Chrt rodinným poslušným psem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.5.2017 11:17
Zuzika

XXX.XXX.173.33

Rozmýšlím pořízení další člena do naší rodiny. Uchvátili mě chrté, Mým životem procházejí psi opuštění, nechtění nebo odebraní ze špatných podmínek. Chrty s podobným osudem nacházím jen do čr dovezené ze zahaničí, s minulostí lovců nebo závodníků a toho se bojím. Potřebuji psa, kterého můžu pustit z vodítka. Čím více chrtařských diskuzí pročítám, získávám pocit, že jediným chrtem, kterého naučím opravdové přivolání, je vipet. Lbí se mi třeba i sicilský chrt nebo kanárksý podenco a maďarský chrt. Máte někdo zkušenost?
Mojim psím životem prošli malá společenská plemena, dobermani a bullstaf, po nějaké době práce všichni fungovali běžně bez vodítka se základní poslušností. Pokud máte zkušenosti s chrtidly, budu ráda, když se podělíte.

29.5.2017 12:06
manbea

XXX.XXX.70.116

Já běžně v pražském parku i venku v přírodě pouštěla fenku azavaka, s přivoláním jsem neměla problém. Je ale pravda, že vyrostla vedle poslušného ohaře, od kterého lecos odkoukala .Poté následovala starší barzojka na dožití a také bez problémů. Nicméně chrt je pes, kterého nikdy nebudete mít tzv. "v ruce", to znamená, že 100% přivolání za všech okolností u nich opravdu nefunguje. Znám jich ale dost (různých plemen), kteří jsou na volno pouštěni a vždy se nějak s páníčkem dohodnou a domů odcházejí společně..

29.5.2017 13:47
inusanka

XXX.XXX.98.58

Zkuste se zeptat na rašaja z Čech, http://www.rasajazcech.estranky.cz/
Věra dlouhodobě pracuje s chrty, nejprve je měla jako mazlíky, běhat začali až později.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.5.2017 15:08

Jestli chcete co nej šanci na přivolání, tak opravdu vipeta. A pro jistotu vybírejte i rodiče. ;).

29.5.2017 18:11
Zuzika

XXX.XXX.173.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli chcete co nej šanci na přivolání, tak opravdu vipeta. A pro jistotu vybírejte i rodiče. ;).

Nejde jen o privolani, proste bezne fungovani bez voditka. At uz prochazka lesem nebo kdyz vybehnu ven s odpadky nebo vyrazime na piknik do prirody a psi se poflakuji par metru od nas, zkratka normalni partacky zivot se psem. Podle vetsiny diskuzi majitelu chrtu ziskavam pocit, ze kdyz uz pustim chrta z voditka, nesmim ani dlouze mrknout, me prijde normalni, ze si me hlida pes, ne ja jeho smajlík Rada bych se tu docetla, ze se takhle da zit i s chrtem, ze je to taky pes

29.5.2017 18:17
Andrýsek3

XXX.XXX.212.59

Myslím, že u takových je to takový bonus, že spíš počítáte s tím, že ho nepustíte, a nakonec jste moc mile překvapená. Ale abyste pak nebyla zklamaná, pro mě mít psa znamená to samé, jít do lesa sednout si na trávu a vím, že mi neuteče, že můžu koukat do blba a furt tam bude, proto vím, že nebudu moct mít psa,. který se mi moc líbí a charakteristicky by byl super, ale tohle by bylo pro mě až moc náročné, a proto výběru jiné plemeno.

29.5.2017 18:21

Já...afgán...bez problémů přivolatelný, ale kvůli chrtí rychlosti bylo nutno mít kolem sebe alespoň 150-200 metrů prostoru pro přivolání. Taky mi všichni tvrdili, že se nedá vypustit z vodítka a nebyla to pravda...protože ale přivolání od pohybující ho se předmětu (a je jedno jestli je to pes, zajíc nebo igelitový pytlík, který žene vítr) problém je, protože chrtí mozek se přepnul do režimu "musím to chytit" byl spolehlivější povel "čekej" a následně bylo několik sekund na odchycení psa, protože když už vystartoval rychlostí blesku, tak následný povel "ke mně" a chrtí vracečka se dlooouhým obloukem se opravdu rovnala vzdálenosti 100-200 metrů...
Nevím jak výše zmiňovaní chrti, ale já bych určitě neriskla pustit chrta z vodítka v blízkosti silnice, ale na dostatečném prostoru žádný problém...

29.5.2017 18:28
scylla

XXX.XXX.150.32

Barzojové skvěle vychovaní a paní Šárka Brunner, která s nimi umí i nemožné, je chovatelka několika plemen, má úžasně vychované barzojky. Najděte si na netu.

29.5.2017 18:32

Zuzika napsal(a):
Nejde jen o privolani, proste bezne fungovani bez voditka. At uz prochazka lesem nebo kdyz vybehnu ven s odpadky nebo vyrazime na piknik do prirody a psi se poflakuji par metru od nas, zkratka normalni partacky zivot se psem. Podle vetsiny diskuzi majitelu chrtu ziskavam pocit, ze kdyz uz pustim chrta z voditka, nesmim ani dlouze mrknout, me prijde normalni, ze si me hlida pes, ne ja jeho smajlík Rada bych se tu docetla, ze se takhle da zit i s chrtem, ze je to taky pes

Chrt si vás určitě hlídá (alespoň ten můj), ale nenápadně, abyste si náhodou o sobě moc nemyslela ...není potřeba ho hlídat v pravém slova smyslu, chrt v každém okamžiku moc dobře ví, kde se nacházíte a to i když je od vás daleko, má výborný orientační smysl (alespoň teda afgán)...procházky přírodou na volno, jsem normálně praktikovala, piknik v přírodě bych rovněž neviděla jako problém, ale vyběhnout s odpadky s chrtem bez vodítka nevím jestli bych riskla, nejde o to, že by vám hned utekl, ale loví očima a pokud ho něco zaujme, tak vyběhne...chodila jsem s chrtem a dvěma malými dětmi, takže jsem psa opravdu nemohla mít každý okamžik na očích...ono to bylo spíš, že po prvním odepnutí z vodítka si trochu zasprintoval a pak se více méně pomalu pohyboval okolo nás jako každý "normální pes"...dle mého záleží na tom, jaký vztah se svým chrtem máte, dle mého když vás miluje (samozřejmě svým chrtím způsobem), tak není co řešit...je to nesmírně inteligentní zvíře, ale bohužel taky naprosto samostatná jednotka, která je přesvědčená, že všechno zvládne i bez vás a rozhodně na vás nevisí očima, aby viděl, co mu jeho velitelka přikáže, proč taky, když on ví všechno nejlíp...miluju chrtí povahu, vyhovuje mi, ale upřímně musím říct, že s takovým ochotně spolupracujícím NO je život lehčí...takže buď vám chrt sedne a pak je to láska na celý život a nebo ne a pak je to spíš trápení na obou stranách...

29.5.2017 18:44
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Ja bych to hodne promyslela, protoze to, co od psa ocekavate, dle meho nazoru, chrt nesplnuje. Staci si o chrtech precist, k cemu byli vyskechteni. Takze si myslim, ze je to spis o stesti.U spoustu jinych plemen je pravdepodobnost mnohem vyssi, treba u ovcackych plemen.

29.5.2017 19:11

Zuzika napsal(a):

Co znám vipety, tak většina z nich je navolno v pohodě. Asi to bude tím teriérem. Fenka kamarádky odvedle chodí bez vodítka nonstop (centrum města), funguje dokonale i na tichý povel. Venku bude možná třeba zvládnout lovecký pud.

U ostatních chrtů je to kus od kusu, někdo poslechne, někdo ne. Samozřejmě záleží i na konkrétním plemeni.

29.5.2017 19:17
sufle

XXX.XXX.49.81

Mám lurcherku adoptovanou z Irska, mám ji už 10 let. Je velice dobře ovladatelná, neustále si mě hlídá a má výborné přivolání, ale...
Toto vše platí v parcích a v lokalitách, kde není zvěř a kočky. V lese ji mám na flexině,100x nic, ale pak jednou něco spatří a ta rychlost je neuvěřitelná. Ona teda není lovec v pravém slova smyslu, nic nezakousne a po chvilce se vrací, nicméně, pokud něco spatří, tak neslyší. Výhoda je, že nic nevyhledává, neslídí, pokud nic nevidí, je v pohodě. Drží se tak do 10ti metrů ode mě. Kamarádka má barzoje a o něm platí to samé, s tím rozdílem, že on i zakousne.

Podle mě na to jít do lesa, sednout si a třeba si číst, jsou jiná plemena.
Jinak chrt je super pes.

29.5.2017 19:19
sufle

XXX.XXX.49.81

Co znám vipety, tak většina z nich je navolno v pohodě. Asi to bude tím teriérem. Fenka kamarádky odvedle chodí bez vodítka nonstop (centrum města), funguje dokonale i na tichý povel. Venku bude možná třeba zvládnout lovecký pud.

U ostatních chrtů je to kus od kusu, někdo poslechne, někdo ne. Samozřejmě záleží i na konkrétním plemeni.

U nás mají také vipety a fungují tak, jak píšete, ale když uvidí zvěř, tak prostě loví.

Jeden kolega, má adoptovaného greye a funguje s ním také na volno, ale né tam, kde je zvěř. Ve městě je to jeden z nejvychovanějších psů.

29.5.2017 19:50

sufle napsal(a):
U nás mají také vipety a fungují tak, jak píšete, ale když uvidí zvěř, tak prostě loví.

Jeden kolega, má adoptovaného greye a funguje s ním také na volno, ale né tam, kde je zvěř. Ve městě je to jeden z nejvychovanějších psů.

No... Je město a město. Na Petříně už zahučelo králíků... To se holt nedá nic dělat, i vipet je pořád chrt, takže si stejně jako grey a spol. rád odskočí něco skolit. I ten nejsvatější, i slečna sousedka už má něco na svědomí.

29.5.2017 20:08
Gerhild

XXX.XXX.149.104

Zuzika napsal(a):

S chrty nemám osobně mnoho zkušeností, ale ty, co mám, potvrzují, že na neriskantní pobíhání kolem vás na pikniku v přírodě jsou opravdu jiná plemena vhodnější. Mně se chrti taky moc líbí, barzoj a saluki dlouhá léta patřili mezi mé vysněné rasy, ale holt musel realismus přetlačit sny, aby se dobře žilo psovi, nám a zvěři domácí i divoké.
Toužím-li po židli, přijde mi rozumnější a pro všechny strany lepší, když si koupím židli, místo toho, abych si pořizovala křeslo s tím, že mám dvacetiprocentní šanci z něj židli vyrobit
Nic ve zlém, jak říkám, snu o chrtovi rozumím velmi dobře :).

29.5.2017 22:25
Zuzika

XXX.XXX.173.33

Díky všem za zkušenosti

sardullah kamarádka před lety měla fenku afgána a právě taky fungovala jako každý další pes z okolí.Běžně jsme společně chodily venčit do lesa nebo posedávaly na lavičce.Vůbec si nevybavuji, že by afgánka někdy byla na vodítku, možná, když čekala před obchodem
Gerhild rozhodně není mým cílem přečarovat chrta na borderku a když nenajdu chrta, který by do naší rodiny zapadnul, pořizovat žádného dalšího psa momentálně nebudu. Dávám si do kupy informace a proto se ptám i tady, protože informace z ryze chrtích stránek a od chrtích lidí mi připadají lehce zaujaté
Líbí se mi chrtí povahy, nejsem v psím světě nováčkem a nečekala bych od chrta poslušnost jako od belgického ovčáka. Jak jsem již psala, psi, co k nám přijdou jsou většinou z nevyhovujících podmínek, nesocializovaní, necvičení, vždy je to sázka do loterie, jestli z takového psa bude parťák na pohodu.Chrt je podobná výzva, když to napíšu velmi zjednodušeně To že mne okouzlili již před 20 lety je už jen třešnička

30.5.2017 06:50

Zuzika, jest to jednoduché - pokud se budeš bavit obecně o plemenném předpokladu, tak na svůj požadavek zapomeň. To další už je o povaze konkrétního jedince, tvé práci a podmínkách.
Ale ono to vodítko není žádný strašák, pokud má pes možnost se někde pořádně realizovat.

30.5.2017 09:20
Zuzika

XXX.XXX.173.33

Hmn, vůbec mi nejde o plemenné předpoklady, jde mi opravdu jen o ty zkušenosti majitelů různých chrtů, proto se ptám tady Zajímá mě jak žijí chrti v běžných rodinách. Objela jsem si pár výstav a závodů, často jsem se setkala s názorem, že chrt je osobnost a majitelé se je proto ani nesnaží nic učit, protože jim to přijde pro jejich aristokrata nedůstojné. Neopovrhuji tímto názorem, jen hledám i jiné ZKUŠENOSTI z života s chrtem

30.5.2017 09:42
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Ja len z pozorovania okolo seba. Chrty stretavame bud iba na voditku, alebo tie co sme stretli aj navolno tak majitelka nerobila nijaku vedu z toho, ze zdrhli niekam do lesa a vratili sa za pol hodinu.

30.5.2017 10:13
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Já jsem znala Vipeta, který vodítko téměř neznal. Ale to byla velká výjimka. Byl to pes zachráněný ze špatných podmínek, asi i týraný. Byl neuvěřitelně závislý na páničkovi. Ten říkal, že cca první rok psa z vodítka nepustil, protože se hrozně lekal, ale postupem času si získal takovou důvěru, že pes se od něho nehnul. Občas se ještě něčeho lekl, ale oporu hledal vždy u páníčka. Byl nedůvěřivý vůči cizím lidem, nenechal se od cizího pohladit.

Ale to bylo fakt něco úplně jiného, tím že byl týraný a zažil si své. To píšu jen že jsem si na něho vzpomněla.

Pak když jsme byli na socializační procházce tak tam byli dva barzojové a ty také chodili navolno, šlo se lesem a po lukách.

Ale osobně teda, pokud bych chtěla psa, kterého venku nemusím nijak zvlášť hlídat, můžu si v klidu sednout do trávy a nic neřešit a vědět, že pes je pořád poblíž, tak si chrta nepořídím.

30.5.2017 16:30

Zuzika napsal(a):
Hmn, vůbec mi nejde o plemenné předpoklady, jde mi opravdu jen o ty zkušenosti majitelů různých chrtů, proto se ptám tady Zajímá mě jak žijí chrti v běžných rodinách. Objela jsem si pár výstav a závodů, často jsem se setkala s názorem, že chrt je osobnost a majitelé se je proto ani nesnaží nic učit, protože jim to přijde pro jejich aristokrata nedůstojné. Neopovrhuji tímto názorem, jen hledám i jiné ZKUŠENOSTI z života s chrtem

S tím neučením se dá defakto souhlasit, je to všechno o domluvě se psem, veelkou výhodou chrta je, že již naučené věci se nemusí pořád dokola procvičovat, když chrt něco umí a následně neposlechne, tak prostě nechce a je někdy práce ho přemluvit, ale zase na druhou stranu, když dostane ve dvou-ve třech letech rozum, tak vám lecos udělá kvůli...a čím je starší tím je to lepší, tím jste jako dvojice sehranější...to že majitelům přijde něco nedůstojné chrta je blud, který si majitelé nalhávají...tím kdo určuje co je a není jeho veličenstvo chrta důstojné je pouze a jedině chrt sám...
S mojí čtyřletou dcerou si často hráli v obýváku na "cvičák" a můžu říct, že její povely prováděl s takovou přesností, že by mu lecjaký NO mohl závidět...ke mně, sedni, lehni, k noze, obraty u nohy, chůze u nohy, odložení za chůze do lehu...žádný problém...do té doby než dceři došli v pytlíku piškoty

V každém případě, doma je to velmi klidné a příjemné zvíře, dalo by se říct, že o něm člověk skoro neví, není dotěrný, nevyžaduje pozornost, stačí když s vámi sdílí prostor a když ho občas hezký poprosíte a přemluvíte, tak si i milostivě vezme pamlsek...a pokud není čas na prochajdu, tak stačí pár sprintů na vhodném prostranství a máte psa vyběhanýho a unavenýho, připravenýho se zase několik hodin válet na gauči u televize, ale to neznamená, že nezvládne túru...
Další plus je jeho úžasná manévrovací schopnost, což člověk ocení hlavně, když jsou v rodině malé děti...může nabrat jakoukoliv rychlost, ale prckovi se vždycky vyhne a to i na malém prostoru jako je obývák, když zrovna letí sežrat pošťačku, nikdy ho svou nemotorností nepovalí
za mě prostě výhody převyšují nad nevýhodami...odpadají hodiny výcviku, stačí láskyplná a trpělivá výchova...na procházkách člověk nemusí vymýšlet, jak psa zabaví...zabaví se sám jen tím, že se pohybuje ve volném prostoru...
Velká nevýhoda je lovecký pud (a nemusí rovnou zvířata zakusovat) nebo spíše zakořeněný instinkt pronásledovat pohybující se předmět...prostě vidí daleko a pohybující se věc je pro něj silnější, ale i to se dá...pokud je třeba zajíc dál a nevystřelí psovi pod nosem, ukočírovat a třeba v lese, kde není vidět široko daleko je to naprosto spolehlivé zvíře...nehledě na to, psů s loveckým pudem je habakuk, není to jen specialita chrtů...
Chrta jsem si nepořídila znovu jen z toho důvodu, že jsem chtěla něco hlídacího, co by v případě nouze mohlo účinně zasáhnout...afgán byl sice skvělý hlídač, měl dokonce i dva "zásahy", ale co si budem povídat...25 kg živé váhy není nic moc...
Pokud bych musela bydlet v bytě, tak chrt by byl pro mě jasná volba...
Je to PAN PES...v tomhle mu snad mohou konkurovat pouze samostatné pastevecké palice...

31.5.2017 19:33
Zuzika

XXX.XXX.173.33

Sardullah děkuji za vyčerpávající info Cvičák v obýváku mne pobavil a mile překvapil, to u nás doma taky probíhá

31.5.2017 22:25

Sardullah - "na procházkách člověk nemusí vymýšlet, jak psa zabaví..."

Přesně, tihle týpci venku absolutně nechápou smysl a účel činností typu aport, přetahování, agility překážky apod. Jsou daleko zajímavější a důležitější věci. Ty psí, né člověčí.

Nedokážu si představit, že bych psovi venku hledala zábavu. To spíš sobě. Když po třech hodinách courání zavelím domů, tak zděšeně kouká, že to přece nejde, že on toho má ještě strašně moc k vyřizování.

Andy12345

1.6.2017 07:04
Andy12345

XXX.XXX.115.30

Diskuzi jsem celou nepročetla, ale mám doma vipeta. Ze začátku to nebylo snadné. Jako hravé štěně strašně rád utíkal za ostatními psy a chtěl se s nimi kámošit. Postupně jsme na tom všem pracovali (a to se musím přiznat, že můj výcvik je hodně punkovej, prostě takovej free). Vipet má nyní tři roky (ale už to zvládá dlouho) a chodí vesměs jen volně, bez vodítka. Za psy neutíká. Kouká se na ně, ale když mu řeknu, že ne, tak nejde. Ale je to prostě chrt a má i tak svoji hlavu. Když ho přivolám, tak přemýšlí, cestou ještě občůrá dva stromy a pak teda přijde.
Je potřeba si hlavně zvyknout na jemnou chrtí povahu. A smířit se s tím, že se vám nastěhuje na sedačku a do postele pod peřinu.

1.6.2017 15:53

S tím neučením se dá defakto souhlasit, je to všechno o domluvě se psem, veelkou výhodou chrta je, že již naučené věci se nemusí pořád dokola procvičovat, když chrt něco umí a následně neposlechne, tak prostě nechce a je někdy práce ho přemluvit, ale zase na druhou stranu, když dostane ve dvou-ve třech letech rozum, tak vám lecos udělá kvůli...a čím je starší tím je to lepší, tím jste jako dvojice sehranější...to že majitelům přijde něco nedůstojné chrta je blud, který si majitelé nalhávají...tím kdo určuje co je a není jeho veličenstvo chrta důstojné je pouze a jedině chrt sám...
S mojí čtyřletou dcerou si často hráli v obýváku na "cvičák" a můžu říct, že její povely prováděl s takovou přesností, že by mu lecjaký NO mohl závidět...ke mně, sedni, lehni, k noze, obraty u nohy, chůze u nohy, odložení za chůze do lehu...žádný problém...do té doby než dceři došli v pytlíku piškoty

V každém případě, doma je to velmi klidné a příjemné zvíře, dalo by se říct, že o něm člověk skoro neví, není dotěrný, nevyžaduje pozornost, stačí když s vámi sdílí prostor a když ho občas hezký poprosíte a přemluvíte, tak si i milostivě vezme pamlsek...a pokud není čas na prochajdu, tak stačí pár sprintů na vhodném prostranství a máte psa vyběhanýho a unavenýho, připravenýho se zase několik hodin válet na gauči u televize, ale to neznamená, že nezvládne túru...
Další plus je jeho úžasná manévrovací schopnost, což člověk ocení hlavně, když jsou v rodině malé děti...může nabrat jakoukoliv rychlost, ale prckovi se vždycky vyhne a to i na malém prostoru jako je obývák, když zrovna letí sežrat pošťačku, nikdy ho svou nemotorností nepovalí
za mě prostě výhody převyšují nad nevýhodami...odpadají hodiny výcviku, stačí láskyplná a trpělivá výchova...na procházkách člověk nemusí vymýšlet, jak psa zabaví...zabaví se sám jen tím, že se pohybuje ve volném prostoru...
Velká nevýhoda je lovecký pud (a nemusí rovnou zvířata zakusovat) nebo spíše zakořeněný instinkt pronásledovat pohybující se předmět...prostě vidí daleko a pohybující se věc je pro něj silnější, ale i to se dá...pokud je třeba zajíc dál a nevystřelí psovi pod nosem, ukočírovat a třeba v lese, kde není vidět široko daleko je to naprosto spolehlivé zvíře...nehledě na to, psů s loveckým pudem je habakuk, není to jen specialita chrtů...
Chrta jsem si nepořídila znovu jen z toho důvodu, že jsem chtěla něco hlídacího, co by v případě nouze mohlo účinně zasáhnout...afgán byl sice skvělý hlídač, měl dokonce i dva "zásahy", ale co si budem povídat...25 kg živé váhy není nic moc...
Pokud bych musela bydlet v bytě, tak chrt by byl pro mě jasná volba...
Je to PAN PES...v tomhle mu snad mohou konkurovat pouze samostatné pastevecké palice...

Sardullah, souhlasím s vámi ve všem, co jste napsala, Barzoje jsem měla přes 14 let a je přesně takový, jak píšete. A to ho vychovala od štěněte ovčanda, takže nebyl nijak plachý, nebál se střelby ani silvestrovských petard, tyto zvuky mu byly úplně lhostejné. Co se zábavy týká, nějaké aportování míčku a tajtrlíkování, na to teda opravdu není. Taky uměl sedni, lehni, k noze apod., ale, že by ho to zrovna bavilo, tak to ne. Je to zvláštní pes, povahou spíš kočka. A aristokrat opravdu byl, samostatná osobnost, není pro každého, člověk ho musí hodně pochopit. Co se mě asi nejvíce na něm líbilo a u jiných psů jsem to nezažila, že se smál, opravdu, když byl šťastný např. po lovu na zajíce nebo kočky, přišel a celý jen zářil, jak byl spokojený ohrnul horní pysky a zubil se. To dělal i když jsme třeba přišli domů, při vítání. A opravdu to jediné, co mě na něm vadilo nejvíc, je ten lovecký pud. S tím se prostě nedalo dělat vůbec nic. Nikdy se nepodaří ho to odnaučit. Jen si vzpomenu, co nervů a strachu jsem zažila, když něco uviděl a že viděl velmi dobře. Kolik koček a divokých králíků popravil, jednou dokonce i 9 kg lišáka. Zabíjel velmi rychle, pak mi to přinesl k nohám. Co na to říct, nervy mi tenkrát tekly. Z tohoto důvodu, už bych chrta nechtěla. Nevím, jak jiní, ale barzoj takový byl.

1.6.2017 20:23

Sardullah, souhlasím s vámi ve všem, co jste napsala, Barzoje jsem měla přes 14 let a je přesně takový, jak píšete. A to ho vychovala od štěněte ovčanda, takže nebyl nijak plachý, nebál se střelby ani silvestrovských petard, tyto zvuky mu byly úplně lhostejné. Co se zábavy týká, nějaké aportování míčku a tajtrlíkování, na to teda opravdu není. Taky uměl sedni, lehni, k noze apod., ale, že by ho to zrovna bavilo, tak to ne. Je to zvláštní pes, povahou spíš kočka. A aristokrat opravdu byl, samostatná osobnost, není pro každého, člověk ho musí hodně pochopit. Co se mě asi nejvíce na něm líbilo a u jiných psů jsem to nezažila, že se smál, opravdu, když byl šťastný např. po lovu na zajíce nebo kočky, přišel a celý jen zářil, jak byl spokojený ohrnul horní pysky a zubil se. To dělal i když jsme třeba přišli domů, při vítání. A opravdu to jediné, co mě na něm vadilo nejvíc, je ten lovecký pud. S tím se prostě nedalo dělat vůbec nic. Nikdy se nepodaří ho to odnaučit. Jen si vzpomenu, co nervů a strachu jsem zažila, když něco uviděl a že viděl velmi dobře. Kolik koček a divokých králíků popravil, jednou dokonce i 9 kg lišáka. Zabíjel velmi rychle, pak mi to přinesl k nohám. Co na to říct, nervy mi tenkrát tekly. Z tohoto důvodu, už bych chrta nechtěla. Nevím, jak jiní, ale barzoj takový byl.

Tak náš lovecký pud byl samozřejmě taky veliký, ale naštěstí chrťák nezabíjel...pro něj byli top ten parťáci psi, takže když mi poprvé vyběhl za zajícem, ještě mlaďoch, takže naprosto neodvolatelný, tak už jsem si říkala, že zajíc bude synem smrti, protože absolutně neměl šanci chrťákovi utéct, ale chrťák doběhl, předběhl, zjistil, že to utíkající zvíře není opravdu psí parťák na běhání a tak se zklamaně vrátil zpátky...
Ano, né každému chrtí povaha vyhovuje, né každý je chrtí člověk (mimochodem barzoj je u mě top ten pes...fakt se mi líbí nejvíc)...já si naopak pokládám za čest, že jsem měla možnost sdílet s chrtem část svého života...protože chrt opravdu není pes v pravém slova smyslu, chrt je opravdu, jak píšete spíše kočka v psím těle, tím spíš je to pak vyznamenání, když vás váš chrt tzv. bere, protože k tomu tohle zvíře nemůžete donutit, jen on vás může vyznamenat touto výsadou...

2.6.2017 12:48
balisek

XXX.XXX.3.127

S chrty - whippety a irskými vlkodavy, jsme prožila téměř půl života. Pokud chcete pohodového, klidného a ovladatelného chrta, kterého můžete kdykoliv a kdekoliv pustit z vodítka, pořiďte si vlkodava. Nicméně to asi není plemeno, o kterém uvažujete.

Whippet je v porovnání s jinými chrtími plemeny (vyjma IW) opravdu lépe ovladatelný a cvičitelný. Přesto je to takový kočkopes, u kterého nikdy nedosáhnete stoprocentní poslušnosti a spolehlivosti. Nicméně když začnete s důslednou a laskavou výchovou (schválně nepíšu výcvikem smajlík ) od raného věku, můžete dosáhnout slušných výsledků.

Moji whippeti běžně chodili na bezpečných místech bez vodítka a relativně spolehlivě přicházeli na zavolání. Počítejte však se silným loveckým pudem. Jakmile chrt zmerčí kořist, prakticky jej nelze odvolat. Takže pozor zejména v honitbách. Whippet bez větších problémů chytne a zamorduje králíka, ve skupině si poradí i s větší zvěří. A to by se myslivcům nemuselo tak úplně líbit.

Nejlepším vyžitím pro whippeta jsou dostihy a coursing. V Čechách máme několik kvalitních dostihových drah (Kolín, Mladá Boleslav, Lednice, Praskačka). Úspěšně však běhají také agility nebo se věnují fllyballu.

Doma je whippet velmi příjemný společník. Nelíná, nepáchne, neštěká, nevynucuje si pozornost... Mimořádně rád lenoší na kanapi, v ošklivém počasí ho nedostanete ven ani párem volů. Štěňata a dorostenci však mají obrovský demoliční potenciál, takže počítejte si jistými újmami na majetku a vaší psychice smajlík. Jakmile však vipet dospěje, mění se na velmi kultivovaného spolubydlícího.

Pokud Vám tedy nevadí mít doma psa, který má napůl kočičí duši, klidně do whippeta jděte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík