Uživatel s deaktivovaným účtem
Děláte někdo ? Našla jsem si sice na stránkách zkušební řád, ale ten zatím nepotřebuju.
Potřebovala bych poradit, jak prakticky začít. Začít : dva úkryty, jeden prázdný, v jednom pach. Dát psovi očichat pach a poslat ho hledat ? Pes označí pach
( štěkáním, nebo stačí zalehnout ? ), pochválím.
Tak nějak ?
bobina65
napsal(a):
V časopisu Svět psů..číslo 1,2 a3 je popisován postup jak začít, není to vůbec o úkrytech, ale hledá se pach skořice nebo pomeranče a zatím jsem se nedočetla způsob označení, asi bude popsán až v dalším čísle.
Dík, seženu si.
Jen to posunu, třeba se ještě někdo se zkušeností najde.
Nedalo mě to, zadala jsem na Googlu..Nosework..hned první řádek úvod...klikla jsem na zkušební řád a je tam psáno, že pes může označit předmět libovolně, ale nesmí poškodit úkryt, takže nesmí škrábat nebo se jinak dobívat na předmět, který může být ukrytý, třeba v batohu.
Já bych začínala učit tak jak se dělávala kdysi rozlišovačka.Do sáčku bych dala kus skořice, nebo tu pomerančovou kůru...před psa naskládala různé předměty do jednoho bych dala vzorek který bude v sáčku, nechla psa načichat a spolu bychom přemět našli, ale hned bych učila značit tak jak si myslíte, že mu to bude nejlépe pasovat a dostal by odměnu.
napsal(a):
Děláte někdo ? Našla jsem si sice na stránkách zkušební řád, ale ten zatím nepotřebuju.
Potřebovala bych poradit, jak prakticky začít. Začít : dva úkryty, jeden prázdný, v jednom pach. Dát psovi očichat pach a poslat ho hledat ? Pes označí pach
( štěkáním, nebo stačí zalehnout ? ), pochválím.
Tak nějak ?
Být psem, tak bych to vůbec z tohoto postupu nepochopila - jak chudák může vědět, že to co máte v ruce a dáte mu očichat, má hledat ještě někde jinde?... tedy alespoň moji psi by se na to rovnou vykašlali, maximálně by upravili úkryty do formy, abych už je nemohla použít.
Já začala cvičit tak, že jsem voňavý předmět spojila s odměnou. Po čichnutí (tedy spíš dotknutí se čumákem) jsem klikla a nechala psovi sníst pamlsek. Když se naučil označit pach v mojí ruce a z druhé ruky si za to rovnou vzít odměnu, tak jsem začala zvyšovat vzdálenost mezi mnou a vůní. Dalším krokem byly skrýše různě po bytě - to už mně nalezení hafan označoval tím, že se po úspěšném objevení předmětu otočil a přišel ke mně pro kousek masíčka. Když dorazil bez nalezení - čichnutí si k pytlíčku, tak samozřejmě nedostal nic. Později jsem upravila označení do formy běhání sem a tam od předmětu ke mně tím, že jsem po označení - přiběhnutí několikrát znovu provedla povel pro hledání. Hafan za chvíli pochopil, že pokud má dostat odměnu, tak musí cvik opakovat tolikrát, dokud neřeknu, že je konec.
Jinak žádný ze psů mi ze začátku nos nepoužíval (tedy ne pro rozlišování pachu - jen pro dotyk předmětu) a jen běhal za sáčkem, který viděl. Čuchání se dostavilo samo se skrýšemi a zvyšující se náročností.