Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2017 14:31
zdenula

XXX.XXX.252.164

Chtěla bych se zeptat, jestli se lipom u psa může zvrhnout na zhoubný nádor.

Neregistrovaný uživatel

26.1.2017 14:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

zdenula napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, jestli se lipom u psa může zvrhnout na zhoubný nádor.

Jestli je to opravdu lipom, tak by neměl.

26.1.2017 14:41
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Také bych to ráda tvrdila a sama jsem o tom přesvědčená jenže: sestřenky fenka ho měla za krkem. Nevím ale, jestli z toho někdo bral vzorek, ale tvrdili, že lipom. Rostl a rostl, až byl velký jak velké jablko. Začala být špatná, tak jeli na veterinu. Tam jim řekli, že se to zvrhlo a už jí není pomoci. Tak vážně nevím

26.1.2017 15:45
asurwic

XXX.XXX.36.3

lesnížínka napsal(a):
Také bych to ráda tvrdila a sama jsem o tom přesvědčená jenže: sestřenky fenka ho měla za krkem. Nevím ale, jestli z toho někdo bral vzorek, ale tvrdili, že lipom. Rostl a rostl, až byl velký jak velké jablko. Začala být špatná, tak jeli na veterinu. Tam jim řekli, že se to zvrhlo a už jí není pomoci. Tak vážně nevím

Ono mnoho "expertů veterinářů" prohlásí pouhým pohledem diagnózu a mají vyřešeno - to mohl být případ třeba i Vaší sestřenice... tedy spíše té její feny (pardon, blbý vtip).
Já když nechávala dělat rozbory, tak vždy z odstraněných bulek = po rozboru jsem věděla co a jak + kdyby něco, tak už nemělo co růst.

Lipom se dle mého sám "nezvrhne", ale s jistotou říci nemohu.

Neregistrovaný uživatel

26.1.2017 17:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):

Otázkou je, jestli to jen vet střelil od oka, nebo jestli z toho bral vzorek - u mého psa byl taky první závěr lipom, ale když to rostlo, tak se vzaly vzorky na histologii, tak se zjistilo, že je to fibrosarkom.

26.1.2017 18:54
zdenula

XXX.XXX.252.164

Jsem zadavatelka. Moji 8-leté bišonce se udělala na zádech blízko ocasu bulka. Na pohmat měkká, nepravidelného tvaru. Vyrostla přímo pod pigmentovou skvrnou, kterou mají tito bílí pejsci na kůži. Pigmentová skvrna najednou velmi ztmávla, doslova zčernala. Ihned jsem s fenkou navštívila veterinu, kde provedli laboratorní vyšetření na sklíčku a druhý den mi sdělili, že byly nalezeny jen tukové buňky a krev. Na zítřek jsme objednaní na odstranění bulky a já zvažuji, zda do toho jít nebo ne. Řekli - lipom. Vím, že lipom by měl být neškodný, ale vůbec se mi nelíbí ten černý povrch. Veterinářka při naší návštěvě dokonce vyslovila podezření na melanom. Takže asi není co řešit, že ?

26.1.2017 19:06
asurwic

XXX.XXX.36.3

zdenula napsal(a):
Jsem zadavatelka. Moji 8-leté bišonce se udělala na zádech blízko ocasu bulka. Na pohmat měkká, nepravidelného tvaru. Vyrostla přímo pod pigmentovou skvrnou, kterou mají tito bílí pejsci na kůži. Pigmentová skvrna najednou velmi ztmávla, doslova zčernala. Ihned jsem s fenkou navštívila veterinu, kde provedli laboratorní vyšetření na sklíčku a druhý den mi sdělili, že byly nalezeny jen tukové buňky a krev. Na zítřek jsme objednaní na odstranění bulky a já zvažuji, zda do toho jít nebo ne. Řekli - lipom. Vím, že lipom by měl být neškodný, ale vůbec se mi nelíbí ten černý povrch. Veterinářka při naší návštěvě dokonce vyslovila podezření na melanom. Takže asi není co řešit, že ?

Můj retrívr na bulky hodně trpí a nechávám je odstranit vždy. Není to žádná složitá operace - ráno jedeme k veterináři a odpoledne už hafan lítá s ostatními. Ve Vašem případě bych do toho určitě šla - mnohem větší risk než narkóza a vyříznutí je ponechání "toho" v kůži.

26.1.2017 19:13
zdenula

XXX.XXX.252.164

asurwic napsal(a):
Můj retrívr na bulky hodně trpí a nechávám je odstranit vždy. Není to žádná složitá operace - ráno jedeme k veterináři a odpoledne už hafan lítá s ostatními. Ve Vašem případě bych do toho určitě šla - mnohem větší risk než narkóza a vyříznutí je ponechání "toho" v kůži.

Děkuju, jsem již prakticky taky rozhodnutá, že to necháme odstranit. Nechci nic riskovat.

26.1.2017 19:24
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

zdenula napsal(a):
Děkuju, jsem již prakticky taky rozhodnutá, že to necháme odstranit. Nechci nic riskovat.

Hlavně je to lepší udělat teď, než nechat to pár let růst a pak muset jít stejně, když bude feňule už starší. Kdyby se to neměnilo, nijak viditelně nerostlo, nechala bych tak. Já ho mám třeba malý(asi velikosti hrášku) na boku a je to nějaká rodová záležitost - táta ho měl ve stejném místě, jen o dost větší. Ale co to je, nevím. Jen si myslím, že asi lipom. Se sestřenkou teď nejsem v kontaktu, tak jestli byli vzorky nevím...

26.1.2017 19:24
kacule

XXX.XXX.140.29

My teď máme u psa diagnostikovaný lipom na základě odběru vzorku a jediný, co vet říkala, že to může ztvrdnout a zanítit se, a pak už se to musí řešit.

26.1.2017 21:43
zdenula

XXX.XXX.252.164

kacule napsal(a):
My teď máme u psa diagnostikovaný lipom na základě odběru vzorku a jediný, co vet říkala, že to může ztvrdnout a zanítit se, a pak už se to musí řešit.

Já bych asi samotný lipom taky neřešila a počkala, jak se to bude vyvíjet dál, ale straší mě to černé zbarvení na povrchu, který je jakoby strupatý. Jsem laik, ale to se mi zdá závažné.
Takže zítra jdeme řezat a nechám udělat histologii, abych věděla, co to je.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.1.2017 22:29

Lipomy(závěr lékaře) na boku(pak už i jinde po těle-podpaždí, na bedrech, na zádech) měla naše fenice, jeden pěkně ohraničený- volný, ostatní volné nebyly. S doktorem jsme se dohodli, že je to estetická vada a řezat se nebude, trochu to i rostlo, občas jsme se došli ukázat. Já taky měla pocit, že jak se do toho začne řezat, tak se to rozbují-kdyby to nebyly lipomy. Ona měla i dost velké bradavice-květáky a naposled jí jedna bulka pod čelistí narostla během 3 měsíců do velikosti husího vejce. Věk nevěk (už jí bylo skoro 14 let) to muselo pryč a šly i ty bradavice, lipomy zůstaly tam kde byly, doktorovi se do toho moc nechtělo, boule byla vrostlá mezi spodní čelist...ale zvládl to-žádné následky,..

26.1.2017 22:41

Tady je trochu ta boule na boku vidět, hrbolatý záda a tmavší flek na stehně...

26.1.2017 22:44
27.1.2017 10:27
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Některé rasy, stejně jako někteří lidé, jsou k lipomům, bradavicím a jiným fujtajblům asi náchylnější. Muže špic, měl také květáky, náš skorošpic, co jsme měli doma, když jsem byla ještě děcko také - pořád si ho vykusoval nad ocasem a na boku, ale dožil s nima. Ten, co přišel po něm, už je neměl.

22.4.2022 11:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lipomy(závěr lékaře) na boku(pak už i jinde po těle-podpaždí, na bedrech, na zádech) měla naše fenice, jeden pěkně ohraničený- volný, ostatní volné nebyly. S doktorem jsme se dohodli, že je to estetická vada a řezat se nebude, trochu to i rostlo, občas jsme se došli ukázat. Já taky měla pocit, že jak se do toho začne řezat, tak se to rozbují-kdyby to nebyly lipomy. Ona měla i dost velké bradavice-květáky a naposled jí jedna bulka pod čelistí narostla během 3 měsíců do velikosti husího vejce. Věk nevěk (už jí bylo skoro 14 let) to muselo pryč a šly i ty bradavice, lipomy zůstaly tam kde byly, doktorovi se do toho moc nechtělo, boule byla vrostlá mezi spodní čelist...ale zvládl to-žádné následky,..

Verun: vím, že vytahuji starou diskuzi, ale prosím o info: jak moc Vaší feně vadil lipom v podpaží? Jak byl velký? A byl volný nebo přirostlý? Díky.

22.4.2022 14:57

Lipom za nohou- na boku psa je vidět na fotce, byl volný, nebyl přirostlý k žebrům, jen pod kůží, během let se zvětšoval, Elisa jich měla po těle víc, zezadu na stehně na zádech, s těma se už tolik hýbat nedalo, kůže tam není tak volná, ale jak jsem tenkrát psala, neřešila jsem to, vet to občas zkouknul při očkování...pryč šel jen ten pod bradou, protože se jí to bimbalo. Histologii jsem dělat nenechala, psina byla letitá a vědět že má rakovinu?...na co, bolesti než ty co jsou spojené s pohybovým aparátem neměla-věk, žrala normálně, kadila, čurala, hluchá byla jako patrona. Nemyslím, že by jí to nějak omezovalo, vadilo, to spíš ty bradavičky, které si občas rozškrábla ať už třením nebo drbáním packou. dorostlo to na velikost cca 6x4cm.
Edit: ten pod paždí nic nedělal, jen taková "tuková bulka", v pohybu nijak nepřekážela, psina byla dobře pohyblivá do konce života, jen u vstávání ze země to bylo trochu s obtíží.

24.4.2022 20:08

Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík