Frederick
XXX.XXX.218.145
Dobrý den.
Chtěl bych se optat jak jste naučili svého psa samotě, když odejdete z domova do práce.
Řeči lidí, že psa by si neměl pořizovat ten, kdo je v práci 8-9, je si myslím nesmyl. Většina lidí tak pracuje a psi mají.
Plánuji si pořídit frbula v létě a plánuji na to vyhradit si 14 dní kdy s ním budu moci být v kuse doma. Začal bych ho hned druhý den po přivezení učit postupně cca od 5 minut samoty.
Jaké maté tedy vy zkušenosti? A je to dobrý nápad si pořídit parťáka na procházky, které dostane po práci v plné míře i před prací.
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já můžu napsat jen čerstvou zkušenost se štěnětem zlatého retrívra. Doma jsme s ní byli cca 3 týdny a mimo občasnou krátkou nepřítomnost ten poslední týden nechával manžel štěně cca hodiny až 2 hodiny samotné, postupně prodlužoval. Teď je stará něco přes 3 měsíce, doma je sama od cca 6ti hodin do 15 odpoledne, v 11 přijede manžel vyvenčit, nakrmit a zase vyvenčit. V pohodě vydrží, trochu kňourá, když odcházíme, ale při příjezdu je vidět, že skoro celou dobu spala. Zničila jen úchytky od botníku a kus linolea
Je fajn, že na to máte vyhrazený čas. Štěně určitě 8-9 hodin bez venčení nevydrží, takže bude potřeba mu zařídit vyvenčení i během dne. Pro dospělýho zdravýho psa by to neměl být problém.
Základní principy - nelitovat psa, neloučit se s ním a nevítat se s ním. Vaše odcházení a to, že je on sám, je ta nejnormálnější věc na světě, a jestli to někomu připadá divné (jako třeba tomu pejskovi), nejspíš spadl z marsu. Trochu přeháním :)
Já bych s tím klidně začala už první den, nechat ho "náhodou" v jedný místnosti a jít do jiný, za chvíli se vrátit. A později ho zase omylem nechat doma a vyběhnout před barák. Prostě aby bylo jasný, že to je fakt ta nejběžnější součást života.
Frederick
XXX.XXX.218.145
Po dovolené co bych nechával psa doma od cca 7 hod od 16 hod, můžu ještě odběhnout z práce o polední pauze kterou mám 30 min a práci mám cca 3km od bytu. Určitě radši obětuji svůj oběd a pak do sebe něco hodím v práci, než aby pes trpěl a jel bych ho vyvenčit a nakrmit.
Frederick
napsal(a):
Po dovolené co bych nechával psa doma od cca 7 hod od 16 hod, můžu ještě odběhnout z práce o polední pauze kterou mám 30 min a práci mám cca 3km od bytu. Určitě radši obětuji svůj oběd a pak do sebe něco hodím v práci, než aby pes trpěl a jel bych ho vyvenčit a nakrmit.
To by bylo fajn...
Já štěňata učila být sama doma klasickou cestou...procházka, štěně utahat (samozřejmě s ohledem na věk a možnosti štěněte) pak nějaký papáníčko a pak většinou štěně odpadne...zkraje to byla třeba jen hoďka, pak se doba samozřejmě prodlužuje, ale vzhledem k tomu, že u mě mají všechna štěňata režim...pohyb, papání, odpočinek na místečku, tak s tím zatím žádný ze psů neměl problém...učím to defakto od druhého dne, co štěně přijde k nám...abychom to za dobu, kdy máme dovolenou zvládli a štěně pak nebylo vystresované, když zůstane samo...i když u nás se jedná většinou jen o pár hodin - třeba dopolko..