Border kolie v bytě -> váš názor?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2017 21:08

Dobrý večer
Chtěla bych se zeptat na váš názor
Přiznám se je mi 14 let (v květnu 15)
Už delší dobu si přeju kamaráda pro našeho Maxíka (KKCHŠ) a velice se mi líbí plemeno Border Kolie, moc dobře vím, že toto plemeno potřebuje pohyb a zaměstnat
S pejsky mám zkušenosti, s Maxíkem běháme agility, ale kvůli jeho zdravotním potížím zatím nevíme, jak to bude dál...
Přemýšlela jsem, že by bylo super pořídit mu kamaráda, se kterým bych mohla pokračovat v tom co mě baví práce se psem
Bydlíme v bytě, takže dlouhé procházky, chození na cvičák, výlety, agility, dogfrisbee, dogdancing, flyball a další činnosti by byly samozdřejmostí
Chtěla bych se s borderkou aktivně věnovat sportu, učení nových povelů, agility, poslušnosti a sem tam v rámci např. táboru nebo intenzivních víkendů apod. i nějakému jinému sportu jako spestření
Volila bych spíše pejska než fenku, už kvůli Maxíkovi
A samozdřejmě s PP, bez PP rozhodně ne nepodporuji množírny
V létě a o víkendech, kdy je pěkné počasí jezdíme na chatu do přírody
Vím, že když pejska pořádně unavíte dokáže vydržet např. než přijdete z práce, ze školy
O psech vím neco víc než něco málo a myslím, že bych "aktivní život s borderkou" zvládla sport mám ráda a psy úplně zbožňuju
Koukala jsem se na jednu CHS, která aktuálně očekává štěňátka a prošla si rodokmen a musím uznat, že mě rodiče okouzlili
Chtěla bych vás poprosit o vaše názory
Děkuji všem

Neregistrovaný uživatel

9.4.2017 21:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Co chceš slyšet ? Kup si ho? Ty sama musíš vědět ve svém věku jak na tom jsi, jestli si ochotná obětovat cca dalších 10 let své aktivity psu. Kam jdeš na školu? Co chceš studovat? Co bude se psem když pojedeš na VŠ na druhý konec ČR? Co na to tvoji rodiče? Nejsou dva psi do bytu moc? Co když onemocníš? Budou tvoji rodiče trdlovat se psem x hodin po venku? Je strašně moc otázek na který si sama musíš odpovědět, ale upřímně, ne říct si to, co chceš slyšet...

9.4.2017 21:23

Ad borderka v bytě - jasně. To ostatní musíte vědět vy, jak se s tím popasujete. Ale pokud jsou psi váš život a rodiče jsou taky pejskařští srdcaři, tak proč ne. Znám pár slečen, potažmo aktuálně dospělých žen, co se psy přežily pubertu, studium apod. bez komplikací.

9.4.2017 21:24

Názor ostatních
Ano, jsem si vědoma všech "překážek"
A děkuji za radu a váš názor

10.4.2017 06:56

Byt pro borderu není žádnou překážkou.

10.4.2017 18:38
Karamelka

XXX.XXX.109.127

Sama mám BOC, už teď lituju Vašeho pejska i Vás...BOC jsou tak trochu blázni...Ale když tak si dáte inzerát na Bazoš-z důvodu stěhování daruji bezproblémovou BOC-už je tam takových inzerátů dost...

10.4.2017 19:02
shavoid

XXX.XXX.64.24

Zaprvé - uber prosím těch smajlíků, tvé vyjadřování to značně shazuje - můžeš být na svůj věk znalá sebevíce, ale tohle ti na důvěryhodnosti moc nepřidává. Ale to jenom na okraj.
Moje bordera chodí na 2-3 hodinové vycházky, kde má naprosto volný pohyb úplně každý den, to je prostě dané minimum. Není to stroj, aby se jí dal pořád házet disk, dělat s ní triky a drtit jí na agility - jsou to mimořádně pracovitá stvoření, která ale potřebují velmi citlivý a chápající přístup.
Já měla borderu na sídlišti naštěstí jen chvilku a vím, že už bych jí to nikdy neudělala, potažmo ani jinému psovi.
Pro dospělého člověka, který má auto je plně mobilní a disponuje sám vlastními financemi a má víceméně budoucnost jistou to takový problém není - chce to více úsilí, ale i v bytě se dá vyžít s borderou.
Ale pro mladou holku, která neví co bude za pár let mi to vůči psovi přijde jako holá nezodpovědnost. Já taky ve tvém věku mermomocí chtěla dalšího psa (měli jsme starší labradorku) a teď jsem nesmírně ráda, že jsem to neudělala.
Nemáš auto, nemáš vlastní finance na aktivity a chtít to věčně po rodičích taky nemůžeš. Nevíš, jestli budeš studovat VŠ a co vůbec střední? Nevíš, co potom budeš mít za práci. Budeš mít psa v plné kondici zavřeného doma, protože budeš dělat na směny, nebo ho necháš na krku rodičům? Budeš chtít vyjet do zahraničí? Na studijní pobyt?
Bordera není jednoduché stvoření, jsou často reaktivní na pohyb (i reaktivní obecně), to je třeba korigovat. A jestli si nebudeš brát výstaváka, ale chceš dobrého psa na sport - soužití s takovým pracákem není žádný med, koneckonců dobrý sportovní pes nemá na sídlišti co dělat.
Dobrá bordera pase a když nemá ovce, najde si jiné objekty zájmu - kola, auta, lidi, psy, děti... a nebo toho kavalírka.

10.4.2017 19:29
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý večer
Už delší dobu si přeju kamaráda pro našeho Maxíka (KKCHŠ) a velice se mi líbí plemeno Border Kolie, moc dobře vím, že toto plemeno potřebuje pohyb a zaměstnat
S pejsky mám zkušenosti, s Maxíkem běháme agility, ale kvůli jeho zdravotním potížím zatím nevíme, jak to bude dál...
Přemýšlela jsem, že by bylo super pořídit mu kamaráda, se kterým bych mohla pokračovat v tom co mě baví práce se psem
Bydlíme v bytě, takže dlouhé procházky, chození na cvičák, výlety, agility, dogfrisbee, dogdancing, flyball a další činnosti by byly samozdřejmostí
Chtěla bych se s borderkou aktivně věnovat sportu, učení nových povelů, agility, poslušnosti a sem tam v rámci např. táboru nebo intenzivních víkendů apod. i nějakému jinému sportu jako spestření
Vím, že když pejska pořádně unavíte dokáže vydržet např. než přijdete z práce, ze školy
O psech vím neco víc než něco málo a myslím, že bych "aktivní život s borderkou" zvládla sport mám ráda a psy úplně zbožňuju
Koukala jsem se na jednu CHS, která aktuálně očekává štěňátka a prošla si rodokmen a musím uznat, že mě rodiče okouzlili
Děkuji všem

Co je na tom dotazu tak veselého, že je to smajlík vedle smajlíka?

10.4.2017 20:12
shavoid

XXX.XXX.64.24

Fiona.Praha napsal(a):
Co je na tom dotazu tak veselého, že je to smajlík vedle smajlíka?

Kde dochází slovní zásoba se dávají tři tečky, případně smajlík..

10.4.2017 20:32
Petunie

XXX.XXX.96.35

To snad není možné. Holka se zeptá na váš názor a vy jí budete vyčítat smajlíky...Prostě chtěla slyšet jen vaše zkušenosti. Tak je tam víc smajlíků, no a co, je to asi veselá kopa. No když tam nemá gramatické chyby, tak jí vyčteme aspoň smajlíky...

Lidi...neberte ten život tak vážně.
A mimochodem, myslím si, že je příspěvek napsaný hezky a srozumitelně a je vidět že o tom slečna dost přemýšlí. Jiný by si přinesl psa a problémy by řešil až by nastaly. Držím pěsti mladé slečně ať se dobře rozhodne.

10.4.2017 21:13
LájošM

XXX.XXX.14.251

Domluv se hlavně s rodinou. Zřejmě půjdeš někam na školu, jsi ve věku, kdy se těžko dá odhadnout, co bude za 4 roky. Pokud ale máš rodinu, která tě může nahradit nejen na občasné venčení, ale i po dobu delší nepřítomnosti (např. nemoc, školní či pracovní stáž, dovolená) na hodně náročné psí aktivity, tak proč ne. Vybíral bych ale spíš z klidnějších linií než z vyložených pracáků. Takový nevybouřený pracák vám je totiž schopný zdemolovat byt během jednoho dopoledne.

10.4.2017 21:25
Andrýsek3

XXX.XXX.212.59

Petunie napsal(a):
To snad není možné. Holka se zeptá na váš názor a vy jí budete vyčítat smajlíky...Prostě chtěla slyšet jen vaše zkušenosti. Tak je tam víc smajlíků, no a co, je to asi veselá kopa. No když tam nemá gramatické chyby, tak jí vyčteme aspoň smajlíky...

A mimochodem, myslím si, že je příspěvek napsaný hezky a srozumitelně a je vidět že o tom slečna dost přemýšlí. Jiný by si přinesl psa a problémy by řešil až by nastaly. Držím pěsti mladé slečně ať se dobře rozhodne.

Souhlasím, ale bez minimálně 3 jedovatých příspěvků na osobu, by někdo asi ani neusnul. Holka to má promyšlené, má jasné cíle a ví, co to obnáší, tak ji aspoň vyčteme smajlíka, když už nic jiného nenajdeme.

10.4.2017 21:43
Evv

XXX.XXX.10.12

Zkus si měsíc vstávat o hodinu dřív, to je tak minimum času co budeš potřebovat aby jsi ji ráno unavila aspoň trochu, pak měsíc o dvě hodiny dřív, protože je dost možné že budeš na střední dojíždět, a pak si zkus týden spát maximálně 3 hodiny, protože to je tak průměr kolik ve třídě spíme před zkouškovým, a do toho nezapomeň chodit na agility, a pokud chceš spokojeného psa měla by jsi stíhat i ovečky. Jo a začni pomalu připravovat rodiče na výdaje.

Chápu tě, sama chci AUO, což je dost podobné, ale vím že ještě na nej nemám podmínky, tak si počkám, možná 5let možná 20. Ale raději si počkám než abychom na to daplaceli já i pes.

10.4.2017 21:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.107

Maxikandilek
Máš to "vymyšlený", ale
nedělej to.

10.4.2017 21:49

Andrýsek3 napsal(a):
Souhlasím, ale bez minimálně 3 jedovatých příspěvků na osobu, by někdo asi ani neusnul. Holka to má promyšlené, má jasné cíle a ví, co to obnáší, tak ji aspoň vyčteme smajlíka, když už nic jiného nenajdeme.

Já v těch příspěvcích až tolik jedu nevidím. Spíš zkušenost a rozum.
Nevím jak starý je Maxík, nevím proč se nevěnuje jemu. Proč musí mít v paneláku - bytě BOCku. O to větší bude zklamání, až zjistí, že s tou borderkou to taky nejde samo. Přesně souhlasím s Karamelkou. Plný atlas psích plemen ( pro slečnu asi i vhodnějších ), ale dnes musí mít každá holčina BOCku ( nebo jacka ).

10.4.2017 21:55

..."Zkus si měsíc vstávat o hodinu dřív"...
Někdy dávno tu byl takový vychytaný příspěvek - cituji (přibližně ) :
Dítě chtělo psa. Dostalo plyšového...- tak a teď se k němu budeš chovat, jako k tomu živému. Přesně - ráno vstaneš a půjdeš před školou se psem ven, ze školy pofrčíš rovnou domů, vezmeš psa a půjdeš venčit...jo a každý den umyješ koupelnu a vytřeš chodbu...atd, však víme, co pes obnáší.

10.4.2017 22:16
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

..."Zkus si měsíc vstávat o hodinu dřív"...
Někdy dávno tu byl takový vychytaný příspěvek - cituji (přibližně ) :
Dítě chtělo psa. Dostalo plyšového...- tak a teď se k němu budeš chovat, jako k tomu živému. Přesně - ráno vstaneš a půjdeš před školou se psem ven, ze školy pofrčíš rovnou domů, vezmeš psa a půjdeš venčit...jo a každý den umyješ koupelnu a vytřeš chodbu...atd, však víme, co pes obnáší.

Omyl, to vubec nestaci, ten plysak doma totiz neprudí, ze chce necooooo delaaaaaaaat a zas a zas...

10.4.2017 22:18
asurwic

XXX.XXX.35.45

Já v těch příspěvcích až tolik jedu nevidím. Spíš zkušenost a rozum.
Nevím jak starý je Maxík, nevím proč se nevěnuje jemu. Proč musí mít v paneláku - bytě BOCku. O to větší bude zklamání, až zjistí, že s tou borderkou to taky nejde samo. Přesně souhlasím s Karamelkou. Plný atlas psích plemen ( pro slečnu asi i vhodnějších ), ale dnes musí mít každá holčina BOCku ( nebo jacka ).

Plně souhlasím. Maxíka (pokud není starý nebo nějak nemocný) lze bez problémů také zaměstnat a chodit s ním třeba na ty agility. Byť já jsem milovník šílených magorů, tak jsem si je za dob studia také nemohla pořídit (a bylo to jen dobře). A i líní, nemotorní, flegmatiční (nic ve zlém - to je myšleno s láskou) retrívři se mnou vydrželi každý den po škole trajdat nějaké ty tři až čtyři hodiny po cvičáku nebo po lesích a o víkendech + prázdninách jezdit po tréninkových akcích.

Zrovna u BOC se člověk může trefit do super akční povahy s ochotou spolupracovat a po práci odpočívat, ale je také velká šance, že slečna schytá flegmouše, který se jí na trénink vykašle a bude chrápat celé dny s Maxíkem v pelíšku nebo psychouše, kterého na sport nebude moci využít, protože bude mít pes hromadu různých "stavů", které bude třeba řešit a na nějaké cvičení nezbude čas, chuť ani síla riskovat, že si pracně vydřené chování zkazí jedním šokem na akci. No další možností je samozřejmě hyperaktivní magor, který bude pro normální život nepoužitelný, nevydrží v pohodě chvíli v klidu a bude terorizovat svou potřebou makat celé okolí.

Takže moje otázka zní, proč zrovna BOC? Proč je tím vybraným nejvhodnějším plemenem?

10.4.2017 22:33
tralalák

XXX.XXX.14.251

Evv napsal(a):
Zkus si měsíc vstávat o hodinu dřív, to je tak minimum času co budeš potřebovat aby jsi ji ráno unavila aspoň trochu, pak měsíc o dvě hodiny dřív, protože je dost možné že budeš na střední dojíždět, a pak si zkus týden spát maximálně 3 hodiny, protože to je tak průměr kolik ve třídě spíme před zkouškovým, a do toho nezapomeň chodit na agility, a pokud chceš spokojeného psa měla by jsi stíhat i ovečky. Jo a začni pomalu připravovat rodiče na výdaje.

Chápu tě, sama chci AUO, což je dost podobné, ale vím že ještě na nej nemám podmínky, tak si počkám, možná 5let možná 20. Ale raději si počkám než abychom na to daplaceli já i pes.

AUO se mi teda zas tak povahově podobný nezdá. První nám nerozkousal vůbec nic, další byl ničitel pár měsíců, ale žádná tragédie. V dospělosti jim stačí ráno půlhodinka, dopoledne prospí, až odpoledne mají víc aktivity. V bytě neotravují, že by si chtěli se mnou hrát, počkají si na ven. Jeden je dokonce poměrně velký lenoch, tomu by ke štěstí stačili jen čichací procházky. S druhým se chodí běhat (cca10 km), ale není to denně.
Když jsem nemocná, klidně se mnou tráví den ležením vedle postele.
Hodně času jsme venku, cvičíme, chodíme na procházky do lesa, ale je to víc kvůli mně, než že by si to psi vynucovali.

Hodně lidí si myslí, že AUO a BOC je skoro to samé, ale není, jen podobně vypadají. Sice samozřejmě můžete narazit na hodně energického ausíka, ale to i na klidnou borderu.

10.4.2017 23:23

shavoid napsal(a):
Zaprvé - uber prosím těch smajlíků, tvé vyjadřování to značně shazuje - můžeš být na svůj věk znalá sebevíce, ale tohle ti na důvěryhodnosti moc nepřidává. Ale to jenom na okraj.
Moje bordera chodí na 2-3 hodinové vycházky, kde má naprosto volný pohyb úplně každý den, to je prostě dané minimum. Není to stroj, aby se jí dal pořád házet disk, dělat s ní triky a drtit jí na agility - jsou to mimořádně pracovitá stvoření, která ale potřebují velmi citlivý a chápající přístup.
Já měla borderu na sídlišti naštěstí jen chvilku a vím, že už bych jí to nikdy neudělala, potažmo ani jinému psovi.
Pro dospělého člověka, který má auto je plně mobilní a disponuje sám vlastními financemi a má víceméně budoucnost jistou to takový problém není - chce to více úsilí, ale i v bytě se dá vyžít s borderou.
Ale pro mladou holku, která neví co bude za pár let mi to vůči psovi přijde jako holá nezodpovědnost. Já taky ve tvém věku mermomocí chtěla dalšího psa (měli jsme starší labradorku) a teď jsem nesmírně ráda, že jsem to neudělala.
Nemáš auto, nemáš vlastní finance na aktivity a chtít to věčně po rodičích taky nemůžeš. Nevíš, jestli budeš studovat VŠ a co vůbec střední? Nevíš, co potom budeš mít za práci. Budeš mít psa v plné kondici zavřeného doma, protože budeš dělat na směny, nebo ho necháš na krku rodičům? Budeš chtít vyjet do zahraničí? Na studijní pobyt?
Bordera není jednoduché stvoření, jsou často reaktivní na pohyb (i reaktivní obecně), to je třeba korigovat. A jestli si nebudeš brát výstaváka, ale chceš dobrého psa na sport - soužití s takovým pracákem není žádný med, koneckonců dobrý sportovní pes nemá na sídlišti co dělat.
Dobrá bordera pase a když nemá ovce, najde si jiné objekty zájmu - kola, auta, lidi, psy, děti... a nebo toho kavalírka.

Ad to pasení - jak je bordera módní plemeno (bohužel) a berou si je lidi, co si myslí, že je vyběhají hodinu/dvě v parku s talířem, tak bývají často problémy s ostatními psy. Ne každý to pasení vydýchá. Můj by se zjevil, jak vidí kluka, a bordeří holky ho taky nijak extra neberou. Nechápe to chování a obtěžují ho tím.

11.4.2017 06:29

"Nevím jak starý je Maxík, nevím proč se nevěnuje jemu"

"Maxíka (pokud není starý nebo nějak nemocný) lze bez problémů také zaměstnat a chodit s ním třeba na ty agility"

V úvodu úvodního příspěvku zadavatelka píše:
"s Maxíkem běháme agility, ale kvůli jeho zdravotním potížím zatím nevíme, jak to bude dál... "

není špatné si přečíst, na co reaguji...

"Omyl, to vubec nestaci, ten plysak doma totiz neprudí, ze chce necooooo delaaaaaaaat a zas a zas... "
tohle je za a) o výběru rodičů a konkrétního štěněte, a za b) o inteligentním spolužití ze strany člověka, který psu dá zaměstnání ale taky odpočinek a nevytočí borderu do hyperaktivního magora, u nich to jde snadno, to je fakt.

11.4.2017 06:38
rapotacka11

XXX.XXX.32.107

Té holce je čtrnáct .
Ve čtrnácti jsme snad všichni všechno věděli a nic nebyl problém.

11.4.2017 06:43
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Petunie napsal(a):

Co je špatného na otázce, proč tolik smajlíků?

Dobrý den - ha ha ha, chtěla bych se zeptat na váš názor - ha ha ha, přiznám se - ha ha ha, je mi 14 - ha ha ha.

Vážně chtěla slečna radu - ha ha ha?

11.4.2017 06:46
scylla

XXX.XXX.150.32

Dobrý večer
Děkuji všem

Proč by bordera nemohla být v bytě? Každá bordera nemusí být magor, je to nežádoucí, i když vydáváno u nás za standard, ale například bordery u protinožců jsou normální psi, kteří chtějí pracovat, ale nevykazují znaky magorů jako české bordery.

11.4.2017 08:39

scylla napsal(a):
Proč by bordera nemohla být v bytě? Každá bordera nemusí být magor, je to nežádoucí, i když vydáváno u nás za standard, ale například bordery u protinožců jsou normální psi, kteří chtějí pracovat, ale nevykazují znaky magorů jako české bordery.

Není to tak, že bordery u protinožců zpravidla pasou? Znám border několik
a z toho jejich pokrčeného těla s upřenýma očima ( nevím, jak to líp popsat) bych se "picla". Couvá, oči upřené na psovoda, vyplazený jazyk, poklona, šťouch do klacku...dopředu běží jen za tím klackem, vyplivne a zas a znova. A to píšu o těch vychovaných, utahaných. Ne o těch, co pasou auta, lidi, kola, jiné psy...

11.4.2017 08:44
scylla

XXX.XXX.150.32

Není to tak, že bordery u protinožců zpravidla pasou? Znám border několik
a z toho jejich pokrčeného těla s upřenýma očima ( nevím, jak to líp popsat) bych se "picla". Couvá, oči upřené na psovoda, vyplazený jazyk, poklona, šťouch do klacku...dopředu běží jen za tím klackem, vyplivne a zas a znova. A to píšu o těch vychovaných, utahaných. Ne o těch, co pasou auta, lidi, kola, jiné psy...

Co jsem měla možnost poznat, tak chovají na vyrovnaných jedincích a magory z chovu vyřazují a bordery tam mohou být i parťáci do rodiny. Jsou prostě vyrovnaní a není tam zvyk - máte borderu, tak musíte 10 hodin denně cvičit všechno možné, jinak vám rozebere barák. Protože oni po nich chtějí skutečnou práci, pokud je mají pořízené k práci, a dobrou práci magor prostě neodvede, to zatím tady málokomu došlo.

11.4.2017 08:56

..."Protože oni po nich chtějí skutečnou práci"...
Tohle bude jádro "pudla".
( Jinak si myslím, že je málo destinací (?), kde jsou tak rozcápaní lidi a potažmo psi, jako v ČR.

11.4.2017 09:01
asurwic

XXX.XXX.49.145

scylla napsal(a):

No, zrovna temperamentní plemena od protinožců jsou známé jako časované bomby. U nich však fungují jak píšete v pohodě. A víte proč?

Australské BOC (+ kelpie, AKO, ACD a další) nenajdete na každém rohu ve městě, protože tam prostě (dle slov australců) nepatří. Na sport si je pořizuje malá část kynologů a zpravidla ti, kteří jim mají co nabídnout a vědí, do čeho jdou. Naprostá většina těchto psů je na venkově, kde nalítají za den neskutečné množství kilometrů, které málokterá česká BOC dá za celý týden i když ji bude majitel prohánět u kola a na agility. Ti psi také z důvodu extrémně velkého stáda jen neobíhají okolo jako v Evropě, ale pracují jinak - poštípávají do nohou a tím se skvěle "ventilují". Jejich úkolem není pouze pasení, ale obvykle i hlídání. Navíc pokud by už byli magoři (proháněli by auta a podobně) tak se na to nepřijde, jelikož celý život žijí u toho stáda bez kontaktu se zbytkem světa.

Potom, co se dovezou k nám jako skvělí psi pro výkon a začínají po nějaké třetí, čtvrté generaci šílet, protože je nikdo nijak nevyužívá. Ale to už jsou z nich "čeští psi" a pak někdo tvrdí, jaké tu mám magory, že?

11.4.2017 09:12
scylla

XXX.XXX.150.32

asurwic napsal(a):
No, zrovna temperamentní plemena od protinožců jsou známé jako časované bomby. U nich však fungují jak píšete v pohodě. A víte proč?

Australské BOC (+ kelpie, AKO, ACD a další) nenajdete na každém rohu ve městě, protože tam prostě (dle slov australců) nepatří. Na sport si je pořizuje malá část kynologů a zpravidla ti, kteří jim mají co nabídnout a vědí, do čeho jdou. Naprostá většina těchto psů je na venkově, kde nalítají za den neskutečné množství kilometrů, které málokterá česká BOC dá za celý týden i když ji bude majitel prohánět u kola a na agility. Ti psi také z důvodu extrémně velkého stáda jen neobíhají okolo jako v Evropě, ale pracují jinak - poštípávají do nohou a tím se skvěle "ventilují". Jejich úkolem není pouze pasení, ale obvykle i hlídání. Navíc pokud by už byli magoři (proháněli by auta a podobně) tak se na to nepřijde, jelikož celý život žijí u toho stáda bez kontaktu se zbytkem světa.

Potom, co se dovezou k nám jako skvělí psi pro výkon a začínají po nějaké třetí, čtvrté generaci šílet, protože je nikdo nijak nevyužívá. Ale to už jsou z nich "čeští psi" a pak někdo tvrdí, jaké tu mám magory, že?

Mám kamarádku a spolužačku, co tam 40 let žije a je chovatelku BOC, takže trošku něco vím o tom, jak tam chovají a žijí BOC a asi ví, co čem mluví, když tvrdí, že Evropy žádný její odchov nikdy nepůjde. Je tam ke psům naprosto jiný přístup než tady a povahové vady se nevydávají za standard a normální chování jako tady.

11.4.2017 11:52
Sapp

XXX.XXX.134.117

Odpověď na zadané téma, jestli může být BOC v bytě je samozřejmě ano. I kvalitní sporták a pracák nemá důvod se neválet v peřinách . Ale tímto asi tak končí.
Nikdy neříkej nikdy, ale pokud bych měla dát své nikdy, tak by to bylo nepořizovat si psa workoholika na ležení 8-10h doma(a je naprosto jedno, jestli v bytě nebo na zahradě, kotci) a jít si s ním třikrát týdně odskákat agility. Bordery nemají být psychopatičtí neurotici, hyperaktivita je chyba, ale jak jsou lidé línější a línější, přijde jim běžný pohyb něco nadstandardního.

11.4.2017 11:56
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Bordera je často využívaným asistenčním psem. Nedovedu si představit, kdyby to byla primárně hyperaktivní rasa, jak by mohla takto fungovat u hendikepovaných lidi.

11.4.2017 12:01
Sapp

XXX.XXX.134.117

Lexaurin napsal(a):
Bordera je často využívaným asistenčním psem. Nedovedu si představit, kdyby to byla primárně hyperaktivní rasa, jak by mohla takto fungovat u hendikepovaných lidi.

Přesně tak. Já se svým psem pracuji jak s jednotlivci, tak při hromadné terapii na oddělení, můžu psa vložit do lůžka k umírajícímu a bude naprosto klidný. A po práci se můžu jen převléct do psích věcí a jet na xhodin na obrany, kde se z něj stane démon :).

11.4.2017 15:08
shavoid

XXX.XXX.64.24

Já holčinu nijak nepodceňuju, spíš jsem si vzpomněla, když bylo 14 mě a taky jsem děsně moc chtěla borderu. Neříkám, že jinde to nefunguje a samozřejmě jí přeji, aby dál dělala co jí baví, ale je to závazek cca na 15 let.. no a dál to znáte.
Já měla labradorku a hrozně moc jsem chtěla nějakého toho rychlého psa na agility, který pro mě udělá první i poslední, se kterým bude zkrátka větší sranda než s tím labradořím válečkem.
Pak jsem ale odjela na intr a labrador zůstal doma matce - bez většího vyžití, bez agility a beze mě. Pak jsem studovala vysokou cca 400 km od domova, kde psa nebylo kam dát a pak fena zemřela, aniž bych s ní poslední chvilky byla.
Osobně jsem fakt ráda, že jsem dalšího psa nelámala přes koleno a mám je až po vysoké, kde to mám v klidu. Zase, každý je v jiné situaci.

11.4.2017 19:29
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Znam v sidlisti dve bordery. A jsou to uplne normalni psi. Jedna sice uléhà na zem, kdyz ji mijime, ale jinak si ji rodice poridili k synovi autistovi, protoze se docetli, ze je bordera prave k tem hendikep. vhodna. A ta jejich je v pohode. Jednou denne s ni chodi panecek do prirody, kde ji hazi talir a tak, jinak si zije jako kazdy jiny pes. Nevysira, neni porad ve strehu" co bude", nehoni auta, jine psy ani kolisty. Dalsi bydli nad nami, take klidny vyrovnany pes. Pak potkavam slecnu se dvema borderaky a papillonkou- rikala, ze papillonka je akcnejsi nez borderaci- a to byli kryci psi. Krome toho, ze byli vyvhovani, se tozhodne nechovali jako magori.
A tak si rikam, podobne jako scylla, jestli ty silenky z nich vazne nedelaji lidi. Maji renome, ze "musi makat" a tak je panecci proste pretahuji a tim, ze je u cinnosti jeste odmenuji at uz hrou nebo pamlskem je od mimina uci, ze je pro ne vyhodnejsi byt hyperaktivni.
Ale muzu se samozrejme plest.

11.4.2017 20:20
Atheira

XXX.XXX.50.119

Lexaurin napsal(a):
Znam v sidlisti dve bordery. A jsou to uplne normalni psi. Jedna sice uléhà na zem, kdyz ji mijime, ale jinak si ji rodice poridili k synovi autistovi, protoze se docetli, ze je bordera prave k tem hendikep. vhodna. A ta jejich je v pohode. Jednou denne s ni chodi panecek do prirody, kde ji hazi talir a tak, jinak si zije jako kazdy jiny pes. Nevysira, neni porad ve strehu" co bude", nehoni auta, jine psy ani kolisty. Dalsi bydli nad nami, take klidny vyrovnany pes. Pak potkavam slecnu se dvema borderaky a papillonkou- rikala, ze papillonka je akcnejsi nez borderaci- a to byli kryci psi. Krome toho, ze byli vyvhovani, se tozhodne nechovali jako magori.
A tak si rikam, podobne jako scylla, jestli ty silenky z nich vazne nedelaji lidi. Maji renome, ze "musi makat" a tak je panecci proste pretahuji a tim, ze je u cinnosti jeste odmenuji at uz hrou nebo pamlskem je od mimina uci, ze je pro ne vyhodnejsi byt hyperaktivni.
Ale muzu se samozrejme plest.

Tak třeba zrovna tady ve vedlejší vesnici mají jednu bocku na pidi dvorku. Že by byla hyperaktivní z toho, že by ji někdo přetahoval, se říct nedá, protože z toho dvorku nevystrčí nos.
Rozčiluje mě už jen to, jak ji vidím, jak se tím typicky bordeřím pohybem, jaksi divně nahrbená (jo, je to věc, co je mi na borderách prostě z nějakého důvodu hrozně nesympatická) řítí k plotu, tam s výrazem totálního šílenství několikrát přetočí a pak lítá sem a tam a jen co projdem, zase maže pást hromadu hlíny. Ten pes je máklej a z přetažení to fakt nemá.

11.4.2017 20:35
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Atheira napsal(a):
Tak třeba zrovna tady ve vedlejší vesnici mají jednu bocku na pidi dvorku. Že by byla hyperaktivní z toho, že by ji někdo přetahoval, se říct nedá, protože z toho dvorku nevystrčí nos.
Rozčiluje mě už jen to, jak ji vidím, jak se tím typicky bordeřím pohybem, jaksi divně nahrbená (jo, je to věc, co je mi na borderách prostě z nějakého důvodu hrozně nesympatická) řítí k plotu, tam s výrazem totálního šílenství několikrát přetočí a pak lítá sem a tam a jen co projdem, zase maže pást hromadu hlíny. Ten pes je máklej a z přetažení to fakt nemá.

Tak jeste, jestli to treba nema vrozene . Jestli nebyli magori uz rodice, neznam standard- budu si ho muset precist

11.4.2017 20:39
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

TEMPERAMENT:
Živý, pozorný, poslušný a inteligentní. Nesmí být ani nervózní ani agresivní.

11.4.2017 20:42
Atheira

XXX.XXX.50.119

Lexaurin napsal(a):
Tak jeste, jestli to treba nema vrozene . Jestli nebyli magori uz rodice, neznam standard- budu si ho muset precist

Je to možný, každopádně, já bych se na jejím místě taky zcvokla. Ten dvorek je jen rozhrabaná suchá hlína, nikde ždibec trávy. V rohu hromada nějaký suti. Ona tam prostě jenom tak bezhlavě lítá, pase všechno možný nebo se točí u plotu, když kolem někdo jde.
Ale jen jsem prostě chtěla říct, že klidně může zmagořit i z toho, že nedělá vůbec nic. Z jinýho psa by se možná stal typickej vesnickej uřvanej štěkač. Bocka má spíš víc sklony k tomu, takhle zmagořet. Nebo aspoň mně to tak přijde.

11.4.2017 20:49
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Atheira napsal(a):
Je to možný, každopádně, já bych se na jejím místě taky zcvokla. Ten dvorek je jen rozhrabaná suchá hlína, nikde ždibec trávy. V rohu hromada nějaký suti. Ona tam prostě jenom tak bezhlavě lítá, pase všechno možný nebo se točí u plotu, když kolem někdo jde.
Ale jen jsem prostě chtěla říct, že klidně může zmagořit i z toho, že nedělá vůbec nic. Z jinýho psa by se možná stal typickej vesnickej uřvanej štěkač. Bocka má spíš víc sklony k tomu, takhle zmagořet. Nebo aspoň mně to tak přijde.

Asi jo, ten dvorek je urcite na hospitalismus- to je z drivejska z nemocnic- kdyz nebyly maminky s detmi ve spitale a batolata byla zavrena v postylkach- tak se po nejake dobe jen kyvaly sem a tam a tak... Nebo kdyz jsem videla ledniho medveda v zoo v kleci- chodil tam a zpet, podel mrizi s naprosto shodnym zaklonem hlavy pri otocce, porad, hodiny, no chudak.
Take je spoustu bocek bez pp, takze se mnozi cokoli, pak to tak vypada

11.4.2017 21:14
shavoid

XXX.XXX.64.24

Atheira má pravdu, kolem takové jezdím do práce.. lítá mi za světlem auta :( a není první a poslední. Já bych si je všechny vzala, šílené bordery se mi začaly líbit :).

12.4.2017 08:20
Karamelka

XXX.XXX.109.127

Vyberte si radši Šeltičku, nebo Kolii, třeba krátkosrstou, budou víc v pohodě. Já za sebe bych už Borderu nechtěla, i když tu naší celá rodina milujeme a má u nás péči mojí i mých synů se snachami, takže se fakt nenudí, ale nesmí potkat míček, nebo cokoli jiného aspoň trochu jemu podobného.To je jak v tranzu, nic jiného nevnímá a jen pase míček dokola...strká nám ho pod nohy a chce ho házet, donese a znova-klidně do padnutí, přesně ten bordeří nahrbený postoj a upřený pohled, jak zdrogovaná.Když míček shovám a ona vidí kam, vydrží hypnotizovat to místo a není možné jí odvolat.Ale jinak je fakt chytrá, domluvím se s ní lépe jak s některými lidmi...

12.4.2017 14:15
Lassa22

XXX.XXX.213.126

Nechtěli by jste nějakou menší rasu?

29.4.2017 23:54
samik49

XXX.XXX.78.43

Za sebe říkám - klidně si borderu pořiď :) Vypadá to, že jsi připravená dobře, a pokud nemáš jiné zájmy, psovi určitě zvládneš poskytnout dost vyžití.

Tady se bordery obecně dost démonizují, nejsou to zas tak šílení nadpsi, jak se může zdát :D

My máme bocku taky v bytě, v paneláku na sídlišti. Standardně s ní chodím ven 3x denně, z toho jen jednou na dlouhou procházku nebo vyloženě nějakou aktivitu - canicross (zatím chodí na tréninky běhat jen na volno), dogdancing, pasení. Stačí jí klidně hodinka a pak je schopná celé odpoledne prospat. Když jsem hodně vytížená v práci, stane se, že to sídliště jen obejdeme, na louce potrénujeme poslušnost, triky, chvíli házíme míček a jdeme domů a taky to přežije. Maximálně s ní pak ve volné chvíli udělám pár hlavolamů nebo procvičím nějaké náročnější cviky s klikrem, to během půl hodinky odpadne.
Fence je teď 10 měsíců a doma nám ani jako štěně nic nezničila, když nepočítám zapomenutý hadr na boty nebo pohozený ponožky. Sama doma je klidná, zaleze do postele nebo pod postel a spí. Naučila se prostě na režim a ví, že se doma nemusí vzrušovat, pokud se někdo nechystá ven nebo se zrovna nepřipravuje jídlo :)
Ad pasení - samozřejmě má ráda, když jí kopu šišku nebo míček, ale nabízí to spíš jako hru, stejně jako občas vybídne třeba k přetahování. Rozhodně u toho není v transu, míček stačí schovat do kapsy, šišku prostě překročím, řeknu jdeme a hned běží dál, nijak si to nevynucuje. Nepase ani lidi, auta nebo tak. Když jsem s ní začínala běhat, tak mě zpočátku měla tendence štípat, ale během cca měsíce se to úplně odnaučila a teď to už vůbec nedělá, normálně běží přede mnou nebo u nohy. Jediný, co řešíme, je nabíhání na cyklisty, ale tréninkem s figurantem - cyklistou se to taky daří odbourávat :)

Takže bych z toho neměla na Tvém místě nějaké extrémní obavy. Dnes už dávno borderky nejsou výhradně pracovní plemeno, většina lidí je prostě má jako parťáky na sporty a tak nějak pro všechno...

Přidejte reakci

Přidat smajlík