Vendula28

XXX.XXX.43.146
Dobrý deň, máme fenku veľkého plemena a posledné 3 týždne sa mi zdá strašne unavená. Viem že sa teraz dosť oteplilo, ale začalo to už skorej a mám pocit, že sa to zhoršuje. Včera sme boli na pol hodinovej vychádzke iba krokom, akurát trocha behala okolo nás a ledva došla domov, dychčala ako keby sme bežali 10km, vypila asi liter vody. Chvíľku dokonca divne pregĺgala, myslela som že zhltla osu, ale potom si ľahla a iba dychčala. Po pol hodine kedy sa tvárila na umretie sa normálne postavila a fungovala ako predtým a pýtala si večeru, ktorú zblajzla za 5 sekúnd.
Fenka by mala byť nakrytá asi 2 týždne takže ešte nevieme či je kotná, vyšetrenie srdca sme robili pred krytím a všetko bolo v poriadku.
Myslíte že to môže byť iba tým, že ostala kotná, alebo čo by ešte mohlo spôsobovať takúto extrémnu únavu? Začiatkom budúceho týždňa pôjdeme na sono tak by som jej dala spraviť krvné testy, s veterinárom som to zatiaľ konzultovala po telefóne ale tváril sa, že v tomto teple je to normálne. Takáto však nebola ani v najväčších letných horúčavách. Napadlo mi ešte či by jej nemohlo niečo chýbať nejaké vitamíny, alebo či nemôže mať cukrovku, alebo nejakých parazitov? Nemá niekto podobnú skúsenosť? Ďakujem za všetky rady.
Vendula28
napsal(a):
Dobrý deň, máme fenku veľkého plemena a posledné 3 týždne sa mi zdá strašne unavená. Viem že sa teraz dosť oteplilo, ale začalo to už skorej a mám pocit, že sa to zhoršuje. Včera sme boli na pol hodinovej vychádzke iba krokom, akurát trocha behala okolo nás a ledva došla domov, dychčala ako keby sme bežali 10km, vypila asi liter vody. Chvíľku dokonca divne pregĺgala, myslela som že zhltla osu, ale potom si ľahla a iba dychčala. Po pol hodine kedy sa tvárila na umretie sa normálne postavila a fungovala ako predtým a pýtala si večeru, ktorú zblajzla za 5 sekúnd.
Fenka by mala byť nakrytá asi 2 týždne takže ešte nevieme či je kotná, vyšetrenie srdca sme robili pred krytím a všetko bolo v poriadku.
Myslíte že to môže byť iba tým, že ostala kotná, alebo čo by ešte mohlo spôsobovať takúto extrémnu únavu? Začiatkom budúceho týždňa pôjdeme na sono tak by som jej dala spraviť krvné testy, s veterinárom som to zatiaľ konzultovala po telefóne ale tváril sa, že v tomto teple je to normálne. Takáto však nebola ani v najväčších letných horúčavách. Napadlo mi ešte či by jej nemohlo niečo chýbať nejaké vitamíny, alebo či nemôže mať cukrovku, alebo nejakých parazitov? Nemá niekto podobnú skúsenosť? Ďakujem za všetky rady.
Dělali jste biochemku, štítnou žlázu, ledviny?
Vendula28

XXX.XXX.43.146
Fenka má 3 roky, zatiaľ sme okrem srdca nerobili žiadne vyšetrenia, veterinárovi sa to zdalo zbytočné, keď srdce vyšlo OK pripisoval to len tomu že sa oteplilo. Až takto mi to ale normálne nepríde. Bude to však mať prvé šteňatá tak neviem posúdiť či by to naozaj nemohlo byť len kvôli prípadnej gravidite. Mimo tej únavy je všetko v poriadku, normálne je čulá, teší sa, žerie a pije ako predtým, aj na vychádzku sa teší, akurát by jej stačilo teraz tak 15 minút.
Asi dám spraviť aspoň tú krv hneď len som chcela či niekto nemá podobnú skúsenosť na čo sa zamerať, čo by tú nadmernú únavu mohlo ešte spôsobovať.
Já teda k doktorovi nejdu, ani kdybych umírala, ale pokud bych se chystala otěhotnět(já už tedy sotva prostě teoreticky) tak si v prvé řadě nechám udělat základní vyšetření, jestli jsem zdravá a dítě nebude sirota. Za fenu to má udělat chovatel. V dnešní době, kdy je zdravý málokterý pes, o velkých plemenech raděj nemluvit, je to dost riziko. Například jí můžou odcházet ledviny, na což by stejně zemřela, ale gravidita by ji zabila 100%. Přístup vašeho veta se mi zdá přinejmenším podivný...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud nejde o nemoc, může mít málo energie v krmení- přelínává? to je energeticky náročné(jak psovi tak koni vždy v tomto období trochu přilepším), a je pravděpodobně březí- hormonální změny + jaro = líný pes.
Já nevím, ale přiřazovala bych to té březosti, vždyť i když to není ještě vidět, v těle se děje tolik procesů. Ne, že bych to chtěla srovnávat s lidským těhotenstvím, ale první trimestr, tam je taky žena unavená, je ji hrozně zle. Tak bych rekla, že i ty obrovské hormonální změny mohou způsobit únavu a příroda jí říká šetři se.
Časné jaro a hormony je vraždená kombinace.
Konec zimy a začátek jara je záhul pro každý organismus, je to důkladná prověrka kondice a zdravotního stavu. No a hormony- no comment
Moje fena je normálně jak vystřelená z praku, ne nadarmo má přezdívku Smršť, ale momentálně hárá a je naprosto mimo. Prakticky nedělá nic moc jiného než sedí a nepřítomně zírá nebo se olizuje mezi zadníma. Venku se vleče hůř než naše nebožka před smrtí, navíc je černá a vedro v posledních dnech byla poslední kapka...jediné, co jí zůstalo, je chuť k jídlu
A jo, nějaký psí kamarád, kočka či srna jí dokážou probrat.
Vendula28

XXX.XXX.43.146
Ďakujem trocha ste ma upokojili, že to snáď naozaj bude iba tým počasím + hormóny. V každom prípade ak sa to nezlepší koncom týždňa po sone - to už budeme vedieť aj na čom sme, dám spraviť komplet vyšetrenie. Napíšem potom ako sme dopadli.
Vendula28

XXX.XXX.43.146
manbea
napsal(a):
Jaké vyšetření srdce vet dělal ? Kompletní kardio?
Sono, EKG, RTG.