Potřebuji poradit, mám ročního 40kg psa, který je velice natěšený na každého psa, kterého potkáme. Chce se strašně moc seznamovat, táhne u toho jako magor. Snažím se ho stopnout, nechat uklidnit a pak teprve povolit cestu ke psu. Jenže jakmile povolím, už zase táááhne a pak taky protijdoucí strana, když vidí vzpínající se obludu, tak má málokdy trpělivost a odvahu nechat psy seznámit. Už jsem zoufalá. Poradíte mi, co s tím?
Měla jsem podobný problém, možná ještě o něco horší, protože můj pes se po napadení nechtěl seznamovat, ale rovnou chtěl každého psa co viděl zabít. Takže se vzpíral a hrozně u toho řval.
Řešila jsem to tak, že když jsem si všimla nějakého psa, hned jsem upoutala pozornost psa na mě (pomocí hračky). Zezačátku jsem to dělala jen z velké vzdálenosti, postupně jsem vzdálenost zkracovala, když to nezvládnul a psa řešil, tak jsme se vrátili zase kousek zpátky. K tomu jsem vyhledávala přátelské feny, aby zjistil, že se psy může být i sranda, že se s nimi dá hrát a nic mu nehrozí.
U vás pokud si chce pes hrát, tak by asi stačilo se prostě zastavit a udržet psa pomocí třeba pamlsků v klidu, jak jste psala. Pokud povolíte a pes zase táhne, tak prostě zase zastavit, nebo klidně změnit směr, aby pes pochopil, že když bude táhnout tak se nedostane tam, kam chce. A rozhodně se nenechat ke psovi odtáhnout a tam psa nechat očuchat nebo si hrát. Prostě dokud nebude v klidu, tak si hrát nepůjde. Bude to chtít asi velkou trpělivost, ale pes by to měl rychle pochopit.
Troufale se sem vetřu, mám problém se psy typu, který je tu popsán.
Větší pes - kamarádský, až moc. Moje fena je menší střeďák, se psy do své velikosti nemá problém i když se přiženou jak tornádo, s velkými, kteří se seznamují v klidu, je taky ok.
Když se k nám ale přiřítí velká příšera a chce si hrát, dostane z toho fena hysterák a je v tu chvíli k neuklidnění. Zrovna včera na nás takhle paní pustila z vrat labradora, který si běžel pohrát. Já se lekla, fena se lekla a bylo vymalováno. Pes stáhl ocas a zdekoval se, nicméně takhle nebude reagovat každý velký pes, který se k nám přižene seznámit.
Když se seznámíme v klidu, problém není. Snažím se takovým situacím předcházet, ale občas se prostě stanou.
Můžete proto rovnou poradit, prosím, co má dělat i druhá strana v té samé situaci? Velký pes naproti nám se buď vzpíná na vodítku a chce si hrát nebo se za námi rovnou řítí (stalo se mi to už několikrát, až bych tomu nevěřila, jak často na vás cizí lidi pustí psa a volají, že je hodnej) a já zatím nenašla způsob, jak v takové situaci fenu nejlépe uklidnit a zařídit klidné seznámení?
Když byla maličká, pes nás napadl. Jsem proto nervózní já a i ona pochopitelně neví, co od neznámých psů čekat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že tomu psovi pomůže, když se bude co nejvíce moct socializovat ve skupině psů. Ideálně nějaký socializační cvičák, pokud nějaký máte poblíž, ale tam pozor na chyby - ne každý, kdo provozuje socializační cvičák, ví, jak to dělat (jak psy seznámit, kdy zasáhnout do hry, co nenechat psy dělat, atd), a můžou se napáchat akorát větší škody.
Pro každodenní provoz - pokud psa těžko zvládáte fyzicky, dejte mu ohlávku halti (originál od barona) a při potkávání psů si na ni přepněte vodítko. Tím se vám pes nebude moct vzpínat a nebude děsit pejskaře. Můžete pak přimět psa, aby se šel seznámit hezky v klidu.
A problém z druhý strany - prostě bych se snažila psa, který se přiřítí k feně, zastavit, odehnat, dát najevo (i páníčkovi), že takhle ne. Jednala bych maličko jako kdyby ten pes měl bejt agresor (koneckonců, co vy víte) a vy se prostě snažíte udělat vše pro to, aby se vaší feny nedotkl. Pokud má jeho páníček zájem nechat psy pohrát, musí si psa nejdřív zvládnout.
Pokud chci svýho psa seznámit s bojícím se psem, nejdřív ho otočím zadkem k psovi - druhý pes si čuchne a strach poleví. Takže zde je nutná spolupráce toho druhýho člověka, což většinou spousta lidí vůbec netuší, proč by měla dělat.
Znám jediný prostředí, kde jde obojí z výše zmíněnýho, a to jsou free soboty u Desenskýho. Kdo zná další místa, nechť doporučí :).
Keriton: To je od nás bohužel strašně daleko, takže určitě ocením, kdyby přišel někdo, kdo ví i o jiných místech.
Jo, nechat čuchnout k zadku, to je právě fajn, když jsou oba psi relativně v klidu a spolupracuje i druhý páneček. Mým největším problémem ale je to, jak v té situaci uklidnit mého psa. Snažím se všemi možnými způsoby, ale prostě to nějak neumím. Vyvádí pak už i ve chvíli, kdy si toho bláznivku, co si jen chtěl hrát, přidělají na vodítko a uklidní si ho. Jak se prostě lekne, je jak v tranzu a vidí jen ten svůj strach z toho psa a nereaguje na nic jinýho.

Atheira
napsal(a):
Keriton: To je od nás bohužel strašně daleko, takže určitě ocením, kdyby přišel někdo, kdo ví i o jiných místech.
Jo, nechat čuchnout k zadku, to je právě fajn, když jsou oba psi relativně v klidu a spolupracuje i druhý páneček. Mým největším problémem ale je to, jak v té situaci uklidnit mého psa. Snažím se všemi možnými způsoby, ale prostě to nějak neumím. Vyvádí pak už i ve chvíli, kdy si toho bláznivku, co si jen chtěl hrát, přidělají na vodítko a uklidní si ho. Jak se prostě lekne, je jak v tranzu a vidí jen ten svůj strach z toho psa a nereaguje na nic jinýho.
Chápu, to je pak už dost těžký, přesvědčit ji, že se nic neděje. Asi bych se tomu prostě snažila co nejvíc vyhýbat...
Ad socializace ve skupině psů...on žije ve smečce, takže svých i dalších psů má kolem dost, odmala venčíme ve skupinkách další psů. Hlad po psech jako takových to není, spíš pubertální rozcapenost a hlavně "co kdyby to byla háravá fena". No potkat háravku v nejlepším, tak asi druhnu hubou chodník.
Ano o halti jsem už uvažovala(mám ji doma v šuflíku), jako o berličce. Ale říkám si krucinál, musí to jít i bez ní.

Frapé
napsal(a):
Ad socializace ve skupině psů...on žije ve smečce, takže svých i dalších psů má kolem dost, odmala venčíme ve skupinkách další psů. Hlad po psech jako takových to není, spíš pubertální rozcapenost a hlavně "co kdyby to byla háravá fena". No potkat háravku v nejlepším, tak asi druhnu hubou chodník.
Ano o halti jsem už uvažovala(mám ji doma v šuflíku), jako o berličce. Ale říkám si krucinál, musí to jít i bez ní.
Bez halti to může jít, ale člověk musí toho psa fyzicky zvládnout. Když bojuje o to, aby vůbec zůstal nohama na zemi a nebyl odtáhnut někam pryč, logicky nemůže řešit nic. Takže vzít si berličku na pomoc a díky tomu naučit psa, jak je to správně, mi nepřijde špatný. On se zklidní, vy se naučíte, jak s ním zacházet, a později už třeba ohlávku potřebovat nebudete.
jahodapavel
napsal(a):
Na halti se vykašlete, maximálně mu poškodíte páteř. Naučte ho chodit u nohy, začněte tam, kde nikdo není, až to zvládne přejděte do rušnějšího prostředí a nakonec do blízkosti psů. Nezapomeňte naučit povel VOLNO.
Chůzi u nohy se teprve učí, v roce po něm nemůžu chtít zázraky. Chůzi na vodítku zvládá bez tahání, ale jak uvidí psa...hurá k němu. Chůzí u nohy toto teď nepořeším, bohužel.

Frapé
napsal(a):
Pokud neprahne po psech a je jen rozcapený, co dát psovi sedni nebo lehni. Tak se může menší pes i rád přiblížit a váš by si to mohl osvojit jako běžnou věc.
Frapé
napsal(a):
Chůzi u nohy se teprve učí, v roce po něm nemůžu chtít zázraky. Chůzi na vodítku zvládá bez tahání, ale jak uvidí psa...hurá k němu. Chůzí u nohy toto teď nepořeším, bohužel.
Chůzi na vodítku zvládá, ale jen když nevidí psa, takže nezvládá. Měl by to zvládat za všech okolností. Je hravý? Žravý? Začala bych v takové vzdálenosti, kde vás ještě vnímá, upoutat pozornost na sebe - odměňovat hračkou nebo žrádlem. A postupně se přibližovat více ke psům, ale stále chtít, aby se pes soustředil na vás a psy ignoroval.
Edit: A pokud pak pes už zvládne v klidu sedět, i když je pes blízko, nebo k němu v klidu bez tahání dojít, tak pak ho klidně pustit pohrát.

Frapé
napsal(a):
V roce už by měl umět spolehlivě daleko víc povelů než zrovna chůzi u nohy...
Chyba je na Vaší straně.
notregistered

XXX.XXX.211.248
"snažím se ho stopnout, nechat uklidnit a pak teprve povolit cestu ke psu. Jenže jakmile povolím, už zase táááhne"
tzn. není v klidu
napne vodítko = pár kroků zpět, pes lehnout (jediné slovo, které musíte říct..víc slov = víc nervozity..časem se zastaví sám)
až leží a kouká jinam, teprve začíná klid
kdo vydrží víc
může to trvat i pár minut
minuta je dlouhá
trpělivost musím mít hlavně já.
notregistered

XXX.XXX.211.248
Náš rekord 3 minuty 48 vteřin než se vzdala a mohly jsme jít dál
příště už to byla polovina
dlouhé
no a
znáte lepší "práci" než se psem
já ne.
notregistered
napsal(a):
Náš rekord 3 minuty 48 vteřin než se vzdala a mohly jsme jít dál
příště už to byla polovina
dlouhé
no a
znáte lepší "práci" než se psem
já ne.
Zlaté časy. :)
S biglem jsem lehavala takhle už záměrně u lavičky. Při nácviku jsme se skoro nehnuli z ulice.
Ale mělo to perfektní vedlejší efekt. Povel lehni je dokonale upevněn v každé vypjaté situaci.
napsal(a):
Pokud neprahne po psech a je jen rozcapený, co dát psovi sedni nebo lehni. Tak se může menší pes i rád přiblížit a váš by si to mohl osvojit jako běžnou věc.
Vida, sed můžu zkusit, bude to sice oříšek, aby v něm vydržel. A nepodpořím lehem číhání, ke kterému má sklony?
napsal(a):
V roce už by měl umět spolehlivě daleko víc povelů než zrovna chůzi u nohy...
Chyba je na Vaší straně.
Tak já nevím, ale o chůzi u nohy nám i cvičitelka říká, že v roce ji ještě nemají přesnou a na dlouhou vzdálenost, že se ji teprve učí. Ostatní povely buď umí, či se učí.

Frapé
napsal(a):
Tak já nevím, ale o chůzi u nohy nám i cvičitelka říká, že v roce ji ještě nemají přesnou a na dlouhou vzdálenost, že se ji teprve učí. Ostatní povely buď umí, či se učí.
A které povely umí spolehlivě?
Sama přiznáváte, že Váš pes je rozcapený, tzn, že jste jeho nevhodné chování neutnula hned v začátku, ale necháváte ho s Vámi "orat".
napsal(a):
A které povely umí spolehlivě?
Sama přiznáváte, že Váš pes je rozcapený, tzn, že jste jeho nevhodné chování neutnula hned v začátku, ale necháváte ho s Vámi "orat".
Ještě mu není celý rok, nastala puberta, takže ano v tomto je rozcapený. Proto to řeším, aby už dále rozcapený nebyl. Nevěděla jsem si s tímto rady, proto jsem o ně požádala, aby se mnou nadále neoral.

Frapé
napsal(a):
Vida, sed můžu zkusit, bude to sice oříšek, aby v něm vydržel. A nepodpořím lehem číhání, ke kterému má sklony?
Zkuste si to na nečisto při chůzi na vodítku bez psů, vždy odměna, až to bude chápat a nebude to oříšek aby vydržel zkuste nejdříve známého psa...(sednout a sedět musí nanejvýš na dvě výzvy- takže první jemné upozornění vodítkem, že se dude něco dít(třeba jemné přibrždění, pes se může třeba i ohlídnout, jako co, je?) a jasný povel sedni, pokud provede rychlá odměna, nechat sedět co to půjde, ale volno musíte dát vy, ne že se psík zvedne, prostě až budete vidět, že už to nevydrží raději propustit, pokud nesedne na první dobrou, raději si pomožet rukou na zadku psa(tlačit dolu) je to lepší než 10x opakovat povel, to je jako ve finále mu říct, a nebo si dělej co chceš..
Naše psina taky číhá, zmenšuje se a zmenšuje až zalehne, nasouká nohy pod sebe a natahuje klabák, jenže to vydrží až do příchodu jiného psa...
Dopouštíte se zásadních chyb. pes by měl mít 10% přivolání dokud jste rychlejší než on. Pokud budete čekat dosáhne toho že když nechce, přijít nemusí. Měl jsem na starost fenu, která přiběhla na 5 m a zůstala stát, když jsem udělal krok popošla o stejnou vzdálenost. Chůze u nohy je něco podobného. S nácvikem je třeba začit co nejdříve, ve 4 m+sících by to měl ovládat. Pravděpodobně jste cvičila na pamlsky a pes byl nažraný. Zkuste najít motivaci silnější než jiný pes.
jahodapavel
napsal(a):
Dopouštíte se zásadních chyb. pes by měl mít 10% přivolání dokud jste rychlejší než on. Pokud budete čekat dosáhne toho že když nechce, přijít nemusí. Měl jsem na starost fenu, která přiběhla na 5 m a zůstala stát, když jsem udělal krok popošla o stejnou vzdálenost. Chůze u nohy je něco podobného. S nácvikem je třeba začit co nejdříve, ve 4 m+sících by to měl ovládat. Pravděpodobně jste cvičila na pamlsky a pes byl nažraný. Zkuste najít motivaci silnější než jiný pes.
Nemám problém s přivoláním, přivolám, přijde, připnu na vodítko a po pár krocích směrem ke psu tak MOC chce jít za ním, že táhne jako blázen. Což si ne všichni psi při jeho velikosti a v pozdějším věku budou vysvětlovat přátelsky. Chci aby uměl slušně v klidu přijít ke psu, očuchat se a ne mě k němu táhl vší silou. Pamlsky žere i když je nažraný, je to popelnice. Zatím jsem lepší motivaci než je jiný pes nenašla. Možná tak uzený kuře.

Frapé
napsal(a):
Pokud má sklony k číhání na přicházející psy, domnívala bych se (takhle na dálku, od PC), že může jít o nejistotu, a z toho i pramenící zuřivou snahu dostat se ke psům co nejrychleji, aby se ujistil, co jsou zač. Čili opět - více socializace, s více psy, zaměřit se na to, aby byl v pohodě.
napsal(a):
Pokud má sklony k číhání na přicházející psy, domnívala bych se (takhle na dálku, od PC), že může jít o nejistotu, a z toho i pramenící zuřivou snahu dostat se ke psům co nejrychleji, aby se ujistil, co jsou zač. Čili opět - více socializace, s více psy, zaměřit se na to, aby byl v pohodě.
Psů má fakt dost, ale asi chce víc. Ráda ho zaplavím psy, ale musí k nim umět přistupovat a ne být hrrrr. Asi fakt na tu korekci dojde na halti. On má nyní pocit, že svět je jedno velké hřiště a každej s ním bude blbnout. Ta nejistota by tam vzhledem k začínající pubertě mohla i být.