám známou, běhala na běžkách s NO - drobnější fenkou. Když měla Brigi dost, hodila ji do batohu na záda...).
Pokud s ní jezdíte pravidelně a je naběhaná, tak klidně těch 15...20 km zvládne. Uvidíte podle ní, začněte na kratších trasách a postupně přidávejte. Pokud už tolik jezdíte a nemá problém, tak klidně můžete dál. Pes se vám po cestě nesmí zastavovat únavou a když přijedete domů, tak má ještě chvilku se zájmem šmejdit, ne že hned padne a usne. Jinak pro představu...já s mojima 9 a 10letýma psama přecházela ze sprintu na midy, což jsou střední tratě a jezdili jsme 4x-5x týdně 30km, u jedné závodnice na Aljašce běžel 10letý pes Iditarod což je 1000 mil dlouhý závod a dokončil ho v pohodě. A bývalému poradci chovu v sh uběhla 13letá fenka Andulka za sezonu 900 km. Takže i starší pejsci v pohodě běhají, pokud jsou zdraví, výborně krmení a trénovaní...
Dobrý den, jé tak to jste mne moc potěšila. Pejsek je opravdu trénovaný. V pondělí jsme uběhli tedy přes 20 km, včera přes 10 km a je v pohodě. Dnes mu dám volno, jen prochajdu. Dělala jsem si starosti, jestli není již stár a nemám ubírat. Moc Vám všem děkuji za info. Mám prvního pejska a tak jsem tápala. Renata.
paluskova
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zkušenějších. Mám 8.5 letou krátkosrstou kólii. Od malička s ní běhám. Také běhám na běžkách. A tak jsem se chtěla zeptat, když je pejsek takto stár, ale zvyklý na běh, tak kolik může uběhnout denně nebo ob den km. Jak poznám, že bych ho přetáhla. Nechci mu nijak ublížit. Ale běh ho baví. Děkuji Renata.
Pokud se po doběhu po 20min odpočinku s chutí nažere, NENÍ přetažená