Chtela bych se zeptat, jak bojujete s hotspoty-zapareninama u psu. Mame 10 mes.fundlaka. Miluje vodu... Objevuji se u nej obcas lokalni hotspoty. A to jeste letos neplaval a nezacaly horka Ma hustou srst, zatim jeste uplne nevymenil steneci srst. Je sance, ze se hotspoty prestanou objevovat nebo uz natrvalo budeme s timhe bojovat?
muze s hotsoptem do vody? Vzdy se nam podarilo zapareninu vcas objevit dokud se jeste moc nerozjela, ale i tak byl jednou prelecen antibiotikama. Po zmoknuti a zvlhnuti ho foukam fukarem, ale to by nemoh byt vubec venku, aby byl porad suchy...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Radvajs
napsal(a):
Chtela bych se zeptat, jak bojujete s hotspoty-zapareninama u psu. Mame 10 mes.fundlaka. Miluje vodu... Objevuji se u nej obcas lokalni hotspoty. A to jeste letos neplaval a nezacaly horka Ma hustou srst, zatim jeste uplne nevymenil steneci srst. Je sance, ze se hotspoty prestanou objevovat nebo uz natrvalo budeme s timhe bojovat?
muze s hotsoptem do vody? Vzdy se nam podarilo zapareninu vcas objevit dokud se jeste moc nerozjela, ale i tak byl jednou prelecen antibiotikama. Po zmoknuti a zvlhnuti ho foukam fukarem, ale to by nemoh byt vubec venku, aby byl porad suchy...
Hustá srst, jako mají fundláci, sice podporuje vznik zapařenin, ale kdyby jen ta srst vedla k problémům, tak všichni chlupatí psi hnijí zaživa.
A tak to není.
Hotspoty tvoří taky spoustu vnitřních příčin. Atopie, alergie, snížená fce štítné žlázy, poruchy imunity a kožní bariéry.
Nebo prostě potřebuje jen vyčesat ze štěněčí srsti, aby srst lépe větrala.

napsal(a):
Hustá srst, jako mají fundláci, sice podporuje vznik zapařenin, ale kdyby jen ta srst vedla k problémům, tak všichni chlupatí psi hnijí zaživa.
A tak to není.
Hotspoty tvoří taky spoustu vnitřních příčin. Atopie, alergie, snížená fce štítné žlázy, poruchy imunity a kožní bariéry.
přesně tak.
Jak píše Bodlinka: jsou psi, kteří přes hustou srst hotspot nikdy neměli a psi, kteří s tím bojují pravidelně. I u stejných ras. Můj berňák dostal první a poslední hotspod v době, kdy se u něj projevila těžká nemoc, odcházely mu játra. Umřel do dvou měsíců. Do té doby nikdy žádný podobný problém neměl. Kamarádka měla berňáka, měl hotspoty opravdu často. Zemřel v 6.letech na selhání ledvin. Takže si myslím, že něco u psa prostě nefunguje jak má. Nevím, čím krmíte a jestli mu to sedí, ale v prvé řadě bych změnila krmení.
napsal(a):
A tak to není.
Cesu pryvidelne i 2x denne a nekteri mne maji proto za blazna... Krmim granulema Wolfsblut, vnejsi parazity muzu vyloucit. Zkusime jeste tedy vyloucit tu alergii na neco... Kazdopadne to chci resit a resim! Jen jsem chtela nejakou radu dokud neprijdeme na ten spoustec.
Radvajs
napsal(a):
Cesu pryvidelne i 2x denne a nekteri mne maji proto za blazna... Krmim granulema Wolfsblut, vnejsi parazity muzu vyloucit. Zkusime jeste tedy vyloucit tu alergii na neco... Kazdopadne to chci resit a resim! Jen jsem chtela nejakou radu dokud neprijdeme na ten spoustec.
Přijít na spouštěč myslím nebude úplně jednoduché, pokud už nemáte na něco podezření. Řeší se to fakt blbě, většinou až následky spíš, než příčiny. Psa často kontrolovat, při prvním podezření na rozvíjející se hotspot ostříhat srst nakratinko, ťupat Betadinou a mazat řepíkovou mastí. Kamarádce s berňákem to 100% zabíralo, nemuseli nikdy na ATB. Krmím také Wolfsblutama, ale víc jak polovinu masem. Nechcete zkusit přejít na maso, jestli se to nezlepší? Nám se tím vyřešila spousta problémů, nemusí to být pravidlem, ale za zkoušku by to myslím stálo.

lesnížínka
napsal(a):
Přijít na spouštěč myslím nebude úplně jednoduché, pokud už nemáte na něco podezření. Řeší se to fakt blbě, většinou až následky spíš, než příčiny. Psa často kontrolovat, při prvním podezření na rozvíjející se hotspot ostříhat srst nakratinko, ťupat Betadinou a mazat řepíkovou mastí. Kamarádce s berňákem to 100% zabíralo, nemuseli nikdy na ATB. Krmím také Wolfsblutama, ale víc jak polovinu masem. Nechcete zkusit přejít na maso, jestli se to nezlepší? Nám se tím vyřešila spousta problémů, nemusí to být pravidlem, ale za zkoušku by to myslím stálo.
Já ťupu Surolanem a taky pomáhá

My měli hotspot dvakrát u erdelky, po koupání v létě, srst tedy celá promočená až na kůži a měla to na tváři a zadku- myslím, že je to prostě oslabení kůže zápařkou a v kožichu se vždycky nějaká ta bakterie k vzniku druhotné infekce vždy najde...řešila jsem betadinou mastí...nepamatuju si, ale je i možné že framykoinem.
Jednou mi psina celá zasmrádla jako starej mokrej hadr, když nebyla ostříhaná a vykoupala se, strašně dlouho schla, musela se pořád frotýrovat ručníkem...psina se pak oklepala a byla zase jako kdyby právě vylezla z vody, takže znova a znova...

tapina
napsal(a):
Do času, do času.
Ťupala jsem tedy JEN naposled, před několika měsíci, tak nestrašte
napsal(a):
Ťupala jsem tedy JEN naposled, před několika měsíci, tak nestrašte
A tak já nic neříkám.
Ono to je něco dost podobného jako plenková dermatitida, třeba. Namazala byste to kortikoidama a co byste si od toho slibovala?
Ale tak jako jo, na to to je, jenomže teda nedoporučovala bych to nikomu... já nevím jak to v tom příbalovém letáku je... to že ten lék pomohl vám, neznamená, že pomůže i vaší kamarádce, i když do na první pohled vypadá stejně, navíc to má nějaká pravidla atd. Jestli mi rozumíte.
Framykoin mast k tomu už se radši fakt vůbec nevyjadřuju. Ještě že už to není. Tak třeba někdo někde najde nějaký ten 5 let prošlý zázrak, ne?

tapina
napsal(a):
A tak já nic neříkám.
Ono to je něco dost podobného jako plenková dermatitida, třeba. Namazala byste to kortikoidama a co byste si od toho slibovala?
Ale tak jako jo, na to to je, jenomže teda nedoporučovala bych to nikomu... já nevím jak to v tom příbalovém letáku je... to že ten lék pomohl vám, neznamená, že pomůže i vaší kamarádce, i když do na první pohled vypadá stejně, navíc to má nějaká pravidla atd. Jestli mi rozumíte.
Framykoin mast k tomu už se radši fakt vůbec nevyjadřuju. Ještě že už to není. Tak třeba někdo někde najde nějaký ten 5 let prošlý zázrak, ne?
No, pokud se ATB nasazují v horších případech celkově, nevidím důvod je dát lokálně, i kortikoidy- zmírnit svědivost, tím se zabrání škrabání a další traumatizaci rány...

napsal(a):
No, pokud se ATB nasazují v horších případech celkově, nevidím důvod je dát lokálně, i kortikoidy- zmírnit svědivost, tím se zabrání škrabání a další traumatizaci rány...
A tak jedna věc je cíleně nasadit surolan k léčbě hotspotu, druhá věc je nějaké "ťupání". Takový způsob "léčby" může pěstovat na kůži psa třeba i multirezistentního stafylokoka.

Radvajs
napsal(a):
Znám atopickýho berňáka, kterej je prostě přes léto ostříhaný na krátko, no. Takže po pobytu venku se z něj dají ve sprše čistou vodou spláchnout pyly a rychle uschne aniž by se zapařil.
napsal(a):
No lokální podávání antibiotik je právě celkem diskutovaná otázka, jestli tam není víc negativ než přínosu.
Kortikoidy, při neuvážlivém, nevhodném podání, ztenčení kůže, snížení imunity, mikrobiální invaze, tedy zhoršení původního onemocnění.
Když byste chtěli něco vyloženě takového, jsou taky daleko šťastnější aplikační formy než ten framykoin.
Otázka je ne jenom účinná látka, ale taky forma, vehikulum.
Od toho jsou nějaká schémata, jak to používat, ne "nevidím důvod" na cokoli co svědí a pravděpodobně tam budou kvasinky nebo bakterie namazat něco takového. Naopak.
No to je jedno.
napsal(a):
A tak jedna věc je cíleně nasadit surolan k léčbě hotspotu, druhá věc je nějaké "ťupání". Takový způsob "léčby" může pěstovat na kůži psa třeba i multirezistentního stafylokoka.
Jo, právě to píšu. A taky kdo z těch lidí si na to ťupání fakt poctivě vezme rukavice atd.

napsal(a):
U nás byl Surolan cíleně nasazen.

"Normální" hotspot se normálně suprově zahojí už jen tím, že se ostříhá a vyčistí betadinou na čistou spodinu. Pak stačí betadina a řepík.
Hnusný hotspoty už jsou zase tak hnusný, že nějaký mazadla nefungují. Už vůbec ne masti, to na povrchu hotspotu, který se snažím sušit a udržet bez strupů, akorát udělá další vrstvu hnusu. Takže tam udělá službu celkové atb.
Kortikosteroidy, to záleží. Někdy to ta zvířata fakt strašlivě svědí a jednorázová aplikace kortikoidů zabrání dalšímu rozdrbávání hotspotu do chvíle, kdy zaberou atb nebo ta betadina.
napsal(a):
Ale tak však u Vašeho psa. Jenomže právě proto, že u vás, tak to nemůžete doporučovat, takhle, přece. Nebo sama sobě to taky nenamažete, když třeba chytnete někde vlka, po vzoru všichni baštíme koňský alavis
Já vím, že jste to nenapsala jako doporučení, jenomže

napsal(a):
Pochybuju, že byl nasazen s instrukcemi "poťupat, co se vám nelíbí a zbytek lahvičky si nechte na pak"
A o to mi jde. Ano, mazat surolanem 2x denně do zhojení plus dva dny poté, budiž. I když surolan má v mých očích spoustu nevýhod pro tuhle indikaci, už prostě to, že nerada na hotpot přidávám další vrstvu mazadla, když veškeré hojení spočívá v důsledném odrbávání veškerých strupů a stroupků. Ale něco náhodně ťupat a druhý den to prohlásit za zahojené, to je prostě chodící recept na antibiotickou rezistenci.
A ten multirezistentní stafylokok není vůbec vzácným nálezem při kultivací z průserové kůže.

tapina
napsal(a):
No lokální podávání antibiotik je právě celkem diskutovaná otázka, jestli tam není víc negativ než přínosu.
Kortikoidy, při neuvážlivém, nevhodném podání, ztenčení kůže, snížení imunity, mikrobiální invaze, tedy zhoršení původního onemocnění.
Když byste chtěli něco vyloženě takového, jsou taky daleko šťastnější aplikační formy než ten framykoin.
Otázka je ne jenom účinná látka, ale taky forma, vehikulum.
Od toho jsou nějaká schémata, jak to používat, ne "nevidím důvod" na cokoli co svědí a pravděpodobně tam budou kvasinky nebo bakterie namazat něco takového. Naopak.
No to je jedno.
V tomto případě tvorby strupů a příškvarů mi ung.- mast zcela vyhovuje- odloučení strupu a zajištění vlhkosti rány... s kortikoidy je to tak, že se musíte rozhodnout, zda negativa(např. prodloužení hojení rány) jsou lepší varianta než totální devastace rány.
napsal(a):
V tomto případě tvorby strupů a příškvarů mi ung.- mast zcela vyhovuje- odloučení strupu a zajištění vlhkosti rány... s kortikoidy je to tak, že se musíte rozhodnout, zda negativa(např. prodloužení hojení rány) jsou lepší varianta než totální devastace rány.
Blbost, protože mokvání.
napsal(a):
Hotspot je mokvající, akutní stav. Mast tam udělá okluzi a bude to dál mokvat.
Jo, mohla byste tam dát třeba něco, co se dává např. na bércáky, nějaké vlhké krytí, jenomže to byte musela toho psa víc doširoka oholit. Ale je to blbost, protože, na rozdíl od bércáku, to není problém v cévním zásobení. Nehojí se to, protože to nedýchá, pes to dál líže a zanáší si tam další mikrobi, kteří můžou v otevřené ráně působit jinak než na netknuté kůži.
Děcku na tu plenkovou dermatitidu, nebo někomu na atopický ekzém v akutním stádiu nebo spoustu podobných věcí prostě nedáte mast, protože to bude horší, zmokvá to.
V určitých případech by se to mohlo mazat na dohojení, ale určitě ne mastí s kortikoidama. Mast sem v akutní fázi fakt nepatří a je jedno jaká.

napsal(a):
Tady si dovolím nesouhlasit.
Jedna věc je vlhké hojení ran ve smyslu kožních defektů, tam je něco, co zabraňuje vysušování rány, zcela namístě.
Druhá věc je hojení mokvavého zánětu kůže. Tam je potřeba sušit a strupy a příškvary se nebát mechanicky odstranit. Výsledek se hojí asi tak milionkrát rychleji než když si člověk tu vlhkost pěstuje pod vrstvou masti.
napsal(a):
"Normální" hotspot se normálně suprově zahojí už jen tím, že se ostříhá a vyčistí betadinou na čistou spodinu. Pak stačí betadina a řepík.
Hnusný hotspoty už jsou zase tak hnusný, že nějaký mazadla nefungují. Už vůbec ne masti, to na povrchu hotspotu, který se snažím sušit a udržet bez strupů, akorát udělá další vrstvu hnusu. Takže tam udělá službu celkové atb.
Kortikosteroidy, to záleží. Někdy to ta zvířata fakt strašlivě svědí a jednorázová aplikace kortikoidů zabrání dalšímu rozdrbávání hotspotu do chvíle, kdy zaberou atb nebo ta betadina.
No jo ostrihat je asi nejlepsi, ale pokud jezdite na vystavy, tak se striha se slzami v ocich

napsal(a):
Jedna věc je vlhké hojení ran ve smyslu kožních defektů, tam je něco, co zabraňuje vysušování rány, zcela namístě.
Druhá věc je hojení mokvavého zánětu kůže. Tam je potřeba sušit a strupy a příškvary se nebát mechanicky odstranit. Výsledek se hojí asi tak milionkrát rychleji než když si člověk tu vlhkost pěstuje pod vrstvou masti.
No, to musíte vědět, že velká vrstva masti je kontraproduktivní, já s tím neměla problém (způsob ošetření), asi teda spíš štěstí... pravděpodobně bych to dělala zase stejně
pro tapinu: v útrobách lednice ještě číhá bactroban
jestli rána dýchá nebo ne...taky na dilema(hojení s přístupem vzduchu x pod obvazem), vlhkost rány(u těch bércáků i jiných ran- jedno jakých viz třeba foto) se udržuje kvůli epitelizaci a "netvorbě" strupu - todle jsem třeba nazala betedine mastí- zhojeno bez viditelné jizvy (mast se prakticky držela jen na krajích rány- ty mě zajímaly) bez krytí- to už by byla sebevražda.
já to mám pravděpodobně i nafocené, jen vědět, kde to je uložené... naše zapařeninka se udělala během odpočinku cca 3 hoďky prostě lehla mokrá venku na trávě, asi jsem to chytla včas, bez velké sekrece...

napsal(a):
No, to musíte vědět, že velká vrstva masti je kontraproduktivní, já s tím neměla problém (způsob ošetření), asi teda spíš štěstí... pravděpodobně bych to dělala zase stejně
pro tapinu: v útrobách lednice ještě číhá bactroban
jestli rána dýchá nebo ne...taky na dilema(hojení s přístupem vzduchu x pod obvazem), vlhkost rány(u těch bércáků i jiných ran- jedno jakých viz třeba foto) se udržuje kvůli epitelizaci a "netvorbě" strupu - todle jsem třeba nazala betedine mastí- zhojeno bez viditelné jizvy (mast se prakticky držela jen na krajích rány- ty mě zajímaly) bez krytí- to už by byla sebevražda.
já to mám pravděpodobně i nafocené, jen vědět, kde to je uložené... naše zapařeninka se udělala během odpočinku cca 3 hoďky prostě lehla mokrá venku na trávě, asi jsem to chytla včas, bez velké sekrece...
Jenomže ono to fakt není jedno jakých a jak. Jaké vlhko a jak ho udržet, kdy a kde.
Třebas konkrétně ta zapařenina je zapařeninou díky vlhku. Stejně tak spousta kvasinkových záležitostí atd.
Ne ono to je fakt jedno, nechci se s vámi hádat.
Jestli teda u toho koně je to zapařenina z ležení v trávě, vyřešilo se to v podstatě tím, že v té trávě dál neleží, místo si nelíže, nemá dlouhé chlupy, které by těmi ulpívajícími sekrety ránu dál dusily. Tak jistě vidíte rozdíl oproti tomu chlupatému psu nebo dětskému zadku v plíně.
Bércák je úplně jinak.
Navíc to, co popisujete, mast na okraji rány, to už je něco úplně jiného. To je právě ochrana té zdravé kůže před macerací těmi sekrety vytékajícími z rány.
Vlhké krytí je něco jiného. Navíc pokud je infikované ložisko jakože teda to čím jste si ospravedlňovala lokální atb, tak tam nepatří.
No prostě
Tady hot spot zmiňují.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10321180725-mate-me.
(ve druhé třetině).
napsal(a):
Měla jsem kavkazačku a novofundlačku, obě ze špatných podmínek a jako starší, v létě slintal a dělaly se jim hotstpoty pod krkem. Chlupy jsme ostříhaly, omyly betadine a sušili pomocí genciánové violeti, strupy odstraňovali mechanicky, zabralo na to také veterinární stříbro, když jsem musela odjet za prací a psa by neměl kdo ošetrřit ten den. Začali jsme přidávat do jídla imunobran, prostředek na zvýšení imunity a druhý rok už problém vymizel. Obě už s námi nejsou, kavkazačka odešla ve 14 letech na srdce, druhá ve 12 na rakovinu jater.

Hotspot - mé oblíbené téma
Pyreneják má každé podzim, jaro, vynechal pouze loni (to už jsem se radovala, že se mu třeba imunita s dospělostí vzchopila)..., teď máme čerstvě vyléčený
Takže léčba - prosím praktické zkušenosti - jenom betadina či hypermangan jsou u nás na dvě věci. Naopak mám v několika případech dobré zkušenosti se sudokrémem, který patrně utiší svědění, vytvoří krásný strup, pod kterým si to "vyhnije", pes si do toho neleze (což je ten rozhodující moment), já nic neodrbávám, strup si odpadne a bylo vyhojeno. Bez stříhání.
Někdy pomohla tahle mast : http://www.alavis.cz/cs/pro-psy/30-dr-maggie-775530000225.html
První letošní hotspot, který jsem chytila v počátku, jsme, na radu veta, pořešili zastříkáním tekutým stříbrem. Druhý - kolo v průměru min.10 cm, které si brouček vyrobil za dopoledne, jsme už takhle nezachránili, i nastoupila léčba pomocí cortizeme
Záleží na tom, jak se tam rozjedou bakterie...
Tak milá zadavatelko, doufám, že jste si z debaty a diskuze vzala to správné ponaučení - úplně nejlepší je mít vybraného kvalitního veterináře, který vašeho psa zná. Máme třetího fudláka, u toho prostředního jsme si něco s hotspoty zažili a nynější jsem hned vezla k doktorovi. Jinak být vámi navštívila bych FC stránku NF a tam už se to také řešilo.

tapina
napsal(a):
Jenomže ono to fakt není jedno jakých a jak. Jaké vlhko a jak ho udržet, kdy a kde.
Třebas konkrétně ta zapařenina je zapařeninou díky vlhku. Stejně tak spousta kvasinkových záležitostí atd.
Ne ono to je fakt jedno, nechci se s vámi hádat.
Jestli teda u toho koně je to zapařenina z ležení v trávě, vyřešilo se to v podstatě tím, že v té trávě dál neleží, místo si nelíže, nemá dlouhé chlupy, které by těmi ulpívajícími sekrety ránu dál dusily. Tak jistě vidíte rozdíl oproti tomu chlupatému psu nebo dětskému zadku v plíně.
Bércák je úplně jinak.
Nehádám se, to by v mém věku mohlo mít fatální následky...jen si tak píšem.
kůň to má sedřeno tržné- pes se zapařil v trávě.
napsal(a):
Hotspot - mé oblíbené téma
Pyreneják má každé podzim, jaro, vynechal pouze loni (to už jsem se radovala, že se mu třeba imunita s dospělostí vzchopila)..., teď máme čerstvě vyléčený
Takže léčba - prosím praktické zkušenosti - jenom betadina či hypermangan jsou u nás na dvě věci. Naopak mám v několika případech dobré zkušenosti se sudokrémem, který patrně utiší svědění, vytvoří krásný strup, pod kterým si to "vyhnije", pes si do toho neleze (což je ten rozhodující moment), já nic neodrbávám, strup si odpadne a bylo vyhojeno. Bez stříhání.
Někdy pomohla tahle mast : http://www.alavis.cz/cs/pro-psy/30-dr-maggie-775530000225.html
První letošní hotspot, který jsem chytila v počátku, jsme, na radu veta, pořešili zastříkáním tekutým stříbrem. Druhý - kolo v průměru min.10 cm, které si brouček vyrobil za dopoledne, jsme už takhle nezachránili, i nastoupila léčba pomocí cortizeme
Záleží na tom, jak se tam rozjedou bakterie...
Sudocrem není klasický krém nebo mast, je to spíš zinková pasta. Částečně chladí. Dělá bariéru. Protisvědivý. Lehce antimikrobiální. Dobrý třeba i na místa, která se třou - něco podobného jsem používala u feny do třísel a podpaží, pomohlo. Blbé na Sudocremu je, že obsahuje složky, které mohou být dráždivé. Je to škoda, jinak by to byla super věc.

tapina
napsal(a):
No dobře, už nic nepíšu. Jenomže prostě je to rozdíl. O některých věcech bych se i hádala, ale nechci
Proč se hádat, ona někdy i pravda pravdoucí věky potvrzená má vyjímky... tak si sdělíme zkušenosti a občas se můžem při patlání mastí zamyslet.
napsal(a):
Proč se hádat, ona někdy i pravda pravdoucí věky potvrzená má vyjímky... tak si sdělíme zkušenosti a občas se můžem při patlání mastí zamyslet.
No. Ne občas.
Zrovna teda s těmi lokálními antibiotiky to je přesně ono. Teda obráceně právě. Objev. Penicilinoný prášek se sypal do ran, zázrak, jenomže už strašně brzo pominul, rezistence. A stejně se furt ta lokální kožní antibiotika dělají. Což asi není špatně. Špatně je to matlat svévolně na kde co a ještě si myslet, že je to menší zlo, než celková antibiotika. No možná, ale má to svoje podmínky. Nad tím bychom se měli zamýšlet, protože ono to pak není problém jen toho konkrétního psa.
I když budeme používat blbou běžnou a "neškodnou" kosmetiku, taky by bylo dobrý u toho přemýšlet. Protože kožní bariéra.
Ono to sem zdánlivě nepatří. Ale patří. I tak už bych to asi nechala.

Radvajs
napsal(a):
Postižená místa vystříhejte dohola a nastříkejte propolisovým sprejem - koupíte běžně v lékárně. S hotspotem by do vody neměl chodit. Jinak jako prevence se mě odvědčilo po koupání v přírodě opláchnot psa na zahradě čistou vodou a trošku prosušit hadrem srst a hodně česat. Nic složitého bych v tom nehledala, atb jsme nikdy nepotřebovali. Jinak zmoknutí není až na kůži to se nemusíte bát, stačí psa trochu hadrem otřít.
Někdo jste tu psal, že si to nesmí pes lízat atd. Jak jsem psala, mám to jen od kamarádky, ale ona právě říkala, že jí pomohla ta desinfekce betadinou a pak mazat řepíkovou mastí. Chvilku psa hlídala a pak ho nechala klidně mast olízat(byla na sádlovém základu) Když si tam pes nedosáhnul, vylízal mu to druhý pes. Tvrdila, že to právě spíše pomohlo. Samozřejmě ošetřovala(tedy zopakovala) třeba 3x denně.
Zdravím, dotaz fenu krátkosrstej pit kousla venku nějaká svině ve vodě totiž nebyla... vycistili jsme to rozskrabane a nechali tak 2 dny dobre a pak zacala hodne skrabat az do krve dost. vystrihala jsem chlupy a s domnenim ze to bude hot spot jsme jeli k vet. dostala amoksiklav ATB na tyden k tomu prednison proti svedeni... dnes jdeme na kontrolu neskrabe se... a rana se jaks taks hoji ale ma tam obri strup... ani by me nenapadlo ho nejak oddelavat ale cim muzu pomoct pri hojení? konopna mast? nebo mesickova? ještě uvidim co rekne vet... le zatim diky.
Bohužel i nás tento problém postihnul. Fena šarplanince, téměř 10 letilá, nikdy neměla žádný problém s kůží, letos ve vedrech hot spot min 15 x 15 cm pod krkem - zlikvidování během týdne. Vyčištění na střídačku heřmánek - hypermangan - betadina, po vyčištění zasypat Bajazinem - krásně se vysušilo, hnisavé léze zmizely, celá postižená plocha kůže se začala po týdnu regenerovat. Po 10 dnech kůže suchá, bez citlivosti, bez svědivosti, viditelně postupující hojení.
conie
napsal(a):
Bohužel i nás tento problém postihnul. Fena šarplanince, téměř 10 letilá, nikdy neměla žádný problém s kůží, letos ve vedrech hot spot min 15 x 15 cm pod krkem - zlikvidování během týdne. Vyčištění na střídačku heřmánek - hypermangan - betadina, po vyčištění zasypat Bajazinem - krásně se vysušilo, hnisavé léze zmizely, celá postižená plocha kůže se začala po týdnu regenerovat. Po 10 dnech kůže suchá, bez citlivosti, bez svědivosti, viditelně postupující hojení.
Aniž bych vás chtěla strašit, pro jistotu udělejte jí krev. Mému psu, který nikdy nic podobného neměl, se udělal hotspot ve chvíli, kdy vážně onemocněl