Založení chovné / chovatelské stanice pro 3 plemena psů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lb

2.2.2017 01:35
lb

XXX.XXX.114.184

Ahoj,
plánuji časem založení chovné nebo chovatelské stanice 3 plemen psů:
Saarloosův vlčák, Československý vlčák, Dalmatin.
Buduji farmu, tudíž se budu zabývat i chovem koní, koz a ovcí. Tam bych použila zase v clubech jim určeným také stejný název ch. stanice, podle toho jestli to všude bude stejné a bude to volné.
ŽL na chov zvířat mám, alespoň tedy těch hospodářských, ale to se dá do ŽL také doplnit, co se týče chovu psů. Někde jsem tu četla, že nad 2 vrhy už musím mít ŽL, ale to mi přijde jako blbost, moje matka odchovala 6 vrhů a živnosťák na to do roku 1997 nepotřebovala.

No ale k věci.
Plemena těchto 3 plemen dohromady asi nespadají do nějaké té skupiny málopočetných psů, tam jen SAV. Takže vlastně nevím kam přesně ty psi registrovat, když pro ně chci používat jeden název CHS.
Když vlastnila máma jen CHS pro dalmatince tak jako puberťačka v 97 jsem něco pochytila, ale tohle je trochu jiná kategorie s těmi 3 různými plemeny. Jestli je mám každého registrovat v clubu toho plemene samostatně a pak nějak registrovat ještě v nějaké instituci co je nad všemi těmito plemeny. Máma taky neví jak to chodí u těch více plemen a kde co a jak.

Můžete mi pomoci? Moc vám děkuji.

2.2.2017 04:05
fram

XXX.XXX.164.150

Chráněný název chovatelské stanice je pro všechna plemena psů FCI - pokud má vaše maminka ch.st. tak by se dalo jen pokračovat.

2.2.2017 06:44
koňadra

XXX.XXX.128.31

Zapomeňte na pravidla chovu hospodářských zvířat, u psů je vše jinak.
Na stránkách ČMKU najdete potřebné informace, např. žádost o chráněný název chovatelské stanice, poradnu apod. http://www.cmku.cz/

Pro vás nejjednodušší je, aby matka převedla chov. stanici na vás (pokud už nikdy nic chovat nehodlá) a můžete pokračovat bez ohledu na počet plemen. Název chovatelská stanice je něco jako ochranná známka, podléhá např. dědictví, může se převést na někoho jiného - ale v tom případě pozor! Ten, kdo stanici převede, nemůže už nikdy založit stanici jinou.

Pokud chcete chovat psy, seznamte se s pravidly chovatelských klubů jednotlivých plemen.
Potom pořešte, aby vaši psi / feny získali chovnost.
Další věcí je založit (nebo u vás možná vzkřísit) chovatelskou stanici.
A pak můžete chovat.

2.2.2017 07:17
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Jen doplním:
Každé plemeno bude mít u štěňat svou vlastní abecedu a jména se nesmí opakovat.
Pokud si tedy pořídíte 3 chovné feny různých plemen, všechny nakryjete, všechny porodí, tak všechna štěňata budou mít jméno na stejné písmeno, tj. u prvních vrhů na A (a nesmí být stejná, což je logické, protože všechna štěňata budou mít stejné příjmení, tj. jméno CHS). A pak podle toho, jak budete krýt, budete v jednotlivých abecedách pokračovat.

lb

2.2.2017 22:31
lb

XXX.XXX.114.184

Děkuji moc.

chtěla jsem sice název, podle své farmy, ale s převedením od maminky by problém nebyl.
jen mě mrzí, že to asi třeba nejde nějak upravit třeba pomlčka mezi dvěma názvy dvou jednoduchých slov či přejmenovat ten název.
Nebo v nejhorším pojedu u jednoho psa dalmatina tu linie ch. s. své matky ( byla od 80. do 90.let jedna z nej v ČR) a u vlčáků dám tedy nový název té svojí.

ale moc moc všem děkuji a doufám, že to pomohlo i jiným.

3.2.2017 06:19
koňadra

XXX.XXX.128.31

lb napsal(a):
Děkuji moc.

chtěla jsem sice název, podle své farmy, ale s převedením od maminky by problém nebyl.
jen mě mrzí, že to asi třeba nejde nějak upravit třeba pomlčka mezi dvěma názvy dvou jednoduchých slov či přejmenovat ten název.
Nebo v nejhorším pojedu u jednoho psa dalmatina tu linie ch. s. své matky ( byla od 80. do 90.let jedna z nej v ČR) a u vlčáků dám tedy nový název té svojí.

ale moc moc všem děkuji a doufám, že to pomohlo i jiným.

Až matka nebude moci vyřizovat administrativu, co budete dělat? Nedoporučuji 2 ch. stanice, je to nepraktické, pro veřejnost nečitelné. Buď jeďte v té po matce (převeďte si ji ale na sebe), nebo založte svoji. Ale vždy je lepší jen jeden název a jeden majitel - pokud možno vy sama. Pak se blbě vysvětluje, že stanice je matky, chováte vy (jako žena, která se provdá, či už je provdána, asi budete mít i jiné jméno). Jen tak si vybudujete historii, jméno svého chovu a budete-li dobrá (ještě lépe výborná) bude o vaše psy zájem. Jinak je u nás "přepsíno" a může se vám stát, že s odběrem vašich štěňat budete mít problém. Přeji hodně štěstí.

3.2.2017 12:39
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Píšete, že maminka měla stanici do roku 97. nejsem si úplně jist, kdy se dělaly převody názvů pod FCI, ale je docela možné, že název stanice Vaší maminky už neexistuje.
Na Vašem místě bych si založil novou chovatelskou stanici! S nějakým neutrálním názvem, který bude použitelný pro všechna Vaše plemena i pro farmu. (Třeba něco jako „z Novákova dvora“, nebo název odkazující na místo, kde bydlíte.)
Tolik k stanici.

Co se samotného chovu (a Vámi zmiňovaných klubů) týká, jde o věc druhou! Každé Vaše plemeno má svůj klub - ačkoliv, vlčáci budou asi spolu - takže budete muset být členem více klubů. Podmínky uchovnění a ostatní podrobnosti už Vám jistě vysvětlí tam.

Přidejte reakci

Přidat smajlík