Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.2.2017 19:59
Anettee

XXX.XXX.162.142

Dobrý večer, zajímá mě Váš názor popř. zkušenost kdy má mít fenka (boc) štěňata. Zda-li je zdravé, aby je měla jednou za život?
Vaše názory mě fascinují a proto se ptám právě Vás.

15.2.2017 20:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Anettee napsal(a):
Dobrý večer, zajímá mě Váš názor popř. zkušenost kdy má mít fenka (boc) štěňata. Zda-li je zdravé, aby je měla jednou za život?

Fenka má mít štěňata tehdy, splní-li všechny podmínky: tedy je to fenka s průkazem původu, má udělaná povinná vyšetření a prošla řádně bonitací a uchovněním.

15.2.2017 20:21
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Anettee napsal(a):

Fenka nemusí mít štěňata nikdy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2017 23:01

Anettee napsal(a):

Březost a štěňátka zdraví feny nijak pozitivně neovlivní. Ale porod a odchov štěňat může zdraví feny ovlivnit negativně. Jestliže porod neprobíhá v pořádku, nakonec musí dojít k porodu císařským řezem...po operaci můžou feně zůstat při špatném hojení srůsty...Ani odchov štěňat nemusí být úplně bez problémů. Při větším počtu štěňat může dojít k akutnímu odvápnění, když nerozpoznáte včas, může fena uhynout. Fena může být špatná matka, o štěňata nebude pečovat a budete se muset postarat sami, krmit ( nebo aspoň přikrmovat, masírovat, čistit...)
Takže fena může při nepovedeném, špatně vedeném porodu i uhynout. Sami si položte otázku, jestli vám ta jedna štěňátka stojí za to a proč je vlastně chcete.

15.2.2017 23:07

lesnížínka napsal(a):
Fenka má mít štěňata tehdy, splní-li všechny podmínky: tedy je to fenka s průkazem původu, má udělaná povinná vyšetření a prošla řádně bonitací a uchovněním.

Já bych to poopravila - z výrazu "má mít" na výraz "může mít". Protože ani vámi zmiňované feně nepřinese porod žádná pozitiva.
Já své feně říkávám když hárá a vyhlíží ženicha : Budeš tahat břicho po zemi, pak po tobě poleze osm čertů, budeš mít vytahané břicho, vytahané a okousané cecíky, budeš celá vypelichaná a utahaná, všichni se s nima budou capit, všechno ti sežerou...No máš to zapotřebí? Nakonec usoudíme, že nemá !

15.2.2017 23:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já bych to poopravila - z výrazu "má mít" na výraz "může mít". Protože ani vámi zmiňované feně nepřinese porod žádná pozitiva.
Já své feně říkávám když hárá a vyhlíží ženicha : Budeš tahat břicho po zemi, pak po tobě poleze osm čertů, budeš mít vytahané břicho, vytahané a okousané cecíky, budeš celá vypelichaná a utahaná, všichni se s nima budou capit, všechno ti sežerou...No máš to zapotřebí? Nakonec usoudíme, že nemá !

Tohle jsem si říkala, když jsem musela rozseknout otázku mám-či nemám mít děti?
Já použila má mít, protože tak zněl dotaz

15.2.2017 23:37

lesnížínka napsal(a):
Tohle jsem si říkala, když jsem musela rozseknout otázku mám-či nemám mít děti?
Já použila má mít, protože tak zněl dotaz

Tak k dětem jse naštěstí (?) přišla "ani nevím jak" smajlík. Z rozumu to snad nemůže nikdo...

15.2.2017 23:56
bhk

XXX.XXX.210.68

Anettee napsal(a):

Pokud máte splněné podmínky pro chov pak je to čistě na Vašem rozhodnutí, Vaše zodpovědnost.
První vrh má být ideálně kolem dvou let feny.
Se zdravíčkem to ovšem nemá co dělat.
Můžete uchovnit, běhat po výstavách, být úspěšná a přesto na feně nechovat.. po zdravotní stránce si ani nepohorší ani nepřilepší.

16.2.2017 00:06
atamanka

XXX.XXX.111.240

Anettee napsal(a):

Mě zajímá váš názor- kdy má mít žena dítě, a zda je zdravé, aby měla aspoň jedno.

Myslíte, že je nutné mít pro život dítě - žena (fena - štěně)?

16.2.2017 06:52
fram

XXX.XXX.164.150

atamanka napsal(a):
Mě zajímá váš názor- kdy má mít žena dítě, a zda je zdravé, aby měla aspoň jedno.

To se nedá srovnávat - lidi mají děcka, aby : se o ně někdo postaral v nemoci, stáří, někdo pokračoval v řemesle, měl kdo zdědit majetek...a...Je to vazba- až na malé výjimky- na celý život. A psi- za pár neděl majitel štěnda prodá a konec. Netrvá to ani tak dlouho, jak by to trvalo v přírodě, kde vychovávají potomky oba rodiče, učí je chování ve smečce, lovit, ap. A že to psi ještě dovedou, jen kdyby se jim to dopřálo.

16.2.2017 10:51
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

fram napsal(a):
To se nedá srovnávat - lidi mají děcka, aby : se o ně někdo postaral v nemoci, stáří, někdo pokračoval v řemesle, měl kdo zdědit majetek...a...Je to vazba- až na malé výjimky- na celý život. A psi- za pár neděl majitel štěnda prodá a konec. Netrvá to ani tak dlouho, jak by to trvalo v přírodě, kde vychovávají potomky oba rodiče, učí je chování ve smečce, lovit, ap. A že to psi ještě dovedou, jen kdyby se jim to dopřálo.

Mě tedy absolutně žíly netrhá, kdo zdědí(pokud nějaký vůbec bude ) můj majetek. A postará ve stáří? To možná platilo před 20lety, v dnešní době je tohle pro mne naivita nejtěžšího kalibru

Sarah01

16.2.2017 10:55
Sarah01

XXX.XXX.11.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak k dětem jse naštěstí (?) přišla "ani nevím jak" smajlík. Z rozumu to snad nemůže nikdo...

Přesně tak. Děti mám 3 a kdybych věděla dopředu, co to obnáší, asi bych si to pořádně rozmyslela. smajlík

16.2.2017 11:17
Atheira

XXX.XXX.240.43

lesnížínka napsal(a):
Mě tedy absolutně žíly netrhá, kdo zdědí(pokud nějaký vůbec bude ) můj majetek. A postará ve stáří? To možná platilo před 20lety, v dnešní době je tohle pro mne naivita nejtěžšího kalibru

Hlavně mi to přijde trochu sobecký. Důvod: Aby se o mě měl kdo postarat ve stáří... To pro mě není důvod. A majetek? Mrtvole to bude jedno a čím víc dětí, tím víc lidí se pak kvůli majetku navzájem poštěká a bude chtít sežrat.

Dotaz byl vznesen na něco úplně jiného. Kdy má mít žena dítě, je to pro její zdraví nějak přínosné, když má aspoň jedno? O majetku ani neschopnosti ve stáří tu nepadlo ani slovo.

16.2.2017 12:01
Andrýsek3

XXX.XXX.3.105

Srovnáváte nesrovnatelné.

16.2.2017 12:10
balisek

XXX.XXX.3.125

atamanka napsal(a):

Nutné to samozřejmě není. A co si budeme povídat, rozumný důvod pro plození potomků neexistuje. Děti hlučí, smrdí, prudí a stojí spoustu peněz smajlík. A kromě těch našich jsou stejně všechny protivné a nevychované smajlík.

Naštěstí jsou tu ještě pářící a rozmnožovací pudy, jenž patří mezi vývojově nejstarší potřeby společné pro lidi i zvířata. Musí to tak být zařízeno, protože řídit se jen rozumem, jako druh bychom už dávno vymřeli.

Pokud však někdo děti nechce, nic špatného na tom nevidím.

kikus

16.2.2017 12:28
kikus

XXX.XXX.83.10

lesnížínka napsal(a):

Tak podla Vás fenka bez PP nemá nárok raz za života mat potomstvo, dúfam že Vám už niekto povadal že ste chorá osoba, ak nie tak Vám to pripomínam já, určite Vám hovorí niečo rakovina maternice.

16.2.2017 12:35

kikus napsal(a):
Tak podla Vás fenka bez PP nemá nárok raz za života mat potomstvo, dúfam že Vám už niekto povadal že ste chorá osoba, ak nie tak Vám to pripomínam já, určite Vám hovorí niečo rakovina maternice.

Jeden vrh za život fenu rozhodně před rakovinou dělohy neochrání, je to jen sále přežívající pověra ( podobně jako krmení syrovým masem=agresivita, pojídání syrečků=ztráta čichu...).
Žádná fenka "nemá nárok", jen jí tak velí příroda a majitel by měl mít rozum. Protože vyprodukuje vrh častých nechtěňátek a navíc s tím bude mít spoustu práce, starostí a fena z toho určtě žádný požitek ani užitek nemá.

16.2.2017 13:06
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

kikus napsal(a):

Doufám, že vy jste naopak tak normální že ten vrh, co nutně musí vaše fenka mít, bude řádně očipovaný a dohledatelný. Za život těch štěňat totiž ručíte vy, jako majitelka, ne vaše fenka...Tak si tu zodpovědnost v sobě přeberte.

16.2.2017 14:01
Katinec

XXX.XXX.73.206

kikus napsal(a):

A k čemu jí to bude? Ona netouží stát se matkou a vychutnat si "krásu mateřství". To jen lidé mají takové mylné představy. Ti chudáci v útulcích by o tom mohli vyprávět.

16.2.2017 15:27
awake

XXX.XXX.115.235

kikus napsal(a):

Musela jsem nechat utratit fenu s rakovinou mléčné žlázy v jejích 10ti letech. Představte si, že do té doby porodila a odchovala dva vrhy štěňat.

Vážně si myslíte že ženy co porodily děti nikdy ve stáří nemohou onemocnět rakovinou prsu nebo rakovinou dělohy? To jako že fena po tom co odchová vrh bude nadosmrti na 100% zdravá? Vážně tomu věříte?

16.2.2017 15:38
awake

XXX.XXX.115.235

Anettee napsal(a):

"Zda-li je zdravé, aby je měla jednou za život?" Jak myslíte že může být zdravé mít štěňata? Že zdravá fena která porodí (odtahá třeba 10 štěňat), odkojí je ("přijde" ze svého těla o vápník), většinou po odstavu štěňat přijde o srst, a bude se do kondice kterou měla před štěňaty vracet několik měsíců bude po štěňatech najednou záhadně zdravější?
Navíc ani každá fena s rodokmenem nemá štěňata. U fen s rodokmenem se dělají vyšetření na dědičná onemocnění a pokud je fena "nemocná", štěňata prostě nemá. I každá uchovněná fena s rodokmenem štěňata neodchová. Opravdu to není potřeba.

17.2.2017 04:10
conaf

XXX.XXX.25.154

To je opravdu hodně diskutabilní téma. Dnes již převládá názor že ne. A samozřejmě je pravda že březost a hlavně porod jsou také nemalým rizikem.
Z pohledu z druhé strany - feny jsou "naprogramovány" odchovávat štěňata. Ne jednou, pravidelně. Není to žádná "touha po dětech", nebo podobné vymyšlené nesmysly, prostě jen příroda. Proto dnes spousta fen trpí např. falešnými březostmi, které zdraví feny ovlivňují negativně.

Dle mého názoru - když má někdo fenu která není s PP nebo od feny nechce štěňata - pokud fena netrpí falešnými březostmi ani ničím jiným, nemyslím si že si zdraví nějak poškozuje. Pokud jimi trpí, je lepší vykastrovat a je klid.

Přidejte reakci

Přidat smajlík