Zdravím Vás, nemáte někdo zkušenost s vypadáváním zubů u mladého psa? Když jsem si Yuki vzala už měla zuby "obroušené" lehce na dřeň. Nevěděla jsem proč to tak je, ale extra jsem to neřešila. Jenže nedávno Yuki vypadl jeden ze spodních řezáků a další už je vyviklaný. Žádný zubní kaz nemá, je na mase. Neaportuje, nežere šutry.
shavoid
napsal(a):
Zdravím Vás, nemáte někdo zkušenost s vypadáváním zubů u mladého psa? Když jsem si Yuki vzala už měla zuby "obroušené" lehce na dřeň. Nevěděla jsem proč to tak je, ale extra jsem to neřešila. Jenže nedávno Yuki vypadl jeden ze spodních řezáků a další už je vyviklaný. Žádný zubní kaz nemá, je na mase. Neaportuje, nežere šutry.
Kolik je Yuki?
Tak kdyby to někoho ještě zajímalo, nakonec se jedná o "Raine syndrom" - hypomineralizace zubů vedoucí k jejich extrémnímu opotřebení a ztrátě - narazila jsem na článek (odkaz níže), ve kterém je tento syndrom popsán společně s 2 dalšími onemocněními kostí (psi jsou v těchto případech studováni jako modely pro onemocnění vyskytující se u lidí).
Jedná se o autozomálně recesivní poruchu, frekvence přenašečů je podle autorů 11 %
http://journals.plos.org/plosgenetics/article/file?id=10.1371/journal.pgen.1006037&type=printable.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Předpokládám, že s tím se asi už nedá nic dělat.
To je vážně škoda, ta se teda uměla narodit, chudinka.