Dobrý den,
v pátek jseme byli odebírat mléčnou lištu s nádory. Bylo mi řečeno, ať na 90% čekám serom - otok kolem té operační rány. Nemáte někdo fotku takové komplikace, ať vím na co se připravit? Nikde jsem nenašla. Zatím feně z rány občas vyteče taková ta světležlutá-krvavá tekutina, což si říkám, že je dobře, že to nezůstává vevnitř.
Děkuji, Lucka.
Jardin

XXX.XXX.168.158
Dobrý den, vím že již je to starší dotaz ale jak to dále u vás se séromem probíhalo? Sme týden po stejném zákroku a stále z rány odchází…
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jardin
napsal(a):
Dobrý den, vím že již je to starší dotaz ale jak to dále u vás se séromem probíhalo? Sme týden po stejném zákroku a stále z rány odchází…
pokud je tam sekrece, je to lepší než kdyby se výtok hromadil v podkoží a způsobil rozsáhlou dehiscenci.

Jardin
napsal(a):
Viz bodlinka. Je to ta lepší varianta.

jo, jinak co jsem udělala já, když měla Nora serom v ráně po operaci žaludku:
koupila jsem oblek, do obleku jsem nacpala vložku a při výměně jsem vždy celý prostor seromu vypláchla ze stříkačky betadinou. první dva body sloužily čistě k tomu, abych neměla sero-krvavý výtok všude na podlaze a jako protilízací mechanismus. nakonec tam dehiscence byla, naštěstí až po cca deseti dnech, takže vnitřní stehy už vydržely. vytáhla jsem torza stehů a zbytek se dohojil sekundárně, holt to má nevýhodu že nekomplikovaná rána člověk vytáhne stehy a hotovo, serom to dost protahuje.
nakonec jako bonus ještě odhojila celý vnitřní uzlík, takže kraniálně jsem měla serom a dehiscenci, pak kousek dobrý a kaudálně píštěl ze které jsem vytáhla půl kilometru šití a pak se to teprve zahojilo
Jardin

XXX.XXX.167.130
Děkuju, šlo mi spíš o to jak dlouho to cca. trvalo do úplného zahojení i když vím že je to hodně infividuální…mažem betadinou, bepanthenem na hojeni…takže pokud bude odcházet tak to zatím nechat tedy…nejspíše v pondělí se zastavím radši za vet pro jistotu, žádné boule nemá, ale nerad bych něco podcenil.

Jardin
napsal(a):
Děkuju, šlo mi spíš o to jak dlouho to cca. trvalo do úplného zahojení i když vím že je to hodně infividuální…mažem betadinou, bepanthenem na hojeni…takže pokud bude odcházet tak to zatím nechat tedy…nejspíše v pondělí se zastavím radši za vet pro jistotu, žádné boule nemá, ale nerad bych něco podcenil.
trvá to.
jak dlouho se nedá říct, záleží na rozsahu i stáří a kondici toho psa, prostě je to naprosto individuální.
veterinářem se nic nepokazí.
já bych to teda ničím nemazala, betadina je lepší roztok a výplach, to stejný hojení, spíš než mast bych to oplachovala třeba řepíkem.
Jardin

XXX.XXX.168.158
jasný co člověk to názor, někdo nemazat, někdo řapík, heřmánek (dle mě již přežité věci které spíše ránu rozmokvají, ale někomu třeba pomůže)..my máme první část rány po týdnu skoro na vyndání stehů po tom betadinu+bepanthenu takže je jasné že k něčemu to opravdu je…

"takže je jasné že k něčemu to opravdu je…"
Po tydnu se daji vyndavat stehy i bez mazani
Ano, kazdy veri na neco..
Ale rikat o bylinkach, ze jsou zastarale?
Jardin

XXX.XXX.239.239
já se nepřu, jen říkám že se mi to zdá lepší než po heřmánku :) tak hlavně aby co nejdříve se přestal vytvářet ten bordel a zahájilo se to, děkuji všem.
napsal(a):
"takže je jasné že k něčemu to opravdu je…"
Po tydnu se daji vyndavat stehy i bez mazani
Ano, kazdy veri na neco..
Ale rikat o bylinkach, ze jsou zastarale?
Fytoterapie určitě není zastaralá. Jako je známa z pradávné minulosti, ale je dodnes používána a řekla bych, že zažívá svoji obrodu. Což je dobře.

fikovnice
napsal(a):
Fytoterapie určitě není zastaralá. Jako je známa z pradávné minulosti, ale je dodnes používána a řekla bych, že zažívá svoji obrodu. Což je dobře.
Jo jo, předčítám dětem na první hodině stručné dějiny medicíny.
Cca
3 000 let př.n.l. - sněz tenhle kořínek.
1 000 l. n. - kořínky jsou pohanská pověra, odříkej modlitbu
1850 - jsme pokrokoví a vědečtí, vypij tenhle lektvar
1950 - fuj, nepij ten lektvar, máme přece ATB
2000 - ATB nezabírají, baktérie jsou proti nim odolné - sněz tenhle kořínek
napsal(a):
Jo jo, předčítám dětem na první hodině stručné dějiny medicíny.
Cca
3 000 let př.n.l. - sněz tenhle kořínek.
1 000 l. n. - kořínky jsou pohanská pověra, odříkej modlitbu
1850 - jsme pokrokoví a vědečtí, vypij tenhle lektvar
1950 - fuj, nepij ten lektvar, máme přece ATB
2000 - ATB nezabírají, baktérie jsou proti nim odolné - sněz tenhle kořínek