Máme odrostlé štěně německého boxera. Ocásek má dlouhý, nekupírovaný. Již delší dobu se potýkáme se zraněním špičky ocásku. Když už to užuž vypadá že se zahojí, povede se, že se do něj někde bouchne a je rozbitý nanovo. Koupeme to v řepíku, mažeme propolisem i kalciovkou, hlídáme při vítání, aby se o nic nebouchlo.
Má někdo zkušenost, popř. VĚCNOU radu, jak toto spravit? Při vší úctě mě nezajímají řeči o amputaci, vhodnosti či nevhodnosti kupírování ocásků atd.
Děkuji a přeji krásný den!
U nás se osvědčilo koloidní stříbro nejen na špičky ocásků
Máme konkrétně tohle:
http://www.profikosmetika.cz/specialni-prostredky/uklidnujici-gel-koloidni-stribro.
Nechci Vás děsit, ale u nás nakonec i přes veškerou snahu k té amputaci došlo..
Každopádně na omlacování se o zdi atd. nám pomohla pěnová trubka, která se používá jako izolace. Jen by to neměl mít pořád, protože po čase se našemu psovi začaly tvořit mokvavé boláky.
Na fotkách můžete vidět celý průběh.
Začátek srpen 06, kdy měl jen malou ranku, kterou si neustále omlacoval stále dokola o zdi, ať jsme se snažili jakkoli. Nejprve jsme jen desinfikovali.
Když se rána nehojila, vyholil mu vet ocas a nařídil krýt obvazem. Dal nám pouze betadinovou mast.
Po dalším očividně bezúspěšném období dostal ATB a ATB mast. Opět nic.
Nakonec bylo jasné, že ocas začal odumírat (můžete si všimnout zčernání), proto jsme se rozhodli přistoupit k částečné amputaci.
Po ní byla rána nádherně zašitá, byl to opravdu krásný čistý řez. ALE..
..po amputaci si začal pes ocas sám okusovat, čímž jsme se vrátili opět na začátek. Nevíme, zda je to fantomova nemoc, popřípadě zda je to psychické, ale sám si ocas prostě devastuje..
Momentálně ránu několikrát denně omývám heřmánkem (Chamomilla teva) a na noc dostává antibiotický krém, který jako jediný z xx vyzkoušených působí velice dobře (Cepravin - jedná se o velmi silná ATB pro krávy).
Na vysušování rány nám bylo doporučeno ještě koupat v hypermanganu, ale to se mi neosvědčilo.
Hodně štěstí a pevné nervy s léčbou.
Co se upevnění této pěnové ochrany týče, je to možné dvěma způsoby.
První je uchycení tlakem, kdy jakoukoli lepící páskou ocas stáhnete, čímž na ocasu docela dobře sedí. Ale problémem při delším použití jsou možné mokvavé boláky, protože kůže pod ochranou nemůže dýchat.
Druhým je nechat pěnu volně a oblepit ji zvenku s tím, že leukoplast drží přímo na ocasu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Skatdyna
napsal(a):
Máme odrostlé štěně německého boxera. Ocásek má dlouhý, nekupírovaný. Již delší dobu se potýkáme se zraněním špičky ocásku. Když už to užuž vypadá že se zahojí, povede se, že se do něj někde bouchne a je rozbitý nanovo. Koupeme to v řepíku, mažeme propolisem i kalciovkou, hlídáme při vítání, aby se o nic nebouchlo.
Má někdo zkušenost, popř. VĚCNOU radu, jak toto spravit? Při vší úctě mě nezajímají řeči o amputaci, vhodnosti či nevhodnosti kupírování ocásků atd.
Bohužel toto je velký problém u krátkosrstých psů a to kupírování bylo v tomto smyslu u nich velmi rozumným opatřením.
Zkušenost je taková, že to opravdu hodně, hodně často končí amputací.
Jinak ano, ta pěnová trubka je výborná věc. A při tom "téměř dohojeném" stavu hodně mazat, držet kůži vláčnou, stejně tak mazat jizvu. Ale žádný zaručený fígl není. Antibiotika jsou bez efektu, je to tělní krajina velice blbě prokrvená, jaký hojivý zázrak zvolíte je čistě na vašem uvážení, pozitivní výsledek vám nikdo nezaručí.
Amputace je nakonec takové nejčistší řešení s největším procentem úspěchů, i když jsem viděla i zahojené ocasy. Ale ocasy zahojené a ocasy uříznuté se od sebe způsobem léčby nijak neliší, prostě není celkem nic, co by vedlo k zahojení ve větším procentu případů.
Skatdyna
napsal(a):
Tak aspoň už víte, proč se dříve rozumně u těchto plemen jako dobrman a boxer ocásky běžně jen kupírovali - ti co tato plemena vyšlechtili věděli proč kupírují, byli to chytří a praktičtí lidé ( a to ocasy i uši).

bilusik
napsal(a):
Tak aspoň už víte, proč se dříve rozumně u těchto plemen jako dobrman a boxer ocásky běžně jen kupírovali - ti co tato plemena vyšlechtili věděli proč kupírují, byli to chytří a praktičtí lidé ( a to ocasy i uši).
Uši, to bych se hádala. to má význam tak max při tom boji s vlkem, ale jestli bude v uchu zánět nebo ne opravdu nijak neovlivňuje ušní boltec. spíš nasazení a šířka zvukovodu, což je vrozené, a nejčastější příčinou opakovaných zánětů je suverénně atopie. pak chvilku nic, pak nadměrné ochlupení vstupu do zvukovodu u některých psů, pak různé polypy nebo vrozené zúžení. ale na boltec se nehraje.
u ocásků, u plemen, která jsou krátkosrstá a ty ocasy mají jak pruty, tam je to spíš otázka času a (ne)štěstí, kdy a jestli si je rozbijí, a tou amputací to končí tak často, že se těm psům kupírováním ocasů hned po narození opravdu dělala dobrá služba, ušetřili si spoustu trápení.
napsal(a):
Uši, to bych se hádala. to má význam tak max při tom boji s vlkem, ale jestli bude v uchu zánět nebo ne opravdu nijak neovlivňuje ušní boltec. spíš nasazení a šířka zvukovodu, což je vrozené, a nejčastější příčinou opakovaných zánětů je suverénně atopie. pak chvilku nic, pak nadměrné ochlupení vstupu do zvukovodu u některých psů, pak různé polypy nebo vrozené zúžení. ale na boltec se nehraje.
u ocásků, u plemen, která jsou krátkosrstá a ty ocasy mají jak pruty, tam je to spíš otázka času a (ne)štěstí, kdy a jestli si je rozbijí, a tou amputací to končí tak často, že se těm psům kupírováním ocasů hned po narození opravdu dělala dobrá služba, ušetřili si spoustu trápení.
To se můžete hádat, ale předci co tato plemena vyšlechtili dobře věděli co dělají, když se tato dvě plemena kupírovala - ocásky i uši. Současná generace to umí jen vše domrvit k horšímu a to není jen u psů, to je ve všem. Odpůrci kupírování jsou ponejvíce z řad lidí co plemeno, co se kupíruje nikdy sami neměli - i to zakázali lidi co tata plemena nikdy neměli a nerozumí jim...

"které jsou mi vážně prakticky k ničemu"
což o to, o tvůj ocas nejde, problém má pes, tomu by se ulevilo...
napsal(a):
"které jsou mi vážně prakticky k ničemu"
což o to, o tvůj ocas nejde, problém má pes, tomu by se ulevilo...
No tomu psovi jsou taky vážně prakticky k ničemu řeči o tom, že se mu měl kupírovat ocas když byl štěně a že dřív to bylo super. Kdyby mluvily ryby... Teď se to prostě nedělá a že o tom budu tlachat mě ani jemu nepomůže. Řeším to, co je... Takže asi tak a už neplevelím diskuzi, poněvadž je možné, že mi někdo ještě něco poradí a nerada bych to hledala mezi nánosem nesmyslů... Hezký den!
Skatdyna
napsal(a):
No tomu psovi jsou taky vážně prakticky k ničemu řeči o tom, že se mu měl kupírovat ocas když byl štěně a že dřív to bylo super. Kdyby mluvily ryby... Teď se to prostě nedělá a že o tom budu tlachat mě ani jemu nepomůže. Řeším to, co je... Takže asi tak a už neplevelím diskuzi, poněvadž je možné, že mi někdo ještě něco poradí a nerada bych to hledala mezi nánosem nesmyslů... Hezký den!
To se pletete, ocasy se kupírují pořád, záleží jen na majiteli. Krásný den.
Skatdyna
napsal(a):
Berte to pozitivně! díky přibývajícím příspěvkům je Váš dotaz stále na první straně.
Oni mají ti „tlachalové“ totiž pravdu. Ocasy u některých plemen jsou opravdu náchylné ke zraňování a tato skutečnost vyšla v celé šíři najevo až po zákazu kupírování. Bohužel, žádná účinná rada na dlouhodobé řešení není! Ten ocas se třeba teď zahojí, ale je jen otázka času, kdy se zranění a celý kolotoč kolem obnoví. Znovu opakuju: Bohužel! A chudáci psi!