Triky - packa přes nos

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

bocamy

26.4.2017 19:37
bocamy

XXX.XXX.89.210

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám naučit psa držet packu na nose? Umí si jakoby šáhnout na nos (jako když si dá "facku" :), ale tu packu si tam nedrží. Mohli byste mi prosím poradit, jak to psovi vysvětlit?
Děkuji.

26.4.2017 23:17
asurwic

XXX.XXX.47.242

Jsou asi dvě nejpochopitelnější možnosti:

1) Tento způsob je jednodušší. Když pes už umí jeden dotyk, tak začněte zvyšovat obtížnost a chvalte až po druhém dotyku. Zpočátku dávejte druhý povel pro druhé ťuknutí se do čumáčku, později chvíli čekejte, aby měl pes možnost sám dva dotyky za sebou vykonat. Když nebude vědět, zase samozřejmě napovězte slovem a pochvalte za splnění. Pes by měl pochopit, že se má snažit dotýkat po jednom povelu pořád dokola, dokud nepřijde ukončení - odměna. Až bude dělat povel dvakrát a vícekrát jen na jeden Váš signál, tak chvalte za to, že se tlapkou nedotkne mezi dvěmi promáchnutími země. K tomu pomůže, pokud už umí držet zvedlou pac dlouho ve vzduchu, bez toho, aby se něčeho dotýkal nebo aby "Vás s ní chytal" (pokud to neumí, doučte ještě před začátkem celého tréninku). Z úrovně zvednuté nohy (bez stoupnutí na zem) a máchání si přes čumáček už je snadné jen postupně zkracovat pohyby tlapky, až dojdete do fáze, kdy si bude soustavně třít nos a nohu nedbude dávat k zemi. V tu chvíli přijde pochvala jen za to, kdy pohyb packy na chvíli zastaví a nebo alespoň zpomalí a zůstane na chvíli (zpočátku ani ne pár sekund) v pozici "styď se". Po zvládnutí každého kroku se už nevracejte k předchozímu. Pokud však něco nepůjde dál, dotrénujte předchozí fázi pořádně.

2) Pokud používáte klikr nebo jiný maker, tak můžete zkusit zachytávat žádoucí pozici s tlapkou na čenichu. Časově je to kratší, ale pro Vás i pro psa trošku technicky složitější.

26.4.2017 23:26
asurwic

XXX.XXX.47.242

PS. Můžu se ještě zeptat ze zvědavosti, jestli jste "facku do nosu" učila přes lepenu / jiný předmět na čumáku a nebo jiným způsobem?
Díky.

bocamy

27.4.2017 17:07
bocamy

XXX.XXX.89.210

Děkuji moc. Tenhle trik znám tak, že se učí přes izolepu na nose. Tak jsem to zkusila, ale ta moje blbinka nic nedělala. Asi věřila, že když jí tam něco dávám já, tak je to ok. Každopádně jsem byla rozhodnutá jí ten trik naučit a tak jsem použila menší kus látky, který jsem jí položila na čumák (opravdu menší, aby mi to později nedělala třeba s košíkem). Bylo to "těžší" a viditelnější než izolepa a tak na to reagovala. Pak jsme to už klikrem ladili, ale došli jsme právě jenom k té "facce". Tak to zkusíme dotáhnout k dokonalosti, ještě jednou děkuji :).

27.4.2017 18:32
asurwic

XXX.XXX.41.22

bocamy napsal(a):
Děkuji moc. Tenhle trik znám tak, že se učí přes izolepu na nose. Tak jsem to zkusila, ale ta moje blbinka nic nedělala. Asi věřila, že když jí tam něco dávám já, tak je to ok. Každopádně jsem byla rozhodnutá jí ten trik naučit a tak jsem použila menší kus látky, který jsem jí položila na čumák (opravdu menší, aby mi to později nedělala třeba s košíkem). Bylo to "těžší" a viditelnější než izolepa a tak na to reagovala. Pak jsme to už klikrem ladili, ale došli jsme právě jenom k té "facce". Tak to zkusíme dotáhnout k dokonalosti, ještě jednou děkuji :).

Já taky děkuji za info ohledně začátku. Vždy to u všech zkoumám.

Ono to teď popravdě máte o dost těžší, když už se pes naučil ten pohyb kvůli odstranění lepenky / látky. Udržení packy na nose je pro něj činnost, která v jeho hlavě na to promáchnutí příliš nenavazuje. Když začínáte pracovat z lehu tak, že učíte psa spojovat čumák s tlapkou bez pomůcky a pak přejdete pomalu do sedu, tak je to mnohem snažší a pro hafana i pochopitelnější. Každopádně to ale samozřejmě lze dopilovat i tak.

Přeji hodně štěstí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík