Dobrý den má někdo zkušenosti s jezevčíkem? Který jezevčík je nejvíc přátelský? Dlouhosrstý, drsnosrstý a nebo hladkosrstý? A který je nejmenší? (mám namysli např. Trpaslič atd. ) a co merle jezevčíci nemaji nějaké problemy? A určitě budu rada i za jine informace a můžete posílat i fotohrafie děkuji.
Jezevčíci, nejmenší je králičí, pak trpasličí, největší standard. Říká se, že nejostřejší je drsňák, pak je hlaďák a " nejmírnější " by měl být dlouhán. Záleží samozřejmě taky na konkrétním jedinci a výchově. Merle jezevčíci nemají žádné problémy, pokud jsou z prověřené CHS. Tam rozhodně nebude křížení doublemerle, neboli merle x merle, které je zakázané, protože nese genetické vady jako hluchota, slepota, vady srdce...
Na fotce moje kikiny trpasličky.
aluska
napsal(a):
Jezevčíci, nejmenší je králičí, pak trpasličí, největší standard. Říká se, že nejostřejší je drsňák, pak je hlaďák a " nejmírnější " by měl být dlouhán. Záleží samozřejmě taky na konkrétním jedinci a výchově. Merle jezevčíci nemají žádné problémy, pokud jsou z prověřené CHS. Tam rozhodně nebude křížení doublemerle, neboli merle x merle, které je zakázané, protože nese genetické vady jako hluchota, slepota, vady srdce...
Na fotce moje kikiny trpasličky.
Děkuji moc, já bych chtěla asi hladkosrstého, trpasličího nebo králičího
Neznáte nějakou dobrou chovnou stanici?
Jezevčík dlouhosrstý

XXX.XXX.7.146
Taky máme doma jezevčíka - dlouhosrstého standardního. (na fotce náš pes)
Za mě můžu říct, že nejmírnější jsou opravdu ti dlouhosrstí..
Kulisek123
napsal(a):
Děkuji moc, já bych chtěla asi hladkosrstého, trpasličího nebo králičího
Neznáte nějakou dobrou chovnou stanici?
Tady máte stránky klubu jezevčíků - ty chov. stanice jsou prověřené
http://kchj2.webnode.cz/inzerce/
dívala jsem se momentálně nabízejí dlouhosrsté a drsnosrsté miniatury, ale když se podíváte za nějaký čas určitě tam nějaká nová inzerce v hlaďácích bude
http://kchj2.webnode.cz/dlouhosrsty-trpaslici-kralici-jezevcik/.
Také bych doporučovala spíše dlouho, nebo krátkosrstého - drsňáci jsou ostřejší a akčnější.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi to bude kus od kusu. Máme kamaráda prcka drsňáka, mladý pes. Zlatějšího ťunťu jsem neviděla.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Asi to bude kus od kusu. Máme kamaráda prcka drsňáka, mladý pes. Zlatějšího ťunťu jsem neviděla.
No oni odjakživa tak ostří nebyli, ale od té doby co jsem s nimi dělala lovecké zkoušky, tak se jim to nějak zalíbilo a pořád by chtěli být v akci.
Ale lidi a malé děti milují, kdo by je neviděl v terénu, řekl by že to jsou mazlící, gaučoví psi.
Kulisek123
napsal(a):
Dobrý den má někdo zkušenosti s jezevčíkem? Který jezevčík je nejvíc přátelský? Dlouhosrstý, drsnosrstý a nebo hladkosrstý? A který je nejmenší? (mám namysli např. Trpaslič atd. ) a co merle jezevčíci nemaji nějaké problemy? A určitě budu rada i za jine informace a můžete posílat i fotohrafie děkuji.
Všeobecně nejostřejší jsou drsnosrstí jezevčíci, což vyplývá z toho, že byli vyšlechtěni křížením s teriéry. Nejmenší je králičí, ale to se pozná až v dospělosti. Prostě kupujete štěně trpasličího - králičího jezevčíka, ale jaký opravdu bude, se rozhodne v dospělosti podle obvodu hrudníku.
Podle standardu není barva merle povolena, stejně jako třeba bílých s hnědými fleky. Pokud vidíte inzeráty jezevčíků v této barvě, vždy se jedná o štěňata bez PP (případně s nějakým pochybným PP z Ameriky), většinou jsou ještě dražší než standardní barvy s PP. Před takovou koupí bych ale varovala, je to jako koupit zajíce v pytli. Bohužel plno lidí dá nehorázné peníze za něco, co nemá soused. Viz https://zvirata.bazos.cz/inzerat/75290355/Jezevcik-trpaslici-a-standard-hladkosrsty.php (Musím říct, že mně se tedy vůbec nelíbí, ale to je samozřejmě můj subjektivní názor). Navíc není možné, aby v jednom vrhu byli standardi a trpaslíci, takže ze všeho zřejmě vyroste předražený mastodont.
Obecně se říká, že hladkosrsty je nejpalicatejsi, drsnosrsty nejostrejsi a dlouhosrsty nejlepe vychovatelny. Ale rozhodně záleží kus od kusu.
Chs mini hladkosrstých jsou zde http://m.minihladak.webnode.cz/chovatelske-stanice/,
Ale seznam není kompletní. Nejlepší je napsat poradkyni chovu, která ma nejaktuálnější informace.
To plati u vsech jezevcich variant.
Seznam vsech poradců je zde http://kchj2.webnode.cz/vybor-a-rady-klubu/.
hunting

XXX.XXX.1.91
Podle standardu není barva merle povolena, stejně jako třeba bílých s hnědými fleky. Pokud vidíte inzeráty jezevčíků v této barvě, vždy se jedná o štěňata bez PP (případně s nějakým pochybným PP z Ameriky), většinou jsou ještě dražší než standardní barvy s PP. Před takovou koupí bych ale varovala, je to jako koupit zajíce v pytli. Bohužel plno lidí dá nehorázné peníze za něco, co nemá soused.
To není pravda! Standard dovoluje merle barvu, u jezevčíků se nazývá tygrovaná, viz standard: c) Skvrnití (tygrovaní, žíhaní): Základní barvou je vždy tmavá barva (černá, červená nebo šedá). Žádoucí jsou nepravidelné šedé ale také béžové skvrny (nežádoucí jsou velké plotny). Nemá převažovat ani tmavá ani světlá barva. Barva žíhaného jezevčíka je červená nebo žlutá s tmavším žíháním. Chovám tygrované jezevčíky, všichni jsou s PP! Není dovoleno DOUBLEMERLE, tj. krytí dvou tygrovaných jedinců.
hunting
napsal(a):
Podle standardu není barva merle povolena, stejně jako třeba bílých s hnědými fleky. Pokud vidíte inzeráty jezevčíků v této barvě, vždy se jedná o štěňata bez PP (případně s nějakým pochybným PP z Ameriky), většinou jsou ještě dražší než standardní barvy s PP. Před takovou koupí bych ale varovala, je to jako koupit zajíce v pytli. Bohužel plno lidí dá nehorázné peníze za něco, co nemá soused.
To není pravda! Standard dovoluje merle barvu, u jezevčíků se nazývá tygrovaná, viz standard: c) Skvrnití (tygrovaní, žíhaní): Základní barvou je vždy tmavá barva (černá, červená nebo šedá). Žádoucí jsou nepravidelné šedé ale také béžové skvrny (nežádoucí jsou velké plotny). Nemá převažovat ani tmavá ani světlá barva. Barva žíhaného jezevčíka je červená nebo žlutá s tmavším žíháním. Chovám tygrované jezevčíky, všichni jsou s PP! Není dovoleno DOUBLEMERLE, tj. krytí dvou tygrovaných jedinců.
Ok, tak mám asi mezery ve vzdělání. Díky za vysvětlení. Viděla jsem na výstavách tak max. ty žíhané.
hunting

XXX.XXX.1.91
aluska
napsal(a):
Přesně tak, barva merle povolená je jak u hlaďáků, tak dlouhánů. Proto jsem ze začátku psala merle jezevčíka jedině s PP.
Barva merle (tygrovaná) je povolená u všech rázů osrstění i velikostí. Jsou i drsnosrstí tygři, i když velmi ojediněle. Ale už byli odchováni i v ČR.
Foto z webu.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!