Ivěa

XXX.XXX.144.38
Dobrý den, mám problám s naší fenkou, kříženka německý ovčák a jezevčík, má velmi silně vyvinutý honící pud, okamžitě vyrazí za vším co se hne, ať je to pták na obloze, srnka, zajíc, nebo motýl vše začne okamžitě pronásledovat a nedá se odvolat zpět, kvůli tomu může chodit jen na vodítku a nemůže se volně proběhnout, což pro ni není dobré, protože má strašně moc energie, bohužel mimo všeho ostatního pronásleduje i pohybující se auta, kola atd. Jinak je rok a půl stará, přátelská k lidem i zvířatům, jen prostě musí honit vše co se před ní pohne. Je nějaký způsob, jak ji naučit přivolání, když za něčím vyrazí?
Zdravím, máte dvě reálné možnosti, jedna je dobrá a druhá špatná. První možnost - práce se stopovačkou. Druhá možnost Elektronický obojek - do toho bych se zatím nepouštěla. Bude to hodně práce, ale mělo by to jít. Dejte fenu na stopovačku a cvičte přivolání. Je to běh na dlouhou trať, protože podle toho jak píšete, tak už má špatný návyk vám utíkat, ale je relativně mladá, takže věřím, že to zvládnete.
Ivěa

XXX.XXX.144.38
Pupča
napsal(a):
Zdravím, máte dvě reálné možnosti, jedna je dobrá a druhá špatná. První možnost - práce se stopovačkou. Druhá možnost Elektronický obojek - do toho bych se zatím nepouštěla. Bude to hodně práce, ale mělo by to jít. Dejte fenu na stopovačku a cvičte přivolání. Je to běh na dlouhou trať, protože podle toho jak píšete, tak už má špatný návyk vám utíkat, ale je relativně mladá, takže věřím, že to zvládnete.
Děkuji za radu a naději, k elektronickému obojku bych taky nechtěla dospět. Ale když ona když něco vidí, tak mě nevidí ani neslyší.
.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Učte přivolání nejdříve v místnosti, přiběhnutí odměňujte pamlskem vysoké hodnoty ( nebo hračkou vysoké hodnoty - to je takovou, kterou nejvíc miluje ).
Pak trpělivě cvičte totéž na zahradě. Až dojde k vytvoření reflexu, kdy na vaše zavolání spolehlivě a okamžitě přibíhá. Volejte jednou, volejte jen v případě, že víte, že poslechne, nesmí dostat příležitost k neuposlechnutí povelu.
Pak ji vemte ven na tu stopovačku - nesmí se odměnit odběhnutím. Kdyby vám přece jen odběhla - nevolejte, nedejte jí příležitost neuposlechnout !
Vždycky, když na ní voláte, sdělte jí, proč na ni voláte.
Nejhorší je do nekonečna pokřikovat na psa jméno - docílí se toho, že už na jméno "neslyší".
( Klasický příklad mám teď u přessousedů. Přivezli si mladého pejska z útulku - takový černý kříženeček ovčáka. Jdou s ním na procházku, běží před nimi po cestě a celou dobu pokřikují Franto, Franto - a nic dál - a Franta už je má pěkně na háku - neslyší, čuchá si, běhá si...).

Ještě je jedna cesta - dřív než spolehlivé přivolání, naučit psa spolehlivé zastavení s možností alespoň pohledem sledovat cíl. Třeba myslivecké "daun" = zalehnutí.
( Je to ostřejší, znělejší než běžné lehni ).
Stejný návod - nejdříve v místnosti, potom na zahradě, potom před plotem na cestě ( jištěného stopovačkou = šňůrou )...atd.
Chce to psa sledovat a pokyn dát o setinu dřív než vypálí.
Např. Na procházce v polích, psice se podívá do dáli, stojí tam srna. Řeknu "ne", podívá se na mě, přivolám. A třeba se nechám poskákat ( abych jen nepamlskovala ). Chce to psa na procházce sledovat, nabízet mu činnosti. Jít se psem s mobilem a kecat, nebo smskovat, psa si nevšímat, je nejlepší cesta, jak si psa zkazit.
Ivěa

XXX.XXX.144.38
napsal(a):
Ještě je jedna cesta - dřív než spolehlivé přivolání, naučit psa spolehlivé zastavení s možností alespoň pohledem sledovat cíl. Třeba myslivecké "daun" = zalehnutí.
( Je to ostřejší, znělejší než běžné lehni ).
Stejný návod - nejdříve v místnosti, potom na zahradě, potom před plotem na cestě ( jištěného stopovačkou = šňůrou )...atd.
Chce to psa sledovat a pokyn dát o setinu dřív než vypálí.
Např. Na procházce v polích, psice se podívá do dáli, stojí tam srna. Řeknu "ne", podívá se na mě, přivolám. A třeba se nechám poskákat ( abych jen nepamlskovala ). Chce to psa na procházce sledovat, nabízet mu činnosti. Jít se psem s mobilem a kecat, nebo smskovat, psa si nevšímat, je nejlepší cesta, jak si psa zkazit.
Velmi Vám děkuji za konkrétní rady, určitě se jimi budu řídit a snad se časem s velkou dávkou trpělivosti výsledky dostaví.
Pokud chcete výsledek za pár dní, pořiďte el. obojek. Bude to fungovat, jen to je poněkud, no kde kdo Vás ukamenuje. Ale potkal jsem několik psů a jejich majielů a ti psi jsou úplně v pohodě a fungují a poslouchají.
No a Pokud chcete vytrvat a dřít a jít delší cestou? Zavřete se s fenkou do nějakého výběhu a tam trénujte. Hlavně pozornost, umění vyrušit, přerušit u ní adrenalin, strhnout pozornost na sebe a nebo na hračku pro kterou se ji vyplatí k Vám letět zpět. Postupně trénovat přivolání na povel. Ke všemu je potřeba odměna, pokud je fenka "prodejní" kus a za kus čehokoli dobrého Vám venku lehne k nohám, tak máte hodně vyhráno. Také jestli je možnost, tak chodit tam, kde běhají ostatní psi a ať si zvykne hrát si s nima, úplně totiž zapomene, že někde jede kolo, auto. Jakmile uvidíte, že začíná "špekulovat" a hledat si jiné objekty, hned pozornost na Vás. Celkově je to těžké, či spíše náročné na čas, ale dá se to.
Většinou Vám poradí všichni to samé. Takže na tom všem se dá stavět.
Já v tomto konkrétním případě bych EO určitě nepoužila hned, nejdříve bych to zkusila cestou stopovačky...já sama mám oba psy na EO, protože u nás jsme se stopovačkou selhali, psi poslouchají bez EO na 98% ale ty 2% kdy by mi zdrhli nemůžu riskovat. Fena očividně poslouchat moc neumí, soudě podle prvního příspěvku, v tom případě by použití EO spíše uškodilo. EO by užila jen na psa, který opravdu umí poslouchat a ví co se po něm chce. Navíc správně použít a načasovat to chce taky umět a načasování se nejlépe cvičí se stopovačkou. Jde o křížence vlčáka a jezevčíka (služební a lovecké plemeno) věřím, že to půjde i bez EO...
Ivěa

XXX.XXX.144.38
Pupča
napsal(a):
Já v tomto konkrétním případě bych EO určitě nepoužila hned, nejdříve bych to zkusila cestou stopovačky...já sama mám oba psy na EO, protože u nás jsme se stopovačkou selhali, psi poslouchají bez EO na 98% ale ty 2% kdy by mi zdrhli nemůžu riskovat. Fena očividně poslouchat moc neumí, soudě podle prvního příspěvku, v tom případě by použití EO spíše uškodilo. EO by užila jen na psa, který opravdu umí poslouchat a ví co se po něm chce. Navíc správně použít a načasovat to chce taky umět a načasování se nejlépe cvičí se stopovačkou. Jde o křížence vlčáka a jezevčíka (služební a lovecké plemeno) věřím, že to půjde i bez EO...
Taky věříma doufám že to zvládnem bez EO.

Já bych volila jak už píše orionka zastavení -daun. Přivolání už máte pokažené, nebo ho nemáte vůbec. Tohle bude pro psa nový povel, ale musí se ho naučit stoprocentně.Přes tenhle povel prostě nejede vlak, takže když ho dám pes sebou praští okamžitě kdykoliv, kdekoliv at už dělá cokoliv a nesmí se pohnout dokavad povel nezruším. Pokud ho tohle naučíte, tak máte vyhráno.

Nejsem úplný odpůrce EO. Tak jak píše Pupča. Při poslušnosti na 98% k použití jako upozornění při náhodném neuposlechnutí.