Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.5.2017 12:11
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Mám jezevčíka ve věku 1,5 roku.v pohodě blbne s vnuky, házejí mu balonek, ted se stalo, že nechtěl balonek pustit a vyjel po ruce vnuka, tak na rto jsem alergická, dala jsem mu po šňupáku, vím, že se psi nebijí, ale, jak mi někdo vyjede na děcka, mám zatmění.
Mám ještě jednoho psa, křížence, starého, z útulku, byl týraný, ale nikdy nestartoval na děcka, ani, když mu sahali do misky, tak mě ten jezevčík zaskočil.Dá se nějak odnaučit u jezevčíka ?
A druhý dotaz, jak naučit, potrestat, když mi utíká z pastviny?

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.5.2017 12:14

Naučte ho povel "pusť".
Proč a kam Vám utíká?

9.5.2017 12:17
stepka

XXX.XXX.225.10

gajdovka napsal(a):
Mám jezevčíka ve věku 1,5 roku.v pohodě blbne s vnuky, házejí mu balonek, ted se stalo, že nechtěl balonek pustit a vyjel po ruce vnuka, tak na rto jsem alergická, dala jsem mu po šňupáku, vím, že se psi nebijí, ale, jak mi někdo vyjede na děcka, mám zatmění.
Mám ještě jednoho psa, křížence, starého, z útulku, byl týraný, ale nikdy nestartoval na děcka, ani, když mu sahali do misky, tak mě ten jezevčík zaskočil.Dá se nějak odnaučit u jezevčíka ?

Já bych zmlátila vnuka, co má co psovi brát balonek, kterej mu napřed dají

9.5.2017 12:18
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Tento povel učím, nosí mi míček, ale překvapilo mě jeho startování na děcka
nevím, proč utíká, jsme na pastvině, pořád ho mám na očích, říkám mu čekeej, pořád ho hlídám a v nestřežený okamžik šup a už ho není, jde zpět k baráku.

9.5.2017 12:20
gajdovka

XXX.XXX.45.9

stepka napsal(a):
Já bych zmlátila vnuka, co má co psovi brát balonek, kterej mu napřed dají

Ale je to balonek psa i vnuků, hrají si s ním takhle od mala, donáší a odnáší, takže nechápu, proč bych měla mlátit vnuka.

9.5.2017 12:21

gajdovka napsal(a):
nevím, proč utíká, jsme na pastvině, pořád ho mám na očích, říkám mu čekeej, pořád ho hlídám a v nestřežený okamžik šup a už ho není, jde zpět k baráku.

Tak ho učte při dětech.
Utíká, protože se tam evidentně nudí.

9.5.2017 12:22

Jezevčíci nejdou "pro ránu" daleko. Prostě jsou takoví upřímní, no. Taky mám jizvu v obličeji od upřímnýho jezevčíka, chtěla jsem mu něco sebrat, bylo mi tehdy asi 10 let :)
Nejprve bych důrazně vysvětlila dětem, že jezevčíkovi nemají nic brát, protože to u něj prostě logicky vyvolá tuhle reakci. Mezitím bych s ním v dobré atmosféře nacvičovala pouštění a odevzdávání hraček, ideálně přes pozitivní motivaci, aby to bral jako hru a ne jako něco, do čeho se ho snažíte natlačit.

Potrestáte-li psa poté, co uteče a zase se k vám vrátí nebo se vám podaří ho chytit, spojí si trest s poslední činností, což je ta tučně vyznačená. Chytrý pes již tyto "trestuhodné" činnosti neprovede, čili budete mít čím dál větší problém ho dostat zpět k sobě.
Je třeba zařídit, aby neutíkal. Tj. pořádný plot anebo vodítko, nebo třeba dlouhá šňůra, jejíž konec držíte v ruce. Mezitím psa učte přivolání. Ale dokud to nebude zvládat spolehlivě i v náročných situacích, nepouštějte ho na volno.

9.5.2017 12:22
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak ho učte při dětech.
Utíká, protože se tam evidentně nudí.

A co by jako chtěl za činnost?může tam lítat, dovádět, hrabat.

9.5.2017 12:25

gajdovka napsal(a):
A co by jako chtěl za činnost?může tam lítat, dovádět, hrabat.

To já nemůžu vědět, co byt tam zrovna chtěl dělat, ale když utíká domů, evidentně se mu tam věnují víc než venku nebo prostě chce být jen doma. Mějte ho tedy venku na šňůře.

9.5.2017 12:42
gajdovka

XXX.XXX.45.9

To já nemůžu vědět, co byt tam zrovna chtěl dělat, ale když utíká domů, evidentně se mu tam věnují víc než venku nebo prostě chce být jen doma. Mějte ho tedy venku na šňůře.

No co, třeba utíká za kamarádem, že.

9.5.2017 12:59

gajdovka napsal(a):
No co, třeba utíká za kamarádem, že.

Kterého má doma?

Janae

9.5.2017 13:30
Janae

XXX.XXX.174.253

gajdovka napsal(a):

Nojono jezevčík, ten není splachovací.
Tak si opakujte mantru chovatele jezevčíka "vychovaný jezevčík, zlomený jezevčík".
Miluji jezevčíky, měli jsme jich několik a všichni občas vystartovali, ale nikdy se nic vážného nestalo.
Manžel ví, proč mu jezevčík nesmí přes práh, nesnesl by psa s názorem, natož psa, co dá názor razantně najevo.

9.5.2017 13:42
scylla

XXX.XXX.150.32

gajdovka napsal(a):

Měla byste se spíš starat o to, proč pes nechce být s vámi a utíká od vás zpátky k baráku, místo trestání. Tím tomu nepomůžete.

9.5.2017 14:00
gajdovka

XXX.XXX.45.9

scylla napsal(a):
Měla byste se spíš starat o to, proč pes nechce být s vámi a utíká od vás zpátky k baráku, místo trestání. Tím tomu nepomůžete.

Noooo a je to tady, chce být se mnou, ale zrejmě si dobře pamatuje, když lezl k ohradníku, kde dostal ránu.

9.5.2017 14:02
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Kterého má doma?

Ano, je starý, už ho bolí klouby, jde jen před dům a hned zpět, nechce lítat po lese, louce.

9.5.2017 14:05
scylla

XXX.XXX.150.32

gajdovka napsal(a):
Noooo a je to tady, chce být se mnou, ale zrejmě si dobře pamatuje, když lezl k ohradníku, kde dostal ránu.

Takže víte, proč na pastvině nechce být, tak na jakou potvoru ho chcete ještě trestat?

9.5.2017 14:09
konkon

XXX.XXX.72.64

Pani chce asi slyset, ze dela vsehno spravne a na vine je pes...

9.5.2017 14:32
gajdovka

XXX.XXX.45.9

konkon napsal(a):
Pani chce asi slyset, ze dela vsehno spravne a na vine je pes...

Omyl, chtěla jsem slyšet od profesionálních chovatelů, kteří všechno ví a znají, jejich vychytávky, opět jsem se nic nového nedozvěděla.

9.5.2017 14:35
koňadra

XXX.XXX.128.31

gajdovka napsal(a):

Jezevčík - pes - bývá tvrdší než fena, hodně jedinců si nenechá jen tak něco líbit. Jde o to, jestli po vnukovi "jenom" vyletěl, aby ho varoval, nebo ho natvrdo kousnul (ale to nepíšete).
Na rozdíl od ostatních nevidím důvod, proč by si vnuk nemohl hrát se psem a házet mu balónek, jen je potřeba dotáhnout taky toho, aby mu ho dával. Což byste měla ohlídat a psa umravnit. Pokud pes vyletí, tak bych ho seřvala (možná by mně taky poprvé vyletěla ruka), balónek sebrala a je po hraní. Když ho dá, tak pochválit.
Proč pes utíká z pastviny, tak to nevím, ale troufám si tipnout, že tam asi dostal nějakou pecku od ohradníku. A že to je šlupka, kterou si pes pamatuje hooodně dlouho - ne-li doživotně. Měla jsem jednoho takového psa, co taky dostal (jednou!) a od té doby přes drát prostě nešel. Když jsem chtěla jít přes pastvu, tak on prostě nešel, i když ohradník byl vypnutý, stejně jsem musela všechno obcházet, nebo ho podvléct pod ohradníkem na vodítku. (To rána od el. obojku je jen slabý odvar). Tohle asi budete těžko napravovat, jedině tam psa mít na dlouhém vodítku, a to tak dlouho, dokud neusoudí, že bude-li tam s vámi, nic se mu nestane a přestane mu to být nepříjemné. Často bych ho tam chválila, případně odměňovala.

9.5.2017 14:44

gajdovka napsal(a):
Omyl, chtěla jsem slyšet od profesionálních chovatelů, kteří všechno ví a znají, jejich vychytávky, opět jsem se nic nového nedozvěděla.

Dozvěděla jste se dost (na to, jak málo jste toho napsala). Pokud chcete odstranit zmíněné dva problémy, bude to stát nějakou práci. Ten problém s kousáním bych na vašem místě rozhodně řešila a to co nejbezpečněji. Kousnutí od jezevčíka je sice malé, ale může být pěkně hluboko a když se strefí do obličeje, tak hodně nepříjemné a nebezpečné. Nemá cenu riskovat, že se to stane - raději dětem vysvětlete, aby psovi z tlamy nic nebraly. Možná se pes časem naučí, že to nebude dělat, ale do té doby je lepší se tomu riziku vyhnout.

9.5.2017 14:50
gajdovka

XXX.XXX.45.9

koňadra napsal(a):
Jezevčík - pes - bývá tvrdší než fena, hodně jedinců si nenechá jen tak něco líbit. Jde o to, jestli po vnukovi "jenom" vyletěl, aby ho varoval, nebo ho natvrdo kousnul (ale to nepíšete).
Na rozdíl od ostatních nevidím důvod, proč by si vnuk nemohl hrát se psem a házet mu balónek, jen je potřeba dotáhnout taky toho, aby mu ho dával. Což byste měla ohlídat a psa umravnit. Pokud pes vyletí, tak bych ho seřvala (možná by mně taky poprvé vyletěla ruka), balónek sebrala a je po hraní. Když ho dá, tak pochválit.
Proč pes utíká z pastviny, tak to nevím, ale troufám si tipnout, že tam asi dostal nějakou pecku od ohradníku. A že to je šlupka, kterou si pes pamatuje hooodně dlouho - ne-li doživotně. Měla jsem jednoho takového psa, co taky dostal (jednou!) a od té doby přes drát prostě nešel. Když jsem chtěla jít přes pastvu, tak on prostě nešel, i když ohradník byl vypnutý, stejně jsem musela všechno obcházet, nebo ho podvléct pod ohradníkem na vodítku. (To rána od el. obojku je jen slabý odvar). Tohle asi budete těžko napravovat, jedině tam psa mít na dlouhém vodítku, a to tak dlouho, dokud neusoudí, že bude-li tam s vámi, nic se mu nestane a přestane mu to být nepříjemné. Často bych ho tam chválila, případně odměňovala.

MOC DĚKUJI ZA VAŠE ZKUŠENOSTI A POZNATKY.

9.5.2017 23:24

koňadra napsal(a):

Uplne souhlasim :)
+ bych vnukovi zkusila vesvetlit, proc pes udelal co udelala a proc...
Ukazat mu jak si hrat, co se pejskovi trebas uz libit nemusi a co v takovou chvili delat/nedelat "vnoucek je ten chytrejsi, takze jiste chape... ".

Deti nemam, ale z me zkusenosti deti pristupuji k pejskum hodne citlive (bavime se o tech "normalnich" detech...) a zajima je, proc pejsek dela co dela.

Po vysvetleni + ukazce co a jak s pejskem a jak pri zpravnem pristupu (hre) pejsek reaguje - jsou vetsinou uplne nadseny.
Pak je jen treba hlidat, aby pejska "necepovali" moc - maj k tomu tendence.
Asi ta "moc rozkazovat" nekomu, kdo je posloucha, je pohlti... :)

No a vysvetlit i moment, kdy uz si pejsek hrat nechce. Je unavenej. Nema naladu... Bude rad za vodu, pamlsek, mistecko, klid a hlazeni? A i to nasledne respektovat...

Idelani zabava pro hlavicky deti i pejsku.

BTW. nas jezevcik se dozil 15 let., takze bych ve Vasem pripade nepsala o starem pejskovi, ale o bezva chuve v nejlepsich letech :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík