Brachycefalický syndrom

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2017 21:30

Dnes jsme se při očkování bavily s vet o problému brachycefalických plemen. A shodou okolností jsme pak večer při venčení potkali mopslí holku. Byla miloučká, ale chrochtala, sípala, jazyk na vestě... Ani nebyla jako soudek, ale udělala pár kroků a musela si dát pauzu. Evidentně už pokročilé problémy.

"Dobrý den, bla bla bla, bla bla bla... Kolik jí je?"
"Čtyři roky."
"Jé, to jsou skoro stejně staří. A jak dlouho vám takhle chrochtá?"
"Proč? Já nevím, asi od jednoho roku, jako každý mopslík." (?!?!?!)
"A co vám řekl vet, léčíte?"
"Proč?! To je mops, ti to přece dělají normálně, to není nic špatného."

Snažila jsem se paní diplomaticky vysvětlit, že normální to není, a pokud to její vet nechce řešit, má si zajít jinam, než bude pozdě. Nevypadala, že by se mnou souhlasila. Vůbec nechápala, že se jí pes nonstop dusí.

http://bigthink.com/articles/vets-urge-dog-owners-to-stop-buying-pugs-and-bulldogs

http://www.veterinarni-ordinace-praha.cz/news/soubor_257.pdf.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2017 14:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.89

Chov takto krátkolebých věčně dusících se plemen je týrání zvířat chovem. Jsou země, kteří přijali tzv. Dormundskou výzvu (možná to píšu špatně) a snaží se tlačit na chovatele, aby nepřeháněli šlechtění extrémních znaků. Kromě krátkolebých plemen jsou na seznamu této výzvy i plemena extrémně nízkonohá a například i německý ovčák a anglický bulteriér.
Většina krátkolebých plemen má i velmi úzké nosní otvory a velmi dlouhé měkké patro, které je potřeba řešit operativně a stav těch ubožáků se trochu zlepší.
Mně osobně hlava nebere, že si někdo záměrně pořídí či chová psího invalidu. Já vím, že takový mops, buldoček, buldok, boxer mají super povahu a chápu, že je člověk miluje. Jenže oni by měli super povahu i kdyby měli delší tlamy!

12.5.2017 14:42
sheepdog

XXX.XXX.178.156

Taky nikdy nepochopím, co se komu může na těchto zdeformovaných, dusících se zvířatech líbit. Někomu dokonce přijde jejich chrochtání a sípání roztomilé... Lidi jsou prostě zvrácení

Neregistrovaný uživatel

12.5.2017 14:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.89

Já si myslím a pozoruji to, že si spousta přívrženců a majitelů těchto plemen vůbec neuvědomuje, že to zvíře je vlastně geneticky zdeformovaný a nemocný a že se skutečně dusí a trpí. Oni to berou tak, že to patří k tomu plemeni. Prostě to plemeno takhle vypadá a má takový projevy a protože u plemene je to normální, tak je to v pořádku.

12.5.2017 14:59
sheepdog

XXX.XXX.178.156

Asi máte pravdu, ale jak někomu může přijít normální a v pořádku, když pes chrčí a evidentně se mu špatně dýchá? V tom případě ten člověk asi nepoužívá mozek, když ho nenapadne, že je to špatně a psovi by bylo daleko líp, kdyby měl normální čumák Pro mě jsou ti psi také nemocní a "postižení", a to, že se někomu líbí, beru stejně, jako by se jim líbil tělesně postižený člověk. Prostě zvrácenost, kterou nikdy nepochopím...

12.5.2017 21:42

Teoreticky je chov těchto plemen psů ve spoustě případů protizákonný. Když jsem kdysi krotila štěně, že nemá obtěžovat pejska od zákaznice vedle v butiku (shodou okolností taky těžce chrochtající mopslík), že je nemocný, tak ten despekt v jejím pohledu jste měli vidět. Prostě spousta lidí nedisponuje ani špetkou empatie. Chci ufonka a šmitec. Přesně jak to popisuje ten AJ článek.

Brachycefalici jdou jinak mimo mě, ale opravdu by mě zajímalo, do jaké míry se rozhodčí v jejich případě řídí článkem č.5 FCI kodexu.

13.5.2017 08:07
ainu

XXX.XXX.200.132

Tu výzvu anglických veterinářů jsem také zaznamenala, neboť jsem na to téma psala nedávno článek. Bohužel situace tam je natolik kritická, že úroveň života tohoto typu psa se značně zhoršila. A také už přichází první zprávy o úpalech brachycefalických plemen v Anglii tento rok:
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/06/vets-fear-increased-risk-sunstroke-summer-popularity-flat-faced/.

13.5.2017 08:45
Terven

XXX.XXX.110.147

Díky za odkazy, jen takový poznatek či spíš dotaz - třeba shih tzu je též brachycefalické plemeno, ale chrochtajících jedinců jsem neviděla mnoho a dožívají se i vysokého věku...trpí méně patologiemi horních dýchacích cest než třeba mopsi?
Já mám jen poloviční shih tzu (otec je jezevčík), tudíž čenichová partie je po tatínkovi trochu k světu, ale opakovaně mě překvapuje, jak moc fenka netoleruje teplo.
V podstatě stačí 20°C a slunečno, mně je konečně příjemně a ona se už sotva vleče s jazykem až na zemi, případně odmítá pohyb. Přitom v zimě nebo chladných dnech bývá až hyperaktivní. Teď je jí rok a půl, minulé léto jsem měla podezření i na srdeční vadu.
Je fakt, že jako bonus je fena ještě černá, ale mluvila jsem s majitelkou čistého shih tzu světlé barvy, též prý netoleruje vedro.

Přidejte reakci

Přidat smajlík