Tolerance versus důslednost?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2017 12:22
lu80

XXX.XXX.48.206

Pěkný den. Jsem tu opět s dotazy . Pročetla jsem diskuze co už tu byly, ale moc moudrá z toho nejsem. Naše štěndo se učí, učí se myslím poměrně rychle, ale jde mi hlavně o toto: Všude čtu jak naučit to a to...třeba chůzi u nohy. Že musíme být důslední, že to chce trénovat od začátku...zastavovat, odbočovat, pak hodně volnosti atd. Nu, princip jsem myslím pochopila. Nicméně se sama se sebou hádám, kolik vlastně té důslednosti a "otravování" je pro takhle malé,11týdnů staré štěňátko únosné. Protože jí to zcela evidentně otravuje a nebaví, když furt stojíme, protože furt táhne (bane, v cizím prostředí a když má náladu se u tý nohy klidně drží, už pochopila co ten příkaz znamená)..a já se jí vůbec nedivím. Když jdem na prochajdu, zkrátka musíme urazit tak 300m podél silnice na vodítku. Zpravidla polovinu jde pěkně, pak už je to "tažnej pes". Tákže kde je hranice mezi důsledností a přetěžováním? Kolik tréninku snese štěně většího plemene do 3měsíců?

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2017 12:30

Jestli ujde 150m, tak si můžete blahopřát a psa svatořečit. Vždyť by také mohlo celou dobu žrát vodítko.5 minut denně. Zkuste 5 minut vkuse mluvit na téma chlazení jaderného bloku. Šikovné je to štěkanátko smajlík

9.2.2017 12:33
lu80

XXX.XXX.48.206

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli ujde 150m, tak si můžete blahopřát a psa svatořečit. Vždyť by také mohlo celou dobu žrát vodítko.5 minut denně. Zkuste 5 minut vkuse mluvit na téma chlazení jaderného bloku. Šikovné je to štěkanátko smajlík

To já jí právě blahořečim...je moc šikovná. Proto mě zajímá, jak moc s tou důsledností je to horký. Mě už tohle přijde príma...jenže těch 300m ujít zkrátka musíme. Tak to jí pak mám nechat tahat?

9.2.2017 12:37
scylla

XXX.XXX.89.110

lu80 napsal(a):
To já jí právě blahořečim...je moc šikovná. Proto mě zajímá, jak moc s tou důsledností je to horký. Mě už tohle přijde príma...jenže těch 300m ujít zkrátka musíme. Tak to jí pak mám nechat tahat?

Určitě ne, pohrajte si, pomazlete, jděte kousek, pak zase.

9.2.2017 12:39
tapina

XXX.XXX.11.216

lu80 napsal(a):

Nejde tam udělat nějaká pauza? Těsně před tím místem, odkud táhne. Tam si pohrát nebo pomuchlat, co má rád, nebo dát odměnu. Za párkrát zjistí, že někde v tom místě je odměna, tak na ni bude čekat. Pozorně. Pak to o trochu šoupnout dál... Jindy zas trochu blíž, a tak dál. Aby netáhl k tomu místu s odměnou, pro změnu.

9.2.2017 12:41
conie

XXX.XXX.206.202

Důslednost je hlavně o tom, že pokud dám jakýkoliv povel, chci, aby ho pes splnil. U tak malého psího mimina bych já "cvičila" chůzi na vodítku s povelem K noze spíš v závěru procházky (mimi je utahané) a na chvilku. Pak povel zrušit jiným - Volno, pokud pouštím z vodítka, nebo já mám u svých psů povel Jdeme - tj. na vodítku, ale nemusí jít u nohy. Takže to není o tom dusit štěndo celou procházku, ale vhodně dávat povely tak, aby jejich splnění bylo reálné a případě potřeby "vynutitelné". Vůbec s takovým mrnětem se dá cvičit pouze po chviličkách, aby to bavilo štěně i vás, měnit činnosti, vhodně odměňovat. Já u štěňat nikdy netrestám nesplnění povelu, ukazuji, jak splnit a pak následuje pochvala, odměna. A každou chvilku cvičení je dobré zakončit něčím, co pejsek již dobře umí - např. Sedni + pochvala, odměna.

9.2.2017 12:44
lu80

XXX.XXX.48.206

Jste hodné. Moc to u tý silnice nejde...ale zkusím pauzičky, odměny, chválení...a to jak sebe, tak štěnda . Ještě celkem funguje, když se s ní rozběhnu, to běží vedle mě...ale nevím, zda to taky není blbě.

9.2.2017 12:47
lu80

XXX.XXX.48.206

conie napsal(a):
Důslednost je hlavně o tom, že pokud dám jakýkoliv povel, chci, aby ho pes splnil. U tak malého psího mimina bych já "cvičila" chůzi na vodítku s povelem K noze spíš v závěru procházky (mimi je utahané) a na chvilku. Pak povel zrušit jiným - Volno, pokud pouštím z vodítka, nebo já mám u svých psů povel Jdeme - tj. na vodítku, ale nemusí jít u nohy. Takže to není o tom dusit štěndo celou procházku, ale vhodně dávat povely tak, aby jejich splnění bylo reálné a případě potřeby "vynutitelné". Vůbec s takovým mrnětem se dá cvičit pouze po chviličkách, aby to bavilo štěně i vás, měnit činnosti, vhodně odměňovat. Já u štěňat nikdy netrestám nesplnění povelu, ukazuji, jak splnit a pak následuje pochvala, odměna. A každou chvilku cvičení je dobré zakončit něčím, co pejsek již dobře umí - např. Sedni + pochvala, odměna.

Netrestám, necukám, chválím, odměňuji. V závěru procházky zásadně tahá nejvíc...už se těší domů a to i když je už uondaná...

9.2.2017 12:49
Lacik

XXX.XXX.229.11

Důslednost je především pro psovoda, nikoliv pro psa. Psa nemáme nutit jít u nohy, ale naopak s ním cvičit tak, aby on sám tam chtěl být a přišel na to, že chodit u nohy je super.

Jinak chůze u nohy a chůze na prověšeném vodítku jsou dva rozdílné cviky. Chůze u nohy vyžaduje velké soustředění a velkou motivaci, což vzhledem k věku psa nyní není možné.

9.2.2017 13:41
lu80

XXX.XXX.48.206

Tzn nejprve učit chůzi na prověšeném vodítku "netahání" a teprve po zvládnutí takovéto chůze učit tu "nohu"? Případně občas chvilku "nohu" zařadit"? Mě to takto přijde logické, ale ve článcích - i v těch zdejších- jsem všude narazila na to, že hnedle mám učit u nohy...proto jsem se ptala, páč za zeptání člověk nic nedá.
Takže díky, vždycky je člověku tak nějak líp na duši, když to zkonzultuje.

9.2.2017 13:56
Lacik

XXX.XXX.229.11

lu80 napsal(a):
Tzn nejprve učit chůzi na prověšeném vodítku "netahání" a teprve po zvládnutí takovéto chůze učit tu "nohu"? Případně občas chvilku "nohu" zařadit"? Mě to takto přijde logické, ale ve článcích - i v těch zdejších- jsem všude narazila na to, že hnedle mám učit u nohy...proto jsem se ptala, páč za zeptání člověk nic nedá.

Chůze u nohy je trochu něco jiného, u chúze u nohy chceme: vzdálenost od nohou jak zepředu, tak z boku, osu rovně, všímání si tempa a přizpůsobení psovodu a fokus.

chůze na vodítku je něco jiného. A pokud chceme, aby se při chůzi na vodítku vyskytoval pes častěji u mojí levé nohy, ale bez jakékoliv přesnosti, tak ho tam stačí odměňovat. Kde pes očekává odměnu, tam se vyskytuje.

9.2.2017 14:01
scylla

XXX.XXX.89.110

lu80 napsal(a):

Nemusíte učit u nohy, jen chůzi na prověšeném vodítku a se štěnítkem se to učí snadno, upoutání pozornosti, hra, něco dobrého, všimnou ti něčeho, co by ho mohlo zaujmout a vy sama k tomu zamíříte a ono přijde na to, že se vyplatí jít tam, kam jdete vy. Chůzi u nohy jako cvik bych učila bez vodítka.

9.2.2017 14:02
shavoid

XXX.XXX.64.24

U té chůze nám pomáhalo ujít pár metrů na obojku na kterém "se prostě netahá" a pak psisko přepnout na postroj na kterém táhnout může.

9.2.2017 14:05
conie

XXX.XXX.206.202

lu80 napsal(a):

Jde o to, co máte s pejskem dále v plánu. Pokud se chcete věnovat výcviku a skládat i nějaké zkoušky, je dobré od začátku dbát na správné naučení každého cviku, protože vždycky se lépe učí něco nového než přeučuje a opravuje něco, co už pes umí špatně. Pak je třeba i tu chůzi u nohy cvičit na přesnost podle zkušebních řádů. Pokud vám ale jde o to, aby pejsek na vodítku netahal, tak to je něco trochu jiného. já začínám se štěňaty vždy tím, že učím chůzi na prověšeném vodítku (používám povel Jdeme), které postupně zkracuji a přidávám pak povel K noze, kdy už hlídám chůzi psa u nohy, nepředbíhání atd. Ale nechovám a tudíž ani necvičím služební plemena, ale hafany trochu náročnější na výchovu a výcvik, musím proto postupovat dost promyšleně.

9.2.2017 14:14
lu80

XXX.XXX.48.206

conie napsal(a):
Jde o to, co máte s pejskem dále v plánu. Pokud se chcete věnovat výcviku a skládat i nějaké zkoušky, je dobré od začátku dbát na správné naučení každého cviku, protože vždycky se lépe učí něco nového než přeučuje a opravuje něco, co už pes umí špatně. Pak je třeba i tu chůzi u nohy cvičit na přesnost podle zkušebních řádů. Pokud vám ale jde o to, aby pejsek na vodítku netahal, tak to je něco trochu jiného. já začínám se štěňaty vždy tím, že učím chůzi na prověšeném vodítku (používám povel Jdeme), které postupně zkracuji a přidávám pak povel K noze, kdy už hlídám chůzi psa u nohy, nepředbíhání atd. Ale nechovám a tudíž ani necvičím služební plemena, ale hafany trochu náročnější na výchovu a výcvik, musím proto postupovat dost promyšleně.

Já mám křížence a žádné zkoušky atd neplánujem. Základní výcvik asi absolvujem (nejen kvůli psíkovi, ale také kvůli páníčkům). Pořídili jsme si zkrátka kámoše na vejlety a trošku hlídače (panička je totiž posera). Mě jde vyloženě o to, abych pak nevlála za 50ti kilovým psiskem, jak to vídám ve svým okolí...
Zrovinka včera jsem potkala pána s pejskem, ten táhnul jak šílenej...a páníček ho pro motivaci po deseti metrech vždycky "oběsil" ve vzduchu na vodítku...

9.2.2017 15:27
conie

XXX.XXX.206.202

lu80 napsal(a):
Já mám křížence a žádné zkoušky atd neplánujem. Základní výcvik asi absolvujem (nejen kvůli psíkovi, ale také kvůli páníčkům). Pořídili jsme si zkrátka kámoše na vejlety a trošku hlídače (panička je totiž posera). Mě jde vyloženě o to, abych pak nevlála za 50ti kilovým psiskem, jak to vídám ve svým okolí...
Zrovinka včera jsem potkala pána s pejskem, ten táhnul jak šílenej...a páníček ho pro motivaci po deseti metrech vždycky "oběsil" ve vzduchu na vodítku...

Pak není potřeba lpět na přesném provedení, ale na tom, co prostě potřebujete - tedy aby pejsek netahal, přišel na zavolání, ignoroval ostatní psy atd. Nutné je i dobré přivolání, to chce nacvičovat od malička. Základní výcvik je určitě dobrá věc, jen si prověřte cvičák či výcvikáře, kam půjdete. Ne všude je to ideální. Pokud máte zájem, napište mi sz a můžu vám poslat na e-mail stručný výcvikový postup a návod, který "přidávám" ke štěňátkům z mé CHS.

9.2.2017 15:38
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Přidám trošku do mlýna. Pamatuju si to jako by to bylo včera, přesné místo atd.. pes byl tak 3 měsíční a my se s přítelem hádali o výchově, já říkala, že je malej, že ho nemusíme tolik drezurovat, on, že jo... Vzal si ho na vodítko a štěně muselo jít pěkně u nohy, přítel je hodně důsledný, ale já mu to vodítko vyškubla, že je ještě malinkej a tak, pohádali jsme se..
A řeknu vám, že jsem udělala chybu, já sama důsledná prostě nejsem, kdybych to nechala na něm, neměla bych pak práci s odnaučováním tahání. S dalším štěnětem bych zrovna chůzí na provesenem vodítku drezurovala, ale jen po chviličkách.

9.2.2017 17:37
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

lu80 napsal(a):
Jste hodné. Moc to u tý silnice nejde...ale zkusím pauzičky, odměny, chválení...a to jak sebe, tak štěnda . Ještě celkem funguje, když se s ní rozběhnu, to běží vedle mě...ale nevím, zda to taky není blbě.

JE VIDĚT, ŽE JSTE NEPOCHOPILA VŮBEC NIC. Pes musí u nohy chodit s radostí a kvůli něčemu. a ne chodit u nohy a pak mu něco dát. Musí jít vedle nohy sám a nemusíte se starat jak dlouho.

9.2.2017 17:43
conie

XXX.XXX.206.202

jahodapavel napsal(a):
JE VIDĚT, ŽE JSTE NEPOCHOPILA VŮBEC NIC. Pes musí u nohy chodit s radostí a kvůli něčemu. a ne chodit u nohy a pak mu něco dát. Musí jít vedle nohy sám a nemusíte se starat jak dlouho.

Jasně, to přece dělá většina 11 týdenních štěňat:

9.2.2017 18:04
lu80

XXX.XXX.48.206

jahodapavel napsal(a):

Teď Vám příliš nerozumím...nebo jste špatně pochopil vy mě. Jasně že chodí u nohy kvůli něčemu, ale jen chvilku. Vůbec si nedovedu představit, jak bych jí asi dokázala naučit chodit u nohy, když bych jí nic nedávala a nelákala atd...Můj dotaz zněl, jak dlouho je to pro štěně únosné.

9.2.2017 19:29

conie napsal(a):

Dělávala jsem to velmi podobně...a fungovalo to...

...s miminkem bych moc nespěchala, cvičit ano, ale ne dlouhou dobu...takže chůzi u nohy klidně, ale ze začátku kratší úseky...netahání na vodítku, ale vyžadovat neustále a důsledně...

Přidejte reakci

Přidat smajlík