Luk01lka

XXX.XXX.207.141
Dobrý den, mám pár otázek ohledně psí agrese.
Proč samci napadají jiné samce i přesto že z nich nemají strach?
Jak to souvisí s hormony?
Proč toto chování není i mezi fenami?
Jak tomuto "samčímu" chování zabránit a jak mu předcházet(v konkrétních případech)?
Lze již agresivního psa převychovat bez násilí?
Pomůže ve všech případech "samčí" agrese kastrace?
Nikde jsem odpovědi na tyto otázky zatím nenašla takže se ptám tady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

..."Proč toto chování není i mezi fenami?"...
To je otázka, na kterou vám můžu odpovědět. I mezi fenami je a když je, je to často horší než mezi psy. Mezi psy to bývá spíš zápas, zápolení, měření sil ( i když to mnohdy vypadá hodně ošklivě, často z té "rvačky" vyjdou psi bez vážného poškození ).
Když se znenávidí feny, je to na život a na smrt a doživotně.

..."Jak tomuto "samčímu" chování zabránit a jak mu předcházet(v konkrétních případech)?"...
Napíšu vám jeden příklad, kde nenávist mezi psy vyprovokoval ( nechtěně - z blbosti ) majitel jednoho z nich - toho staršího. Je to spíš o tom předcházení.
Do naší venčící party přibylo štěně ovčáka. Majitel již dospělého psa se z něj mohl "opupínkovat" a capil se s ním. Když žárlivě přiběhl jeho dospělý pes, odesílal ho se slovy "Jdi ty starý kozle, nejsi mimino". "Starý kozel" to snášel do doby než štěně odrostlo, pak po něm vyjel, ovčák nešel daleko pro odpověď a pak už se museli hlídat, aby se o sebe špatně "neotřeli". Někdy stačil b.lbej pohled a zas byli v sobě. I když před tím třeba měsíc fungovali denně normálně.

Můj pes nemá problém s fenami obecně a se samci - vykastrovanými, štěňaty, seniory a hodně malými plemeny. Okolí domova je jeho teritorium, všechny feny jsou jeho a musí to vysvětlit konkurenci. Je schopen se psy fungovat, ale to jsou přátelé, se kterými to má už dávno vyjasněné a vesměs jsou to jedinci, kteří mu odkývou, že je největší machr. Nebo naopak ultra machři s vrozenou autoritou, které od první chvíle bezmezně respektuje. Ale ty můžu spočítat na prstech jedné ruky. Jo a ještě ti, co zná z dětství, ty nekriticky miluje a ctí. Mimo teritorium už takový frajer není a není tak intenzivní držkoun. Pokud má ale smečku, kterou má samozřejmě pod kontrolou, musí jí hlídat a bránit, držkuje všude. S většinou se může seznámit, ale je třeba dodržovat správné postupy. Nelze nechat psy jít proti sobě, ale vedle sebe. Většinou stačí 10 minut procházky a můžeme je přestat hlídat. Jsou ale kousci, kteří jsou prostě nepřátelé a nemá cenu to ani zkoušet, když to není nutné, bylo by to nadlouho.
Kastrací se chování může zlepšit, ne-li úplně potlačit. Pokud ale proběhne v pozdějším věku, pes může mít zažitý model chování a bez ohledu na hormony jede ve stejném modu.
Luk01lka

XXX.XXX.207.141
Děkuji za odpovědi :).
napsal(a):
Můj pes nemá problém s fenami obecně a se samci - vykastrovanými, štěňaty, seniory a hodně malými plemeny. Okolí domova je jeho teritorium, všechny feny jsou jeho a musí to vysvětlit konkurenci. Je schopen se psy fungovat, ale to jsou přátelé, se kterými to má už dávno vyjasněné a vesměs jsou to jedinci, kteří mu odkývou, že je největší machr. Nebo naopak ultra machři s vrozenou autoritou, které od první chvíle bezmezně respektuje. Ale ty můžu spočítat na prstech jedné ruky. Jo a ještě ti, co zná z dětství, ty nekriticky miluje a ctí. Mimo teritorium už takový frajer není a není tak intenzivní držkoun. Pokud má ale smečku, kterou má samozřejmě pod kontrolou, musí jí hlídat a bránit, držkuje všude. S většinou se může seznámit, ale je třeba dodržovat správné postupy. Nelze nechat psy jít proti sobě, ale vedle sebe. Většinou stačí 10 minut procházky a můžeme je přestat hlídat. Jsou ale kousci, kteří jsou prostě nepřátelé a nemá cenu to ani zkoušet, když to není nutné, bylo by to nadlouho.
Kastrací se chování může zlepšit, ne-li úplně potlačit. Pokud ale proběhne v pozdějším věku, pes může mít zažitý model chování a bez ohledu na hormony jede ve stejném modu.
Vy jste naprosto přesně popsala chování našeho psa :) ale do písmene :).

Pupča
napsal(a):
Vy jste naprosto přesně popsala chování našeho psa :) ale do písmene :).
Takže máte taky dobře socializovaného psa, nicméně hormona...
Větší smečka se žvejkne "vždy"... znám to z okolí.. a je jedno zda jsou to převážně psi, či feny.. je fakt, že psi se "servou" a jsou schopni fungovat, u fen je to jiné...
Jeden z mých psů je nad míru mirumilovný pes... moloss 7 let, nekonfliktní, nic neřeší. Malej ratlík mu může štípat kotníky, a je mu to buřt... ale když se mu někdo začně naváže do smečky...vraždil by!

lesnížínka
napsal(a):
Taky mne to hned napadlo Ale ono to je asi víceméně chování každého, normálně socializovaného samce. Fenky nevím, ty nemám.
Fenky jsem nikdy neměla, ale co vím z vyprávění pejskařů a párkrát jsem se s tím setkala i přímo, tak u holek o řvaní a symbolicky zuby nejde, když si nesednou. Nejhorší je, že oproti klukům opravdu taktizují a o to nečekanější je akce. Aktuálně můžu soudit podle chování mladší sestřenice, kterou míváme doma se sestrou mého psa - holky bývají potvory. Já tě miluju, jsem hodná holčička, ale pak blik a jde si za svým. Naštěstí mám jakous takous autoritu, a když jsem té pubertální anarchistce začala vysvětlovat, že na změnu hierarchie ve smečce nemá a že to stejně šéfuji já, tak najednou přestala být pro dospěláky otravným hmyzem a mohla spinkat se zástupcem šéfové.