Vím, že je tu asi hodně dotazů na aporty, ale já už jsem doopravdy zoufalá. Můj boxer, Angel je prostě neaportovací tip. Vyzkoušela jsem různé předměty, pěška, míček, tenisák, provaz, no všechno abych zjistila jestli se mu něco víc líbí, ale nic. Hodím mu to a on radostně přiběhne k dané věci a blbě na ní kouká. To je jeden problém. Pokud se mu nějakým zázrakem vzít jí do huby, buď jí pustí během cesty ke mně nebo přiběhne a pustí ji před moje nohy. Na vodítku to nefunguje. Pokaždé když s ním škubnu, třeba i jen lehce pustí ji. Deset bodů na zkoušce je škoda ztratit.
Prosím o každou radu i připomínku.
hmn

XXX.XXX.74.218
Lucko, to nevypadá na problém s předmětem, ale že ten pes prostě neví, co má dělat. Jak jsi ho "aport" učila, on ten cvik má více fází...
V každém případě bych ho zcela mimo naučila nejdřív povel "drž" - v předsednutí, v klidu. Zároveň i při hře - přetahování (ale tam bacha, abys neříkala drž když pes pouští).
Zkoušeli jsme nejdřív nějak aby projevil zájem o předmět např. míček. Potom jsme mu ho hodily. Nadšeně pro něj běžel. Zavolala jsem ke mně a trochu couvala, aby si mě všiml. Přiběhl a dokonce si sednul i s aportem v hubě. Další týden ovšem se stejným postupem udělal, co je psané výše. Úplně ochladnul vůči míčku i ostatním předmětům.
Taky teď učím - přes klikr trénink, nejprve dotek nosem do dlaně, pak zájem o míček (uzlík, cokoliv, ideálně něco, co se psovi dobře bere do huby), jeho vzetí do tlamy a přidávám povel Drž. Teď jsme po třech dnech (cca po 10 minutách cvičení denně) ve fázi, že pes bere míček do huby spolehlivě a začíná povel chápat. Až bude mít v "drž" delší výdrž, začnu to spojovat s dotekem do dlaně a od toho už je pak jen krůček k "dej", kdy pes míček upustí do dlaně :) Pak plánuju postupně trénovat na delší vzdálenost. Pes musí hlavně pochopit ty souvislosti, můj to stejně jako váš sám od sebe prostě nechápal :D.
LucakKvapilova
napsal(a):
Děkuji za radu akorát to zkusím bez toho do ruky, protože to potřebujeme na zkoušky.
Nejdřív bych vzala nějaký míček na provázku, nebo uzel a prostě bych ho vyprovokovala ke hře, aby držel a přetahovala bych se s ním, tak aby měl o předmět zájem, poté bych hodila, na youtube je hodně videí jak na aport. Jinak taky máme boxera, který není žhavý z aportování.
Aport chce čas, zvlášť pokud nemáte psa, co ho to baví přirozeně.
Zkuste to naučit jako každý jiný poslušnostní cvik. Posaďte si ho před sebe v klidu doma a po malých krůčkách učte. Prvně jen držení v tlamě, pochválit už jen to, že se aportu dotkne, pak že ho vezme (nebo mu ho jemně vložíte do tlamy). Opravdu stačí jen že ho v té tlamě má, už musíte chválit. A až mu nebude vadit aport v tlamě, budete prodlužovat dobu. Ale jen po vteřinách, ne mu ho tam narvat, když pes nechce a je vidět, že je to na něj moc.
A až na váš povel bude držet aport déle, teprve pak přejděte na zvedání aportu ze země. Potom zvedání ze země přímo do ruky. A až toto bude umět perfektně, budete dávat aport na zem dál od sebe. A tak dál, až bude skutečně pes vědět, co po něm chcete, můžete odhazovat.
elikk

XXX.XXX.26.166
Ucení aportu -na zkoušky -u neaporteru není uplne jednoduche, ale ne nemozne
Radit po netu je nesmysl, potrebujete, aby vas někdo videl nazivo a poradil opravdu konkretne.