Můžu chodit s háravkou na procházky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

teta Vlasta z Canady

3.3.2017 08:58
teta Vlasta z Canady

XXX.XXX.242.128

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda existuje nějaká zásada nebo nepsané pravidlo, že s háravou fenou nemůžu chodit ven na procházky. Bydlíme na vesnici, v řídce zastavěné části, při procházce chodíme mimo baráky, ale přece jen kolem nic nejdříve musíme projít, abychom se dostali ven z obce. Fena chodí na volno, v 99% nikoho nepotkáme. Sousedovic pes ale začal od doby hárání naší feny utíkat, máme ho na zahradě denně a to už je fena měsíc po hárání. Na naší fenu útočí. Se sousedkou mám peklo, tvrdí totiž, že je to moje vina, že jim pes utíká ze zahrady, protože každý přece ví, že s háravkou se ven nechodí. Vždycky jsem měla feny a problém jsem nikdy s nikým neměla. Ale třeba mi něco uniklo a udělala jsem chybu. Prosím o názory. Děkuji.

3.3.2017 09:03
Atheira

XXX.XXX.240.42

V životě by mě nenapadlo, že s háravkou se nechodí ven. Jasně, že můžete jít. Jen bych ji připla na vodítko. Pokud za každou cenu trváte na tom, že bude na volno, pustila bych ji až někde na louce... I když... Opravdu ji stoprocentně věříte, že nevezme roha?

Sousedka je blbá. S háravkou se ven chodí. Tečka.

3.3.2017 09:04
Atheira

XXX.XXX.240.44

Omylem mi to hodilo dvakrát stejný příspěvek.

3.3.2017 09:09
scylla

XXX.XXX.150.32

teta Vlasta z Canady napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda existuje nějaká zásada nebo nepsané pravidlo, že s háravou fenou nemůžu chodit ven na procházky. Bydlíme na vesnici, v řídce zastavěné části, při procházce chodíme mimo baráky, ale přece jen kolem nic nejdříve musíme projít, abychom se dostali ven z obce. Fena chodí na volno, v 99% nikoho nepotkáme. Sousedovic pes ale začal od doby hárání naší feny utíkat, máme ho na zahradě denně a to už je fena měsíc po hárání. Na naší fenu útočí. Se sousedkou mám peklo, tvrdí totiž, že je to moje vina, že jim pes utíká ze zahrady, protože každý přece ví, že s háravkou se ven nechodí. Vždycky jsem měla feny a problém jsem nikdy s nikým neměla. Ale třeba mi něco uniklo a udělala jsem chybu. Prosím o názory. Děkuji.

S háravkou se ven chodí na vodítku a pod dozorem, ať si ohlídá psa a neotravuje vás.

3.3.2017 09:27
inusanka

XXX.XXX.98.58

I háravá fena potřebuje pohyb. Jestli jim pes utíká, sousedka nefunguje na slušné upozornění a pes je na Vašem pozemku, nezbývá než povolat PČR. Máte strach, že by se mohl pustit i do Vás a hotovo.

3.3.2017 09:33
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Mě by nenapadlo že nebudu chodit s fenkou 3 týdny ven , to je dost nechutný. sousedka si má psa zabezpečit tak aby neutíkal jen teda na volno bych jí nepouštěla

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2017 09:50

Samozřejmě že i háravka musí ven,.Každý je zodpovědný za svého psa, sousedka si ho má zajistit aby jí neutíkal. Jen já osobně háravku vodim na vodítku a vyhýbám se místům kde chodí hodně psů.

3.3.2017 09:55
koňadra

XXX.XXX.92.35

Jak by to dělali lidí v bytovkách? To by se jim háravá fena venčila 3 týdny doma?
Nicméně když má někdo haravou fenu v RD, platí jedna zásada: haravá fena má vlastní zahradu opouštět autem, nikdy pěšky! Pochopila jsem to po té, kdy jsem s haravou fenou prošla, byť zadem, do lesa. Pak nastalo peklo. Našli si nás všichni podvratáci ze vsi - očůrávali barák, okusovali vrata... Od té doby venčim háravá feny tak, že je u baráku naložím do auta, zajedu k lesu a tam jdeme ven - pro jistotu na dlouhém řemeni. Od té doby neznám psa u baráku. Takže sousedka má taky pravdu.

teta Vlasta z Canady

3.3.2017 11:04
teta Vlasta z Canady

XXX.XXX.242.128

Chápala jsem, když jsem měla psa na zahradě v době hárání, fenu jsem si hlídala, psa vyhodila za branku a na sousedku se usmívala s pochopením, že přírodě neporučíš. Ale fena je měsíc po hárání a pes je u nás furt, skáče nám plot a útočí na fenu. A sousedka řve na mě, že jsem jí zničila život.

3.3.2017 11:24
Dája6

XXX.XXX.40.42

teta Vlasta z Canady

Dobrý den,
tak tohle je popis úplně jiný. Určitě vaše fenečka může a musí ven, pokud sousedka má problém s pejskem neste na vině vy, ale mají si ho vychovat.
Já mám tři pejsky a háravky potkáváme všude i v tom nejlepším a když už jsou kulíšci moc otravní tak zavelím a jde se.

Dája.

3.3.2017 12:08
Katinec

XXX.XXX.73.206

Máme dvě feny a vždy když háraly, chodili jsme normálně ven. Samozřejmě ne tam, kde je větší koncentrace psů. I tak jsem od jedné baby dostala vynadáno, když jsem je s čubama potkala, že jejich pes kvůli nim nežere a zvrací. Asi jsem holt měla chodit kanálem. Že ho madam neměla ani na vodítku a já ho musela od holek odhánět, to bylo nejspíš v pořádku.Teď už jsou obě kastrované, takže tyhle starosti naštěstí odpadly.

Blaznivy-belosi

3.3.2017 12:15
Blaznivy-belosi

XXX.XXX.143.110

Proč byste nemohli? Mám doma chovného psa a momentálně háravou fenu a pes jí nechává na pokoji...sousedka by si měla psa vychovat a hlavně zabezpečit...příště volejte PČR že Vás pes ohrožuje a tečka, pak si na něj dá pozor.

Accuracy

3.3.2017 12:51
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Tak můj pes, za jiných okolností nenažraná popelnice, při hárání sousedovic feny taky nežere nebo jen tak symbolicky. A za týden je zase v pořádku. A je jedno, jestli holka chodí ven nebo ne, prostě to ten pes cítí.
Možná měla sousedka nezajištěný plot a její pes se naučil utíkat, proto utíká bez ohledu na to, jestli Vaše fenka hárá. To je problém sousedky, nikoli Váš.

3.3.2017 12:58
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Chápala jsem, když jsem měla psa na zahradě v době hárání, fenu jsem si hlídala, psa vyhodila za branku a na sousedku se usmívala s pochopením, že přírodě neporučíš. Ale fena je měsíc po hárání a pes je u nás furt, skáče nám plot a útočí na fenu. A sousedka řve na mě, že jsem jí zničila život.

Jen dotaz: co za rasu je sousedovic pes a co je vaše fena? Píšete, že pes na ni útočí...neprovokuje jen ke hře? Já jen proto, že pokud by byl pes malý a fena velká, tak bych ji nechala, pokud teda prudí, tak ať ho srovná a hotovo Asi by to potřeboval...

teta Vlasta z Canady

3.3.2017 14:06
teta Vlasta z Canady

XXX.XXX.242.128

lesnížínka napsal(a):
Jen dotaz: co za rasu je sousedovic pes a co je vaše fena? Píšete, že pes na ni útočí...neprovokuje jen ke hře? Já jen proto, že pokud by byl pes malý a fena velká, tak bych ji nechala, pokud teda prudí, tak ať ho srovná a hotovo Asi by to potřeboval...

Naše fena je labrador, je hodně hravá, přátelská a spíše submisivní a navíc je ji teprve 8 měsíců, sousedovic pes ovčák.

3.3.2017 14:35
kashttan

XXX.XXX.178.112

My chodili s háravkou vždy směrem od vesnice, kde psi nebyli a stejně k nám jeden pes utíkal a to bylo 80 kilove hovado a sousedi ignoranti. Kdyby to byl menší pes, tak ho někam zavřu a volám do útulku, ať si pro něj přijedou.

3.3.2017 15:29

koňadra napsal(a):
Jak by to dělali lidí v bytovkách? To by se jim háravá fena venčila 3 týdny doma?
Nicméně když má někdo haravou fenu v RD, platí jedna zásada: haravá fena má vlastní zahradu opouštět autem, nikdy pěšky! Pochopila jsem to po té, kdy jsem s haravou fenou prošla, byť zadem, do lesa. Pak nastalo peklo. Našli si nás všichni podvratáci ze vsi - očůrávali barák, okusovali vrata... Od té doby venčim háravá feny tak, že je u baráku naložím do auta, zajedu k lesu a tam jdeme ven - pro jistotu na dlouhém řemeni. Od té doby neznám psa u baráku. Takže sousedka má taky pravdu.

Rada dobrá, taky vyvážím háravou fenu do lesů. Ale okolní psi stejně vědí, že bude hárat a chodí ji kontrolovat předem. Snad bych ani nemusela mít kalendář. Objeví se psi - vím, že hárat bude co nevidět.

3.3.2017 17:25

Nikomu nemůžete nakázat, aby si fenu při hárání zabarikádoval doma. Čímž netvrdím, že je v pořádku jí psovi strkat pod nos, když to jde nějak omezit. Pokud má někdo psa, který z háravek blbne, a nechce kastrovat, musí si ho prostě ohlídat. Stejně tak majitel háravky.

Jinak tedy miluju poznámky typu nevychovaný pes, někdy tohle opravdu ovlivnit nejde. Můj pes feny, které zná odmalička a bere je jako členky smečky, taky při hárání neotravuje. Ostatní skoro všechny, a když padne na některou extra přitažlivou, tak po ní jde před háráním, během hárání, po hárání. A mozek má v tu chvíli někde jinde bez možnosti návratu na správné místo.

Sarah01

3.3.2017 17:42
Sarah01

XXX.XXX.155.34

Měli jsme vždycky jen fenky (5), bydlíme taky na vesnici, chápu, že ve městě by to bylo něco jiného, a normálně jsme chodili ven a nikdy nebyl problém. Občas se sice objevil pes, kterého lidi běžně vypouští na noc ven, ale vzhledem k tomu, že volné vypouštění psů je u nás v obci zakázáno, tak ho přijeli odchytit měšťáci. Sousedka podle mého nemá pravdu. Má si psa zabezpečit tak, aby neutíkal, to je její problém.

3.3.2017 17:46

Majitel feny se určitě ve svém vlastním zájmu snaží nenapachovat si okolí. Ale držet fenu doma prostě nejde.
Je to asi jako kdybych řekla : Všichni si zavřete psy doma, já chci s fenou chodit na volno, aniž by hrozilo nebezpečí nakrytí. To nikdo po majitelích psů nechce. Jen chci, aby měli psa na vodítku ( na dvoře, za plotem, aby nelezl na naši zahradu ), tak jako mám já fenu. Na volno ji nemám ani na té zahradě.

21.4.2023 13:30

koňadra napsal(a):

Otvírám starou diskuzi.

Tohle je dobrý tip. Myslíte, že pomůže brát čubinu přes vesnici v náruči? Že bude ve vesnici menší pach háravky?

Sedmiměsíční začala dnes hárat. Psi souseda (pes a fena) utíkají ze zahrady pravidelně, nacházím je i u nás (mám společnou zahradu s dalšími - jinými - sousedy, je možné, že občas tu naši zahradu nechají otevřenou, tak se tam uniklí psi dostanou). Nechci je provokovat k častějším únikům po vesnici během hárání. Soused slíbil, že si plot opraví.

21.4.2023 13:52

pach háravky cítit bude. Vždyť psi za háravou fenou zdrhají i na větší vzdálenosti. A ne po stopě. Ale pro ty, kteří potřebují "plácnout" přes nos čerstvou vůní háravky, to přeci jen omezení bude. Takže místo pěti psů budete mít na zahradě třeba jen dva
Podle mě mnohem víc záleží na individuálním pachu - už jsem tu psala, že Arona přitahovala psy i z velké dálky a nešla vypustit na zahradu ani na vteřinu bez dozoru (fenu na vodítku a s klackem v ruce) a já nechápala, jak můžou sousedi mít háravé berňačky volně na zahradě... Pochopila jsem o nějaký ten rok později - za Betou nápadníci nechodili.
A rozdíl je ve psech - Xerxes byl kliďas a háravky mu nic moc neříkaly, NIght už uměl občas pískat u plotu... a s Yodou si možná užijeme - ten by uměl chodit sídlištěm, cvakat hubou a zasněně čumět v dál... kdybych ho nechala

21.4.2023 14:09

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
pach háravky cítit bude. Vždyť psi za háravou fenou zdrhají i na větší vzdálenosti. A ne po stopě. Ale pro ty, kteří potřebují "plácnout" přes nos čerstvou vůní háravky, to přeci jen omezení bude. Takže místo pěti psů budete mít na zahradě třeba jen dva
Podle mě mnohem víc záleží na individuálním pachu - už jsem tu psala, že Arona přitahovala psy i z velké dálky a nešla vypustit na zahradu ani na vteřinu bez dozoru (fenu na vodítku a s klackem v ruce) a já nechápala, jak můžou sousedi mít háravé berňačky volně na zahradě... Pochopila jsem o nějaký ten rok později - za Betou nápadníci nechodili.
A rozdíl je ve psech - Xerxes byl kliďas a háravky mu nic moc neříkaly, NIght už uměl občas pískat u plotu... a s Yodou si možná užijeme - ten by uměl chodit sídlištěm, cvakat hubou a zasněně čumět v dál... kdybych ho nechala

Děkuju Vám, Xerxová.

U nás je pár baráků, pár lidí, vesnice bokem od hlavní cesty.

A ještě míň tu je psů, nejsou u každého baráku. Vlastně vím s jistotou o dvou samcích. A u dvou si nejsem jistá, co jsou zač, jsou u baráku daleko od cesty a venku jsem je neviděla. Pak jsou tu jen fenky.

Když jsem hlídala háravku, chodila jsem s ní na běžné procházky po okolí. Nebyla jsem majitelkou upozorněná, že akorát přestala barvit, tak jsem o hárání nevěděla, dokud o ní neprojevil zájem kastrát... Objevil se u nás na dvoře jen ten sousedův pes, který zdrhá běžně. Vyjel po mé malé i v době, kdy jí byly necelé 4 měsíce a zdrhl k nám na zahradu :-(

Tak snad to bude v klidu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík