PetraD.

XXX.XXX.17.84
Dobrý den, můj pes začíná mít kašel. Bylo mi doporučeno mu dát jitrocelový sirup, ale jaké množství kolikrát denně dát 15 kilovému psovi? Děkuji za případnou radu.
PetraD.

XXX.XXX.17.84
Děkuji za odpověď... jak se pozná psincový od normálního? Dá se to nějak rozpoznat?... navíc mám psy tři, nemohu je oddělit, dá se nějak jinak minimalizovat, aby to od sebe chytli?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psincový je "normální" kašel. je to obecný název pro různé psí respirační virózy. nakažlivé je to vždycky.

Psincový kašel je normální kašel, zdravého silného psa přejde během týdne bez veta. Kdyby se pes horšil, cokoliv se vám nezdálo tak na veterinu. Spíš BACHA až budete kupovat sirup, musí být slazený cukrem, pes nesmí umělé sladidlo, což se mě stalo že mě v lékárně nabídly, když je to pro psa tak bez cukru že? Ne to by ho zabilo, koukali na mě jak z jara, tak pozor na tohle. Můžete dát i čaj slazený medem, celaskon a nebo sirup s echinaceou, psa nechat v klidu, bez zátěže a zbytečně necourat venku a neroznášet na ostatní psy v okolí
napsal(a):
Psincový kašel je normální kašel, zdravého silného psa přejde během týdne bez veta. Kdyby se pes horšil, cokoliv se vám nezdálo tak na veterinu. Spíš BACHA až budete kupovat sirup, musí být slazený cukrem, pes nesmí umělé sladidlo, což se mě stalo že mě v lékárně nabídly, když je to pro psa tak bez cukru že? Ne to by ho zabilo, koukali na mě jak z jara, tak pozor na tohle. Můžete dát i čaj slazený medem, celaskon a nebo sirup s echinaceou, psa nechat v klidu, bez zátěže a zbytečně necourat venku a neroznášet na ostatní psy v okolí
Ano, mí psi taky měli psincák, netrvalo to u nich snad ani týden, skoro jsem to nepoznala. Dávil se jen berňák jednou, ale proto, že jsem věděla, že se ve vesnici objevil, došlo mi, o co jde. Dostávali jitrocelák domácí výroby, bez problémů se vykurýrovali bez veta. Ostatně jet na veterinu se psincákem, pokud se neobjeví nějaké závažné komplikace je blbost...akorát tak můžete nakazit třeba těžce nemocného psa s jinou chorobou
PetraD.

XXX.XXX.17.84
Sirup již máme, samozřejmě ten co doporučili je se sladidlem... konkrétně tento:
https://www.drmax.cz/dr-max-herbal-sirup-jitrocelovy-bez-cukru-260g
To že psi nesmí sladidlo jsem vůbec nevěděla, tak hledám na netu a tam se píše o xylitolu, ten by v tomto přípravku být neměl (sladidla: maltitol, acesulfam K). Myslíte, že i tento sirup je pro psa nebezpečný a koupit jiný, nebo tento je v pořádku? Už ho večer a ráno pes dostal, tak jste mě ted hodně vylekali, abych mu místo léčby hodně nepřitížila.
PetraD.
napsal(a):
Sirup již máme, samozřejmě ten co doporučili je se sladidlem... konkrétně tento:
To že psi nesmí sladidlo jsem vůbec nevěděla, tak hledám na netu a tam se píše o xylitolu, ten by v tomto přípravku být neměl (sladidla: maltitol, acesulfam K). Myslíte, že i tento sirup je pro psa nebezpečný a koupit jiný, nebo tento je v pořádku? Už ho večer a ráno pes dostal, tak jste mě ted hodně vylekali, abych mu místo léčby hodně nepřitížila.
Já dávala psovi přesně tento a bez jediného problému. Ale ještě více se mi osvědčil jitrocelový sirup s mátou.

PetraD.
napsal(a):
A zrovna xylitol je přírodní
Tak jsem si našla xylitol a články o jeho škodlivosti, respective jeden článek 100x dokola omílaný. Když se nad ním člověk zamyslí, vyjde mu zase totéž, jako u ostatních věcí, toliko propíraných...co nesmí pes. Když bude mít xylitol jako sladidlo v jídle, nestane se mu nic, protože se ho do toho sirupu dá jen tolik, aby byl poživatelný. Popisovaná reakce se netýká jistě normálního množství a tato reakce slinivky nejspíš nastane i v případě, kdy vám pes sežere kilo cukru.
notregistered

XXX.XXX.211.153
Xylitol je nebezpečný.
Není to jako se syrovou zelenou bramborou.
notregistered

XXX.XXX.211.153
lesnížínka
napsal(a):
Tak jsem si našla xylitol a články o jeho škodlivosti, respective jeden článek 100x dokola omílaný. Když se nad ním člověk zamyslí, vyjde mu zase totéž, jako u ostatních věcí, toliko propíraných...co nesmí pes. Když bude mít xylitol jako sladidlo v jídle, nestane se mu nic, protože se ho do toho sirupu dá jen tolik, aby byl poživatelný. Popisovaná reakce se netýká jistě normálního množství a tato reakce slinivky nejspíš nastane i v případě, kdy vám pes sežere kilo cukru.
Pro představu - 1 žvýkačka způsobí hypoglykemii 5kg psu.
3ks už akutní selhání jater.
Ale záleží na množství ve žvýkačce, to máte pravdu. Zkusíme to? Je tam 0,22 - 1g xylitolu.
Za rok, před 10 lety, bylo 1764 případů otravy xylitolem.
O 7 let později (stále se to bralo jako legenda) už to bylo 3727 otrávených psů za rok.
To jsou případy hlášené jen jedné organizaci v usa.
U psů xylitol funguje strašně rychle. Během 30 minut. Je to velmi dobře otestováno.
notregistered

XXX.XXX.211.153
napsal(a):
A zrovna xylitol je přírodní
Rulík zlomocný také ;-).

notregistered
napsal(a):
Rulík zlomocný také ;-).
Jenomže nemůžete srovnávat rulík a xylitol.
notregistered

XXX.XXX.211.153
napsal(a):
Jenomže nemůžete srovnávat rulík a xylitol.
Proč ?
PetraD.

XXX.XXX.17.84
A jedná se tedy pouze o xylitol? a v tom případě uvedený sirup je v pořádku a pro psy neškodný?
notregistered
napsal(a):
Pro představu - 1 žvýkačka způsobí hypoglykemii 5kg psu.
3ks už akutní selhání jater.
Ale záleží na množství ve žvýkačce, to máte pravdu. Zkusíme to? Je tam 0,22 - 1g xylitolu.
Za rok, před 10 lety, bylo 1764 případů otravy xylitolem.
O 7 let později (stále se to bralo jako legenda) už to bylo 3727 otrávených psů za rok.
To jsou případy hlášené jen jedné organizaci v usa.
U psů xylitol funguje strašně rychle. Během 30 minut. Je to velmi dobře otestováno.
Vím, že v těchto věcech jste mnohem víc erudovaná než já, ale jelikož mám plnou rodinu diabetiků, také o tom něco vím. Proto ještě rýpnu Co má společného popisovaná hypoglykemie z použití xylitolu, se selháním jater? Hypoglykemie vyřadí mozek a konec. Játra v tom procesu nehrají žádnou roli.

Já osobně v lékárně vyžaduji sirup slazený cukrem, ten s umělým sladidlem bych dojedla sama a koupila jiný, dávám tenhle https://www.drmax.cz/dr-max-herbal-sirup-jitrocelovy-s-vitaminem-c-320g dělají dva ve skoro stejném obalu, z cukrem a pro diabetiky bez cukru.

Jinak stačí mě třeba tohle, vteřina hledání na netu. http://www.brezovycukr.cz/xylitol-a-jeho-skodlivost/ kvůli pár korunám za sirup bych život svého kamaráda fakt neriskovala.
notregistered

XXX.XXX.211.153
lesnížínka
napsal(a):
Vím, že v těchto věcech jste mnohem víc erudovaná než já, ale jelikož mám plnou rodinu diabetiků, také o tom něco vím. Proto ještě rýpnu Co má společného popisovaná hypoglykemie z použití xylitolu, se selháním jater? Hypoglykemie vyřadí mozek a konec. Játra v tom procesu nehrají žádnou roli.
Xylitol se metabolizuje přes játra.
notregistered

XXX.XXX.211.153
6 bobulí rulíku zabije dospělého člověka.5 žvýkaček psa.
Rulík - neurotoxiny - útlum srdeční činnosti - zástava dechu - útok na nervový systém - smrt.
Xylitol - hromadu inzulinu - rychlý pokles cukru - hypoklykemie - bezvědomí - zpracování - útok na játra - smrt.
To je asi tak celý rozdíl mezi kytičkou a žvýkačkou.
Pes nepotřebuje jíst nic s xylitolem. Ani buvolí kosti.
napsal(a):
Jinak stačí mě třeba tohle, vteřina hledání na netu. http://www.brezovycukr.cz/xylitol-a-jeho-skodlivost/ kvůli pár korunám za sirup bych život svého kamaráda fakt neriskovala.
Ale však jo, pro jistotu bych ho psu taky nedávala. V tom jmenovaném sirupu zadavatelky, ale prý není). Jen tenhle článek, co jste našla, je na NETu 100x v bledě modrém. A jak víme: 100x omílaná lež, stává se pravdou...
notregistered

XXX.XXX.211.153
lesnížínka
napsal(a):
Jako všechno ostatní, to je mi jasné, ale on není jedovatý, on, jen" prý způsobuje hypoglykemii...
Ne. Účinky u lidí a psů jsou jiné. Úplně jiné. Člověk - laxativní účinek. Neškodný.
Pes - hypoglykemie. Jenže zpracování přes játra. Téměř výhradně. Obrovský nápor na důležitý orgán. Obrovský.
U lidí se žádné akutní selhání nekoná. U psů ano. Krvácení. Do psa nevidíme.
Prostě tato látka je bezpečná pro lidi, ale velmi toxická pro psa. Hypoglykemii se smějte, pokud máte psa na očích pořád, ale játra nevidíte. Budou trvale poškozena.
Řekněte, proč lidé věří, že BHT je špatná látka pro psa (tam to chvíli trvá, než způsobí rakovinu, a nemusí), ale u zcela jasného jedu nevěří ?
notregistered

XXX.XXX.211.153
lesnížínka
napsal(a):
Ale však jo, pro jistotu bych ho psu taky nedávala. V tom jmenovaném sirupu zadavatelky, ale prý není). Jen tenhle článek, co jste našla, je na NETu 100x v bledě modrém. A jak víme: 100x omílaná lež, stává se pravdou...
Http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+1677&aid=3586
http://assets.prod.vetlearn.com.s3.amazonaws.com/mmah/25/e5c4f9460c418f9260163900d61484/filePV0210_piscitelli_CE.pdf
Sledujte "references" ;-).
notregistered

XXX.XXX.211.153
PetraD.
napsal(a):
A jedná se tedy pouze o xylitol? a v tom případě uvedený sirup je v pořádku a pro psy neškodný?
Ano, jedná se jen o xylitol. Např. sorbitol není toxický, ale vhodný také ne, ne nebezpečný. Trochu by se dalo řídit tím, co není vhodné pro malé děti. Přibližně.
Nenazrany pes

XXX.XXX.167.118
My si tim kaslem taky ted prochazime. Tedy objevil se ve ctvrtek, zacali jsme davat ten sirup, cesko a imunoglukan. Vcera zakrchlala jeste rano, ale dnes jiz v pohode.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!