Pomoc s názvem CHS, SPĚCHÁ!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Eliška 159753

16.3.2017 20:27
Eliška 159753

XXX.XXX.108.7

Dobrý den,
moc bych Vás chtěla poprosit o pomoc s názvem CHS (chovné stanice). Vyčerpala jsem všechny možné varianty a už mě nic nenapadá. Chtěla bych, aby název byl se mnou spojený (např. zakomponované moje jméno, jméno psa atd..) Proto bych touto cestou Vás chtěla poprosit za případné návrhy. Děkuji Vám mooc
co by mohla CHS obsahovat:
mé jméno: Eliška
jméno mé feny: Amy
něco s růžovou, původně jsem chtěla Z Růžového dolu ( název, kde bydlím), ale bohužel toto už existuje, ale v databázi není.
Děkuji Vám za návrhy.

16.3.2017 20:51
burunduk

XXX.XXX.38.17

Chovatelská. Stanice je CHOVATELSKÁ. Chovná je fena.
Zkuste to anglicky to z Růžového dolu. Slova jako Eliška a Amy bych tam asi nemotala.

16.3.2017 21:18
manbea

XXX.XXX.139.247

Ameli Rose

první slovo je složené z vašich jmen a druhé je růžové dost

16.3.2017 21:31
Šarina

XXX.XXX.231.146

manbea napsal(a):
Ameli Rose

první slovo je složené z vašich jmen a druhé je růžové dost

To zní moc hezky, dobrej nápad.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2017 21:32

Ono je to stejně fuk, z vašich návrhů vám nějaký vyberou jiní. Takže do formuláře napište co vás napadne a ono to nějak dopadne.

16.3.2017 21:56
conie

XXX.XXX.206.202

Rose Ela - Ella Rose - Ellrose - Roseela.

16.3.2017 22:05
impact

XXX.XXX.195.92

burunduk napsal(a):
Chovatelská. Stanice je CHOVATELSKÁ. Chovná je fena.
Zkuste to anglicky to z Růžového dolu. Slova jako Eliška a Amy bych tam asi nemotala.

Než budete někoho CAPS LOCKEM poučovat, zkuste si napsat do Ústavu jazyka českého, jak je to vlastně správně, jo?

16.3.2017 22:43
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Eliška 159753 napsal(a):
Dobrý den,
moc bych Vás chtěla poprosit o pomoc s názvem CHS (chovné stanice). Vyčerpala jsem všechny možné varianty a už mě nic nenapadá. Chtěla bych, aby název byl se mnou spojený (např. zakomponované moje jméno, jméno psa atd..) Proto bych touto cestou Vás chtěla poprosit za případné návrhy. Děkuji Vám mooc
co by mohla CHS obsahovat:
mé jméno: Eliška
jméno mé feny: Amy
něco s růžovou, původně jsem chtěla Z Růžového dolu ( název, kde bydlím), ale bohužel toto už existuje, ale v databázi není.
Děkuji Vám za návrhy.

Co budete chovat za plemeno?

16.3.2017 22:52

impact napsal(a):
Než budete někoho CAPS LOCKEM poučovat, zkuste si napsat do Ústavu jazyka českého, jak je to vlastně správně, jo?

Chcete říct, že je správný tvar "chovná stanice"?

Sarah01

17.3.2017 06:37
Sarah01

XXX.XXX.11.195

Mám taky dotaz - může být název chov. stanice německý? Bydlíme v bývalých Sudetech a mně osobně by se to líbilo víc.

17.3.2017 06:56

impact napsal(a):

No já ti nevím, ČMKU hovoří o chovatelských stanicích...co jako na tom caps loku bylo blbě?

"mé jméno: Eliška
jméno mé feny: Amy"

Elamy.

17.3.2017 08:19

17.3.2017 08:55

A ono je víc správně chovná. Protože nechováte chovatele. Není to stanice, kde se sdružují chovatelé, primárně jde o činnost. Chov, odchov.
Výchovný a vychovatelský ústav. To už je jasnější, ne smajlík

Accuracy

17.3.2017 09:04
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Já myslím, že impact narážel na tu hrubku a stylistickou chybu... Ale ruku do ohně za to nedám.
I když... Je tam vůbec ta hrubka? Jazyková příručka jaksi přímo chovatelské stanice nezmiňuje...

17.3.2017 09:21

"A ono je víc správně chovná"
bych řekla významově právě naopak, neb stanice sama o sobě žádné potomky neprodukuje, je to jenom byrokratické opatření, papír a štempl, na rozdíl od té feny...a má spojení s člověkem-chovatelem a nikoliv tím zvířetem (a je to významově na úrovni spojení chovatelský plán, chovatelský řád, chovatelský klub...).

17.3.2017 10:24

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"A ono je víc správně chovná"
bych řekla významově právě naopak, neb stanice sama o sobě žádné potomky neprodukuje, je to jenom byrokratické opatření, papír a štempl, na rozdíl od té feny...a má spojení s člověkem-chovatelem a nikoliv tím zvířetem (a je to významově na úrovni spojení chovatelský plán, chovatelský řád, chovatelský klub...).

Ne, česky je správně chovná. Tak to prostě je. "-tel" rozhoduje.

Accuracy

17.3.2017 11:39
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Ne, česky je správně chovná. Tak to prostě je. "-tel" rozhoduje.

Výkladový slovník říká chovatelská, takže to je správně. Jestli je to dobře, že je to správně, ponechám na Vás.

17.3.2017 11:49

Accuracy napsal(a):
Výkladový slovník říká chovatelská, takže to je správně. Jestli je to dobře, že je to správně, ponechám na Vás.

Substantivum chov, nikoli chovatel ;-) Protože odvozeno od chovu je i "chovatel". Ale to není nějaká tragická chyba, vůbec ne, zrovna tu. U vychovatelského ústavu už trošičku ano smajlík
A podle stejného postupu bychom museli psát i chovatelská fena.

17.3.2017 12:55
burunduk

XXX.XXX.38.17

Accuracy napsal(a):
Já myslím, že impact narážel na tu hrubku a stylistickou chybu... Ale ruku do ohně za to nedám.
I když... Je tam vůbec ta hrubka? Jazyková příručka jaksi přímo chovatelské stanice nezmiňuje...

Jakou hrubku? :).

17.3.2017 13:02
burunduk

XXX.XXX.38.17

impact napsal(a):

Každý máme z ÚJČ jiné informace. Nevadí.
CAPS LOCK je v pohodě. :).

Accuracy

17.3.2017 13:52
Accuracy

XXX.XXX.1.187

burunduk napsal(a):
Jakou hrubku? :).

Já si dovolím ocitovat Váš první příspěvek:
Zkuste to anglicky to z Růžového dolu.
Jazyková příručka říká, že víceslovné názvy (vesměs názvy místa), pakliže začínají předložkou, musíme psát velkým písmenem i s tou předložkou. Takže čistě lingvisticky správně by to bylo Z Růžového dolu. Což je šílené a navíc to takhle nikdo nepíše. Nicméně když si zadáte do vyhledávače portálu ČMKU názvy stanic, vyjedou tam i s těmi předložkami. Tudíž jsou částí názvu a měly by se psát velkým písmenem. A my všichni to píšeme špatně. Včetně rozhodčích, chovatelů, koho Vás napadne.
Jak jsem již psala, konkrétně chovatelské stanice jsou Jazykovou příručkou opomenuty. Což zřejmě znamená, že výše uvedené pravidlo platí, jelikož chovatelské stanice jsou registrovány na nějakou konkrétní adresu, tudíž podmínka názvu místa je jaksi oklikou splněna. Není pro ně stanovená žádná výjimka třeba na základě zvyklosti nebo tak. Ale jak píši - zřejmě platí.
Každopádně děkuji za produktivní komentář, nikdy bych se nad tím nezamyslela, nebýt Vás.
Asi budu muset napsat dotaz na Ústav pro jazyk český.

17.3.2017 14:07

Dotaz už tam pár lidí psalo a dopadlo to tak:
Pokud je předložka přímo názvem CHS, napíše se velké písmeno.
Jestli se jmenují "z růžového dolu" a růžový je důl jako přídavné jméno a ne vlastní jméno toho dolu, správně bude - Z růžového dolu.
Pokud se důl jmenuje "růžový", pak Z Růžového dolu.
A jestli je název té CHS Růžový důl, napíšeme z Růžového dolu.
Chovatelé žádnou vyjímku z pravidel ČJ nemají ;-)
Termín, zaběhlost, zvyk. Ale pravidla jsou pravidla. Je to úplně stejné jako názvy ulic např.
A vůbec. Když je to vše tak mezinárodní, proč nepíšete kennel a breeder a předložky odtáhnou smajlík A je po starostech.

Accuracy

17.3.2017 14:20
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Dotaz už tam pár lidí psalo a dopadlo to tak:
Pokud je předložka přímo názvem CHS, napíše se velké písmeno.
Jestli se jmenují "z růžového dolu" a růžový je důl jako přídavné jméno a ne vlastní jméno toho dolu, správně bude - Z růžového dolu.
Pokud se důl jmenuje "růžový", pak Z Růžového dolu.
A jestli je název té CHS Růžový důl, napíšeme z Růžového dolu.
Chovatelé žádnou vyjímku z pravidel ČJ nemají ;-)
Termín, zaběhlost, zvyk. Ale pravidla jsou pravidla. Je to úplně stejné jako názvy ulic např.
A vůbec. Když je to vše tak mezinárodní, proč nepíšete kennel a breeder a předložky odtáhnou smajlík A je po starostech.

Aha, díky! Já to hledala, ale nenašla. Blbě jsem zadala dotaz do vyhledávače. Jste kouzelnice!
Akorát teda, jak tak na to koukám...
http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/dotazy/0092.html
...tak tam neuvádějí tu variantu Z růžového dolu. To druhé slovo, co je po předložce, uvádějí jen jako velké.
Takže starosti přetrvávají.
Nemáte odkaz, odkud jste čerpala?

17.3.2017 14:29

Accuracy napsal(a):
Aha, díky! Já to hledala, ale nenašla. Blbě jsem zadala dotaz do vyhledávače. Jste kouzelnice!
Akorát teda, jak tak na to koukám...
http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/dotazy/0092.html
...tak tam neuvádějí tu variantu Z růžového dolu. To druhé slovo, co je po předložce, uvádějí jen jako velké.
Takže starosti přetrvávají.
Nemáte odkaz, odkud jste čerpala?

Ale vždyť to z toho plyne. Jak se jmenuje CHS, tak se prostě bude psát.
Z oranžového dolu, bílého, modrého, to není jeho jméno přece.
Musíte znát, zda teda takový důl existuje, jestli je to jeho vlastní jméno.
Když řeknete růžové ponožky, ani Vás nenapadne psát Růžové ponožky, že. Ale Rudé moře ano.
Ale jestli si půjdete zaregistrovat CHS a název bude "růžové ponožky", bude velké R.
Když "Z růžových ponožek", prostě je to celý ten název. A "Z Rudého moře". Tohle moře se tak jmenuje.
Napíšu si do názvu dvacet různých slov a pořád bude na začátku velké písmeno. Zajdu tedy úplně do extrému - zaregistruji si CHS s názvem "Velká Záhada V Malém Balení".
A takto přesně se to bude psát.
Jenže ČMKU a jakýkoli jiný spolek má nějaká zažitá spojení, to je pak těžké.
Mluvíme o psu, který je z Jilemnice nebo o psu z CHS Od Jilemnice ?
Fakt v tom nic jiného není.

Vy to víte, jen na to jdete moc složitě smajlík

17.3.2017 16:09
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

impact napsal(a):

Myslíte jako ChOVATELSKÁ? Tak to teda vypadá dost divně.

18.3.2017 01:01
burunduk

XXX.XXX.38.17

Accuracy napsal(a):
Já si dovolím ocitovat Váš první příspěvek:
Zkuste to anglicky to z Růžového dolu.
Jazyková příručka říká, že víceslovné názvy (vesměs názvy místa), pakliže začínají předložkou, musíme psát velkým písmenem i s tou předložkou. Takže čistě lingvisticky správně by to bylo Z Růžového dolu. Což je šílené a navíc to takhle nikdo nepíše. Nicméně když si zadáte do vyhledávače portálu ČMKU názvy stanic, vyjedou tam i s těmi předložkami. Tudíž jsou částí názvu a měly by se psát velkým písmenem. A my všichni to píšeme špatně. Včetně rozhodčích, chovatelů, koho Vás napadne.
Jak jsem již psala, konkrétně chovatelské stanice jsou Jazykovou příručkou opomenuty. Což zřejmě znamená, že výše uvedené pravidlo platí, jelikož chovatelské stanice jsou registrovány na nějakou konkrétní adresu, tudíž podmínka názvu místa je jaksi oklikou splněna. Není pro ně stanovená žádná výjimka třeba na základě zvyklosti nebo tak. Ale jak píši - zřejmě platí.
Každopádně děkuji za produktivní komentář, nikdy bych se nad tím nezamyslela, nebýt Vás.
Asi budu muset napsat dotaz na Ústav pro jazyk český.

Je to tak. Správně je "Z Růžového dolu". Pokud ovšem takový objekt jako Růžový důl existuje. Jinak by to bylo správně "Z růžového dolu", že tam třeba je nějaké údolí poblíž, kde rostou růžové květy.
Díky za opravu.

Eliška 159753

21.3.2017 21:20
Eliška 159753

XXX.XXX.108.7

Dobrý den,
Děkuji Vám mooc, je to krásné. Doufám, že toto mi vyjde. Děkuji za návrh a odpověď.

Přidejte reakci

Přidat smajlík