Štěně - rady první dny a výchova

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pepaborec

28.5.2017 20:17
Pepaborec

XXX.XXX.36.2

Dobrý den, v pátek 26.5. jsme si přivezli štěňátko čivavy (2,5 měsíce mu je). Pátek jsme s ním byli celý, to samý včera i dnes. Je jasný že první dny si zvyká a kňučí, ale chci se zeptat zda třeba když na 5 minut odejdu a už kňučí mám k němu hned běžet nebo ho nechat chvíli ať si pomalu zvyká? Zítra je totiž pondělí a stejně bude pár hodin doma samo.. Jinak s námi spí v posteli a vyžaduje pozornost snaží se kousat a hrát si tak si s nim hrajeme ale spí třeba dvě hodiny a pak je zase hrozně živá. Tak se chci zeptat jakým způsobem k tomu mám přistupovat a za jak dlouho si zvykne být doma sám a nebude kňučet? Také jsem se chtěla zeptat chodíme s nim každé dvě hodiny ven a loužičky i bobky vydrží, pouze 2x se stalo že udělal bobek doma. Učíme jí to tak že ji vezmem ven a když udělá bobek a vyčůrá se tak ji pochválíme pohladíme a dáme pamlsek naopak když udělá doma nedostane nic ale ani ji nijak netrestáme, je to správně? Dále jsem se chtěla zeptat kdy mám začít učít na vodítko? Děkuji moc, máme první stěňátko a nemáme zkušenosti. Uvítám rady, a ne výsmech. Děkuji.

28.5.2017 20:43
boikana

XXX.XXX.121.217

Zcela bez výsměchu a negativních emocí, spíš jen s mírným ohromením...

Vážně si pořizujete štěndo a nevíte tyto věci? Můžu se zeptat, co máte načteno, jaké zkušenosti s pejsky apod.? :)

Tedy nevíte je pitomý pojem, samotnou mě odpověď na tyto otázky zajímá... spíš jsem si myslela, že každý budoucí páníček si toto předem promyslí a rozhodne se nějak postupovat (při navykání na samotu apod.) už předem. Prostě má plán, ať už dobrý či špatný a jakékoliv inspirace.

Takhle, já jsem naprostý nepejskař a ani pejska vážně neplánuju, ale baví mě o nich číst tu na ifauně a třeba sledovat výcvik na cvičáku když se náhodou objevím v době výcviku poblíž a v duchu uplatňovat teoretické poznatky... Takže nejsem absolutně kvalifikovaná vám odpovídat, snad jen říct, že co jsem se tu dočetla a přišlo mi logické, tak s tím venčením na to jdete zcela správně (pohledejte nějaké starší diskuze ;) )

Ale tohle je problematika, nad kterou už nějakou dobu dumám... Člověk může spoustu info o chovu, výcviku/výchově, výživě atd. atd. vyčíst z knížek či netu, ale praxe je praxe... jak to tedy udělat, pokud člověk-nepejskař (rozuměno bez bližšího kontaktu-zkušenostmi se psem-a nikým takovým ve svém blízkém okolí) si touží pejska pořídit? Třeba u koní to docela je jasné, navštěvovat stáje, kde se jen nejezdí ale i stará, ideálně najít soukromníka, co zasvětí do péče víc a bude rád, že mu někdo pomůže s koníky... Navíc lze třeba najít ustájení kde mu někdo poradí, o koně se postará, zkusit nejdřív pronájem apod...

Ale co u psů? Hádám, že nikdo by úplně neměl chuť ani čas investovat do neznámého člověka a nechat ho interagovat se svým psem... Učit úplné základy... Samozřejmě, pokud se chce, všechno jde a s pejsky může třeba člověk přijít do styku řekněme výpomocí v útulku, ale nevím jak je to jinde, u nás třeba nikdo nic pořádně neřekl, nezasvětil, v podstatě jen základní info, kde najít vodítka, které pejsky můžeme jít a že z areálu se nesmí vyjít... (podotýkám v té době jsem byla nezletilá s partou stejně starých kamarádek) (na druhou stranu, ne, nechodila jsem tam nikdy pravidelně a nesnažila se zapojit víc, v té době mě psi nezajímali a momentálně nemám díky škole čas)

No a i kdyby nakrásně člověk někde praktické zkušenosti nabyl (hodně hypoteticky řečeno třeba nějaký chovatel-majitel-prostě člověk, co má více psů ocení pomoc od opravdového zájemce)... není tomu stejně tak, že s každým "vlastněným" (ve smyslu s maximální odpovědností za něj vyplývající z vlastnictví) zvířetem se stejně člověk učí a teprve přichází na to, co dělat a jak a proč a co ne?

Takže se přidávám z dotazem spíše off topic-jak jste začínali vy-je nějaký způsob, jak minimalizovat škody a chyby začátečníka? Klidně pište i na první pohled zřejmé věci, typu já nevím, např. navštěvovat štěněcí školku apod.

Díky za odpovědi, zadavateli se omlouvám za spíš spam :).

Pepaborec

28.5.2017 21:07
Pepaborec

XXX.XXX.36.2

Právě tomu jsme se chtěli vyhnout. Máme nastudováno, i máme známou trenérku co nám radí co a jak ale prostě chceme znát názor více lidí, jestli se třeba neosvědčil jiný lepší způsob naučit ji chodit na záchod ven. A z kňourání stěňátka má divnej pocit každej, ikdyž víme že je to steskem...

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2017 21:41

S venčením to děláte správně, s občasnými nehodami doma je třeba počítat, je to ještě mimino.
S tou samotou - nevracejte se k němu v momentě kdy kňučí, ale v momentě kdy je zticha. Prohledejte zdejší diskusi, tohle téma se tu opakuje.
Na vodítko zvykejte klidně už teď. Mě se pro štěňata víc osvědčily postroje než obojky. Na obojku když zatáhne, tak štěně někdy zpanikaří protože se škrtí, a vodítko si tím trochu znechutí. Na postroji nějaké zatáhnutí neřeší, a co mě překvapilo, naučí se respektovat délku vodítka, a když ho pak již zvyhnuté na vodítko připnete na obojek, velmi rychle se naučí nechávat vodítko vždy trochu prověšené.
Nebyla by fotka čivavátka?

28.5.2017 21:48
manbea

XXX.XXX.139.247

Jdete na to dobře, s tou čistotou to učíte výborně, výsledky se dostaví, ale mějte trpělivost tak do 4 měsíců (včetně). Samotu nacvičujte po malých chvilkách a nenechte štěňátko, aby vás doprovázelo všude po bytě.Když kňučí, tak k němu nemusíte hned chodit. V bytě mu vymezte místečko, kde bude mít vše, co potřebuje - pelíšek, boudičku, hračky, případně hrací deku apod. a hodně se tam s ním zabývejte, mazlete a hrajte si. Štěně se naučí tomuto místu důvěřovat a pomůže mu tak překonat samotu. Na oboječek zvykejte hned, s vodítkem také můžete začít - jen pozor: u takhle malého krčku může i z našeho pohledu menší cuknutí způsobit vážné poranění, takže opatrně. A v bytě po dobu vaší nepřítomnosti odstraňte z dosahu štěněte vše nebezpečné, zejména elektrické kabely, kosmetiku, léky a jídlo (čokoládu apod.). Ať vám vaše malá dělá jen radost

28.5.2017 21:59
samik49

XXX.XXX.78.43

Děláte to správně, nemějte strach :)
Při navykání na samotu je nejlepší vystihnout naopak okamžik, kdy pejsek nekňourá, a v tu chvíli se vrátit. Aby si to nepřebral tak, že budu kňourat = páneček se vrátí, tím by se snažil kňourat víc a víc.
Jinak před odchodem do práce je ideální štěně unavit, nechat ho s pelíškem, vodou a nějakou exkluzivní hračkou v místnosti, kde se nemůže zranit nebo něco rozkousat.. hodně štěstí :).

29.5.2017 06:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Pepaborec napsal(a):
Právě tomu jsme se chtěli vyhnout. Máme nastudováno, i máme známou trenérku co nám radí co a jak ale prostě chceme znát názor více lidí, jestli se třeba neosvědčil jiný lepší způsob naučit ji chodit na záchod ven. A z kňourání stěňátka má divnej pocit každej, ikdyž víme že je to steskem...

Vykašlete se na příručky a trenéry, buďte s pejskem, hrajte si, hodně mazlete, mluvte na štěňátko a dovolte mu fyzický kontakt, je to pro něj důležité. Krmte nejméně 5* denně, vodu stále k dispozici, pelíšky, ve kterých si odpočine, hračky. Učte na jméno, učte přivolání, oceňte každý zájem o vás, usmějte se, promluvte na něj. Samotu učte postupně tak, že odejdete do jiné místnosti a když štěně nepiští, vrátíte se, pochválíte. Nelitujte, neutěšujte, naučí se to. Máte ho krátce, chce to trpělivost a čas.

29.5.2017 06:07
scylla

XXX.XXX.150.32

boikana napsal(a):
Zcela bez výsměchu a negativních emocí, spíš jen s mírným ohromením...

Vážně si pořizujete štěndo a nevíte tyto věci? Můžu se zeptat, co máte načteno, jaké zkušenosti s pejsky apod.? :)

Tedy nevíte je pitomý pojem, samotnou mě odpověď na tyto otázky zajímá... spíš jsem si myslela, že každý budoucí páníček si toto předem promyslí a rozhodne se nějak postupovat (při navykání na samotu apod.) už předem. Prostě má plán, ať už dobrý či špatný a jakékoliv inspirace.

Takhle, já jsem naprostý nepejskař a ani pejska vážně neplánuju, ale baví mě o nich číst tu na ifauně a třeba sledovat výcvik na cvičáku když se náhodou objevím v době výcviku poblíž a v duchu uplatňovat teoretické poznatky... Takže nejsem absolutně kvalifikovaná vám odpovídat, snad jen říct, že co jsem se tu dočetla a přišlo mi logické, tak s tím venčením na to jdete zcela správně (pohledejte nějaké starší diskuze ;) )

Ale tohle je problematika, nad kterou už nějakou dobu dumám... Člověk může spoustu info o chovu, výcviku/výchově, výživě atd. atd. vyčíst z knížek či netu, ale praxe je praxe... jak to tedy udělat, pokud člověk-nepejskař (rozuměno bez bližšího kontaktu-zkušenostmi se psem-a nikým takovým ve svém blízkém okolí) si touží pejska pořídit? Třeba u koní to docela je jasné, navštěvovat stáje, kde se jen nejezdí ale i stará, ideálně najít soukromníka, co zasvětí do péče víc a bude rád, že mu někdo pomůže s koníky... Navíc lze třeba najít ustájení kde mu někdo poradí, o koně se postará, zkusit nejdřív pronájem apod...

Ale co u psů? Hádám, že nikdo by úplně neměl chuť ani čas investovat do neznámého člověka a nechat ho interagovat se svým psem... Učit úplné základy... Samozřejmě, pokud se chce, všechno jde a s pejsky může třeba člověk přijít do styku řekněme výpomocí v útulku, ale nevím jak je to jinde, u nás třeba nikdo nic pořádně neřekl, nezasvětil, v podstatě jen základní info, kde najít vodítka, které pejsky můžeme jít a že z areálu se nesmí vyjít... (podotýkám v té době jsem byla nezletilá s partou stejně starých kamarádek) (na druhou stranu, ne, nechodila jsem tam nikdy pravidelně a nesnažila se zapojit víc, v té době mě psi nezajímali a momentálně nemám díky škole čas)

No a i kdyby nakrásně člověk někde praktické zkušenosti nabyl (hodně hypoteticky řečeno třeba nějaký chovatel-majitel-prostě člověk, co má více psů ocení pomoc od opravdového zájemce)... není tomu stejně tak, že s každým "vlastněným" (ve smyslu s maximální odpovědností za něj vyplývající z vlastnictví) zvířetem se stejně člověk učí a teprve přichází na to, co dělat a jak a proč a co ne?

Takže se přidávám z dotazem spíše off topic-jak jste začínali vy-je nějaký způsob, jak minimalizovat škody a chyby začátečníka? Klidně pište i na první pohled zřejmé věci, typu já nevím, např. navštěvovat štěněcí školku apod.

Díky za odpovědi, zadavateli se omlouvám za spíš spam :).

Já měla to štěstí, že jsem se narodila v rodině výborného chovatele psů a se psy jsem vyrostla pod jeho dohledem, takže jsem se naučila, jak se o psy postarat dobře - na rozdíl od některých dnešních pojetí péče o psa a také se s nimi domluvit a porozumět si navzájem. U koní jsem měla také štěstí - učit se u opravdových mistrů, jak péči, tak porozumění tak ježdění. Kdybych chtěla shrnout to nejdůležitější u jedněch i druhých - zapojit rozum, cit pro zvíře, vypnout ego, svaly, nepoužívat donucovací postupy a pomůcky a místo toho používat hlavu, nedělat zvířeti nepříjemné věci, chovat se k němu jako k osobnosti, dobře se starat o jeho wellfare, který musím znát, dbát na to, aby zvíře chápalo, co má a co nemá dělat, to co má dělat udělat jako jednodušší a příjemnější než to, co dělat nemá. Všechny rady, metodiky, rady různých zaručených trenérů a výcvikářů pečlivě filtrovat přes rozum a cit a logiku, nepodléhat různým módním trendům. A mít to zvíře rád. Pak nemůžete toho moc pokazit.

29.5.2017 06:54

Ke štěněti jako k miminu/dítěti, je to totéž

K tomu nácviku samoty, co tu nepadlo a co je důležité - vytvoř si nějaký odcházecí rituál včetně "povelů", který bude znamenat teď odejdu a zase přijdu - tím dáš štěněti jistotu toho návratu.
Třeba a jako ilustrativní příklad : dáš štěněti nějakou tu dloubací hračku s pamlsky, podrbeš za pravým uchem, řekneš "jdu do práce, čekej" to je odcházecí povel a odejdeš z místnosti. Návrat dřív než štěně začne kňučet (tedy třeba za 5 vteřin) a v klidu přijdeš s "jsem tady zlato" přicházecí povel, se štěnětem se pomuchláš a cojávím (já mám jako součást rituálu odnos tašek s nákupem = "zachvílisejdeven") . A tohle budeš dělat dokola a dokola a prodlužovat interval a začneš odcházet z domu...ono je dobré si na štěně vzít nějakou tu dovolenou, no...

Nevím, jestli to tady už padlo, četní jedinci preferují pobyt v uzavřeném pelíšku (tím nemyslím zavřít do klece ale mít k dispozici nějakou "boudičku", kam si může zalézt

"ale spí třeba dvě hodiny a pak je zase hrozně živá"
tak to máš dobrý, můj pastevec jako štěně spal tak 30 minut a pak 2 hodiny řádil
Jo, je to normální (mimino ti taky neprospí 8 hodin v kuse), trpělivost, ono to najede na dospělácký režim...nicméně je tomu nutno vyjít naproti a štěně třeba učit, že po jídle je klid a místo toho ho nechat divočit s ním jít na klidnou procházku, v noci učit "spíme" - neaktivitou lidí (ať si tu ruku ohryzává, ale aktivně si nehraju - samozřejmě štěně vyvenčené, ať si takhle nezazdím jeho informaci "chci čurat" , atd...).

29.5.2017 08:29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ke štěněti jako k miminu/dítěti, je to totéž

K tomu nácviku samoty, co tu nepadlo a co je důležité - vytvoř si nějaký odcházecí rituál včetně "povelů", který bude znamenat teď odejdu a zase přijdu - tím dáš štěněti jistotu toho návratu.
Třeba a jako ilustrativní příklad : dáš štěněti nějakou tu dloubací hračku s pamlsky, podrbeš za pravým uchem, řekneš "jdu do práce, čekej" to je odcházecí povel a odejdeš z místnosti. Návrat dřív než štěně začne kňučet (tedy třeba za 5 vteřin) a v klidu přijdeš s "jsem tady zlato" přicházecí povel, se štěnětem se pomuchláš a cojávím (já mám jako součást rituálu odnos tašek s nákupem = "zachvílisejdeven") . A tohle budeš dělat dokola a dokola a prodlužovat interval a začneš odcházet z domu...ono je dobré si na štěně vzít nějakou tu dovolenou, no...

Nevím, jestli to tady už padlo, četní jedinci preferují pobyt v uzavřeném pelíšku (tím nemyslím zavřít do klece ale mít k dispozici nějakou "boudičku", kam si může zalézt

"ale spí třeba dvě hodiny a pak je zase hrozně živá"
tak to máš dobrý, můj pastevec jako štěně spal tak 30 minut a pak 2 hodiny řádil
Jo, je to normální (mimino ti taky neprospí 8 hodin v kuse), trpělivost, ono to najede na dospělácký režim...nicméně je tomu nutno vyjít naproti a štěně třeba učit, že po jídle je klid a místo toho ho nechat divočit s ním jít na klidnou procházku, v noci učit "spíme" - neaktivitou lidí (ať si tu ruku ohryzává, ale aktivně si nehraju - samozřejmě štěně vyvenčené, ať si takhle nezazdím jeho informaci "chci čurat" , atd...).

Technická: mám dilema pro odcházejicí "povel" děti a manžel jí říkají čekej, já jim tvrdím, že by spíš měla zůstat, protože čekej používáme i na procházce k přibrzdění psa na volno. doma pes stát na místě do příchodu páníka asi nebude....

29.5.2017 08:35

Technická: mám dilema pro odcházejicí "povel" děti a manžel jí říkají čekej, já jim tvrdím, že by spíš měla zůstat, protože čekej používáme i na procházce k přibrzdění psa na volno. doma pes stát na místě do příchodu páníka asi nebude....

Můžete pozměnit odcházející povel třeba na "počkáš tady". Nebo vysvětlit rodině, proč by neměli říkat "čekej". Také myslím, že je lepší nemotat procházkový povel pro zastavení nebo přibrždění do úplně jiné situace (já mám i takový ten tik, že se zdráhám vyslovit povelové slovo i v rozhovoru s lidmi, v nepřítomnosti psa).

29.5.2017 09:00

Jak psala keriton - každý nechť si zvolí slovíčko či slovíčka dle své potřeby (jí říkám "jdu do práce, přijdu"... teda pokud mám komu a neodsouvám od dveří chrápajícího psa)

Jenom rovněž technická a obecná poznámka - "zůstaň" je oficiální povel ve sportovní kynologii, který má svou striktní podobu, takže pokud někdo i jenom pošilhává po sportu (i s čivavou se dá sportovat), tak pro taková civilní použití volit jiná slovíčka.

29.5.2017 09:13

Jak psala keriton - každý nechť si zvolí slovíčko či slovíčka dle své potřeby (jí říkám "jdu do práce, přijdu"... teda pokud mám komu a neodsouvám od dveří chrápajícího psa)

Jenom rovněž technická a obecná poznámka - "zůstaň" je oficiální povel ve sportovní kynologii, který má svou striktní podobu, takže pokud někdo i jenom pošilhává po sportu (i s čivavou se dá sportovat), tak pro taková civilní použití volit jiná slovíčka.

No on je to se psem spíš monolog z mojí strany, než se ospravedlním proč nemůže jít taky-pes nesmutní-nikdy nesmutnila, do otevřených dveří se netlačí, tak si můžu dovolit být trochu maminkovská-kdybych měla doma cíťu vysvětlovat nebudu a po pozdravu odejdu..., no když to tak vemu spíš používáme to slovo doma, "ty budeš doma" "doma budeš".

Přidejte reakci

Přidat smajlík