Je to normálne, niekedy si chovateľ nechá šteňatá kým sú väčšie a prezubia aby ich potom mohol predať za viac peňazí, alebo ak robia nejaké pracovné skúšky spraví dokonca aj tie, vybehá výstavy a predáva až potom "hotového" niekedy už aj uchovneného psa. Niektorí záujemcovia si to tak vyslovene žiadajú.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
No dle mě nemusí být špatně vůbec nic, třeba moje mamka když měla poslední vrh boxíků, tak toho nejkrásnějšího nejmohutnějšího a výstavně nejnadějněšího psa prodávala až v 7 měsících kdy jsme byli smíření že ná zůstane, se psem už se začalo pracovat atd a najednou se objevila paní se slzama v očích že jí úplně stejnej hafák před týdnem umřel, jestli bysme jí ho neprodali, jela tenkrát přes půl republiky, mamka váhala, ale nakonec psa prodala a hafák se má skvěle. my si taky braly štěně s PP ve 4 měsících.prostě si ho zrovna nikdo nevybere, pokud jsou fér chovatelé tak na rovinu řeknou, zbylo nám štěně co je nestandard, prodáme ho třeba za poloviční cenu...
sh

XXX.XXX.136.75
Nebo jde o mene zname plemeno. Zalezi na tom jak se chovatel psum venuje, klidne bych si vzala i starsi stene.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Může to být v případě plemene se složitější povahou, tam se štěně taky neprodá komukoliv. Nikdo nechce, aby se mu odchov vracel zpátky nebo hůř.
Zuzika
napsal(a):
Nechavaji si nekteri chovatele stenata dele nebo jsou osmimesicni psi z jednoho vrhu na prodej, protoze neco je spatne - at uz se stenaty nebo CHS. Nejde o plemeno, jehoz zastupcu by bylo v ČR přehršel, nepredpokladam tedy, ze nabidka by prevysovala poptavku.
Měla jsem vrh 8mi štěňat. Ve 3 měsících jsem měla doma 5 štěňat a v půl roce ještě 3.
Cenu jsem měla nižší než ostatní. Nakonec jsem dle zájemců zjistila, že to byl asi taky důvod proč nakonec štěně nechtěli. Protože co je levné je přeci divné. Od dalších zájemců jsem se dozvěděla že už o mě a mých né moc "kvalitních" štěňatech slyšeli od jiného chovatele. No nechápu proč si štěně zamluvili a přijeli se na něj podívat. Mezi řečí z nich vypadlo, že jedou pro štěně jinam.
Potom přijel zájemce co chtěl psa pro dítě. On to byl podnikatel co se dětem nevěnoval. Každému dítěti koupil psa a nakonec se o ně staral jeho starý otec. Takže odjel s prázdnou.
Ono někdy opravdu není jednoduché vybrat zájemce.
Sama jsem si kupovala dva půl roční psy ze zahraničí. Neřeším stáří psa, ale péči chovatele.
Osobně to mám tak, že neprodám každému kdo psa chce a jsem smířená s tím, že když se nenajde odpovídající majitel štěně si raději nechám.
Někdy nejde ani zájemce dokonale odhadnout.2 x jsem odkoupila svá odrostá štěňata zpět. Naštěstí jsem měla na oba do týdne nové zájemce.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Zuzika
napsal(a):
Děkuji. Šlo mi o to, zda hlídat klubové webovky nebo hledat i jinde
Určitě hledat i jinde, spousta klubů narozené a plánované vrhy na webovkách vůbec nemá. Případně třeba jen inzerci chovatelů, kteří tam inzerují dobrovolně, ale není to jejich povinností - takže se o daném vrhu vůbec dozvědět z klubového webu nemusíte. Každý klub to dělá po svém.
Zuzika
napsal(a):
Nechavaji si nekteri chovatele stenata dele nebo jsou osmimesicni psi z jednoho vrhu na prodej, protoze neco je spatne - at uz se stenaty nebo CHS. Nejde o plemeno, jehoz zastupcu by bylo v ČR přehršel, nepredpokladam tedy, ze nabidka by prevysovala poptavku.
Znama mela takto doma 2 psi kluky asi do pul roku stenat, protoze zajemci stali za prd...nakonec si jednoho nechali, uz si na nej moc zvykli a nedali by ho. :) A to si ze stejneho vrhu nechavali doma fenku jako pokracovatelku rodu. Proste nekdy se to stane...
Na druhou stranu mam doma psa, odebran od chovatelky v 8,5 mesicich, kdy mi tvrdila, ze si ho nechavala do chovu, ale uz se ji nehodi (ptala jsem se proč? Zda nema nejakou zdravotní vadu? A ona, ze se ji nehodi ted k novym cubam pokrevne). No, nakonec se ukázalo, ze pes musel byt u novych majitelu a vratit se ji...odpovídalo tomu chovani psa ( evidentne ho nekdo mlátil a chovatelka to nebyla, na tu reagoval uplne v pohode bez sebemensiho naznaku strachu, apod.) a ockovani o 100km dale nez bydli chovatelka. Plus chybejici cip, ac mel vystaveny pas...kdoví, jak to cele bylo. Psa mame radi, tak jak tak, uz je s nami 3 roky.
Takze ne vzdy bych v tom videla neco jineho...ale určitě bych se chovatele vyptala na duvod, proc ted stene nabizi k prodeji a dle toho se zaridila...
Většinou se jednoduše stane, že chovateli zůstane nějaké to štěně doma déle než by si přál. Stačí, že původní zájemce na poslední chvíli odřekne rezervaci - není pak snadné honem sehnat nového, zejména nejde-li o renomovanou CHS. A jakmile štěně odroste tomu roztomilému "kuličkovskému" věku, hledá se zájemce ještě hůř.
Dále se může jednat o štěňata vrácená z nějakého důvodu chovateli - např. kvůli zdraví, exteriérové vadě či povaze. Tady bych byla velmi opatrná, jelikož nelze vyloučit, že pejsek s sebou nese nějakou zátěž, která může značně zkomplikovat vzájemné spolužití.
Třetí skupinou opravdu mohou být štěňata, která si chovatel nechával pro sebe a z nějakého důvodu se mu pak "nehodila do krámu" (např. špatně přezubila). Nejméně pravděpodobné je, že si chovatel nechal štěně doma záměrně, aby jej pak prodal jako prakticky "hotového" psa - něco takového si totiž může dovolit pouze někdo, kdo má velmi dobré jméno a jedná-li se o opravdu perspektivní zvíře.
Nicméně pokud Vám nebude chybět štěněcí období (mě rozhodně ne - loužiček a zničených věcí jsem si už za svůj život užila dost ), může být koupě psího "dorostence" zajímavou příležitostí. Taková zvířata obvykle stojí méně, než byste zaplatili za malé štěně. Doporučuji však pečlivě zkoumat, jak se pes chová, zda nemá vybudované nějaké špatné návyky, není příliš plachý apod.