Uživatel s deaktivovaným účtem

Oťásek
napsal(a):
Dobrý den,
setkal jste se někdo s tímto onemocněním u svého psa? Zajímal by mě průběh léčby, případná prognóza.
Na netu jsem našla popsané toto onemocnění pouze u koní, o psech nic.
Psi nemají vzdušné vaky, proto taky nehrozí jejich mykóza.
napsal(a):
Psi nemají vzdušné vaky, proto taky nehrozí jejich mykóza.
Hmm, to je zvláštní neb nám už na dvou klinikách po vyšetření a hospitalizaci našeho psa sdělili jako nejpravděpodobnější diagnosu právě mykózu vzdušných vaků... Vy jste bodlinko veterinář?

Oťásek
napsal(a):
Hmm, to je zvláštní neb nám už na dvou klinikách po vyšetření a hospitalizaci našeho psa sdělili jako nejpravděpodobnější diagnosu právě mykózu vzdušných vaků... Vy jste bodlinko veterinář?
Pes nemá vzdušné vaky :) jakože prostě nemá. stejně jako člověk nemůže utrpět zlomeninu ocasu a žena torzi semenného provazce.
Dobrá, tak to zkusím jinak, mají podezření na nějakou mykózu dutiny nosní, která způsobuje silné krvácení z jedné nosní dírky. Dle všech provedených vyšetření se k tomu přiklánějí doktoři z obou klinik. Čekáme na výsledky histologie a já bych si o tom prostě chtěla něco načíst, dozvědět se, zda měl někdo podobný problém u psa a jak probíhala léčba, zda byla úspěšná, jak to dopadlo. Možná mi to bylo prezentováno jako "něco jako mykóza vzdušných vaků/ neb to jsem si jako "koňofil" dokázala představit...a pak už ten "termínus" použila i na druhé klinice... Je to něco v dutině nosní, hlavu má čistou, srážlivost rovněž. CT i rinoskopie provedeny, pes je po transfuzi. Teď musíme čekat na výsledky, tak bych si ráda ukrátila tu dobu sebevzděláním a rozšířením obzorů.
Oťásek
napsal(a):
Vzdušných vaků, nebo prostě dutin? A i tak se mi to jeví celé divné...co má pes za příznaky? S čím jste prvotně šli na veterinu?

Oťásek
napsal(a):
Dobrá, tak to zkusím jinak, mají podezření na nějakou mykózu dutiny nosní, která způsobuje silné krvácení z jedné nosní dírky. Dle všech provedených vyšetření se k tomu přiklánějí doktoři z obou klinik. Čekáme na výsledky histologie a já bych si o tom prostě chtěla něco načíst, dozvědět se, zda měl někdo podobný problém u psa a jak probíhala léčba, zda byla úspěšná, jak to dopadlo. Možná mi to bylo prezentováno jako "něco jako mykóza vzdušných vaků/ neb to jsem si jako "koňofil" dokázala představit...a pak už ten "termínus" použila i na druhé klinice... Je to něco v dutině nosní, hlavu má čistou, srážlivost rovněž. CT i rinoskopie provedeny, pes je po transfuzi. Teď musíme čekat na výsledky, tak bych si ráda ukrátila tu dobu sebevzděláním a rozšířením obzorů.
Tak v tom případě hledáte prostě něco o mykotické rinitidě. třeba tady: http://www.vetbook.org/wiki/dog/index.php?title=Mycotic_rhinitis
zkušenosti tady asi nenajdete, není to moc častá diagnóza v našich podmínkách. nebo možná ano, ale lidí co jsou ochotní k diagnostice je méně než případů.
lesnížínka
napsal(a):
Vzdušných vaků, nebo prostě dutin? A i tak se mi to jeví celé divné...co má pes za příznaky? S čím jste prvotně šli na veterinu?
První návštěva veteriny začátkem prosince 2016. Fena se poprala, druhá jí roztrhla tlamu. Na veterině narkóza, šití. Pak cca měsíc a půl nic. Koncem ledna krvácení z nosu, tehdy jsme se ze začátku domnívali, že se jedná o poúrazový stav /dost mrzlo a ona měla hodně potrhané ty cévky v nose...prostě tam něco prdlo./ Krvácení se nám podařilo zastavit a dva dny byl klid. Pak to začalo znovu ale o dost víc, na veterině podezření na otravu, odběry, hromada injekcí... Bydlíme na břehu rybníka, tak nás hned napadlo, jestli tam někdo nepoložil nějakou návnadu třeba na kunu, lišku... hned druhý den jsem vyrazila s foťákem a nafotila a posbírala všechny zdechliny po okolí - převážně ryby/ Nikdo to ode mě nechtěl převzít k řešení. Tak jsem se na SVÚ domluvila a poslali mi to do Prahy na rozbor. A ejhle, prokázaná přítomnost carbofuranu. / Myslivec se sousedovi prý dokonce pochlubil, že to tam nese na lišku/... Tím jsme se utvrdili v tom, že se jedná o otravu psa carbofuranem, dostala první transfuzi a její stav se začal rychle lepšit. Průběžně se dělali rozbory krve, kde kontrolovali, jak probíhá krvetvorba. Dostávala léky na srážlivost krve, K vitamin...a byl klid. Cca před měsícem jsme jí nechali odebrat krev na kompletní rozbor, kde játra a ledviny byly v pořádku, měla ale něco špatně s krví - myslím špatný počet leukocytů. Jinak se vrátila do normálu, živá, žravá, z nosu nic neteklo, čistý suchý, jediné, co bylo oproti stavu před tím prosincem 2016 byly ospalky. Nikdy se jí nedělali /nebo minimálně/ a teď má každé ráno zelené ospalky. Nos ale čistý. Takže pár měsíců byl klid až do minulého pondělí. Z ničeho nic přišlo silné krvácení /pes byl doma, tak nebylo vyvolané ani zvýšeným pohybem/ hned jsme vyrazili na veterinu, kde jí bylo opět napícháno vše na otravu, během vyšetření a aplikace léků zkolabovala. Byli jsme odkázáni na kliniku kde jí udělají RTG a rinoskopii. Na klinice opět odběr krve, červené krvinky na hranici života a smrti - nejde uspat k provedení vyšetření. Tak jsme zase sehnali psa na transfuzi, mezitím se udělal další odběr tentokrát na srážlivost posílalo se to do Německa. Z kliniky nás odkázali do Prahy na jinou kliniku, že nemají CT a rinoskopie, že se udělá při jedné narkóze. Ve vyslovení diagnosy byli opatrní podezření na nějaký druh nádoru, a nebo tu mykózu mého výmyslu vzdušných vaků... V Praze jsme pobyly další dvě noci, CT ukázalo, že hlava /mozkovna/ je čistá a problém je někde v dutině nosní. Po výplachu krvavých soplů a staženin ale nenašli nic atipického, žádný polyp, výstupek, cizí těleso…nic. Tak se vzal vzorek na histologii a ještě nám doporučili udělat test DNA pro stanovení diagnosy. Víc se zatím prý udělat nedá, jen čekat na výsledky a udržet psa s pomocí boží bez krvácení.
Děkuji za Vaše příspěvky i odkaz, přelouskala jsem to. Hlavní příznak té mykózy před samotným krvácením je výtok z nosu /hnisavý, hnědý, zelený, soply…/ to ale naše fena nikdy neměla. Nos má naprosto čistý – bez výtoku před tím i teď. Tak se mi moc nezdá, že by to bylo ono, ale prý to jasně ukáže ta histologie. Omlouvám se za nepřesné vyjadřování, za poslední týden jsem slyšela tolik cizích slov a odborných výrazů…zprávy u sebe nemám, všechno jsme nechali v Praze a dostaneme to až všechno po kupě i s těmi výsledky.
Napadá vás ještě nějaká jiná možná diagnosa?

Takže srážlivost krve je po všech stránkách ok?
v zahraničí někdy byl?
Bodlinka asi ví víc, ale já si bohužel myslím, že to bude nějaký druh rakoviny. Tím nechci strašit a doufám, že se mýlím, ale měli jsme ze psem před dvěma lety také takový neřešitelný problém, zhoršila se krev, pak játra, dávaly se transfuze a do dvou měsíců umřel, aniž by se přišlo na to, z čeho to je. U vás to vypadá spíš na ten nos, ale neleze mi do hlavy, že by nic nenašli, kdyby tam fakt bylo? Bodlinko, nemůže to být tedy v kosti? nevím, jak to mají psi právě. Při tom úrazu, co měla je fakt, že se jí tam mohla zanést, jen" nějaká infekce, či třeba i ta mykoza...to by taky mohlo být. Každopádně snad na to na histologii přijdou a jsem zvědavá, co to bude, dějte prosím vědět. A držím palce, ať je to nakonec jen nějaká blbina...
P.S. čtu to pořád dokola, ale píšete, že se jí dělají zelené ospalky, které nemívala...to by mohl být právě ten příznak mykozy ne? Kdoví, kde to až má...

lesnížínka
napsal(a):
Bodlinka asi ví víc, ale já si bohužel myslím, že to bude nějaký druh rakoviny. Tím nechci strašit a doufám, že se mýlím, ale měli jsme ze psem před dvěma lety také takový neřešitelný problém, zhoršila se krev, pak játra, dávaly se transfuze a do dvou měsíců umřel, aniž by se přišlo na to, z čeho to je. U vás to vypadá spíš na ten nos, ale neleze mi do hlavy, že by nic nenašli, kdyby tam fakt bylo? Bodlinko, nemůže to být tedy v kosti? nevím, jak to mají psi právě. Při tom úrazu, co měla je fakt, že se jí tam mohla zanést, jen" nějaká infekce, či třeba i ta mykoza...to by taky mohlo být. Každopádně snad na to na histologii přijdou a jsem zvědavá, co to bude, dějte prosím vědět. A držím palce, ať je to nakonec jen nějaká blbina...
P.S. čtu to pořád dokola, ale píšete, že se jí dělají zelené ospalky, které nemívala...to by mohl být právě ten příznak mykozy ne? Kdoví, kde to až má...
Kdyby bylo cokoliv v kosti, z diagnostickýho hlediska by to bylo super, všechno, co žere kost, je sice průser, ale zase je to vidět i na "obyčejným" rentgenu.
se holt musí počkat na výsledky té histologie.
pokud nebyla v zahraničí, leishmanióza to spíš nebude.
Známá řešila mykózu v nose u svého psa. To častější krvácení měl pes taky, ale ne tolik jako Vy, nikdy to nebylo život ohrožující. Dělali všemožná vyšetření, stěry, rentgeny... až skončili na CT, které ukázalo destruovanou nosní přepážku. Byl vysloven názor na nějaký typ nádoru rostoucího jednostranně v jedné dutině. Psovi to operovali, a dle histologie se nakonec ukázal nějaký typ mykózy, která poškodila kost. Pes je druhý rok po operaci a nemá žádné problémy (ťuk, ťuk).
Zdravím, všem Vám moc děkuju za čas a názory. Nezbývá než čekat na výsledky. Nejhorší je na tom ta nevědomost a to že člověk nemůže zatím nic dělat, protože prostě NEVÍ . Kosti jsou dle těch vyšetření v pořádku, takže vyloučili tuto agresivní formu. Postupným vylučováním možných příčin /mozek, kosti, srážlivost OK/ bude prý nejspíš problém někde na čichové sliznici/ v čichovém bludišti / to jsou ty moje vaky.../ od soboty se fenka drží, nekrvácí, je vitální, žere, stále má zelené ospalky. Tak snad se dočkáme diagnosy a třeba bude šance jí léčit či operovat.
Vemu si část od Dasvo: Psovi to operovali, a dle histologie se nakonec ukázal nějaký typ mykózy, která poškodila kost. - vím, že to není totéž, ale nedávno v nějakém tom dokumentu o lékařských kapacitách ukazovali doktora, plastického chirurga, který musel klukovi sebrat kus obličejových kostí, které mu rozežrala právě mykoza, která se prý vyskytuje u onkologických pacientů často...a to on byl. Takže je možné, že to bude nějaký takový typ mykozy. Ale to bych se asi sakra zaměřila na posilování imunity psa, poněvadž něco je hodně špatně...tohle by dostat normálně neměl
U nás je určitě něco špatně...ale co? Psů máme víc /13ti letého anglického buldoka,13ti letého Španělského mastina, pak křížence jezevčíka, ten je stejně starý jako fena - 6 let/ Nikdo nikdy žádné podobné problémy neměl...ani snad rýmu jsme u nikoho z nich nemuseli řešit. Všichni se pohybují ve stejném prostoru, dostávají +- stejné krmení.
Babky mají nemoci stáří /španělka má displazii hůř chodí na zadek a buldok hůř vidí na jedno oko a je hluchý. Všichni jsou vykastrovaní až na tu nemocnou fenku AO.
Oťásek
napsal(a):
U nás je určitě něco špatně...ale co? Psů máme víc /13ti letého anglického buldoka,13ti letého Španělského mastina, pak křížence jezevčíka, ten je stejně starý jako fena - 6 let/ Nikdo nikdy žádné podobné problémy neměl...ani snad rýmu jsme u nikoho z nich nemuseli řešit. Všichni se pohybují ve stejném prostoru, dostávají +- stejné krmení.
Babky mají nemoci stáří /španělka má displazii hůř chodí na zadek a buldok hůř vidí na jedno oko a je hluchý. Všichni jsou vykastrovaní až na tu nemocnou fenku AO.
Chápu, je to těžké a ještě víc, přijít na to v čem je problém. měli jsme to stejně: pes nikdy nebyl nemocný, jediný problém dva roky zpátky byl ten, že po každém hárání jejich psí kámošky, dostal zánět. První si veti mysleli, že močových cest, vyšetřením několikrát po sobě zjistili, že jen předkožky. Takže už ani ATB nebral, jen jsme vyplachovali a byla doporučena kastrace, do které se nám nechtělo. Na jaře oba psi dostali psincák s velmi lehkým průběhem, ale následně začaly hárat feny jedna za druhou a pes byl imrvere mimo, nežral, hubnul. Při vyšetřeních nic, jen ta předkožka zase. Ale byl takový unavený. Pak se trochu v létě zdrchal, měsíc byl dobrý a začala hárat ta feňule, která se k nám vždycky doslova nastěhovala. To ho dorazilo. Nalilo se mu břicho, obrovsky zvětšila játra, udělal se mu hotspot přes celý zadek a i přes léčbu pokus-omyl se stav zhoršoval. Přidala se těžká anemie a přes dvě transfuze(ta druhá už ho bohužel zabila) do dvou měsíců umřel. Ráda bych také věděla, co bylo špatně, jestli jsme blbě krmili, nebo prostředí, nebo dědičná choroba nějaká hnusná...Člověk nechce opakovat chyby, jenže když neví..
Může mít pes chlamydie? Protože dost často takové ty divné rýmy, ospalky, deformace čich. labyrintu, blokády slzných kanálků - z lab. nález kvasinky, nebo i dost často vyloženě kandidóza dutiny ústní, ale hlavní problém jsou ty chlamydie, které v lab moc nerostou.
Nevím teda, jestli je pes na to vnímavý, jen takový nápad.
Ještě taky aktinomykóza je taková "vtipná", veterináři to urcitě znají od srnčí apod. V mysliveckých časopisech je to furt, dělá to deformace hlavně na dolní čelisti. Ale u člověka to vzácně postihuje i dutiny a vypadá to taky tak prazvláštně. Ale to asi by bylo prokázaně už z mikroskopu, myslím. Ale zas mechanismus vzniku by mohl být takový, jak popisujete - trauma. Jsou to bakterie normálně v ústech, ale dostanou se kam nemají + oslabení místní nebo celkové...
notregistered

XXX.XXX.211.40
Jo, kočky, psi, papoušci.
tapina
napsal(a):
Jo ty "DNA testy" tím se asi myslí ty chlamydie, tak to bych fakt nechala udělat...
Protože jinak fakt, klasická kultivace, mikroskopie - na nic.
Nevím, jestli to nemotám, ale asi chlamydie či něco příbuzného mít může, protože náš dostal nějaké lidské léky právě na chlamydie. Bohužel na název už si nevzpomenu...
Tak hlásím současný stav našeho psího pacienta:) ŽIJE! Ale veškerý volný čas jsme strávili po veterinách. Na obou klinikách nám po všemožných vyšetřeních sdělili, že vlastně nic nezjistili a vše na co testy dělali je negativní, že nám nemohou pomoci, že můžeme zkusit vyrazit do Německa...
Rhinoskopií a výtěrem zjistili v nose infekci ale nebyli schopní nám říci jakou, nikdo nechtěl ničím zahájit jakoukoli léčbu. Jediné, co nám řekli v Praze při poslední návštěvě, kdy měla podstoupit v narkóze další výplach z nosu, který jí nakonec ani nedělali, bylo, že má zvětšenou slezinu, a že pokud chceme, že jí můžou zkusit třeba vyndat. Místo výplachu jí udělali sono břicha a to nás posunulo dál... Tak jsme se bez váhání rozhodli vrátit zpět na začátek, k našim veterinářům, kteří nás na maraton diagnostiky vyslali. Provedli několik dalších vyšetření, slezina zvětšená, divně flekatá, začala dostávat nesteroidy a léky na srážení krve, naplánovali jsme termín operace. Jenže co čert nechtěl, dva dny před termínem se rozhárala. V jejím stavu bylo nutné operaci o pár týdnů odložit. Po netipickém krátkém hárání, jsme naplánovali další termín, den předem se brala krev. Odpoledne opět špatné zprávy, krev je velmi špatná, dle výsledků balancuje na hraně života a smrti /s některými hodnotami už jen smrti/. Krev neměla vůbec červenou, jen takovou narůžovělou řidinu. Vypadalo to jako v umyvadle, když má někdo paradentózu a čistí si zuby. Obvolali dvě kliniky kvůli konzultacím a verdikt nemilosrdný, narkózu a operaci v tomto stavu nemůže přežít. Jediná možnost byla pokusit se o třetí transfuzi. Na druhý den sehnali dárce, krev odebrali, jenže další průser, fenka dostávala léky na srážení krve a nedala se zakanylovat, kanyla nešla strčit do žíly /jen na začátek, pak se nalepila na stěnu a buď prošla skrz nebo se zalomila/...byli jsme v koncích. Krev nám mohla vydržet dva dny. Léky se vysadili a čekalo se. Za dva dny jsme jeli znovu. Na nejtenčí kanylu se povedlo a krev mohla konečně začít proudit fence do žil. Do rána se její stav opět úžasně zlepšil, ale už nám ji nevydali a na kapačkách přečkala do dalšího dne, kdy jí vyndali slezinu. Nechali si jí další dva dny na klinice na kapačkách a včera jsme si jí konečně odvezli domů:) Slezinu poslali na histologii, znovu se dělali výtěry z nosu. Fenka vypadá dobře, má chuť k jídlu. Tak teď čekáme na výsledky a modlíme se, aby se tímto vyřešilo.