Nastydnutí v dešti na cvičáku jsem neřešila ani v zimě a to mám psa bez podsady. Pokud jsem déšť čekala, dala jsem vestu, párkrát byla i bez ní. Déšť sice nesnáší, ale na cvičáku kupodivu neřeší.
Touhle dobou už by mě nastydnutí nenapadlo.
Pokud je průtrž, tak stejně asi nikdo necvičí, mírnější déšť je v pohodě. U nás je teda možnost za deště jít cvičit dovnitř, ale ještě jsem nezažila, že by na to někdy došlo.
Je-li pes marod na záda, může dostat pláštěnku, ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Každej pes je jinej a člověk si musí sám vysledovat, kdy už je jeho psovi zima, jestli mu třeba kroupy vadí hodně nebo málo, apod. Dnes v tom bouřkovým parnu bych se nastydnutí nebála, to spíš těch krup, který pes moc nemusí a je-li slejvák hodně intenzivní, vyhledává úkryty.

Pokud je bígl mladý a zdravý což předpokládám když ho chcete vzít na cvičák tak nevidím důvod proč by nemohl jít v dešti. je teplo a bígl je pracovní lovecký pes. Nahánky se nedělají v létě, tihle psi makají za každého počasí a nikdo je při tom neobléká. Bígl je pes kterému počasí nijak nevadí, ani teplo, ani voda ani mráz.

Tedysek
napsal(a):
Lidi baví mě vase dedukce.1) nevíte nic o stavu psa
2) nevíte proč si myslím, že by nastydnul
3) nevíte jaká tu je a bude teplota
Mě zajímalo jestli Chodíte vy za každého počasí.
Nikoliv na cvičák, ale chodím ven za každýho počasí, jen někdy dám psovi bundu, když myslím, že mu v ní bude líp :).

Tedysek
napsal(a):
Lidi baví mě vase dedukce.1) nevíte nic o stavu psa
2) nevíte proč si myslím, že by nastydnul
3) nevíte jaká tu je a bude teplota
Mě zajímalo jestli Chodíte vy za každého počasí.
Ano my chodíme za každého počasí, cvičíme za každého počasí, zkoušky se taky dělají za každého počasí. A psala jsem vám pokud jde o zdravého psa.Pokud je pes nemocný tak je to jinak, ale o tom jste nic nepsala. Pokud víte že nemocný je tak proč se ptáte ?
napsal(a):
Ano my chodíme za každého počasí, cvičíme za každého počasí, zkoušky se taky dělají za každého počasí. A psala jsem vám pokud jde o zdravého psa.Pokud je pes nemocný tak je to jinak, ale o tom jste nic nepsala. Pokud víte že nemocný je tak proč se ptáte ?
Není nemocný samozřejmě. Ale držet promoklej psa bez podsady několik hodin na jednom místě není moudré. Ovcoun si lehne a klidně usne. Bígl mokrej drzenej hodinu v kotci než na něj dojde řada a pak dvě tři hodiny čekání na Bus nebo vlak taky není to pravý ořechový. S procházkama není problém nikdy. Tam se hýbe a zahřeje se pohybem. Kdyby tu tak nelilo vezmu ho taky. Je rozdíl makat nebo čekat. Když si nejsem jistá nemám potřebu to "lámat přes koleno". Takhle si doma užil samostatnou procházku a pritelovu pozornost. A taky mu je fajn.
Též chodíme za každýho počasí, resp. kvůli počasí jsme zatím nezrušili nikdy. Ale pes tam nebývá několik hodin na jednom místě, nýbrž se hodinu hejbe.
To je dobře, že bíglovi je fajn. Přes koleno to určitě lámat netřeba, spíš se mi zdá, že jste se v téhle diskuzi tak nějak samovytočila, nic ve zlým

Na cvičák vůbec nechodíme. Ale na vycházky ano, za jakéhokoliv počasí, protože psi počasí neřeší a jsou rádi venku vždy.
Terven
napsal(a):
To já nevím, kde ji nechali, protože jinak ji bíglové normálně mají - a hustou
Jo píše se to na netu, ale nikdy jsem neviděla biglovu podsadu. Jen jednou, ale to byl křížený bígl. A teď hrabu psovi do kožichu a má jen krycí srst a vždy měl. Neřekla bych že bych nepoznala podsadu od krycí srsti.

Bígl má podsadu. mám už druhého.Bígl je pes kterému zima není, má lepší srst než ohaři.A přesto i ohaři pracují za každého počasí.

Tak vám to trochu odlehčím : Moje psice taky nemá podsadu ( ale je fakt, že není bígl ), její podsada zmizela částí v popelnici, částí v ptačích hnízdečkách ( až budu na podzim čistit špaččí budku, to jí tam bude ). Teď pouští krycí srst, za chvíli bude holátko ( né, to snad ne ).

Tedysek
napsal(a):
Hebe hod foto kde ta podsada je. Též mám druhého a zatím jsem ji nenašla. Má sice o fous delší než některá jiná plemena a hustou, mnohdy celkem tvrdou, ale furt nevím kde ta podsada je a proč je tedy psovi zima když je dlouho v zimě a nehýbe se a přitom ovcoun je v pohodě.
Ted není nikde m protože vylínala. škoda že ovčounka přešla duhový most, ani ona by jí ted neměla, jen chudák labrador jí má nějak celoročně a v létě je mu pekelné vedro. Proboha bígl je lovecký honičl je to pracovní pes. Když se pes dlouho nehýbe a je mokrý tak mu třeba je zima, myslíte že ohaři kteří jsou v mrazu do rybníka a pak čekají u nohy majitele se neklepou ? I tomu labradorovi může být zima když se mokrý v mrazu nebude hýbat. jenomže zas ten bígl nebo ohař při pohybu oschne mnohem rychleji než ovčák nebo labrador. Jinak tady máte větu ze standartu bígla..Srst: je krátká, hustá a přilehlá, s hustou a jemnou podsadou. Srst má zajistit dobrou odolnost proti nepřízni počasí...Nenutím nikoho aby nechával svého psa trápit, at si každý dělá co chce. Nevím jak to funguje u vás při výcviku, nevím jak dlouho pes čeká a jak dlouho potom cvičí apod.ale pokud se mokrý pes hýbe nemůže mu být zima.Jinak s lovečákama se nikdo zas až tak nes.re, když je potřeba dělat tak se dělá a odkládací kotce mají tak pod stromem nebo na mezi a po skončení práce v autě.Možná když psa vytřeš po zmoknutí hadrem nebude se klepat, možná když si zvykne tak taky ne a možná je lepší nechat ho teda doma pokud tím nějak trpí a není zvyklý, ale bígl je pes který může být celroročně venku a nečiní mu to problém.
Tedysek
napsal(a):
Není nemocný samozřejmě. Ale držet promoklej psa bez podsady několik hodin na jednom místě není moudré. Ovcoun si lehne a klidně usne. Bígl mokrej drzenej hodinu v kotci než na něj dojde řada a pak dvě tři hodiny čekání na Bus nebo vlak taky není to pravý ořechový. S procházkama není problém nikdy. Tam se hýbe a zahřeje se pohybem. Kdyby tu tak nelilo vezmu ho taky. Je rozdíl makat nebo čekat. Když si nejsem jistá nemám potřebu to "lámat přes koleno". Takhle si doma užil samostatnou procházku a pritelovu pozornost. A taky mu je fajn.
Zase jeden z důvodů, proč na cvičák nechodit. Jaké čekání v kotci? Pes má o přestávkách nárok na uřčitý komfort a ne na odkládačku, kde nevím, kdo byl před ním a tak. Pokud odkládám, tak jedině do svého auta, pokud je hnusně, tak psa vytřu a zajistím mu přiměřené teplo.

"Ale já se prvotně neptala jestli mám či nemám vzít bígla. Ale jestli ostatní chodí... Jen mě tak napadlo vzhledem k počasí. "
Ne, v případě trvalého lijáku se cvičení nekonalo, ani poslušnost (individuální lekce), ani obrany, vždy na základě domluvy s cvičitelkou/figurantem. A nekonalo se případně ani po dlouhodobém dešti z důvodu rozmáčení terénu.

scylla
napsal(a):
Zase jeden z důvodů, proč na cvičák nechodit. Jaké čekání v kotci? Pes má o přestávkách nárok na uřčitý komfort a ne na odkládačku, kde nevím, kdo byl před ním a tak. Pokud odkládám, tak jedině do svého auta, pokud je hnusně, tak psa vytřu a zajistím mu přiměřené teplo.
To přece na cvičáku můžete, když pojedete na cvičák autem!
elikk

XXX.XXX.26.166
napsal(a):
To přece na cvičáku můžete, když pojedete na cvičák autem!
cvicak urcite muze i za ten dest
Chodim na cvicak za každého pocasi neb mam velmi omezene moznosti cvicit a tak využiju opravdu kazde. Plus -ano, i ve spatnem počasí se zavodi a zkouskuje, takze pes by mel byt zvykly.
Ale na druhou stranu -mam i auto a psy teda i komfort urcity -vždy a všude. Pokud po nich chci vykony - musí i mit i náležitou peci.
scylla
napsal(a):
Co je špatného na odkladacce? Pes tam má povel volnějšího odložení a aspoň se nenudí, ale cucha. Taky umím vytáhnout litr za to, že vycvikar přijede k nám, ale to se bude malinko mijit účinkem.

"spíš se mi zdá, že jste se v téhle diskuzi tak nějak samovytočila, nic ve zlým"
a zas...

Tedysek
napsal(a):
Jasně, takže na Cvicak smí jen ten kdo má auto. Super. Takže auto mi bude stát 6dni v Týdnu zbytečně před barákem a vyuziju ho jen na 30km týdne. To určitě vydrží auto dlouho a vůbec to nebude vyhozeného půl mega. A nebo raději nechodit vůbec nikam.
Tak autem se dá jezdit i v jiné dni a jinam než na cvičák..
napsal(a):
Tak autem se dá jezdit i v jiné dni a jinam než na cvičák..
Jo,6 dní v týdnu jsem v práci a od toho máme dodávku. A pokud mám 1 den volno, tak přítel je i s autem v práci. druhý auto je pro nás zbytečné. Teď mám dva dny volno a přítel je s autem v zahraničí a já nemám proč kamkoliv jet kromě cvicaku.
Kaslite na to, pes v odkladacke naučený nijak netrpí, naopak je mu tam koľkokrát hlavne v lete lepšie než v aute. Ja chodím na cvičák autom a pes je aj tak v odkladacke lebo je tam chladnejšie a prefukuje. Pes sa nesťažuje, naopak je rád že si môže odpočinúť.
Kopa ľudí má psa celé hodiny na cvičáku pri sebe a než dôjde na rad tak je z toho ruchu naokolo tak vyflusnutý, že si to cvičenie ani neužije.
L(phi)
napsal(a):
Kaslite na to, pes v odkladacke naučený nijak netrpí, naopak je mu tam koľkokrát hlavne v lete lepšie než v aute. Ja chodím na cvičák autom a pes je aj tak v odkladacke lebo je tam chladnejšie a prefukuje. Pes sa nesťažuje, naopak je rád že si môže odpočinúť.
Kopa ľudí má psa celé hodiny na cvičáku pri sebe a než dôjde na rad tak je z toho ruchu naokolo tak vyflusnutý, že si to cvičenie ani neužije.
Souhlas. Hlavně v létě si neumím představit, že bych nechala psa v autě - byť ve stínu. Ono se mu v té odkládačce houby stane.
Scylla: a že se v ní střídají psi? No a? Stejně tam jsou jedni a ti samí, kteří tam společně cvičí, společně se pohybují na stejném prostoru, takže kdyby mělo jít o nákazu nějakou nemocí, tak to, že psa nedám do kotce, to nezachrání. Všichni psi přece musí být očkovaní a s nějakým akutním onemocněním by asi nikdo na cvičák se psem nelezl. Daleko větší nebezpečí vidím v tom, když člověk normálně venčí psa ve městě - tam se musí venčit i ti nemocní psi, ani o tom nevím.
Další věcí je, že se pes učí, že občas i může být někde zavřený sám a pokud možno v klidu, nemusí být paničce věčně za zadkem.
V případě velkých lijáků necvičím - ne, že by psi nechtěli, ale mně se nechce. Nicméně občas se musím překonat, vzít pláštěnku a jít. Zkoušky se totiž dělají za každého počasí, takže psi musí být zvyklí. Vzpomínám na vyprávění kamaráda, jehož pes, kterého cvičil jen na poli, na zkouškách vybouchl, protože zkoušky byly v lese a pes byl úplně mimo ze šumění deště v korunách stromů.
elikk

XXX.XXX.26.166
" takže kdyby mělo jít o nákazu nějakou nemocí, tak to, že psa nedám do kotce, to nezachrání. Všichni psi přece musí být očkovaní a s nějakým akutním onemocněním by asi nikdo na cvičák se psem nelezl. "
no, není to tak jednoduche zase.
psincak třeba
on totiz je ten pes infekcni i když sam ještě nemocny není.
Taky nepouzivam cizi odkládačky.
elikk
napsal(a):
" takže kdyby mělo jít o nákazu nějakou nemocí, tak to, že psa nedám do kotce, to nezachrání. Všichni psi přece musí být očkovaní a s nějakým akutním onemocněním by asi nikdo na cvičák se psem nelezl. "
psincak třeba
Tak vetsinou se na cvicaku hned roznese kde na vesnici/ulici se nese psincak. Pak už si každý dá pozor.
jolyha

XXX.XXX.229.101
elikk
napsal(a):
psincak třeba
Ale psincák od takového psa- který ještě nemá projevy, ale již je nakažen - může chytit každý pes, co s ním příjde do kontaktu na tom cvičáku, to těžko ovlivní odkládačka. Pokud to mám na cvičák v rozumné vzdálenosti, případně se lze v pohodě dostat vlakem, taky nevidím důvod proč by tam člověk nutně musel svištět autem. To tedy není přímo na vás, elikk, ale na pár příspěvků, co se psaly nad vámi. Ne každý cítí potřebu se nutně všude vozit autem.
elikk

XXX.XXX.26.166
Tedysek
napsal(a):
Tak vetsinou se na cvicaku hned roznese kde na vesnici/ulici se nese psincak. Pak už si každý dá pozor.
To uz byva pozde.
ono to pro většinu pejskaru znamena, ze jen nechaji psa 14 dni v klidu a on se vykurýruje.
jenze když si chystáš rok, dva psa na jednu konkretni akci - nechces, aby dostal kaslik prave v tu dobu. a tak se to hlida trochu vic.
elikk
napsal(a):
To uz byva pozde.
ono to pro většinu pejskaru znamena, ze jen nechaji psa 14 dni v klidu a on se vykurýruje.
jenze když si chystáš rok, dva psa na jednu konkretni akci - nechces, aby dostal kaslik prave v tu dobu. a tak se to hlida trochu vic.
S tim ti ale odkládačka nepomůže. Psincák může pes chytit i na procházce i v řadovce na cvičáku. Musela bys psa rok, dva kompletně izolovat. To si raději odpustim akci. Jo, zamrzí to, ale s tím moc nenaděláš. O to věší budeš mít radost v další sezóně.

Tedysek
napsal(a):
S tim ti ale odkládačka nepomůže. Psincák může pes chytit i na procházce i v řadovce na cvičáku. Musela bys psa rok, dva kompletně izolovat. To si raději odpustim akci. Jo, zamrzí to, ale s tím moc nenaděláš. O to věší budeš mít radost v další sezóně.
Ale...pravděpodobnost, že pes chytne KOTCOVÝ kašel na procházce je kapku jinde, než že ho chytne v cvičákovém hromadně užívaném kotci, žejo...
Ale na takový rukáv na obranách stejně nic nemá...
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Teda paní, vy jste fakt materiál.
Nejdřív nesmyslně bez vysvětlení prohlásíte, že by vám bígl v polovině května na cvičáku nastydnul, pak seřvete lidi, že o tom nic neví, proč si to myslíte (asi měli volat věštce), a potom, když vám někdo poradí, píšete bláboly o autě.
A jaké teploty jsou (byly) v ČR 14.5 si asi umí každý představit.
Tady je ta diskuse asi opravdu jen rétorické cvičení u kávy, protože jinak seriozně by na tohle nemohl nikdo reagovat.
elikk

XXX.XXX.26.166
Tedysek
napsal(a):
Tak asi to trochu funguje - psincak se nam vyhyba i když kolem byva často a akci taky vymetame dost a dost.
elikk
napsal(a):
Tak asi to trochu funguje - psincak se nam vyhyba i když kolem byva často a akci taky vymetame dost a dost.
Já mám zkušenost, že se to neslo ze zahrady na zahradu. Na cvičáku jsem to nikdy nezažila. Jen jednou na výcvikovym táboře. A k tomu nebyl potřeba ani rukáv. Asi jsme měli "štěstí".
scylla
napsal(a):
Jo, prostě ovčák má smůlu u nich, nezaslouží si žádné ohledy. Tam je zacházení se psy mírně řečeno velice specifické a ti psi mají velkou trpělivost.
Scyllo, tak se přijeď podívat na naše psy a jak je zjevně dle tebe týrám. Už jsem ti to nabízela několikrát. Ale ty radši budeš dál tvrdit něco co jsi ani neviděla. Mohlo by to jít už do telky. Soudy Scylly z fauny.

No vidíš Tedýsek, můj 1. pes měl psincák 2x, pokaždé z obran.
2. pes, který na cvičák ani nožkou nevstoupil, dosud tímto onemocněním neprošel (věk 4,5 roku)

"Myslím že pro psincaku netřeba nutně využívat odkládací kotec nebo rukáv. ;). "
a on tady někdo tvrdil, že "je nutno"?
pravděpodobnost, pravděpodobnost a prevence...
koňadra
napsal(a):
Souhlas. Hlavně v létě si neumím představit, že bych nechala psa v autě - byť ve stínu. Ono se mu v té odkládačce houby stane.
Scylla: a že se v ní střídají psi? No a? Stejně tam jsou jedni a ti samí, kteří tam společně cvičí, společně se pohybují na stejném prostoru, takže kdyby mělo jít o nákazu nějakou nemocí, tak to, že psa nedám do kotce, to nezachrání. Všichni psi přece musí být očkovaní a s nějakým akutním onemocněním by asi nikdo na cvičák se psem nelezl. Daleko větší nebezpečí vidím v tom, když člověk normálně venčí psa ve městě - tam se musí venčit i ti nemocní psi, ani o tom nevím.
Další věcí je, že se pes učí, že občas i může být někde zavřený sám a pokud možno v klidu, nemusí být paničce věčně za zadkem.
V případě velkých lijáků necvičím - ne, že by psi nechtěli, ale mně se nechce. Nicméně občas se musím překonat, vzít pláštěnku a jít. Zkoušky se totiž dělají za každého počasí, takže psi musí být zvyklí. Vzpomínám na vyprávění kamaráda, jehož pes, kterého cvičil jen na poli, na zkouškách vybouchl, protože zkoušky byly v lese a pes byl úplně mimo ze šumění deště v korunách stromů.
Já teda psa nechávám v autě, je tak naučený od štěněte. Ale v létě dávám auto do stínu a navíc mám v autě klec (možná větší než je odkládačka na cvičáku :-D ) takže mu nechávám otevřený kufr. Ale uznávám, že jsem udělala chybu v tom, že jsem psa od štěněte na tu odkládačku nenaučila. V autě je naprosto v pohodě, ale pokud ho teď dám do odkládačky, tak vyvádí, zkoušíme to nacvičovat jako se štěnětem po chvilkách, jenže on okamžitě začne odkládačku hryzat. Minule se do ní pustil tak, že měl tlamu od dřeva do krve a nechat ho tam dýl, tak to rozebere. Navíc zubama chytá i kovové mříže a rve to, takže nic moc
Jinak třeba loni, když jsme měli akci a bylo fakt vedro a nebylo nikde místo ve stínu, tak jsem z auta vyndala celou klec a tu přenesla do stínu, hodila přes ní deku a pes byl v klidu.
elikk

XXX.XXX.26.166
Tedysek
napsal(a):
Cuba ho měla jednou z tábora a obrany nedělala. Pak jednou ze zahrady od sousedovic psa. A pes jednou z výstavy. Myslím že pro psincaku netřeba nutně využívat odkládací kotec nebo rukáv. ;).
Ne, není, ale presne - pravdepodobnost.
Na tu hrajeme
nechci vypadat paranoidne - jen vysvetluju, proc třeba pro me jsou cizi odkládačky ble...
neovlivnim všechno - ale co muzu ovlivňuju.