Tedysek

XXX.XXX.33.39
Máte někdo zkušenosti jak pes cestuje letadlem? Četla jsem že pes do spousty letadel nesmí, smí jen do prostoru na zavazadla,... Ale dole u zavazadel mrzne, ne? Jediná možnost jak dostat většího psa než yorka je aby byl slepecký. Ale zase otázka jestli musí v letadle být i slepec či stačí že má pes složenou zkoušku. Máte někdo zkušenosti?
Tedysek
napsal(a):
Máte někdo zkušenosti jak pes cestuje letadlem? Četla jsem že pes do spousty letadel nesmí, smí jen do prostoru na zavazadla,... Ale dole u zavazadel mrzne, ne? Jediná možnost jak dostat většího psa než yorka je aby byl slepecký. Ale zase otázka jestli musí v letadle být i slepec či stačí že má pes složenou zkoušku. Máte někdo zkušenosti?
Do 8kg může na palubu, ale mám pocit, že do 8kg i s přepravkou. Informace zjišťovat nejlépe u letecké společnosti, každá má ty přepravní podmínky jiný.
Tedysek
napsal(a):
U běžně používaných dopravních letadel v prostoru pro zavazadla nemrzne. Třeba u Airbusů se teplota dokonce dá nastavit v rozmezí od 5 C do 25 C. Obvykle je tam kolem 15 C. Ale kamarád, který dělal nakladače do letadel na letisku, mi řekl, že když bylo v zavazadlovém prostoru přepravované zvíře, tak teplotu nastavovali na 22 C. Nemyslím si, že by to u jiných typů dopravních letadel bylo zásadně odlišné. Proto, i kdyby jste stáli před možností přepravy pejska v zavazadlovém prostoru, teploty bych se nebál.
Tedysek

XXX.XXX.33.39
Když pominu cenu za jednoho psa 800USD a za druhého 500USD, tak ta teplota byla právě velký strašák. Jestli psi zvládnou cestu je už kapitola pro veterináře. Toho se nebojím. Tak díky za uklidnění. Napíšu na let. Společnost. Jaky mají ještě podmínky. Diky.
neregistrovanyuz

XXX.XXX.138.2
Proč pro veterináře? Určitě mu nedávejte žádné oblbováky, je to nebezpečné. Zvykněte ho na bednu ve které bude cestovat a jinak je to o povaze, socializaci atd. konkrétního jedince. Hysterku či strašpitla něčemu takovému vůbec nevystavujte.
Tedysek

XXX.XXX.33.39
Tak neletime zítra. Hl je tohle otázka pokud vůbec. Bez psů se nikam nejede. Jeden to naučený má, druhý se už do té přepravky nevejde. Novou Budem kupovat pokud se ujistime že letět můžou a my se tam o ně nemusíme bát pak to naučit je jen drobnost. ;).
Tedysek

XXX.XXX.33.39
Veterinář pro to, že chci mít jen jistotu a určitě by se řešili nějaký odčervení, očkování, čipy a pod...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky záleží na délce letu, na tom jestli letíte přímo, nebo s mezipřistáním a s přestupem.
Obsluhy na letištích u zavazadel jsou taky jen lidi...Soudím podle toho kam až se můžou zatoulat na velkých letištích jiná zavazadla a za jak dlouho můžou dojít.
Při případném přestupu se k zavazadlům nedostanete. Můžete je snad sledovat z dálky
( lidi kteří lítají často přepravky výrazně viditelně označují a aspoň z dálky si tak psy hlídají ).
Nevím, kdy kam a na jak dlouho chcete letět, ale jen kvůli nějaké s prominutím, blbé dovolené", bych psa tomuto nikdy nevystavila. Jedinný důvod by bylo stěhování a i z toho bych měla trauma - minimálně já. Ztrácí se zavazadla, naloží se do blbého letadla atd...to bych neriskovala. Aha, koukám, že to už tu psala i Orionka.
Tedysek

XXX.XXX.33.39
Celkem let je cca 10h. Přestup je minimální. Samosebou že zbytečně je letadlem nepotahnem, zatím jen zjišťují všechno informace, aby jsme věděli jestli to podnikneme nebo ne. Už jsme tu trasu absolvovali a nic se ani ztratit nemohlo. Naše lety byly i fyzicky "izolovaný" od jinych. Tak mě napadlo se prvně ptát na netu než s tím začnu otravovat státní veterinární spravu a pod... Měla jsem strach, aby nemrzli mezi zavazadlama.

Tedysek
napsal(a):
Celkem let je cca 10h. Přestup je minimální. Samosebou že zbytečně je letadlem nepotahnem, zatím jen zjišťují všechno informace, aby jsme věděli jestli to podnikneme nebo ne. Už jsme tu trasu absolvovali a nic se ani ztratit nemohlo. Naše lety byly i fyzicky "izolovaný" od jinych. Tak mě napadlo se prvně ptát na netu než s tím začnu otravovat státní veterinární spravu a pod... Měla jsem strach, aby nemrzli mezi zavazadlama.
I o psech, kteří přiletěli zmrzlí na kost už jsem slyšela, žádné JPP, z důvěryhodných zdrojů.

Tedysek
napsal(a):
Jsem zvědavá bába a docela by mě zajímalo, co je to "přestup minimální". Přestup snad buď je, nebo ne. A pak taky jak je let "izolovaný" od jiných.
napsal(a):
Jsem zvědavá bába a docela by mě zajímalo, co je to "přestup minimální". Přestup snad buď je, nebo ne. A pak taky jak je let "izolovaný" od jiných.
Přesně to by mě zajímalo taky.
Jinak včera někdo na fb dal video, v jakém stavu mu Aeromexico dopravili psa, po dvou dnech - sice živý, ale uplně promrzlý, vystresovaný, dehydratovaný. Zjevně mu v zavazadlovém prostoru příliš nezatopili a za celé dva dny nedostal vodu ani jídlo.
Tedysek

XXX.XXX.33.39
Přestup minimální je, že druhé letadlo odlétá po cca 45 až 90min. Druhé letadlo čeká jen na první letadlo, přeložení zavazadel. Jako ze je to hned navazující let a neodleti dřív i kdyby první letadlo mělo spozdeni.
Izolovaný let zn. Ze ta společnost má vlastní budovu a terminály na přestupu. Letadla neletí v menším rozestupu než půl hodiny. Obě letadla "parkují" vedle sebe, takže si myslím že sance na ztrátu zavazadel je minimální. Tak proto nemám z tohoto strach.
Tedysek

XXX.XXX.33.39
Tak fb nemám a Mexiko je dost daleko. Tomu bych psa ani nevystavila.

Stejně bych v tom případě radila přepravní boxy natřít hodně výraznou barvou, abyste je při překládání mohli sledovat a byli si jisti, že i druhým letadlem letí s vámi. Stejně tak bych nespoléhala na letištní označení, že se jedná o živé zvíře, ale označila přepravku sama výraznými symboly.
Tedysek

XXX.XXX.33.39
Tak určitě bych to udělala vč. Velkých napísu teploty.
Pes v nákladovém prostoru určitě neumrzne, minimální teplota bývá kolem 15.Kapitán má vždy přepravu zvířete v papírech, nicméně pro svůj lepší pocit, vždy připomínám při nástupu palubnímu personálu. Poprvé jsem si také nebyla jistá zda-li feně nebude zima (krátkosrsté plemeno bez podsady), takže dostala obleček, ale naopak jí bylo vedro. Od té doby nedávám. Jiné by to asi bylo pokud by cestovala v zimě. Lítáme vždy bez přestupu, takže strach, že by se mi ztratila nemám. Na ruzyňském letišti je skoro ze všech gatů vidět nakládku, takže jsem vždy 100% věděla, že letíme obě
Tedysek

XXX.XXX.33.39
Díky :) obleček Nedávám. Hezký otuzuju. Jeden je taky krátkosrstý bez podsady a nemá problém se 7st. :) ale měla jsem za to že tam fakt mrzne když se letí a venku je mínus 54 jsem ráda že má domenka byla mylná.
Tedysek
napsal(a):
Díky :) obleček Nedávám. Hezký otuzuju. Jeden je taky krátkosrstý bez podsady a nemá problém se 7st. :) ale měla jsem za to že tam fakt mrzne když se letí a venku je mínus 54 jsem ráda že má domenka byla mylná.
ale měla jsem za to že tam fakt mrzne když se letí a venku je mínus 54 - ano, máte pravdu, je naprosto jedno, jestli pes letí v létě nebo v zimě, jde jen o to, kolik se topí v nákladovém prostoru. To netuším, nikdy jsem to nepotřebovala vědět, ale mínusové teploty tam 100% nejsou, už kvůli věcem v zavazadlech. Na to, že všechno klapne dle letového řádu bych nespoléhala. Letadlo může mít poruchu a odlet místo za hodinu, bude za 8hodin. Než se něco rozhodne, bude pes ve 40stupních v nákladovém prostoru porouchaného letadla...než se přeloží náklad. Fakt si to neidealizujte. Může to být v pohodě, ale stačí kravina a psu jde o život. U ztraceného kufru, blbě odbaveného jinam, je to skoro jedno...
Tedysek

XXX.XXX.37.118
A jak bys to řešila ty? Měsíc je trápit na lodi? Teda Netuším jak dlouho tam pluje, ale určitě déle než letí letadlo.
Tedysek
napsal(a):
A jak bys to řešila ty? Měsíc je trápit na lodi? Teda Netuším jak dlouho tam pluje, ale určitě déle než letí letadlo.
Už jsem psala: na dovolenou, kam je nutné letět bych neletěla. Věděla jsem to už před tím, než jsem si psy pořídila. Pokud jsou psi zvyklí, nechala bych je hlídat či u přízných. Moji ne, tak nic.
Tedysek

XXX.XXX.37.118
Na dovolenou jsme je samozřejmě nevzali. Byli doma s někým koho znají.
Cestování se psem, minimálně po Evropě, bych se nebála. Aerolinky si opravdu dávají velký pozor, aby vše probíhalo animal friendly, nejenom kvůli ceně, které jsou za přepravu opravdu vysoké, ale také aby se minimalizovala rizika, že se zvířeti něco stane a budou popotahováni po soudech. Takže není nutné toho, kdo se rozhodne se psem letět, strašit. Riziko je všude a ve všem.
Také bych mohla se psem jet autem, ale je to 24 hodin čistého času na cestě plus přespání, takže je pro nás všechny rozhodně méně stresující strávit 3 hodiny na palubě.
Tedysek

XXX.XXX.45.220
Vzhledem k tomu že uvažujeme cestu na jeden z ostrovů, tak auto nepřichází v úvahu. Navíc se nám ty naší dva koblizci do auta sotva vejdou. a loď je pro mě zase nepřijatelná. Mám hrůzu z velkých lodí a všeho co se tam může stát. Letadlem jsme to už letěli. Velký komfort to nebyl, ale zvládli jsme to s přehledem. Navíc se přes přestup smí se zvířaty jen pár měsíců v roce vzhledem k vysoký teplotě a vlhkosti.v cíli je to v pohodě. Řekla bych že i přijatelnější o mnoho víc než auto v létě v cr. Tak děkuji za názory a já napísu na státní veterinární spravu ať mi řeknou zase zbytek podmínek. :).
Tedysek

XXX.XXX.45.220
vtipný. To je stejná hovadina, jako bych se zeptala svyho psa jestli chce opravdu jít do konfliktu s divocakem a on mi řekl jo a přišel s dírou v břiše. :) pes který neletěl neví ani co to je a v neposlední řadě pes nemluví. ;).

Tedysek
napsal(a):
vtipný. To je stejná hovadina, jako bych se zeptala svyho psa jestli chce opravdu jít do konfliktu s divocakem a on mi řekl jo a přišel s dírou v břiše. :) pes který neletěl neví ani co to je a v neposlední řadě pes nemluví. ;).
Odpověď hodna vašeho nicku. A my jsme odpovídali tak seriozně.
Tedysek

XXX.XXX.45.220
Můj Nick nic nevypovídá přeci. Pes fakt nemůže posoudit o co go. Tedy ptát se na něco psa mi přijde opravdu scestné. I když si myslím že pes rozumí spoustě slovům co říká člověk, nedokáže posoudit co je letadlo, proč by měl letět atd. Proto ta reakce.
Tedysek
napsal(a):
Můj Nick nic nevypovídá přeci. Pes fakt nemůže posoudit o co go. Tedy ptát se na něco psa mi přijde opravdu scestné. I když si myslím že pes rozumí spoustě slovům co říká člověk, nedokáže posoudit co je letadlo, proč by měl letět atd. Proto ta reakce.
Přesně tak, pes nemůže posoudit, co je letadlo a proč by měl letět. On sám by se pro to nikdy nerozhodl, alespoň ne tedy tak, aby byl někde naložený v prostoru pro zavazadla, a to, že to přežije, neznamená, že z toho má radost. Něco jiného je jízda autem, která třeba řadu psů fakt baví.
Navíc- Tohle absolutně nemůžete přirovnávat k psímu přístupu ke zvěři.
A nechytejte tu rapotacku za slovo, trochu myslete, než napíšete, že pes nemluví. To tu, samozřejmě, všichni víme.
Tedysek

XXX.XXX.36.173
Mě ale moc nezajímá jak by se rozhodl. Nebudu psa v letadle trápit zbytečně, to je jasné. Ale je na mě, abych zajistila aby ta cesta měla smysl. Ptáta jsem se i na zkušenost se psem slepeckym abych věděla zda máme možnost mít koblížky i na palubě u sebe. Počítala jsem s tím ze se ukaz názory ze by psa do letadla ne posadili a já to chápu. Ale ptát se našich psů nebudu. Vím že by se jim v cíli líbilo jako nám.

A můžu se zeptat na jak dlouho letíte? Podle toho, co píšete mi přijde, že se chystáte jen někam na dovolenou a psi chcete vzít sebou..
Tedysek

XXX.XXX.36.173
Ne, o dovolenou nejde. První let 6h a druhy 4h. Jde o stěhování, ne dovolenou. Pokud mi veterinární správa či ambasáda sdělí ze psy sebou mít z nějakého důvodu nemůže, zůstaneme v ČR. Ale co jsem slysela od tamních lidi, tak si tam lidi nechávají importovat psy, tak snad to půjde.
Vůbec se toho nebojte. V případě, že se jedná o stěhování, opravdu není co řešit. Pro psy to jistě stres bude, ale jedná se o pár hodin jejich života a jakmile si je vyzvednete, ani si na to nevzpomenou.
Moje fena je velice senzitivní až přecitlivělá a zvládá to normálně, do přepravky nastupuje pokaždé ochotně, i když ví, co jí čeká.
Tedysek

XXX.XXX.36.173
Díky :).
Ahoj, moc pěkný článek jsem našla na https://www.nejkufry.cz/cestovani-letadlem-s-domacim-mazlickem/. Mate mě ale potřeba očkování v rozmezí 24-120 hodin před odletem. Jak se to řeší při letu zpátky?