Ataxie, kolik je druhu a u jakých plemen a co vše se testuje.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2017 14:10
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Jelikož ted vyplula u BOM ataxie a všichni se hlava nehlava vrhají na testování, tak by mě zajímalo kolik je vlastně druhu ataxie a k čemu je vlastně testování na jen jeden druh dobrý.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2017 15:26

U staffů například je to cerebelární. Jsou 3. Ještě vestibulární a senzorická. Pozdní u jrt. A nemoc je to pěkně hnusná. Testuje se jako všude, to nejčastější, to, na co přišli..Tady..
http://www.genomia.cz/cz/veterinarni/psi#section0 dědičné.

3.2.2017 15:30

ivulka2 napsal(a):
Jelikož ted vyplula u BOM ataxie a všichni se hlava nehlava vrhají na testování, tak by mě zajímalo kolik je vlastně druhu ataxie a k čemu je vlastně testování na jen jeden druh dobrý.

Ataxií je více druhů a ještě více příčin.

ataxie znamená, že zvíře nemůže koordinovat svůj pohyb.

jen některé možné příčiny jsou dědičné.

3.2.2017 16:20
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ataxií je více druhů a ještě více příčin.

ataxie znamená, že zvíře nemůže koordinovat svůj pohyb.

jen některé možné příčiny jsou dědičné.

Tak má potom význam testování na jednu z možných příčin, když ve výsledku muže jít o některou uplně jinou...

3.2.2017 18:28

ivulka2 napsal(a):
Tak má potom význam testování na jednu z možných příčin, když ve výsledku muže jít o některou uplně jinou...

No, ono není o co stát, když má pes nějakou ataxii vrozenou.

ale samozřejmě i pes co se narodil zcela zdráv si může ataxii pořídit. ono třeba starý NO se syndromem cauda equina, to, jak se motá na nohy, je ataxie. To stejný dobrman s wobbler syndromem, je to ataxie. stejný stav po nějakém úraze, nebo jezevčík s plotýnkou, šup ho, ty motavé nožičky, to je ataxie. ataxii bude mít pes se zánětem vnitřního ucha, nebo třeba při nějaké encefalitidě, pokud bude postižen mozeček, nebo po mrtvičce. nebo třeba při otravě ethylenglykolem, šupky, to prvotní motání je ataxie.

když se napijete a pak se budete motat z hospody domů, to je taky ataxie.

3.2.2017 18:35
Arni

XXX.XXX.111.238

No, ono není o co stát, když má pes nějakou ataxii vrozenou.

ale samozřejmě i pes co se narodil zcela zdráv si může ataxii pořídit. ono třeba starý NO se syndromem cauda equina, to, jak se motá na nohy, je ataxie. To stejný dobrman s wobbler syndromem, je to ataxie. stejný stav po nějakém úraze, nebo jezevčík s plotýnkou, šup ho, ty motavé nožičky, to je ataxie. ataxii bude mít pes se zánětem vnitřního ucha, nebo třeba při nějaké encefalitidě, pokud bude postižen mozeček, nebo po mrtvičce. nebo třeba při otravě ethylenglykolem, šupky, to prvotní motání je ataxie.

když se napijete a pak se budete motat z hospody domů, to je taky ataxie.

Omlouvám se ale poslední věta je dobrá, budu používat tento termín u mých spolupracovníků. někteří mají často ataxii.

3.2.2017 18:50

Arni napsal(a):
Omlouvám se ale poslední věta je dobrá, budu používat tento termín u mých spolupracovníků. někteří mají často ataxii.

A já si doteď myslela, že soused je notorik. A on má chudák ataxii smajlík
Fuj, takhle zlehčovat ivulce téma. Pardon.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 19:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ivulka2 napsal(a):

Podle mě je to jen výborný markentingový tak Laboklinu! O cerberální ataxii u BO se ví moře let, dokonce se ví, která zvířata to nesou (a to nemyslím ty dva psy teď, co se propírají na netu), a nikoho to nehákovalo, protožeu BO postižení jedinci hynou v ranném štěněcím věku, takže se nedostanou do reprodukce, ani k novým majitelům.
A najednou, cca měsíc po tom, co Laboklin uvede na trh test na SDCA1, tak se spustí tahle hysterie. Schválně - kdo z ní jako jediný má užitek...?!

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 19:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ivulka2 napsal(a):

A to je další věc - labiny si kryjí záda "důležitým upozorněním", že test se týká jen jedné z forem, takže sice vyhodíte 1700 za test, ale vůbec to neznamená, že vaše zvíře nenese ataxii...

3.2.2017 19:30

Ale ataxie je..společný znak, třes, nekoordinovaný pohyb. Ví se, že plemeno trpí na tu či onu dědičnou nemoc, tak se testuje. Kterou přesně věc řeší u BO ? Tak zrovna SDCA1 se pozná velmi brzy..do chovu se nedostane..tak netestujte, no. Jiné ataxie jsou fakt hnusné a projeví se až třeba ve třetím roce života. Testovat netestovat.. A já bych spíše byla ráda, jestli je to moc případů..ale co je moc..když říkáte ne, tak ne, já nevím..u staffordů začli pozdě.
http://www.genomia.cz/cz/test/bnat/
http://www.genomia.cz/cz/test/sca/
http://www.genomia.cz/cz/test/loa/
http://www.genomia.cz/cz/test/ncl-a/.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 19:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ale ataxie je..společný znak, třes, nekoordinovaný pohyb. Ví se, že plemeno trpí na tu či onu dědičnou nemoc, tak se testuje. Kterou přesně věc řeší u BO ? Tak zrovna SDCA1 se pozná velmi brzy..do chovu se nedostane..tak netestujte, no. Jiné ataxie jsou fakt hnusné a projeví se až třeba ve třetím roce života. Testovat netestovat.. A já bych spíše byla ráda, jestli je to moc případů..ale co je moc..když říkáte ne, tak ne, já nevím..u staffordů začli pozdě.
http://www.genomia.cz/cz/test/bnat/
http://www.genomia.cz/cz/test/sca/
http://www.genomia.cz/cz/test/loa/
http://www.genomia.cz/cz/test/ncl-a/.

Jenomže u AST má ataxie úplně jiný průběh, než u BO. Zatímco u stafordů jsou zvířata v době odběru bez klinických příznaků, a projeví se později (když jsou u nových majitelů, můžou se reprodukovat), tak u BO bývají první příznaky cca ve 4 týdnech věku a nemoc má rychlý progres, takže se postižení jedinci vyselektují většinou ještě u chovatele. Proto veřejnosti tahle nemoc před touhle aférou nebyla známá - jak taky, když žádnýho postiženýho jedince nikdo kromě chovatele v reálu neviděl.

3.2.2017 19:43

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jenomže u AST má ataxie úplně jiný průběh, než u BO. Zatímco u stafordů jsou zvířata v době odběru bez klinických příznaků, a projeví se později (když jsou u nových majitelů, můžou se reprodukovat), tak u BO bývají první příznaky cca ve 4 týdnech věku a nemoc má rychlý progres, takže se postižení jedinci vyselektují většinou ještě u chovatele. Proto veřejnosti tahle nemoc před touhle aférou nebyla známá - jak taky, když žádnýho postiženýho jedince nikdo kromě chovatele v reálu neviděl.

No jasné, jen říkám, že ataxie není přímo ta nemoc, jestli se vyskytuje u BO SDCA1, nemusíte řešit..ale teda jestli by to bylo nějak časté, nevyrobím taková štěkanátka..se uvidí časem no. Reklama jedné labiny to není, je jich víc..ale kdo ví.
U staffů dovolili spojení přenašeč a čistý, takže mohou vyrobit zdravé i nemocné..zakázala bych to. Kdo to dovolil snad neviděl jak ti psi vypadají, jak umírají. Testují se rodiče, takže vzít clear a clear a je pokoj. Trable dělá to povolení carrier jedinců. Kravina.
Výmluvy na malou chov. základnu. Kecy kecy.

Jinak teda..otestuji rodiče na 20 děd. nemocí a štěně mi v roce života umře na něco, co se netestuje.
Tak takhle nějak si to může říct každý u všech plemen.
Jestli u BO fakt nic není, ok.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 19:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

No jasné, jen říkám, že ataxie není přímo ta nemoc, jestli se vyskytuje u BO SDCA1, nemusíte řešit..ale teda jestli by to bylo nějak časté, nevyrobím taková štěkanátka..se uvidí časem no. Reklama jedné labiny to není, je jich víc..ale kdo ví.
U staffů dovolili spojení přenašeč a čistý, takže mohou vyrobit zdravé i nemocné..zakázala bych to. Kdo to dovolil snad neviděl jak ti psi vypadají, jak umírají. Testují se rodiče, takže vzít clear a clear a je pokoj. Trable dělá to povolení carrier jedinců. Kravina.

Jinak teda..otestuji rodiče na 20 děd. nemocí a štěně mi v roce života umře na něco, co se netestuje.

Test na SDCA1 pro belgičáky je nový (u každého plemene je ten test jiný, protože ho způsobují jiné geny), takže to že si tou aférou udělala labina super trafiku nezní úplně nelogicky.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 20:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Jde o to, že o postižení SDCA u štěňat se u BO v podstatě dozví jen chovatel (a jeho vet), takže jediný kdo se chovem na takových zvířatech potrestá je on sám, takže nemá důvod to opakovat, a žádné nemocné zvíře se od něj na veřejnost nedostane. Tohle je vlastně taková samoselektivní nemoc.

3.2.2017 20:02

Jde o to, že o postižení SDCA u štěňat se u BO v podstatě dozví jen chovatel (a jeho vet), takže jediný kdo se chovem na takových zvířatech potrestá je on sám, takže nemá důvod to opakovat, a žádné nemocné zvíře se od něj na veřejnost nedostane. Tohle je vlastně taková samoselektivní nemoc.

Však. Ale labky to dělají dvě ;-).

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 20:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Však. Ale labky to dělají dvě ;-).

Jo, ještě Optigen, ale Laboklin té situace využil nevídaným způsobem.

4.2.2017 07:14
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Podle mě je to jen výborný markentingový tak Laboklinu! O cerberální ataxii u BO se ví moře let, dokonce se ví, která zvířata to nesou (a to nemyslím ty dva psy teď, co se propírají na netu), a nikoho to nehákovalo, protožeu BO postižení jedinci hynou v ranném štěněcím věku, takže se nedostanou do reprodukce, ani k novým majitelům.
A najednou, cca měsíc po tom, co Laboklin uvede na trh test na SDCA1, tak se spustí tahle hysterie. Schválně - kdo z ní jako jediný má užitek...?!

No právě já tak nejdřív trochu podlehla hysterii...ale pak jsem začala projíždět i pp a take databázi workingu kde jsou už uvedení testovaní psi...a pak jsem jako závěr četla vyjadření od majitele jednoho postiženého vrhu kdy vlastně nejde o ataxii na kterou se testuje, tak jsem z hysterie trochu vystřízlivěla.
Zmíněné dva psy má v pp převážná většina pracovních malin a to dokonce několikrát a pokud by to bylo fakt tak hrozná to by musela umírat většina vrhu štěnat..

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 08:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ivulka2 napsal(a):
No právě já tak nejdřív trochu podlehla hysterii...ale pak jsem začala projíždět i pp a take databázi workingu kde jsou už uvedení testovaní psi...a pak jsem jako závěr četla vyjadření od majitele jednoho postiženého vrhu kdy vlastně nejde o ataxii na kterou se testuje, tak jsem z hysterie trochu vystřízlivěla.
Zmíněné dva psy má v pp převážná většina pracovních malin a to dokonce několikrát a pokud by to bylo fakt tak hrozná to by musela umírat většina vrhu štěnat..

Nebránila bych se tomu testu, kdyby byl komplexní, ale za těchto okolností v něm smysl nevidím. Jednak protože znám zpět 3 generace předků mých současných odchovů, a průměr na jeden vrh je 10 a více odchovaných zdravých štěňat, a druhak protože k jistotě stačí nakrýt testovaným negativním psem, a mám 100% jistotu, že nebudu mít štěňata postižená touhle formou ataxie.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 09:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ivulka2 napsal(a):

Těch 2 psů v rodokmenu v nějaké 6. generaci bych se nebála, pokud tam na ně nebyla dělaná úzká příbuzenská plemenitba (... nemluvě o tom, že půlka psů z některých zemí má cinknutý rodokmen, takže tam ve skutečnosti ani nejsou ).

4.2.2017 09:24
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Těch 2 psů v rodokmenu v nějaké 6. generaci bych se nebála, pokud tam na ně nebyla dělaná úzká příbuzenská plemenitba (... nemluvě o tom, že půlka psů z některých zemí má cinknutý rodokmen, takže tam ve skutečnosti ani nejsou ).

Tak konkretně tyto dva má v pp snad většina pracovních malin a to mnohokrát včetně Kolose který byl výsledkem uzke příb. a logicky ted už myslím s čistou hlavou bez té počáteční hysterie pokud by to bylo tak moc špatné tak by se po nich odchovy v podstatě nemohly dostat do chovu.
ps psala jsem vám zprávu.

4.2.2017 09:42
impact

XXX.XXX.54.225

Měla jsem dva JRT bez PP s ataxií.

Fenka se do mé péče dostala kolem osmého měsíce věku, nalezenec. Vyjma trvalého ataxického pohybu byly v útulku pozorovány i epi záchvaty. U nás epi záchvat nepozorován. Přímo dědičná ataxie se tehdy neprokázala, protože v té době ještě nebyly pro JRT testy. Uhynula souhrou nešťastných náhod v cca roce věku, bez vlivu ataxie nebo epi.

Pejsek se k nám dostal v cca čtyřech měsících věku, Spinocerebelární ataxie potvrzena genetickým testem napřed v AHT a poté v Genomii, kam jsme zasílali vzorek pro výzkum, resp. pro jejich potřebu. Měl i docela časté, nicméně velmi slaboučké epi záchvaty. Pejsek byl v cca osmi měsících utracen pro stav neslučitelným s normálním životem. Bylo to těžké rozhodnutí, ale už by jeho další život hraničil s týráním.. Aspoň to dětství měl hezké a užil si psích kamarádů.

Zajímavé je, že byli oba ze stejné lokality a vím minimálně o jednom dalším štěněti ze stejné lokality, které bylo přímo množitelem (resp. "chovatelem" bez PP) utraceno po projevení prvních příznaků.

Vím o dalším pejskovi JRT bPP, který měl naprosto stejné příznaky - ataxický pohyb, zhoršující se stav, epilepsie. Nicméně tomu genetické testy nedělali a pejsek byl taky cca v osmi měsících utracen.

Případy jsme se snažili hodně a často medializovat, mluvit o nich mezi lidmi kolem našich plemen (JRT/PRT) a musím uznale říct, že se k tomu drtivá většina chovatelů staví opravdu zodpovědně a svoje chovné pár testují. Nejčastěji oba rodiče, případně alespoň jednoho.

U PRT s PP znám minimálně jednoho psa dotaženého z USA, který je přenašečem LOA (druhá forma ataxie) a kryje netestované feny. Ba co hůř, majitel krycího psa ani majitelům fen o LOA nic neřekne..

4.2.2017 09:58
impact

XXX.XXX.54.225

Prosím Vás, jak z kombinace přenašeč/čistý může vzniknout nemocný jedinec, když nebude mít oba dva vadné geny - každý po jednom rodiči?

4.2.2017 10:01
impact

XXX.XXX.54.225

Jenže s nejvyšší pravděpodobností bude půlka vrhu sice carrier, takže je utratí, ale část vrhu budou přenašeči a ty pak vypustí do světa jako "zdravé". A zdraví bude, dokud se nepotkají při krytí s jiným přenašečem.

4.2.2017 10:09

Jak píše impact, přenašeč může při tomhle způsobu dědičnosti krýt do alelujá, když to bude na čistých fenách, aniž by z toho byli postižení. Carrier v chovu je problém, ale až pro množitele, kteří to bez testů sprsknou, jak se jim to hodí.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 10:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

impact napsal(a):
Jenže s nejvyšší pravděpodobností bude půlka vrhu sice carrier, takže je utratí, ale část vrhu budou přenašeči a ty pak vypustí do světa jako "zdravé". A zdraví bude, dokud se nepotkají při krytí s jiným přenašečem.

Carrier = přenašeč, takže se neutratí.

4.2.2017 10:19
impact

XXX.XXX.54.225

Jak píše impact, přenašeč může při tomhle způsobu dědičnosti krýt do alelujá, když to bude na čistých fenách, aniž by z toho byli postižení. Carrier v chovu je problém, ale až pro množitele, kteří to bez testů sprsknou, jak se jim to hodí.

Díky. Jsem ten příspěvek četla pětkrát a pořád přemýšlela nad tím, co to jako je? Jestli to fakt špatně chápu a nebo jestli někdo dokáže vypustit takový blud z úst..

4.2.2017 10:21
impact

XXX.XXX.54.225

To já chápu moc dobře. Mluvím o tom, že sice píšete, že vytrestaný bude primárně chovatel, ale podle mě to není pravda. Protože pochybuji, že ztratí náklady na krytí a odchov tím, že utratí i ty "zdravé" přenašeče. Ba naopak je jako "zdravé" pustí do světa a pokud se neotestují, bude ve finále potrestané celé plemeno.

4.2.2017 10:43
impact

XXX.XXX.54.225

Ach, sedím si na vedení. Affected. Omlouvám se.

4.2.2017 11:01
impact

XXX.XXX.54.225

Pro Vaši informaci...

4.2.2017 11:39

impact napsal(a):
Pro Vaši informaci...

Díky, opravdu. Bude mi to užitečné, až začnu věřit, že vše v rodokmenech sedí.

4.2.2017 11:50
impact

XXX.XXX.54.225

Opravdu nemáte zač. Ráda jsem Vám pomohla rozšířit obzory o to, jak to s tou dědičností opravdu je. A pevně věřím, že příště nebudete hlásat takové hlouposti, jako že povolili u AST krytí clear a carrier proto, aby se z toho sypali nemocní jedinci.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 16:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

impact napsal(a):
To já chápu moc dobře. Mluvím o tom, že sice píšete, že vytrestaný bude primárně chovatel, ale podle mě to není pravda. Protože pochybuji, že ztratí náklady na krytí a odchov tím, že utratí i ty "zdravé" přenašeče. Ba naopak je jako "zdravé" pustí do světa a pokud se neotestují, bude ve finále potrestané celé plemeno.

To by musel utratit celý vrh, protože pouhým okem nemá šanci zjistit přenašeče od clear. Ale k tomuto nevidím u BO důvod, protože přenašeč pro plemeno nepředstavuje žádný problém, a nemocní se vyselektují sami.
Mimochodem v podmínkách chovu v ČR jde daleko lépe sledovat "defektnost" odchovů po jednotlivých zvířatech i bez nicneříkajícího drahého genetického testu na JEDNU z několika forem ataxie - a to zcela zdarma!. Oni totiž poradci chovu mají informaci o tom, kolik štěňat se ve kterém vrhu narodilo, a kolik se jich pak dožilo zápisu do plemenné knihy.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 16:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Řeč je o BO, a ti mají povinnou paternitu, takže u nás rodokmeny sedí na 100%

4.2.2017 22:04
impact

XXX.XXX.54.225

Mimochodem před nějakou dobou byla docela aféra kolem cerebelární ataxie u kelpií. V Rakousku byl celý vrh postižených štěňat utracen tuším už v sedmi týdnech a i když krycí pes sám nejevil příznaky (čili byl nejspíš jen přenašeč), tak s tím majitelka šla ven a psa okamžitě táhla z chovu.

4.2.2017 22:09
impact

XXX.XXX.54.225

To by musel utratit celý vrh, protože pouhým okem nemá šanci zjistit přenašeče od clear. Ale k tomuto nevidím u BO důvod, protože přenašeč pro plemeno nepředstavuje žádný problém, a nemocní se vyselektují sami.
Mimochodem v podmínkách chovu v ČR jde daleko lépe sledovat "defektnost" odchovů po jednotlivých zvířatech i bez nicneříkajícího drahého genetického testu na JEDNU z několika forem ataxie - a to zcela zdarma!. Oni totiž poradci chovu mají informaci o tom, kolik štěňat se ve kterém vrhu narodilo, a kolik se jich pak dožilo zápisu do plemenné knihy.

Já ten první odstavec holt vidím jinak.. Sám přenašeč není problém. Třeba teď, když je "pár" přenašečů. Otázka je, kam to dojde za xy let, až bude přenašeči zamořeno a počet nemocných psů se rapidně zvýší. Zpětně vymýtit nemocné a začít řešit krytí, kde bude alespoň jeden rodič testovaný s výsledkem clear, bude asi o dost náročnější.. Nevím, jen hypotéza.. Jsem ráda, že to u JRT/PRT chovatelé začali hodně řešit a dávají si na obě zatím zjištěné formy ataxie dávat pozor.. I s přihlédnutím k tomu, že zde kryje pes, který je prokazatelně LOA carrier.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 22:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

impact napsal(a):
Já ten první odstavec holt vidím jinak.. Sám přenašeč není problém. Třeba teď, když je "pár" přenašečů. Otázka je, kam to dojde za xy let, až bude přenašeči zamořeno a počet nemocných psů se rapidně zvýší. Zpětně vymýtit nemocné a začít řešit krytí, kde bude alespoň jeden rodič testovaný s výsledkem clear, bude asi o dost náročnější.. Nevím, jen hypotéza.. Jsem ráda, že to u JRT/PRT chovatelé začali hodně řešit a dávají si na obě zatím zjištěné formy ataxie dávat pozor.. I s přihlédnutím k tomu, že zde kryje pes, který je prokazatelně LOA carrier.

U plemen, kde existuje funkční genetický test, to smysl má, ale to bohužel není případ BO.

4.2.2017 22:25
impact

XXX.XXX.54.225

U plemen, kde existuje funkční genetický test, to smysl má, ale to bohužel není případ BO.

Aha, to nevím..Vycházela jsem z první věty zadavatelky tématu: Jelikož ted vyplula u BOM ataxie a všichni se hlava nehlava vrhají na testování...

Pak by bylo asi na místě to řešit s některou genetickou laboratoří..

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 23:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Sice to je malinko od daného tématu - ale pořád se vyptávám chovatelů, cvičitelů i majitelů labradorů jestli někdo někdy viděl záchvat označovaný jako kolaps vyvolaný námahou - tedy EIC. Nikdo z okruhu lidí, které znám a známý známých to nikdy neviděl. Přesto se testuje (nic proti testování, jistota je jistota), ale taky se dost špekuluje o tom jestli zde není něco vyvolaného laboratořemi.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 23:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Sice to je malinko od daného tématu - ale pořád se vyptávám chovatelů, cvičitelů i majitelů labradorů jestli někdo někdy viděl záchvat označovaný jako kolaps vyvolaný námahou - tedy EIC. Nikdo z okruhu lidí, které znám a známý známých to nikdy neviděl. Přesto se testuje (nic proti testování, jistota je jistota), ale taky se dost špekuluje o tom jestli zde není něco vyvolaného laboratořemi.

U těch labradorů je ale problém spíš v tom, že se to těžko odlišuje od epilepsie - záchvaty u labradorů jsou bohužel velmi časté, a pak je otázka, jestli je to epka, nebo EIC.
Bavila jsem se o tom teď se svým vetem, který je zároveň vrcholným manažerem ve farmaceutické firmě, a on říkal, že tohle je ve farmacii a labinách celkem běžná marketingová praktika.

4.2.2017 23:33

Osobně jsem to neviděla, ale znala jsem pána, co pro odrostlé štěně labrouše skákal do rybníka. Málem se mu utopil. Náznaky prý byly už dřív, ale on to nepoznal. Bez PP "rodinný pes", info nula nula nic.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík