Zdravím, jdu se zeptat na pár otázek ohledně řetězu na psa.
Ještě než mě ukamenujete, tak se vám pokusím celou situaci vysvětlit. Pes bydlí v domě, spí v posteli, má spoustu zaměstnání. Ale jelikož máme zahradu, tak se mi zdálo lepší, aby v létě když já jsem v práci byl pes venku. Je to lepší než aby byl zavřený doma. Pes na zahradě ale sám být nemůže, takže je v kotci. Což je v pohodě, ale v kotci se nevyvenčí. Tak jsem začala uvažovat o tom řetězu. Nebyl by na něm po celou dobu, co budu v práci. Jedná se mi o to, kdy já mám odpolední a rodiče mají ranní (máme společnou zahradu) - takže když odpoledne přijedou, tak by mohli psa třeba na 2-3 hoďky dát na řetěz, aby se prošel, případně vyvenčil ( i když si myslím, že jak bude uvázaný tak to proleží, ale nevím). No večer se z práce vrátím já, jdeme na krátkou procházku a oba spát do postele, tak z toho prosím nedělejte drama .
A teď k tomu řetězu - jaký je vhodný? Jak těžký, jak dlouhý? Pes má 30 kg. No a pak mi jde hlavně o to, za co psa na řetěz přivázat? Na obojek mi to připadá blbý, aby sebou nějak neškubal - a nebo si pes zvykne na ten prostor a na ty "hranice"? Napadl mě tedy postroj, ale nikdy jsem neviděla psa na řetězu s postrojem .
Vy co máte psy takto na řetězu po dobu co jste v práci - prochází se psi, vyvenčí se aspoň třeba? Já mám totiž takový pocit, jestli to k něčemu bude, jestli pes stejně nebude jen ležet a hlavně jestli si to nevezme za svoje místo (stejně jako kotec) a nebude odmítat se tam venčit.
Díky za rady
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
Jestli můžu doporučit, tak brácha má obrovskou zahradu se snad nekonečným plotem, když jsou doma pes je na volno, nezdrhá, jakmile odejdou tak pes zdrhne, plot má starý, vachrlatý občas díru, vymyslel to tak, že pes má u jednoho stromu boudu, pak je natáhnuté lanko k dalšímu stromu, stromy jsou od sebe cca 10-15m a na tom lanku má takové to kolečko promazané a na něm asi 5m řetěz, takže pes si na tom pobíhá, může si zalézt do boudy a pohoda jinak bráchův pes je na normálním obojku, (kožený na přezku) řetěz má silný, no moc ne, ale má psa kliďase, je to spíš takový řetízek, než řetez. Jinak psa má křížence labradora s berňákem.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Moc neporadím, jen zkušenost.
Kdysi jsem si též myslela, že by pes byl pár hodin na zahradě na úvaze (přes plot se dostal snadno a postavit pořádnej plot nebylo možný). Jenže když jsem ho dala na provaz, překousal ho, a na řetěze udělal všechno proto, aby se vyvlíknul z obojku. Vyvlíknutí z postroje trvalo cca půl vteřiny. Prostě on na zahradě sám beze mě nebude, to by mohl přece umřít :) Takže záleží na vašem psovi, co si bude myslet o pobytu na zahradě o samotě.
napsal(a):
Moc neporadím, jen zkušenost.
Kdysi jsem si též myslela, že by pes byl pár hodin na zahradě na úvaze (přes plot se dostal snadno a postavit pořádnej plot nebylo možný). Jenže když jsem ho dala na provaz, překousal ho, a na řetěze udělal všechno proto, aby se vyvlíknul z obojku. Vyvlíknutí z postroje trvalo cca půl vteřiny. Prostě on na zahradě sám beze mě nebude, to by mohl přece umřít :) Takže záleží na vašem psovi, co si bude myslet o pobytu na zahradě o samotě.
No tak on je tam zvyklý v tom kotci přes léto. Pokud je tam navolno a já jdu dovnitř tak okamžitě letí ke dveřím a buď si otevře a jde zamnou a nebo si sedne a čeká. Ale pokud je v kotci tak je v klidu. Občas když ho mám na zahradě puštěného a něco si potřebuji rychle zařídit, tak ho jen uvážu na šňůru, kterou jsem přivázala ke kotci a to si pes hned lehne a čeká. Takže v tomhle problém nebude.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli můžu doporučit, tak brácha má obrovskou zahradu se snad nekonečným plotem, když jsou doma pes je na volno, nezdrhá, jakmile odejdou tak pes zdrhne, plot má starý, vachrlatý občas díru, vymyslel to tak, že pes má u jednoho stromu boudu, pak je natáhnuté lanko k dalšímu stromu, stromy jsou od sebe cca 10-15m a na tom lanku má takové to kolečko promazané a na něm asi 5m řetěz, takže pes si na tom pobíhá, může si zalézt do boudy a pohoda jinak bráchův pes je na normálním obojku, (kožený na přezku) řetěz má silný, no moc ne, ale má psa kliďase, je to spíš takový řetízek, než řetez. Jinak psa má křížence labradora s berňákem.
Jo to jsem také viděla, ale to na našem dvoře nebude možné. Máme za ním ještě obrovskou zahradu kde by to asi i šlo, ale ta je neoplocená a chodí tam občas lidi, tam psa nechávat nechci.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
marcelaamax
napsal(a):
Jo to jsem také viděla, ale to na našem dvoře nebude možné. Máme za ním ještě obrovskou zahradu kde by to asi i šlo, ale ta je neoplocená a chodí tam občas lidi, tam psa nechávat nechci.
Aha a jak je velká ta "předzahrádka" ? nešlo by to lanko připevnit třeba ke sloupku plotu nebo tak? nemusí to být nějak moc vysoko to lanko...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha a jak je velká ta "předzahrádka" ? nešlo by to lanko připevnit třeba ke sloupku plotu nebo tak? nemusí to být nějak moc vysoko to lanko...
No jako ona je velká, ale nejsou tam stromy a z jedne strany není ani plot ale barák... Ale jedná se fakt o pár hodin denně tak by možná stačila něco kratšího.
Míra H.
XXX.XXX.79.4
Řetěz je pro psa pěkná pakárna - při každém pohybu to rachtá a hned za uchem... To samé i s tou kladkou.
Ale když už, tak hladký řetízek s obratlíky na obou stranách, a kožený obojek.
Víc info se najde na mushérkých fórech, ti s tím mají zkušenost. Problémy bývá zkroucení řetězu a tím jeho úplné zkrácení. Musheři používají přivázání ke kůlu s takouvou otočnou hlavou, a hlavně ty obratlíky.
Jestli není pes magor, nebude to problém.
Míra H.
napsal(a):
Řetěz je pro psa pěkná pakárna - při každém pohybu to rachtá a hned za uchem... To samé i s tou kladkou.
Víc info se najde na mushérkých fórech, ti s tím mají zkušenost. Problémy bývá zkroucení řetězu a tím jeho úplné zkrácení. Musheři používají přivázání ke kůlu s takouvou otočnou hlavou, a hlavně ty obratlíky.
Tak magor to je.
Míra H.
napsal(a):
Tak magor to je.
Omlouvám se, vložila se mi jen část. Psala jsem :
Tak magor to je.
Edit: tak ještě jednou, nějak mi to na mobilu blbne a nevložilo se to celé.
Psala jsem:
Tak magor to je :-D ale zase na přivazování je zvyklý a bývá v klidu, takže by to neměl být problém. Navic po celou dobu budou poblíž rodiče, až půjdou pryč tak psa zase dají do kotce. Právě mě napadlo, že by mohl být lepší ten postroj, ale nevím. Mrknu na ta musherská fóra, díky.
marcelaamax
napsal(a):
Omlouvám se, vložila se mi jen část. Psala jsem :
Tak magor to je.
Edit: tak ještě jednou, nějak mi to na mobilu blbne a nevložilo se to celé.
Psala jsem:
Tak magor to je :-D ale zase na přivazování je zvyklý a bývá v klidu, takže by to neměl být problém. Navic po celou dobu budou poblíž rodiče, až půjdou pryč tak psa zase dají do kotce. Právě mě napadlo, že by mohl být lepší ten postroj, ale nevím. Mrknu na ta musherská fóra, díky.
Není na to žádná věda. Normální obojek, pevný řetěz, v železářství vám určitě poraděj, jakou sílu. Ale hlavně ty obrtlíky, aby se řetěz pořád přetáčel a nemohl se zkroutit a namotat.
Já bych do toho nešla. Ale mám bígla v tomto směru sebevraha. Ovcouna raději ani nepokousim. Bígl je mi schopný se na úvazu, doporučeno uvázat výš než je pes, je schopný se uškrtit. A úvaz nízko, snadno si zamotá nohu a místo aby povolil tlak, tak táhne víc a škrtí si ji ještě víc. A řetěz bych vubec nezkousela. To musí být bolest když se zamotá. Jsou přímo uvazove kolíky s ocelovými pogumovanymi lanky i s obrtliky. Ale zase, pes nesmí být sebevrah. My jsme raději preplotili zahradu na dvě části. Do jedné dáváme psy a druhá jen pod dozorem.
Za mě naprosto v pohodě. Používám 8 metrové uvazovací lanko s pružinou. Mám doma seveřana takže to dává naprosto v pohodě a já mám aspoň jistotu, že nevymýšlí hlouposti když nejsem doma. Podle mě je základ se psovi věnovat a pak není problém. Spousta lidí to kritizuje a přitom mají své psi zavřené v kotci 2x3 metry a zbídou jim dají nažrat. Já mám psa uvázaného, takže má k dispozici asi 50 metrů čtverečních a denně aktivity se mnou.. který se má lépe..
Tedysek
napsal(a):
Já bych do toho nešla. Ale mám bígla v tomto směru sebevraha. Ovcouna raději ani nepokousim. Bígl je mi schopný se na úvazu, doporučeno uvázat výš než je pes, je schopný se uškrtit. A úvaz nízko, snadno si zamotá nohu a místo aby povolil tlak, tak táhne víc a škrtí si ji ještě víc. A řetěz bych vubec nezkousela. To musí být bolest když se zamotá. Jsou přímo uvazove kolíky s ocelovými pogumovanymi lanky i s obrtliky. Ale zase, pes nesmí být sebevrah. My jsme raději preplotili zahradu na dvě části. Do jedné dáváme psy a druhá jen pod dozorem.
No tak jak jsem psala, pes je zvyklý že ho třeba na tréninku úvazu je stromu a je v klidu, navíc jak jsem psala, byl by pod dozorem. Ale mrknu na ta lanka.
Přesně, jak píše Zdenda1987, k tomu řetězu: vhodný je alespoň 10ti metrový, kupuji v Baumaxu takový pořádný. Obojek jsem kupovala od MAGu široký 5ti cm. Pes se na řetězu v pohodě naučí. Nejlépe řetěz přivázat ke kolíku (ne ten za pár korun, ten je k ničěmu) nebo za kopat do země kůl a řetěz zavázat za něj.
napsal(a):
Přesně, jak píše Zdenda1987, k tomu řetězu: vhodný je alespoň 10ti metrový, kupuji v Baumaxu takový pořádný. Obojek jsem kupovala od MAGu široký 5ti cm. Pes se na řetězu v pohodě naučí. Nejlépe řetěz přivázat ke kolíku (ne ten za pár korun, ten je k ničěmu) nebo za kopat do země kůl a řetěz zavázat za něj.
Uvázala jsem tak psa za železnou trubku zabitou do země. Po chvíli jsem zjistila, že se pes škrtí u trubky, protože běhal pořád dokola až ten řetěz kolem trubky prostě namotal. A to tam byl řetěz upevněný tak, aby se protáčel kolem trubky, jenže to by pes musel běhat na celou vzdálenost řetězu (nevím jak to vysvětlit). Takže bych radila s tím kůlem opatrně - možná ho zatlouct někde u zdi, u plotu (pozor na přeskočení, mohl by se uškrtit!), aby pes nemohl obíhat.
koňadra
napsal(a):
Uvázala jsem tak psa za železnou trubku zabitou do země. Po chvíli jsem zjistila, že se pes škrtí u trubky, protože běhal pořád dokola až ten řetěz kolem trubky prostě namotal. A to tam byl řetěz upevněný tak, aby se protáčel kolem trubky, jenže to by pes musel běhat na celou vzdálenost řetězu (nevím jak to vysvětlit). Takže bych radila s tím kůlem opatrně - možná ho zatlouct někde u zdi, u plotu (pozor na přeskočení, mohl by se uškrtit!), aby pes nemohl obíhat.
Tak to jsme se asi špatně pochopily, myslela jsem to uvázání kolem kůru nebo trubky jinak. O motat ho kolem kůru a spojit karabinou, řetěz se tak normálně točí kolem toho kůlu a pes se nemůže nijak uškrtit.
Zvážila jste i možnost, že venku přes léto lépe není ?
Já moc nechápu co je dobrého nebo snad lepšího na tom zavřít bytového psa do kotce nebo přivázat na řetěz? Chápu že po dobu kdy panička není doma, ale jako proč?
Kdyby se pohyboval volně po zahradě, to bych ještě chápala. Ale v kotci nebo na řetěz, nerozumím tomu.
Pes je zvyklý bydlet doma, může se přece pohybovat po celém bytě (domě), navíc v domě je v létě příjemněji a vy ho zavřete do kotce kde má prostor sotva pár metrů. Nebo na řetěz. Neberte to zle, ale nedalo mi to a musím se zeptat co je na tom pro psa lepšího?
napsal(a):
Já moc nechápu co je dobrého nebo snad lepšího na tom zavřít bytového psa do kotce nebo přivázat na řetěz? Chápu že po dobu kdy panička není doma, ale jako proč?
Kdyby se pohyboval volně po zahradě, to bych ještě chápala. Ale v kotci nebo na řetěz, nerozumím tomu.
Pes je zvyklý bydlet doma, může se přece pohybovat po celém bytě (domě), navíc v domě je v létě příjemněji a vy ho zavřete do kotce kde má prostor sotva pár metrů. Nebo na řetěz. Neberte to zle, ale nedalo mi to a musím se zeptat co je na tom pro psa lepšího?
Hlavní důvod Marcela zmiňuje hned v úvodním příspěvku - pes by se měl možnost vyvenčit.
A venku je to pro psa prostě atraktivnější než mezi čtyřma stěnama, většina psů, co znám, miluje pozorování okolí vleže, moje fena by z té možnosti byla nadšená.
Takže pokud by to bylo s možností stínu, mohlo by to na 2-3 hoďky být pro psa dobré zpestření.
Používáte někdo el. ohradník s obojkem ? zajímala by mě cena tohohle zařízení a taky jestli to opravdu funguje.
Přece stačí si zadat do vyhledavače elektronický ohradník pro psy - viz https://www.heureka.cz/?h[fraze]=ohradník%20pro%20psy a hned vidíte, kolik stojí - je to různé.
Mně by taky zajímalo jestli funguje, ale asi to bude kus od kusu. Pokud se pes naučí ohradník překonávat, tak fungovat nebude (asi jako EO), v ostatních případech může mít docela úspěch.
koňadra
napsal(a):
Přece stačí si zadat do vyhledavače elektronický ohradník pro psy - viz https://www.heureka.cz/?h[fraze]=ohradník%20pro%20psy a hned vidíte, kolik stojí - je to různé.
Mně by taky zajímalo jestli funguje, ale asi to bude kus od kusu. Pokud se pes naučí ohradník překonávat, tak fungovat nebude (asi jako EO), v ostatních případech může mít docela úspěch.
Ju cenu zž sem zjistila
vzhledem k velikosti našeho pozemku to vychází na dost. Ted jestli to funguje.Např labrador jde klidně přes ohradník na dobytek, naučil se to brát skokem a už se nebojí. ted jsme dostali zdrhacího bígla, ale nerada bych vyhodila zbytečně peníze
napsal(a):
Ju cenu zž sem zjistila
vzhledem k velikosti našeho pozemku to vychází na dost. Ted jestli to funguje.Např labrador jde klidně přes ohradník na dobytek, naučil se to brát skokem a už se nebojí. ted jsme dostali zdrhacího bígla, ale nerada bych vyhodila zbytečně peníze
Tak to máte blbý, že se váš pes naučil přeskakovat ohradník pro dobytek - pokud nějaký máte v dosahu, nebylo by nic jednoduššího než natáhnout drátky od tam. Naši psi mají zkušenost s ohradníkem pro dobytek a u nich to teda funguje skvěle - vidí drátek a nepřiblíží se. Až mě to dělá problémy, když chci jít přes pastvu ven, tak ohradník vypnu, ale psy tam stejně nedostanu - musím je dát na vodítko, dráty zvednout a protáhnout je pod nimi.
Neznám nikoho, kdo by měl ten ohradník pro psy, tak nemohu sloužit.
koňadra
napsal(a):
Tak to máte blbý, že se váš pes naučil přeskakovat ohradník pro dobytek - pokud nějaký máte v dosahu, nebylo by nic jednoduššího než natáhnout drátky od tam. Naši psi mají zkušenost s ohradníkem pro dobytek a u nich to teda funguje skvěle - vidí drátek a nepřiblíží se. Až mě to dělá problémy, když chci jít přes pastvu ven, tak ohradník vypnu, ale psy tam stejně nedostanu - musím je dát na vodítko, dráty zvednout a protáhnout je pod nimi.
Neznám nikoho, kdo by měl ten ohradník pro psy, tak nemohu sloužit.
Ten kterej ho umí překonávat nezdrhá, zdrhá ten druhej bohužel odtamtud to nenatáhnem, to je daleko, i tak díky
napsal(a):
Ju cenu zž sem zjistila
Co já mám bígla, tak ten prevence i 600m s EO a pochybuju ze ho ohradník zastaví. Pri tel říká že ze zahrady pro bígla je potřeba udělat pevnost. Podbetonovat plot min 50cm, plot min.150 cm a ne že dřeva a obyc drátěný, vodní příkop, padací most, ostnatý drát... ;) ale stači Podbetonovat plot a kvalitní plot. A v podstatě co preleze člověk, to i bigl. A bacha na kliku u dveří, hodně biglu se ji naučí zmacknoUt a otevřít tak dvere a taky ne nechávat klice v zámku. ;).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
napsal(a):
Používáte někdo el. ohradník s obojkem ? zajímala by mě cena tohohle zařízení a taky jestli to opravdu funguje.
My jsme teď nedávno prodávali od dog trace, pořizovací cena byla necelé 4000 a supr, pes se naučil respektovat ploty, ale asi bych nekupovala nějaký "šunty" okolo tisícovky, radši si připlatit, myslím že ten dog trace chválí hodně lidí.
REEDOG
XXX.XXX.209.40
Dobrý den,
nabízíme širokou škálu ohradníků pro pejsky i kočičky. Nebudete se tak muset bát, že Vám pejsek uteče, nebo, že Vám rozhrabe oblíbený záhonek :)
https://www.elektro-obojky.cz/elektronicke-ohradniky/
S pozdravem a přáním krásného dne,
tým Elektro obojky
Infolinka : +420 216 216 106
Email: info@elektro-obojky.cz.